Az automatikus élességállítás használatához forgassa az élességállítási módválasztót AF állásba.

Élességállítási módválasztó

A fényképezőgép az élességállításhoz 153 élességpontot használ, a felhasználó pedig az ábrán r jelzéssel ellátott 55 élességpont közül választhat (0 Az élességpont kiválasztása).

A felhasználó által választható élességpontok

Keresztérzékelők

A keresztérzékelő élességpontok elérhetősége a használt objektívtől függően változik.

Objektív Keresztérzékelők (keresztérzékelő élességpontok szürkével kiemelve 2)
Az alábbi felsorolásban nem szereplő f/4 vagy annál nagyobb maximális rekesszel rendelkező AF-S és AF-P objektívek 1

99 keresztérzékelő

 • AF-S DX Zoom-Nikkor 12–24 mm f/4G IF-ED
 • AF-S Micro NIKKOR 60 mm f/2.8G ED
 • AF-S NIKKOR 600 mm f/4G ED VR
 • AF-S NIKKOR 600 mm f/4E FL ED VR
 • AF-S Nikkor 600 mm f/4D IF-ED II
 • AF-S Nikkor 600 mm f/4D IF-ED

63 keresztérzékelő

 • AF-S NIKKOR 200–400 mm f/4G ED VR II
 • AF-S VR Zoom-Nikkor 200–400 mm f/4G IF-ED
 • AF-S NIKKOR 500mm f/4G ED VR
 • AF-S Nikkor 500mm f/4D IF-ED II
 • AF-S Nikkor 500mm f/4D IF-ED
 • f/4-nél kisebb maximális rekesszel rendelkező AF-S és AF-P objektívek 1
 • Nem AF-S, nem AF-P objektívek

45 keresztérzékelő

Maximális nagyításnál, zoom objektívek esetében.

A többi élességpont adatait a vízszintes vonalakat észlelő vonalérzékelők adják.

Az AF-S/AF-I telekonverterekkel használható élességpontok

AF-S és AF-I telekonverter csatlakoztatása esetén automatikus élességállításhoz és elektronikus távolságméréshez az ábrákon szereplő élességpontok használhatók (amennyiben a maximális kombinált rekeszérték f/5.6-nál kisebb, akkor előfordulhat, hogy a fényképezőgép a sötét vagy alacsony kontrasztú témákra nem tudja beállítani az élességet).

Telekonverter Objektív max. rekesze 1 Használható élességpontok (keresztérzékelő élességpontok szürkével kiemelve 2)

TC-14E, TC-14E II, TC-14E III

TC-17E II

TC-20E, TC-20E II, TC-20E III

f/2

153 élességpont (55 választható) 99 keresztérzékelővel

TC-14E, TC-14E II, TC-14E III f/2.8

TC-17E II

TC-20E, TC-20E II, TC-20E III

f/2.8

153 élességpont (55 választható) 45 keresztérzékelővel

TC-14E, TC-14E II, TC-14E III f/4
TC-17E II f/4

37 élességpont (17 választható) 25 keresztérzékelővel

TC-800-1.25E ED f/5.6
TC-20E, TC-20E II, TC-20E III f/4

15 élességpont (9 választható) 5 keresztérzékelővel

TC-14E, TC-14E II, TC-14E III f/5.6

Maximális nagyításnál, zoom objektívek esetében.

A többi élességpont adatait a vízszintes vonalakat észlelő vonalérzékelők adják, de a mindössze 5 keresztérzékelőt használó telekonverterek esetén a függőleges vonalakat csak a ■ jellel jelölt érzékelők észlelik.

Automatikus élességállítás nem áll rendelkezésre, ha a telekonvertert AF-S VR Micro-Nikkor 105 mm f/2.8G IF-ED objektívvel használja.

Automatikus élességállítási mód

Az alábbi automatikus élességállítási módok közül választhat:

Az automatikus élességállítási mód kiválasztásához nyomja meg az AF mód gombot és forgassa el a fő vezérlőtárcsát mindaddig, amíg a kívánt beállítás megjelenik a keresőben és a funkciókijelzőn.

AF mód gomb

Fő vezérlőtárcsa

Funkciókijelző

Kereső

Az AF-ON gomb

Élességállítás szempontjából az AF-ON gomb megnyomása ugyanazzal a hatással jár, mint a kioldógomb félig történő lenyomása.

AF-ON gomb

Prediktív élességkövetés

AF-C módban a fényképezőgép megkezdi a prediktív élességkövetés használatát, ha a téma közeledik vagy távolodik a fényképezőgéptől, miközben félig lenyomva tartja a kioldógombot vagy megnyomja az AF-ON gombot. Így a fényképezőgép követni tudja az élességet azáltal, hogy megjósolja a témának a zárkioldás pillanatában elfoglalt helyzetét.

Lásd még

Kapcsolódó információk:

 • Az élesség prioritás folyamatos motoros AF módban való használatáról lásd az A > a1 Egyéni beállítás (AF-C prioritás kiválasztása, 0 AF-C prioritás kiválasztása) részt.
 • A kioldás prioritás egyszeri motoros AF módban való használatáról lásd az A > a2 Egyéni beállítás (AF-S prioritás kiválasztása, 0 AF-S prioritás kiválasztása) részt.
 • Annak beállításáról, hogy a fényképezőgép a kioldógomb félig történő lenyomásakor ne állítson élességet, tájékozódjon az A > a8 Egyéni beállításban (AF aktiválás, 0 AF aktiválás).
 • Az élességállítási mód beállítását az AF-S vagy az AF-C lehetőségre korlátozhatja, erről lásd az A > a10 Egyéni beállítást (Autom. élességáll. mód korl., 0 Autom. élességáll. mód korl.).
 • Az élességállítási módot kiválaszthatja a segédtárcsával is, erről lásd az A > f4 Egyéni beállítás (Vezérlőtárcsák testreszab.) > Tárcsák felcserélése elemét (0 Vezérlőtárcsák testreszab.).
 • Az élő nézetben vagy videofelvétel közben elérhető automatikus élességállítási beállításokról lásd az „Automatikus élességállítás” részt (0 Automatikus élességállítás).

AF mező mód

Válassza ki, hogyan történjen automatikus élességállításnál az élességpont kiválasztása.

 • Egypontos AF: Válassza ki az élességpontot; a fényképezőgép csak a kiválasztott élességpontban levő témára állít élességet. Mozdulatlan témákhoz alkalmazza.
 • Dinamikus AF mező: Válassza ki az élességpontot. AF-C élességállítási módban a fényképezőgép a környező élességpontokról szerzett információk alapján fogja beállítani az élességet, ha a fényképezendő téma hirtelen elmozdul a kiválasztott pontból. Az élességpontok száma a kiválasztott módtól függően változik:

  • 9 vagy 25 pontos dinamikus AF mező: Akkor válassza, ha a fénykép megkomponálásához elegendő idő áll a rendelkezésére, illetve ha kiszámíthatóan mozgó témákat (például futókat vagy pályán haladó versenyautókat) fényképez.
  • 72 pontos dinamikus AF mező: Akkor válassza, ha a fotózni kívánt téma kiszámíthatatlanul mozog (pl. futballmérkőzés játékosai).
  • 153 pontos dinamikus AF mező: Akkor válassza, ha a fotózni kívánt téma nagyon gyorsan mozog, és a komponálásnál nehézkes a kereső használata (például repülő madarak fényképezésekor).
 • 3D követés: Válassza ki az élességpontot. AF-C élességállítási módban a fényképezőgép követi azokat a témákat, amelyek elmozdulnak a kiválasztott élességpontból, és a körülményeknek megfelelően új élességpontokat választ. Akkor alkalmazza, ha kiszámíthatatlanul az egyik oldalról a másikra mozgó témák esetében (pl. teniszjátékosoknál) gyorsan kell megkomponálni a képet. Ha a téma a keresőn kívülre kerül, engedje fel a kioldógombot és komponálja meg a képet a keresőben úgy, hogy a téma a kiválasztott élességpontban legyen.

 • Csoportos AF mező: A fényképezőgép egy, a felhasználó által kiválasztott élességpont-csoport segítségével állítja be az élességet, ezáltal csökken a kockázata annak, hogy a készülék a fő téma helyett a háttérre fókuszál. Akkor válassza, ha a témát nehézkes lenne egyetlen élességpont használatával megörökíteni. Amennyiben a fényképezőgép AF-S élességállítási módban arcokat észlel, a portré témákat fogja előnyben részesíteni az élességállítás során.

Automatikus AF mező: A fényképezőgép automatikusan érzékeli a témát és kiválasztja az élességpontot; arc érzékelése esetén a fényképezőgép a portré témát részesíti előnyben. A fényképezőgép röviddel az élesség beállítása után kijelöli az aktív élességpontokat; AF-C módban a fő élességpont akkor is megjelenik, amikor a többi élességpont már kikapcsolt.

AF mező mód kiválasztásához nyomja meg az AF mód gombot és forgassa el a segédtárcsát mindaddig, amíg a kívánt beállítás megjelenik a keresőben és a funkciókijelzőn.

AF mód gomb

Segédtárcsa

Funkciókijelző

Kereső

3D követés

Ha félig lenyomja a kioldógombot, a fényképezőgép eltárolja az élességpont környezetében levő színeket. Következésképpen a 3D követés nem biztos, hogy a kívánt eredményt hozza a háttérhez hasonló színű, vagy olyan témáknál, amelyek nagyon kis területét foglalják el a keretnek.

AF mező mód

Az AF mező mód megjelenik a funkciókijelzőn és a keresőben.

AF mező mód Funkciókijelző Kereső Kereső élességpont kijelzése
Egypontos AF
9 pontos dinamikus AF mező *
25 pontos dinamikus AF mező *
72 pontos dinamikus AF mező *
153 pontos dinamikus AF mező *
3D követés
Csoportos AF mező
Automatikus AF mező

Csak az aktív élességpont látszik a keresőben. A többi élességpont információt szolgáltat az élességállításhoz.

AF-S/AF-I telekonverterek

Ha AF-S/AF-I telekonverter használatakor az AF mező mód beállítása 3D követés vagy automatikus AF mező, f/5.6-nál kisebb kombinált rekesz esetén automatikusan az egypontos AF kerül kiválasztásra.

Lásd még

Kapcsolódó információk:

 • Arról, hogy az automatikus élességállítás hogyan igazodik a témától való távolság változásához, lásd az A > a3 Egyéni beállítást (Élességkövetés rögzítéssel, 0 Élességkövetés rögzítéssel).
 • Megadhatja, hogy a 3D követéses AF mező mód kiválasztása esetén a fényképezőgép felismerje-e az arcokat, és állítson-e rájuk élességet; erről lásd az A > a4 Egyéni beállítást (3D követéses arcérzékelés, 0 3D követéses arcérzékelés).
 • Megadhatja, hogy milyen területet kísérjen figyelemmel a készülék, ha 3D követéses AF mező módban félig lenyomja a kioldógombot; erről lásd az A > a5 Egyéni beállítást (3D követési célterület, 0 3D követési célterület).
 • A függőleges és a vízszintes tájolású fényképekhez eltérő élességpontokat és AF mező módot adhat meg; erről lásd az A > a7 Egyéni beállítást (Tárolás tájolás szerint, 0 Tárolás tájolás szerint).
 • Az AF mező módválasztás korlátozásáról lásd az A > a9 Egyéni beállítást (AF mező módvál. korlátozása, 0 AF mező módvál. korlátozása).
 • Az élességpont megjelenítésének meghatározásáról lásd az A > a12 Egyéni beállítást (Élességpont-beállítások, 0 Élességpont-beállítások).
 • Az AF mező mód fő vezérlőtárcsával történő kiválasztásáról lásd az A > f4 Egyéni beállítás (Vezérlőtárcsák testreszab.) > Tárcsák felcserélése elemét (0 Vezérlőtárcsák testreszab.).
 • Az élő nézetben vagy videofelvétel közben elérhető automatikus élességállítási beállításokról lásd az „AF mező mód kiválasztása” részt (0 AF mező mód kiválasztása).

Az élességpont kiválasztása

A fényképezőgép 153 élességpont segítségével állítja be az élességet, amelyek közül az ábrán látható 55 választható ki manuálisan, ezáltal a felvétel megkomponálható úgy, hogy a főtéma szinte bárhol elhelyezhető a keretben. Az élességpont kiválasztásához kövesse az alábbi lépéseket (csoportos AF mező módban is így határozhatja meg az élességpont-csoportot).

 1. Forgassa az élességmező-választógomb zárját I állásba.

  Ezzel lehetővé válik, hogy a választógombbal kiválassza az élességpontot.

  Élességmező-választógomb zárja

 2. Válassza ki az élességpontot.

  A fénymérők működése közben használja a választógombot az élességpont kiválasztásához a keresőben.

  A középső élességpont a választógomb középső gombjának lenyomásával választható ki.

  A kiválasztás után az élességmező-választógomb zárja rögzített (L) helyzetbe állítható, amivel megakadályozhatja, hogy a választógomb lenyomásakor a kiválasztott élességpont megváltozzon.

A segédválasztó

Az élességpont kiválasztásához a választógomb helyett használhatja a segédválasztót. A segédválasztó középső gombjának nyomva tartása közben rögzül az élesség és az expozíció (0 Élességrögzítés, Automatikus expozíció (AE) rögzítése). Használja a segédválasztót az ábrán látható módon; a segédválasztó széleinek lenyomásával nem biztos, hogy elérhető a kívánt hatás. Ügyeljen arra, hogy a segédválasztó használata közben ne nyúljon véletlenül a szemébe.

Segédválasztó

Automatikus AF mező

Automatikus AF mező esetén az élességpont automatikusan kerül kiválasztásra; kézi élességpont-választás nem lehetséges.

Lásd még

Kapcsolódó információk:

 • A választógombbal kiválasztható élességpontok számának meghatározásához lásd az A > a6 Egyéni beállítást (Élességpontok száma, 0 Élességpontok száma).
 • A függőleges és a vízszintes tájoláshoz eltérő élességpontokat és AF mező módot adhat meg; erről lásd az A > a7 Egyéni beállítást (Tárolás tájolás szerint, 0 Tárolás tájolás szerint).
 • Az élességpont „görgetéssel” történő kiválasztásáról lásd az A > a11 Egyéni beállítást (Élességpont görgetése, 0 Élességpont görgetése).
 • Arról, hogy az élességpont mikor legyen megvilágítva lásd az A > a12 Egyéni beállítást (Élességpont-beállítások, 0 Élességpont-beállítások).
 • A segédválasztó által betöltött funkció kiválasztásáról lásd az A > f1 Egyéni beállítás (Egyéni vezérléskiosztás) > Segédválasztó (0 Egyéni vezérléskiosztás) és Segédválasztó közepe (0 Egyéni vezérléskiosztás) pontját.
 • A választógomb középső gombja által betöltött funkció kiválasztásáról lásd az A > f2 Egyéni beállítást (Választógomb középső gombja, 0 Választógomb középső gombja).

Élességrögzítés

Az élességrögzítéssel az élességállítást követően módosítható a kompozíció, így olyan képek is készíthetők, amelyek végleges kompozíciójában a téma nem valamelyik élességponton belül helyezkedik el. Ha a fényképezőgép automatikus élességállítás használatával nem képes élességet állítani (0 Az automatikus élességállítás használatának optimalizálása), az élességrögzítés használható a fénykép újrakomponálására, miután az eredetivel azonos távolságban lévő másik témára élességet állított. Az élességrögzítés akkor a leghatékonyabb, ha nem az automatikus AF mező beállítást választja az AF mező módban (0 AF mező mód).

 1. Állítsa be az élességet.

  Helyezze a témát a kiválasztott élességpontba, és nyomja le félig a kioldógombot az élességállítás indításához. Ellenőrizze, hogy a keresőben megjelenik-e az élességjelzés (I).

 2. Rögzítse az élességet.

  AF-C élességállítási mód (0 Automatikus élességállítási mód): A kioldógombot félig lenyomva tartva () nyomja meg a segédválasztó közepét () az élesség és az expozíció rögzítéséhez (a keresőben AE-L ikon jelenik meg). Az élesség mindaddig rögzül, amíg a segédválasztó közepét lenyomva tartja, még akkor is, ha később felemeli az ujját a kioldógombról.

  Kioldógomb

  Segédválasztó

  AF-S élességállítási mód: Az élességjelzés (I) megjelenésekor a fényképezőgép automatikusan rögzíti az élességet, amely mindaddig rögzítve marad, amíg félig lenyomva tartja a kioldógombot. Az élesség a segédválasztó közepének lenyomásával is rögzíthető (lásd fent).

 3. Komponálja újra a fényképet és készítse el a felvételt.

  Az élesség a felvételek készítése között rögzítve marad, ha a kioldógombot félig lenyomva tartja (AF-S), vagy nyomva tartja a segédválasztó közepét, ezáltal egymás után több fényképet is készíthet azonos élességbeállítással.

Az élességrögzítés használatakor ne módosítsa a fényképezőgép és a téma közötti távolságot. Ha a téma elmozdul, állítsa be újra az élességet az új távolságnak megfelelően.

Élesség rögzítése az AF-ON gombbal

Keresős fényképezés közben az élességet a kioldógomb helyett az AF-ON gomb használatával is rögzítheti (0 Az AF-ON gomb). Ha a Csak AF-BE lehetőséget választotta az a8 Egyéni beállításban (AF aktiválás; 0 AF aktiválás), a fényképezőgép nem állít élességet, amikor félig lenyomja a kioldógombot, ehelyett az AF-ON gomb megnyomásakor állítja be az élességet. Az élesség ezen a ponton rögzül, és rögzítve is marad mindaddig, amíg az AF-ON gombot újra meg nem nyomja.

Lásd még

A kioldógombot használhatja az expozíció rögzítésére, erről lásd a A > c1 Egyéni beállítást (Kioldógomb AE-L, 0 Kioldógomb AE-L).

Az automatikus élességállítás használatának optimalizálása

Az alább felsorolt körülmények között az automatikus élességállítás nem működik megfelelően. Előfordulhat, hogy a fényképezőgép zárja nem old ki, ha a fényképezőgép e körülmények között nem tud élességet állítani, illetve megtörténhet, hogy az élességjelzés (I) megjelenik, a fényképezőgép pedig hangjelzést ad és engedélyezi az exponálást akkor is, amikor a téma nem éles. Az ilyen esetekben állítsa be az élességet manuálisan (0 Kézi élességállítás), vagy használja az élességrögzítést (0 Élességrögzítés), amellyel az élességet egy azonos távolságra lévő másik témára állíthatja be, és komponálja újra a képet.

A téma és a háttér között nagyon kicsi a kontraszt, szinte egybeolvadnak.

Példa: A téma és a háttér azonos színű.

A élességpontban több különböző távolságban levő tárgy található.

Példa: Ketrecben levő téma.

A téma túlnyomórészt szabályos geometrikus mintázatból áll.

Példa: Egy felhőkarcoló zsalui vagy ablaksorai.

Az élességpont erősen eltérő fényerejű területeket tartalmaz.

Példa: A téma félig árnyékban van.

A háttérben lévő tárgyak nagyobbnak látszanak, mint a téma.

Példa: A képen a fotótéma mögött egy épület látható.

A téma sok apró részletet tartalmaz.

Példa: Virágmező, vagy olyan témák, amelyek kisméretűek vagy szinte mindenhol ugyanolyan a fényerősségük.