Külső vaku csatlakoztatásához és vakus fényképezéshez végezze el az alábbi lépéseket.

Lásd még

Több távoli vakuegység együttes használatáról a „Külső vakuegységek” részben tájékozódhat (0 Külső vakuegységek).

 1. Rögzítse a vakuegységet a vakupapucsra.

  Részletes tájékoztatást a vakuegységhez mellékelt használati útmutatóban talál.

 2. Kapcsolja be a fényképezőgépet és a vakuegységet.

  A vaku tölteni kezd; a töltés befejezését követően a vaku készenléti jelzőfénye (c) megjelenik a keresőben.

 3. Módosítsa a vaku beállításait.

  Válassza ki a kívánt vaku módot (0 Vaku módok) és vakuvezérlési módot (0 Fényképezés fényképezőgépre rögzített vakuval).

 4. Állítsa be a záridőt és a rekeszt.

 5. Készítsen képeket.

Más gyártók vakuegységei

A fényképezőgép nem használható olyan vakuegységekkel, amelyek 250 V-ot meghaladó feszültséggel terhelnék a fényképezőgép X formájú érintkezőit vagy a vakupapucs rövidre zárható érintkezőit. Ilyen vakuegység használata nem csak a fényképezőgép megfelelő működését akadályozhatja meg, de károsíthatja a fényképezőgép és/vagy a vaku szinkronizációs áramkörét is.

Záridő

Külső vaku használata esetén a záridő az alábbi értékekre állítható:

Mód Záridő
P, A A fényképezőgép állítja be automatikusan (1/250 mp–1/60 mp) *
S Felhasználó által választott érték (1/250 mp–30 mp)
M Felhasználó által választott érték (1/250 mp–30 mp, Hosszú expozíció (A), Időzített (%))

A záridőt a hosszú záridős szinkron, a hátsó redőnyre végzett hosszú záridős szinkron vagy a hosszú záridős szinkron vörösszemhatás-csökkentéssel vaku mód kiválasztása esetében akár 30 mp hosszúságúra is állíthatja.

A szinkronizálási csatlakozó

A szinkronizálási csatlakozóhoz szükség szerint szinkronkábel csatlakoztatható. Ne csatlakoztasson másik vakuegységet szinkronkábellel, ha hátsó redőnyre szinkronizált fényképezést végez a fényképezőgép vakupapucsára szerelt vakuegységgel.

i-TTL vakuvezérlés

Ha CLS-kompatibilis vakuegységet állított TTL vezérlésre, a fényképezőgép automatikusan választ az alábbi vakuvezérlés típusok közül:

 • i-TTL kiegyenlített derítővakuzás digitális SLR-hez: A vakuegység közvetlenül a fő villantás előtt egy sorozatnyi alig észrevehető elővillantást (mérő elővillantást) bocsát ki. A kép teljes területén található tárgyakról visszaverődő elővillantásokat a hozzávetőleg 180K (180 000) képpontos RGB érzékelő érzékeli és a mátrixmérési rendszerből származó hatótávolság-adatokkal együtt elemzi, hogy a vakuteljesítményt megfelelően szabályozhassa a főtéma és a környező háttérvilágítás természetes egyensúlyának kialakításához. G, E vagy D típusú objektív használata esetén a vakuteljesítmény kiszámításánál a távolság információkat is figyelembe veszi a rendszer. Nem-CPU objektívek esetén a számítás pontossága növelhető az objektív adatainak megadásával (gyújtótávolság és maximális rekesz; 0 Nem-CPU objektívek). Célpont-fénymérés esetén ez a funkció nem használható.
 • Általános i-TTL derítővakuzás digitális SLR-hez: A vakuteljesítmény úgy van beállítva, hogy a képet általános szinten világítsa be; a háttér fényerejét nem veszi figyelembe. Olyan képek készítéséhez ajánlott, amelyen a fő téma a háttér részleteinek rovására kap hangsúlyt, vagy ha expozíciókompenzáció van használatban. A célpont-fénymérés kiválasztásakor automatikusan az általános i-TTL derítővakuzás digitális SLR-hez mód lép érvénybe.