Az expozíciókompenzációt a fényképezőgép által javasolt expozícióérték megváltoztatására használhatja, világosabbá vagy sötétebbé téve a képeket. Középre súlyozott vagy célpont-fényméréssel együtt használva a leghatékonyabb (0 Fénymérés). –5 Fé (alulexponált) és +5 Fé (túlexponált) közötti értéket válasszon 1/3 Fé lépésközökkel. Általában a pozitív értékek világosabbá, a negatívak sötétebbé teszik a témát.

–1 Fé

Nincs expozíciókompenzáció

+1 Fé

Az expozíciókompenzáció értékének kiválasztásához nyomja meg a E gombot, és forgassa a fő vezérlőtárcsát mindaddig, amíg a kívánt érték megjelenik a keresőben vagy a funkciókijelzőn.

E gomb

Fő vezérlőtárcsa

±0 Fé (E gomb lenyomva)

-0,3 Fé

+2,0 Fé

±0,0-tól eltérő értékek esetén az expozíció jelzők közepén található 0 villog (kivéve M expozíciós módban), valamint a E gomb felengedését követően E ikon jelenik meg a keresőben és a funkciókijelzőn. Az expozíciókompenzáció aktuális értékét ellenőrizheti az expozíció jelzőn a E gomb megnyomásával.

A normál expozíció visszaállításához állítsa az expozíciókompenzációt ±0,0 értékre. A fényképezőgép kikapcsolásakor az expozíciókompenzáció nem áll vissza alaphelyzetbe.

M expozíciós mód

M expozíciós módban az expozíciókompenzáció csak az expozíció jelzőt befolyásolja; a záridő és a rekesz nem változik.

Vaku használata

Vaku használata esetén az expozíciókompenzáció érinti mind a vakuszintet, mind az expozíciót, egyaránt megváltoztatva a fő téma és a háttér fényerejét. Az e3 Egyéni beállításban (Expozíciókompenz. vakuhoz, 0 Expozíciókompenz. vakuhoz) az expozíciókompenzáció hatása a háttérre korlátozható.

Lásd még

Kapcsolódó információk:

  • Az expozíciókompenzáció lépésközének kiválasztásáról lásd a A > b3 Egyéni beállítást (Expozíció-/vakukomp. lépésköze, 0 Expozíció-/vakukomp. lépésköze).
  • Az expozíciókompenzáció értékének a E gomb megnyomása nélküli megváltoztatásáról lásd a A > b4 Egyéni beállítást (Egyszerű expozíciókompenz., 0 Egyszerű expozíciókompenz.).
  • Az expozíció, a vakuszint, a fehéregyensúly vagy az Aktív D-Lighting automatikus módosításáról tájékozódjon a „Sorozatkészítés” részben (0 Sorozatkészítés).