A következő képterület-beállítások közül választhat: FX (36 × 24) (FX-formátum), DX (24 × 16) (DX-formátum), 5:4 (30 × 24), 1,2× (30 × 20) és 1:1 (24 × 24).

1 FX-formátum
2 5 : 4
3 DX-formátum
4 1 : 1
5 1,2 ×
6 DX-formátumú (24 × 16) képkör
7 FX-formátumú (36 × 24) képkör

Képterület-beállítások

A fényképezőgép az alábbi képterület-beállításokat kínálja:

Automatikus kivágásválasztás

Amennyiben azt szeretné, hogy DX objektív csatlakoztatása esetén automatikusan a DX-kivágás kerüljön beállításra, akkor válassza a fényképezés menü Képterület > Automatikus DX-kivágás menüpontjának Be elemét (0 Képterület). Ilyenkor a fényképezés menüben vagy a fényképezőgép vezérlőivel kiválasztott képterület kizárólag nem DX objektív csatlakoztatása esetén lép érvénybe. Ha valamennyi objektívvel az aktuálisan kiválasztott képterületet kívánja használni, akkor válassza a Ki beállítást.

Automatikus DX-kivágás

A fényképezőgép vezérlői nem használhatók a képterület kiválasztására, amikor az Automatikus DX-kivágás funkció bekapcsolt állapotában DX objektív csatlakozik a géphez (0 A fényképezőgép vezérlői).

A kompozíciós maszk megjelenítése

Amennyiben a fényképezés menü Képterület > Kompozíciós maszk megjelenítése menüpontjának Be eleme van érvényben, akkor az 1,2× (30 × 20), a DX (24 × 16), az 5:4 (30 × 24) és az 1:1 (24 × 24) kivágáson kívül eső terület szürkén jelenik meg a keresőben.

1,2× (30 × 20)

DX (24 × 16)

5 : 4 (30×24)

1 : 1 (24×24)

DX objektívek

A DX objektíveket DX-formátumú fényképezőgépekkel való használatra tervezték, ezért látószögük kisebb, mint a 35 mm formátumú fényképezőgépekhez készült objektíveké. Amennyiben DX objektív csatlakoztatása esetén az Automatikus DX-kivágás funkciót kikapcsolja, és a Képterület menüpontban nem a DX (24 × 16) (DX-formátum) beállítást adja meg, akkor előfordulhat, hogy a képek szélei elhomályosulnak. Ez a jelenség a keresőben nem feltétlenül válik láthatóvá, de a képek visszajátszásakor érzékelhető lehet a felbontás csökkenése vagy a képek széleinek elsötétülése.

Képterület

A kiválasztott beállítás megjelenik az információs kijelzőn.

Képterület kiválasztása

A képterület beállítható a fényképezés menü Képterület > Képterület kiválasztása menüpontjában, vagy egy vezérlő megnyomásával és az egyik vezérlőtárcsa elforgatásával.

A Képterület menü

 1. Válassza a Képterület menüpontot.

  A fényképezés menüben jelölje ki a Képterület menüpontot, és nyomja meg a 2 gombot.

 2. Válassza a Képterület kiválasztása beállítást.

  Jelölje ki a Képterület kiválasztása beállítást, és nyomja meg a 2 gombot.

 3. Módosítsa a beállításokat.

  Válassza ki a kívánt lehetőséget, és nyomja meg az J gombot. A kiválasztott kivágás megjelenik a keresőben.

Képméret

A képméret a kiválasztott képterülettől függően eltérő.

A fényképezőgép vezérlői

 1. Társítsa a képterület-választást a fényképezőgép egyik vezérlőjéhez.

  Az f1 Egyéni beállításban (Egyéni vezérléskiosztás, 0 Egyéni vezérléskiosztás) társítsa a Képterület kiválasztása funkciót az egyik vezérlőhöz.

 2. Használja a kiválasztott vezérlőgombot a képterület kiválasztásához.

  A képterület kiválasztásához nyomja le a választott vezérlőgombot és forgassa el a fő vezérlőtárcsát vagy a segédtárcsát, amíg a kívánt kivágás meg nem jelenik a keresőben (0 A kompozíciós maszk megjelenítése).

  A képterülethez jelenleg kiválasztott beállítás megtekinthető a funkciókijelzőn vagy az információs kijelzőn a képterület kiválasztására szolgáló vezérlőgomb megnyomásával. Az FX-formátum kijelzése a „36 - 24”, az 1,2× beállításé a „30 - 20”, a DX-formátumé a „24 - 16”, az 5 : 4 beállításé a „30 - 24” és az 1 : 1 beállításé a „24 - 24”.

Lásd még

Kapcsolódó információk: