A fehéregyensúly biztosítja, hogy a színekre ne legyen hatással a fényforrás színe. A legtöbb fényforráshoz automatikus fehéregyensúly ajánlott. Amennyiben az automatikus fehéregyensúllyal nem érhető el a kívánt eredmény, válasszon beállítást az alábbi listáról, vagy használja a fehéregyensúly felhasználói beállítását.

Beállítás (Színhőmérséklet *) Leírás
vAutomatikus A fehéregyensúlyt a legtöbb fényforrás esetén automatikusan a legjobb eredményt biztosító értékre állítja a készülék. A legjobb eredmény érdekében használjon G, E vagy D típusú objektívet. Ha a külső vaku villan, az eredmény ennek megfelelően módosul. Felvételkészítést követően a színhőmérséklet megtekinthető a visszajátszási képinformációs kijelzőn (0 Képinformációk).
  Fehér megőrz. (meleg szín. csökk.; 3 500–8 000 K)
Normál (3 500–8 000 K)
Meleg színek megőrzése (3 500–8 000 K)
DAutomatikus természetes fény (4 500–8 000 K) A fehéregyensúly igazodik a természetes fényhez, a szabad szemmel látható színekhez közelítő színeket hozva létre.
JIzzólámpa (3 000 K) Használata izzólámpás megvilágításnál ajánlott.
IFénycső Használja:
  Nátriumgőzlámpák (2 700 K) Nátriumgőzlámpás megvilágításnál (sporteseményeken).
Meleg, fehér fluoreszk. (3 000 K) Meleg fehér fénycső fényénél.
Fehér fényű fluoreszkáló (3 700 K) Fehér fénycső fényénél.
Hideg, fehér fluoreszk. (4 200 K) Hideg fehér fénycső fényénél.
Nappali, fehér fluoreszk. (5 000 K) Nappali fehér fényű fénycső fényénél.
Nappali fényű fluoreszkáló (6 500 K) Nappali fénycső fényénél.
Magas hőmérs. hig.gőzlámpa (7 200 K) Magas színhőmérsékletű fényforrásoknál (pl. higanygőzlámpáknál).
HKözvetlen napfény (5 200 K) Használata közvetlen napfénnyel megvilágított témákkal ajánlott.
NVaku (5 400 K) Használata külső vakuval ajánlott.
GFelhős (6 000 K) Használata nappali fényben, borús égbolt alatt ajánlott.
MÁrnyék (8 000 K) Használata nappali fényben, árnyékban levő témákhoz ajánlott.
KSzínhőmérséklet választása (2 500–10 000 K) Válasszon színhőmérsékletet az értéklistából (0 Színhőmérséklet választása).
LFelhasználói beállítás Használjon egy témát, egy fényforrást, vagy egy meglévő képet referenciaként a fehéregyensúly meghatározásához (0 Felhasználói beállítás).

Minden érték csak becsült adat és nem tükrözi a finomhangolást (amennyiben alkalmazható).

A fehéregyensúly kiválasztásához nyomja meg a U gombot, és forgassa a fő vezérlőtárcsát mindaddig, míg a kívánt beállítás megjelenik a funkciókijelzőn.

U gomb

Fő vezérlőtárcsa

Az v (Automatikus) vagy a I (Fénycső) menü megnyitása esetén a menü elemeit kiválaszthatja a U gomb megnyomásával és a segédtárcsa elforgatásával.

U gomb

Segédtárcsa

A fényképezés és a videofelvétel menü

A fehéregyensúlyt a fényképezés vagy a videofelvétel menü Fehéregyensúly lehetőségének használatával is beállíthatja (0 Fehéregyensúly, Fehéregyensúly), amelyet a fehéregyensúly finomhangolására (0 A fehéregyensúly finomhangolása) vagy a felhasználói fehéregyensúly beállításainak kezelésére (0 Felhasználói beállítás) is használhat.

v („Automatikus”)

Az v (Automatikus) menüpontban a következő lehetőségek közül választhat: v0 (Fehér megőrz. (meleg szín. csökk.)), v1 (Normál) és v2 (Meleg színek megőrzése). Az v0 (Fehér megőrz. (meleg szín. csökk.)) megőrzi az izzólámpás megvilágítás fehér színeit, míg az v2 (Meleg színek megőrzése) beállítás az izzólámpás megvilágítás alatt általában észlelt meleg árnyalatokat adja vissza a képen.

D („Automatikus természetes fény”)

Előfordulhat, hogy mesterséges megvilágítás esetén az D (Automatikus természetes fény) használata nem a kívánt eredményt hozza. Ilyen esetben válassza az v (Automatikus) lehetőséget vagy a fényforrásnak megfelelő beállítást.

Műtermi vakus megvilágítás

Az v (Automatikus) beállítás nagy, műtermi vakuegységek használatakor lehet, hogy nem biztosítja a kívánt eredményt. Ilyenkor használja a felhasználói fehéregyensúly-beállítást, vagy állítsa a fehéregyensúlyt a N (Vaku) értékre, és finomhangolással pontosítsa a fehéregyensúlyt.

Lásd még

Az aktuális érték „sorozatba állításával” változtathatja egy adott kép fehéregyensúlyát, erről lásd a „Sorozatkészítés” részt (0 Sorozatkészítés).

Színhőmérséklet

A fényforrások érzékelt színe a nézőtől és egyéb körülményektől függően változik. A színhőmérséklet egy fényforrás színének objektív mértékegysége, meghatározásához azt a hőmérsékletet adják meg, melyre egy tárgyat fel kell hevíteni az azonos hullámhosszú fény kibocsátásához. A hozzávetőleg 5000–5500 K színhőmérsékletű fényforrások fehérnek tűnnek, míg az alacsonyabb színhőmérsékletűek, például az izzólámpák, kissé sárgának vagy vörösnek látszanak. A magasabb színhőmérsékletű fényforrások kékes árnyalatúnak látszanak.

„Melegebb” (vörösebb) színek „Hidegebb” (kékebb) színek  

I (nátriumgőzlámpák): 2 700 K
J (izzólámpa)/I (meleg, fehér fényű fluoreszkáló): 3 000 K
I (fehér fényű fluoreszkáló): 3 700 K
I (hideg, fehér fényű fluoreszkáló): 4 200 K
I (nappali, fehér fényű fluoreszkáló): 5 000 K
H (közvetlen napfény): 5 200 K
N (vaku): 5 400 K
G (felhős): 6 000 K
I (nappali fényű fluoreszkáló): 6 500 K
I (magas hőmérsékletű higanygőzlámpa): 7 200 K
M (árnyék): 8 000 K

Megjegyzés: Az adatok csak hozzávetőleges értékek.