Aktív D-Lighting

Az Aktív D-Lighting funkció használatakor megmaradnak a csúcsfényes és árnyékos képterületek részletei, így természetes kontrasztú fényképek készíthetők. Nagy kontrasztú fotótémák esetén érdemes alkalmazni, például akkor, ha fényesen megvilágított kültéri jelenetet fényképez egy ajtón vagy ablakon keresztül, vagy ha napos idő esetén árnyékban levő témákról készít képeket. Mátrixméréssel használva a leghatékonyabb (0 Fénymérés).

Aktív D-Lighting kikapcsolva

Aktív D-Lighting: Y Automatikus

Az „Aktív D-Lighting” és a „D-Lighting” közötti különbség

A fényképezés és a videofelvétel menü Aktív D-Lighting lehetősége a felvételkészítés előtt állítja be az expozíciót a dinamikus tartomány optimalizálásához, míg a retusálás menü D-Lighting beállítása (0 D-Lighting) a felvételkészítés után teszi világosabbá az árnyékokat a képen.

Aktív D-Lighting

Zaj (véletlenszerűen elhelyezkedő fényes képpontok, köd vagy vonalak) jelenhet meg az Aktív D-Lighting használatával készített fényképeken. Bizonyos témákon egyenetlen árnyékolás látszódhat. Az Aktív D-Lighting funkció a magas (Hi 0,3–Hi 2) ISO érzékenységgel készített felvételek esetén nem alkalmazható.

Az Aktív D-Lighting használatához:

 1. Válassza az Aktív D-Lighting beállítást.

  A fényképezés menüben jelölje ki az Aktív D-Lighting menüpontot, és nyomja meg a 2 gombot.

 2. Válasszon ki egy beállítást.

  Jelölje ki a kívánt lehetőséget, és nyomja meg az J gombot. Ha az Y Automatikus lehetőséget választja, a fényképezőgép automatikusan a fényképezés körülményeihez igazítja az Aktív D-Lighting értékét (M expozíciós módban azonban az Y Automatikus beállítás a Q Normál beállítás hatását hozza létre).

Az Aktív D-Lighting alkalmazása videókra

Amennyiben a videofelvétel menü Aktív D-Lighting menüpontjának Ugyanaz, mint a fénykép. beállít. elemét választotta amikor a fényképezés menüben az Automatikus beállítás van érvényben, a videókon a Normál beállítás hatása fog érvényesülni. Az Aktív D-Lighting funkció az 1920 × 1080 (lassított) és 3840 × 2160 képméret-beállítással készített felvételek esetén nem alkalmazható.

Lásd még

Az Aktív D-Lighting értékének változtatásával készülő felvételsorozatról tájékozódjon a „Sorozatkészítés” részben (0 Sorozatkészítés).

Széles dinamikatartomány (HDR)

Magas kontrasztú témáknál használva a széles dinamikatartomány (High Dynamic Range, HDR) két eltérő expozícióval készült felvétel egyesítésével megőrzi a csúcsfényes és árnyékos területek részleteit. A HDR mátrixméréssel a leghatékonyabb (0 Fénymérés; célpont- és középre súlyozott fényméréssel, valamint nem-CPU objektív használatánál az Automatikus expozícióeltérés körülbelül 2 Fé-nek felel meg). A fényképezőgép egyes funkcióival – többek között a következőkkel – nem használható: NEF (RAW) felvételkészítés, vakus megvilágítás (0 Külső vakuegységek), sorozatkészítés (0 Sorozatkészítés), többszörös expozíció, fókusz léptetés, időzített videofelvétel készítése, valamint A és % záridő.

Első expozíció (sötétebb)

+

Második expozíció (világosabb)

Kombinált HDR kép

 1. Válassza a HDR (széles dinamikatartom.) beállítást.

  Jelölje ki a fényképezés menü HDR (széles dinamikatartom.) elemét, és nyomja meg a 2 gombot.

 2. Válasszon módot.

  Jelölje ki a HDR mód lehetőséget, és nyomja meg a 2 gombot.

  Jelölje ki a következő beállítások egyikét, majd nyomja meg az J gombot.

  • Sorozatban készített HDR fényképekhez válassza a 0 Be (sorozat) lehetőséget. A HDR fényképezés addig folytatódik, amíg a HDR mód menüpontban Ki beállítást nem választ.
  • Egyetlen HDR fénykép készítéséhez válassza a Be (egy kép) lehetőséget. A normál fényképezés automatikusan visszaáll az egyetlen HDR fénykép elkészítése után.
  • Ha újabb HDR fényképek készítése nélkül kíván kilépni, válassza a Ki beállítást.

  Ha Be (sorozat) vagy Be (egy kép) lehetőséget választott, y ikon jelenik meg a funkciókijelzőn.

 3. Válasszon expozícióeltérést.

  A két felvétel expozíciós különbségének megadásához jelölje ki az Expozícióeltérés lehetőséget, és nyomja meg a 2 gombot.

  Megjelennek az expozícióeltérés beállítási lehetőségei. Jelöljön ki egy menüelemet és nyomja meg az J gombot. Kontrasztosabb témákhoz magasabb értéket válasszon, de vegye figyelembe, hogy a szükségesnél magasabb érték választása esetleg nem hozza meg a kívánt eredményt; ha Automatikus beállítást választott, a fényképezőgép automatikusan a jelenethez megfelelő expozíciót állít be.

 4. Adja meg a simítás mértékét.

  A két kép határvonalainak elsimítása különböző mértékben végezhető el, ennek beállításához jelölje ki a Simítás menüpontot, és nyomja meg a 2 gombot.

  Megjelennek a simítás beállítási lehetőségei. Jelölje ki a kívánt beállítást, és nyomja meg az J gombot. Bizonyos témákon egyenetlen árnyékolás látszódhat.

 5. Komponálja meg a képet, állítsa be az élességet és készítse el a felvételt.

  Komponálja meg a képet, állítsa be az élességet és készítse el a felvételt. A fényképezőgép a kioldógomb teljes lenyomásakor két expozíciót készít. A képek összeillesztése alatt „l y” jelzés villog a funkciókijelzőn, illetve l u jelzés villog a keresőben; a rögzítés befejezése előtt nem készíthetők fényképek. A kioldási módhoz jelenleg beállított értéktől függetlenül csak egy kép készül a kioldógomb valamennyi megnyomásakor.

  Ha a Be (sorozat) lehetőséget választotta, a HDR csak akkor kapcsol ki, ha a Ki beállítást választja a HDR mód menüpontban; ha a Be (egy kép) beállítást választotta, a HDR a fénykép elkészülte után automatikusan kikapcsol. A y ikon eltűnik a kijelzőről, amint a HDR fényképezés befejeződött.

HDR fényképek komponálása

A kép széleit levágja a program. Nem biztos, hogy a kívánt eredményt éri el, ha a fényképezőgép vagy a téma fényképezés közben mozog. Állvány használata javasolt. A jelenettől függően árnyékok jelenhetnek meg a fényes tárgyak, vagy fényudvar a sötét tárgyak körül; ez utóbbi jelenség a simítás mértékének beállításával csökkenthető.

A BKT gomb

Amennyiben az f1 Egyéni beállítás (Egyéni vezérléskiosztás) > BKT gomb + y elemében (0 Egyéni vezérléskiosztás) a HDR (széles dinamikatartom.) beállítást választotta, a HDR módot a BKT gomb megnyomásával és a fő vezérlőtárcsa elforgatásával, az expozícióeltérést pedig a BKT gomb megnyomásával és a segédtárcsa elforgatásával is kiválaszthatja. A mód és az expozícióeltérés megjelenik a funkciókijelzőn; a választott HDR módot a következő ikonok jelzik: a a Ki, B a Be (egy kép) és b a Be (sorozat) beállítás használatát jelöli, míg az expozícióeltérést a következő ikonok jelzik: 6 az 1 Fé, 7 a 2 Fé, 8 a 3 Fé és 9 az Automatikus beállítást jelöli.

Időzített fényképezés

Ha Be (sorozat) beállítást választott a HDR mód elemhez az időzített felvételkészítés megkezdése előtt, a fényképezőgép a megadott időközönként HDR fényképekkel folytatja a fényképezést (ha Be (egy kép) beállítást választott, az időzített felvételkészítés egyetlen felvétel után befejeződik).

Fényképezés menü beállításkészletei

A HDR beállítások minden beállításkészlethez külön megadhatók (0 Fényképezés menü beáll.készletei), ha azonban többszörös expozíció vagy időzített felvételkészítés közben vált olyan beállításkészletre, melyben a HDR aktív, akkor a HDR kikapcsol. A HDR akkor is kikapcsol, ha olyan beállításkészletre vált, melyben NEF (RAW) beállítást adott meg képminőségnek.