A kézi élességállítást az automatikus élességállítást nem támogató objektívekkel (nem AF NIKKOR objektívekkel) használhatja, vagy olyan esetben, ha az automatikus élességállítás nem a kívánt eredményt hozza létre (0 Az automatikus élességállítás használatának optimalizálása).

AF objektívek: Állítsa az objektív élességállítási mód kapcsolóját (ha van) és a fényképezőgép élességállítási módválasztóját M állásba.

Élességállítási módválasztó

AF objektívek

Ne használjon AF objektíveket az objektív élességállítási mód kapcsolóját M állásba és a fényképezőgép élességállítási módválasztóját AF állásba állítva. Ezen óvintézkedés figyelmen kívül hagyása károsíthatja a fényképezőgépet vagy az objektívet. Ez nem vonatkozik az AF-S és AF-P objektívekre, amelyek akkor is használhatók M módban, ha a fényképezőgép élességállítási módválasztóját nem állította M állásba.

Kézi élességállítású objektívek: Állítson kézzel élességet.

A kézi élességállításhoz addig igazítson az objektív élességállító gyűrűjén, míg a keresőben megjelenő kép élessé nem válik. Fényképek bármikor készíthetők, függetlenül attól, hogy a kép éles-e vagy sem.

Az elektronikus távolságmérő

A keresőben látható élességjelzővel ellenőrizhető, hogy a kiválasztott élességpontban levő téma éles-e (a manuálisan kiválasztható 55 élességpont bármelyikét megadhatja élességpontnak). Miután a témát a kiválasztott élességpontba helyezte, nyomja le félig a kioldógombot, és forgassa el az objektív élességállító gyűrűjét, amíg meg nem jelenik az élességjelzés (I). Felhívjuk figyelmét, hogy „Az automatikus élességállítás használatának optimalizálása” részben (0 Az automatikus élességállítás használatának optimalizálása) felsorolt témák esetén az élességjelzés esetleg akkor is megjelenhet, ha a téma valójában nem éles; a felvétel elkészítése előtt ellenőrizze az élességet a keresőben. Az elektronikus távolságmérő és a külön megvásárolható AF-S/AF-I telekonverterek együttes használatára vonatkozó információkat lásd „Az AF-S/AF-I telekonverterekkel használható élességpontok” részben (0 Az AF-S/AF-I telekonverterekkel használható élességpontok).

AF-P objektívek

Amennyiben kézi élességállítási módban AF-P objektívet (0 Kompatibilis objektívek) használ, az élességjelzés a keresőben (illetve élő nézetben az élességpont a monitoron) villogással figyelmeztet, ha az élességállító gyűrűnek a jelenlegi irányban való továbbforgatásával nem lehet beállítani az élességet.

Képsík pozíció

A téma és a fényképezőgép közötti távolságot a képsíknak a gépvázon látható jelzésétől (E) kell mérni. Az objektív bajonett pereme és a képsík közötti távolság 46,5 mm.

46,5mm

Képsík jelzése