Ha a fényképezőgép nem az elvárt módon működik, tekintse át a gyakori hibák alábbi listáját, mielőtt a forgalmazóhoz vagy egy hivatalos Nikon szervizhez fordul.

Akkumulátor/kijelző


A fényképezőgép be van kapcsolva, de nem reagál: Várja meg, amíg a felvétel rögzítése befejeződik. Ha a probléma továbbra is fennáll, kapcsolja ki a fényképezőgépet. Ha a fényképezőgép nem kapcsol ki, távolítsa el, majd tegye be újra az akkumulátort, vagy – hálózati tápegység használatakor – válassza le, majd csatlakoztassa újra a hálózati tápegységet. Vegye figyelembe, hogy az éppen rögzítés alatt álló adatok elvesznek, a már rögzített adatokra azonban nincs hatással az áramforrás eltávolítása vagy lekapcsolása.


A kereső képe életlen: Állítsa be a kereső élességét (0 A dioptriaszabályzó). Ha ez nem oldja meg a problémát, válassza ki az egyszeri motoros AF (AF-S; 0 Automatikus élességállítási mód) és az egypontos AF (0 AF mező mód) beállítást, valamint a középső élességpontot (0 Az élességpont kiválasztása), majd helyezzen egy nagy kontrasztú témát a középső élességpontba, és az élességállításhoz nyomja le félig a kioldógombot. Ha a fényképezőgép beállította az élességet, használja a dioptriaszabályzót a téma élesítéséhez a keresőben. Szükség esetén a kereső élességét tovább igazíthatja külön beszerezhető korrekciós lencsékkel (0 Egyéb tartozékok).


A kereső sötét: Helyezzen be egy teljesen felöltött akkumulátort (0 Töltse fel az akkumulátort, Az akkumulátor töltöttségi szintje).


A kijelzők figyelmeztetés nélkül kikapcsolnak: Válasszon hosszabb késleltetési időt a c2 (Készenléti időzítő; 0 Készenléti időzítő) vagy a c4 (Monitor kikapcs. késl. ideje; 0 Monitor kikapcs. késl. ideje) Egyéni beállításban.


A funkciókijelző vagy a kereső kijelzői nem reagálnak és halványak: Ezeknek a kijelzőknek a reakcióideje és fényereje a hőmérséklet függvényében változó.


Élességpont kijelölésekor a kereső kijelzései pirosra váltanak: Ez a jelenség előfordul ennél a kereső típusnál, ezért nem utal hibás működésre.


Fényképezés


A fényképezőgép lassan kapcsolódik be: Töröljön fájlokat vagy mappákat.


A kioldógomb nem működtethető:


A fényképezőgép lassan reagál a kioldógombra: Válassza a d5 Egyéni beállítás (Expozíciókésleltetés mód; 0 Expozíciókésleltetés mód) Ki elemét.


Sorozatfelvétel módban a fényképezőgép a kioldógomb minden lenyomásakor csak egyetlen felvételt készít: Kapcsolja ki a HDR funkciót (0 Széles dinamikatartomány (HDR)).


A fényképek életlenek:


Nem hallatszik hangjelzés:


Nem használható az összes záridő: Vakut használ. A vakuszinkron sebességét az e1 Egyéni beállításban határozhatja meg (Vakuszinkron sebessége); kompatibilis vakuegység csatlakoztatása esetén a záridők teljes tartományának használatához válassza az 1/250 mp (Automatikus FP) beállítást (0 Vakuszinkron sebessége).


Az élesség nem rögzül a kioldógomb félig történő lenyomásakor: A fényképezőgép AF-C élességállítási módban van: az élességet a segédválasztó közepének megnyomásával rögzítse (0 Élességrögzítés).


Nem lehet élességpontot választani:


Nem lehet AF módot választani: Adja meg az a10 Egyéni beállítás (Autom. élességáll. mód korl., 0 Autom. élességáll. mód korl.) menüpont Nincs korlátozás elemét.


A fényképezőgép lassan rögzíti a képeket: Kapcsolja ki a hosszú expozíció zajcsökkentését (0 Hosszú expozíció zajcsökk.).


Fényes foltok, véletlenszerűen elhelyezkedő fényes képpontok, köd vagy vonalak formájában zaj jelentkezik a fényképeken:

 • Az ISO érzékenység csökkentésével mérsékelheti a fényes foltok, véletlenszerűen elhelyezkedő fényes képpontok, köd és vonalak előfordulását.
 • Az 1 másodpercnél hosszabb záridővel készített fényképeken jelentkező fényes foltok vagy köd előfordulásának korlátozásához használja a fényképezés menü Hosszú expozíció zajcsökk. elemét (0 Hosszú expozíció zajcsökk.).
 • A köd és a fényes foltok megjelenése azt is jelezheti, hogy a fényképezőgép belső hőmérséklete a magas környezeti hőmérséklet, hosszú időtartamú expozíció vagy más hasonló ok következtében felmelegedett; kapcsolja ki a fényképezőgépet, és a fényképezés folytatása előtt várja meg, amíg lehűl.
 • Bizonyos külső vakuk használata esetén előfordulhat, hogy a magas ISO érzékenységgel készített felvételeken vonalak jelentkeznek; ilyenkor csökkentse az ISO érzékenységet.
 • Magas ISO érzékenységnél – akkor is, ha automatikus ISO érzékenység szabályozással ér el magas értéket – véletlenszerűen elhelyezkedő fényes képpontok jelenhetnek meg, amelyek előfordulását csökkentheti, ha a fényképezés vagy a videofelvétel menü Nagy ISO zajcsökkentése menüpontját Magas, Normál vagy Alacsony értékre állítja (0 Nagy ISO zajcsökkentése, Nagy ISO zajcsökkentése).
 • Magas ISO érzékenységnél a fényes foltok, véletlenszerűen elhelyezkedő fényes képpontok, köd és vonalak észrevehetőbbek lehetnek hosszú időtartalmú expozíció, többszörös expozíció, magas külső hőmérséklet és bekapcsolt Aktív D-Lighting esetén, illetve ha a Picture Control beállítása menüpont Egyenletes elemét választotta (0 Picture Control beállítás kiválasztása), vagy szélső értéket adott meg a Picture Control beállításokhoz (0 Picture Control beállítások).

A fényképek és videók expozíciója eltér a monitoron élő nézet alatt megjelent előnézettől: A monitor fényerejének élő nézetben végrehajtott módosítása nem befolyásolja a fényképezőgéppel rögzített felvételeket (0 Az i gomb használata).


Videó módban vibrálás vagy sávosodás jelentkezik: Válasszon olyan beállítást a videofelvétel menü Vibrációcsökkentés menüpontjában, amely megfelel a helyi elektromos hálózat frekvenciájának (0 Vibrációcsökkentés).


Fényes területek vagy sávok jelennek meg élő nézet alatt: Villogó fényt, vakut vagy más rövid időre felvillanó fényforrást használt élő nézetben.


Foltok jelennek meg a fényképeken: Tisztítsa meg az objektív elülső és hátsó elemét. Ha a probléma továbbra is fennáll, tisztítsa meg a képérzékelőt (0 A képérzékelő tisztítása).


A képeken szellemkép vagy becsillanás látható: Azokon a felvételeken, amelyeken szerepel a nap vagy más erős fényforrás, szellemkép vagy becsillanás keletkezhet. Előfordulásuk esélye csökkenthető, ha rögzíti az objektív fényellenzőjét, vagy oly módon komponálja meg a felvételeket, hogy az erős fényforrás ne szerepeljen a képen. Hasonló eredményre vezethet az is, ha eltávolítja az objektív szűrőit, módosítja a záridőt, vagy néma fényképezés módra vált.


Az élő nézet váratlanul megszakad, vagy el sem indul: Az alábbi körülmények esetén az élő nézet a fényképezőgép belső áramköreinek védelme érdekében automatikusan befejeződhet:

 • Magas környezeti hőmérséklet esetén
 • A fényképezőgépet hosszabb ideig használta élő nézet módban, vagy videofelvétel rögzítésére
 • A fényképezőgépet hosszabb ideig használta folyamatos kioldási módban

Ha az élő nézet nem indul el az a gomb megnyomásakor, várja meg, amíg a belső áramkörök lehűlnek, majd próbálkozzon újra. A fényképezőgép is felmelegedhet, de ez nem utal hibás működésre.


Élő nézet során képhiba keletkezik: Véletlenszerűen elhelyezkedő fényes képpontok, köd vagy vonalak formájában képzaj, illetve nem várt színek jelenhetnek meg, ha élő nézetben kinagyítja az objektíven át látható képet (0 Élő nézet ellenőrzése nagyítással); videók esetében a véletlenszerűen elhelyezkedő fényes képpontok, köd és fényes foltok mennyisége és eloszlása függ a képmérettől és a képkockasebességtől (0 A képméret, a képkockasebesség és a videominőség). Véletlenszerűen elhelyezkedő fényes képpontok, köd vagy fényes foltok akkor is megjelenhetnek, ha élő nézetben a fényképezőgép belső áramköreinek hőmérséklete megemelkedik; ha nem használja a fényképezőgépet, lépjen ki az élő nézetből.


A fehéregyensúly nem mérhető: A téma túl sötét vagy túl világos (0 Keresős fényképezés).


A kép nem állítható be forrásként a felhasználói fehéregyensúly méréséhez: A képet nem D850 fényképezőgéppel készítették (0 Fehéregyensúly másolása fényképről).


A fehéregyensúly-sorozat nem áll rendelkezésre:


A Picture Control hatása képenként változó: Automatikus beállítást adott meg a Picture Control beállítása menüpontban, Automatikus értéken alapuló Picture Control beállítást választott, illetve A (automatikus) beálltást adott meg élesítéshez, tisztasághoz, kontraszthoz vagy színtelítettséghez. Ha egy fényképsorozatban egyenletes eredményt szeretne elérni, válasszon másik beállítást (0 A Picture Control beállítások módosítása).


A fénymérési mód nem módosítható: Érvényben van az automatikus expozíció rögzítése funkció (0 A záridő és a rekesz módosítása).


Expozíciókompenzáció nem használható: Válassza a P, az S vagy az A expozíciós módot (0 Expozíciós mód, Expozíciókompenzáció).


Hosszú időtartamú expozícióknál vöröses területek és más képhibák formájában zaj jelentkezik: Kapcsolja be a hosszú expozíció zajcsökkentését (0 Hosszú expozíció zajcsökk.).


Nem rögzül hang a videókhoz: Mikrofon ki beállítást választott a videofelvétel menü Mikrofon érzékenység menüpontjában (0 Mikrofon érzékenység).


Visszajátszás


NEF (RAW) képeket nem lehet visszajátszani: A fénykép NEF + JPEG képminőség-beállítással készült (0 NEF + JPEG).


Nem lehet megtekinteni más fényképezőgéppel készült képeket: Előfordulhat, hogy más fényképezőgépekkel készült fényképek nem jelennek meg megfelelően.


Egyes képek nem jelennek meg visszajátszás közben: Válassza a Visszajátszás mappa menüpont Összes elemét (0 Visszajátszás mappa).


Az „álló” (portré) tájolású fényképek „fekvő” (tájkép) tájolással jelennek meg:

 • A fénykép készültekor az Automatikus képelforgatás menüpont Ki eleme volt érvényben (0 Automatikus képelforgatás).
 • Válassza a Képelforgatás álló helyzetbe menüpont Be elemét (0 Képelforgatás álló helyzetbe).
 • A fénykép közvetlenül az elkészítése utáni megtekintés céljára jelenik meg (0 Kép megtekintése).
 • A fényképezőgép felfelé vagy lefelé mutatott, amikor a fénykép készült.

Nem törölhető a fénykép: A kép védett. Szüntesse meg a védelmét (0 Fényképek véletlen törlésének megakadályozása).


Nem retusálható a fénykép: A kép nem szerkeszthető tovább ezzel a fényképezőgéppel.


A fényképezőgépen megjelenő üzenet azt állítja, hogy a mappa nem tartalmaz képeket: Válassza a Visszajátszás mappa menüpont Összes elemét (0 Visszajátszás mappa).


A képek nem nyomtathatók: NEF (RAW) és TIFF képek nem nyomtathatók közvetlen USB-kapcsolaton keresztül. Ezeket a képeket másolja számítógépre, majd nyomtassa ki az NX Studio szoftverrel (0 Csatlakozások). Emellett a NEF (RAW) képek JPEG formátumba menthetők a NEF (RAW) feldolgozás menüpontban (0 NEF (RAW) feldolgozás).


A képek nem jelennek meg a nagy felbontású videó eszközön: Ellenőrizze, hogy (külön beszerezhető) HDMI-kábellel csatlakozik-e.


Az NX Studio porszemcse-eltávolító funkciójával nem érhető el a kívánt hatás: A képérzékelő tisztítása megváltoztatja a képérzékelőn lévő por helyzetét. A képérzékelő tisztítását megelőzően rögzített porszemcse-eltávolítási referenciaadatok nem használhatók a képérzékelő tisztítása után készített fényképekkel. A képérzékelő tisztítása után rögzített porszemcse-eltávolítási referenciaadatok nem használhatók a képérzékelő tisztítása előtt készített fényképekkel.


A NEF (RAW) képeket a számítógép a fényképezőgéptől eltérően jeleníti meg: Más gyártótól származó szoftverek nem jelenítik meg a Picture Control beállítások, az Aktív D-Lighting és a vignettálás vezérlése funkció hatásait. Használja az NX Studio szoftvert (0 Csatlakozások).


A fényképeket nem lehet számítógépre átvinni: A számítógép operációs rendszere nem kompatibilis a fényképezőgéppel vagy az átviteli szoftverrel. A fényképek számítógépre történő másolásához használjon kártyaolvasót.


Bluetooth és Wi-Fi (vezeték nélküli hálózatok)


Az intelligens eszközök nem jelenítik meg a fényképezőgép SSID azonosítóját (hálózati nevét):

 • Ellenőrizze a fényképezőgép beállítás menüjében, hogy a Repülőgép üzemmód menüpont Kikapcsol lehetőségét választotta-e (0 Repülőgép üzemmód).
 • Ellenőrizze a fényképezőgép beállítás menüjében, hogy a Bluetooth > Hálózati csatlakozás menüpont Bekapcsol lehetőségét választotta-e.
 • Próbálja meg ki-, majd bekapcsolni az intelligens készülék Wi-Fi funkcióját.

Nem lehet vezeték nélküli nyomtatókhoz és más vezeték nélküli eszközökhöz kapcsolódni: A fényképezőgép csak olyan készülékekhez tud csatlakozni, amelyekre telepítették a SnapBridge alkalmazást.


Egyéb


A rögzítés dátuma helytelen: A fényképezőgép órája kevésbé pontos, mint a legtöbb karóra és háztartási óra. Időnként ellenőrizze az órát pontosabb időmérők ellenében, és ha szükséges, állítsa be újra.


Menüelemek nem választhatók: Néhány menüelem nem használható a beállítások bizonyos kombinációinál, illetve ha nincs a gépben memóriakártya. Felhívjuk figyelmét, hogy az Akkumulátor adatai menüpont nem elérhető, ha a fényképezőgép áramellátását külön megvásárolható tápcsatlakozó és hálózati tápegység biztosítja.