Fókusz léptetés során a fényképezőgép egy fényképsorozaton keresztül automatikusan változtatja a fókusztávolságot. Az ezzel a funkcióval készített képeket később számítógépre másolhatja és egy másik gyártótól származó fókuszsorozat-készítő (focus stacking) szoftverrel egyesítheti.

Fényképezés előtt

AF-S vagy AF-P objektívet használjon. A megfelelő objektív rögzítését követően forgassa az élességállítási módválasztót AF állásba, és válasszon E módtól eltérő kioldási módot. A legjobb eredmény érdekében A vagy M expozíciós mód használata javasolt, hogy a rekesz ne módosuljon a felvételkészítés során; a rekeszt állítsa a maximális értékétől két vagy három lépésre, és kapcsolja ki az automatikus ISO érzékenység szabályozást, hogy az ISO érzékenység se változzon fényképezés közben. A beállítások módosítását követően készítsen egy próbafelvételt, és tekintse meg az eredményt a monitoron. Miután a beállításokat igény szerint módosította, zárja le a kereső szemlencséjének zárját, így megakadályozza, hogy a keresőn át bejutó fény megjelenjen a fényképeken vagy zavarja az expozíciót.

Ajánlatos állványt használni és kikapcsolni a rázkódáscsökkentés (VR) funkciót. A felvételkészítés elindítása előtt rögzítse a fényképezőgépet állványra. Teljesen feltöltött akkumulátort használjon, hogy elkerülje a felvételkészítés megszakadását. Ha nem biztos abban, hogy az akkumulátor megfelelően fel van töltve, a használat előtt töltse fel, vagy használjon (külön beszerezhető) hálózati tápegységet és tápcsatlakozót.

Fókuszléptetéses fényképezés

 1. Válassza a Fókuszléptetéses fényképezés menüpontot.

  Jelölje ki a fényképezés menü Fókuszléptetéses fényképezés elemét, és a fókusz léptetés beállításainak megjelenítéséhez nyomja meg a 2 gombot.

 2. Adja meg a fókusz léptetés beállításait.

  Az alábbiaknak megfelelően adja meg a fókusz léptetés beállításait.

  • A felvételek számának kiválasztásához:

   Jelölje ki a Felv. sz. elemet, és nyomja meg a 2 gombot.

   Válassza ki a felvételek számát (maximum 300), majd nyomja meg az J gombot.

   Ajánlatos a szükségesnek tartottnál több felvételt készíteni, majd a fókuszsorozat készítése során szűkíteni a felhasznált felvételek körét. Rovarok és kisméretű tárgyak fényképezéséhez 100-nál is több felvételre lehet szükség, míg egy tájképet nagy látószögű objektív használatával mindössze néhány elölről hátrafelé haladva készített felvétellel meg lehet örökíteni.

  • Annak kiválasztásához, hogy az egyes felvételek között milyen mértékben módosuljon a fókusztávolság:

   Jelölje ki az Élességlépés mérete elemet, és nyomja meg a 2 gombot.

   Az élességlépés méretét a 4 gombbal csökkentheti, a 2 gombbal pedig növelheti. A folytatáshoz nyomja meg az J gombot.

   Legfeljebb 5-ös érték használata javasolt, mivel magasabb beállítások alkalmazása esetén megnő a valószínűsége annak, hogy a fókuszsorozat bizonyos területei életlenek lesznek. Felvételkészítés előtt próbáljon meg kísérletezgetni a különböző beállításokkal.

   Közelképek

   Miután rövid fókusztávolság esetén csökken az élesség mélysége, a fényképezőgéphez közeli témák fényképezésekor ajánlatos kisebb élességlépéseket választani és növelni a felvételek számát.

  • A felvételek időközének kiválasztásához:

   Jelölje ki az Időköz a következő felvételig elemet, és nyomja meg a 2 gombot.

   Adja meg, hogy hány másodperc teljen el az egyes felvételek között, majd nyomja meg az J gombot.

   A 00 beállítás kiválasztása esetén a készülék körülbelül 5 kép/mp (S, Cl, Ch és Mup kioldási módban) vagy 3 kép/mp (Q és Qc kioldási módban) sebességgel készít képeket. A 00 beállítás alkalmazása vaku nélküli felvételkészítés esetén ajánlott; vaku használata esetén a megfelelő expozíció biztosítása érdekében olyan időközt válasszon, amely elegendő időt biztosít a vaku feltöltéséhez.

  • Az expozíció simításának be- és kikapcsolásához:

   Jelölje ki az Expozíció simítás elemet, majd nyomja meg a 2 gombot.

   Jelöljön ki egy menüelemet és nyomja meg az J gombot.

   A Be beállítás kiválasztása esetén a fényképezőgép M mód kivételével az expozíciót az előző felvételhez igazítja (M módban az expozíció simítása csak akkor lép érvénybe, ha az automatikus ISO érzékenység szabályozás be van kapcsolva). Felvételkészítés közben a téma fényerejének nagymértékű változása feltűnő eltéréseket okozhat az expozícióban, ez esetben szükség lehet a felvételek közötti időköz hosszának csökkentésére. A Ki beállítást akkor érdemes alkalmazni, ha felvételkészítés közben nem változnak a fényviszonyok és egyéb körülmények, a Be beállítást pedig akkor, ha változó fényviszonyok mellett tájképet vagy hasonló jellegű képeket kíván készíteni.

  • A néma fényképezés engedélyezéséhez vagy letiltásához:

   Jelölje ki a Néma fényképezés elemet, és nyomja meg a 2 gombot.

   Jelöljön ki egy menüelemet és nyomja meg az J gombot.

   A zár fényképezés közbeni elnémításához válassza a Be lehetőséget.

  • Adja meg a kezdő mappára vonatkozó beállításokat:

   Jelölje ki a Kezdő tárolási mappa elemet, majd nyomja meg a 2 gombot.

   Jelölje ki a kívánt lehetőségeket, majd a kiválasztásukhoz vagy a kijelölésük visszavonásához nyomja meg a 2 gombot. A folytatáshoz nyomja meg az J gombot.

   Az egyes újonnan készített sorozatok új mappába mentéséhez válassza az Új mappa lehetőséget, ha pedig az új mappák létrehozásánál vissza kívánja állítani a fájlok számozását 0001-re, akkor válassza a Fájlszámozás visszaállítása beállítást.

 3. Indítsa el a felvételkészítést.

  Jelölje ki az Indítás elemet, majd nyomja meg az J gombot. A felvételkészítés nagyjából 3 mp után indul. A fényképezőgép a kiválasztott időközönként készít felvételeket a fényképezés kezdetekor megadott fókusztávolságtól kezdődően a megadott élességlépéssel a végtelen felé haladva. A felvételkészítés akkor fejeződik be, amikor elkészült a megadott számú felvétel, vagy a fókusz eléri a végtelent. Amennyiben a fényképezést az összes felvétel elkészítése előtt kívánja befejezni, akkor a fényképezés menü Fókuszléptetéses fényképezés menüpontját állítsa Ki értékre, nyomja le félig a kioldógombot, vagy a felvételek között nyomja meg az J gombot.

Fényképezés közben

Fókuszléptetés fényképezés közben Q ikon villog a funkciókijelzőn. Közvetlenül a következő felvétel elkészítése előtt a záridő kijelzésén megjelenik a fennmaradó képek száma. Bármely lehetőséget választotta a c2 Egyéni beállításban (Készenléti időzítő, 0 Készenléti időzítő), a készenléti időzítő a fényképezés alatt nem kapcsol ki.

Amíg a fókuszléptetéses fényképezés folyamatban van, módosíthatja a beállításokat, használhatja a menüket és visszajátszhat képeket. A monitor minden egyes felvétel előtt körülbelül négy másodpercre automatikusan kikapcsol. Felhívjuk a figyelmét arra, hogy a fényképezőgép beállításainak a fókuszléptetéses fényképezés alatti módosítása leállíthatja a felvételt.

Fókuszléptetéses fényképezés

Vaku használata esetén válasszon a vaku töltési idejénél hosszabb időközt. Túl rövid időköz esetén előfordulhat, hogy a vaku a teljes expozícióhoz szükségesnél alacsonyabb teljesítményen villan. A fókusz léptetés csak akkor áll rendelkezésre, ha AF-S vagy AF-P objektívet rögzített a gépre, a fényképezőgép órája be van állítva és van a gépben memóriakártya. Nem használható a fényképezőgép bizonyos funkcióival, például élő nézetben (0 Fényképezés élő nézetben) vagy videofelvétel (0 Videók rögzítése), time-lapse videó készítése, sorozatkészítés, az önkioldó használata (0 Önkioldó mód (E)), hosszú időtartamú expozíció (hosszú expozíciós vagy időzített fényképezés; 0 Hosszú időtartamú expozíciók (csak M módban)), HDR (széles dinamikatartomány), többszörös expozíció és időzített fényképezés során. Miután a záridő és a képek rögzítéséhez szükséges idő változhat az egyes felvételek között, az egyik időköz vége és a következő időköz kezdete között eltelő idő eltérő lehet. Amennyiben a fényképezés az aktuális beállítások mellett nem kivitelezhető (például A vagy % záridő-beállítás van érvényben), figyelmeztetés jelenik meg a monitoron.

Néma fényképezés

A Néma fényképezés menüpont Be elemének kiválasztása letiltja a fényképezőgép néhány funkcióját, például az alábbiakat: