Amennyiben olyan vakuegységet csatlakoztatott a fényképezőgépre, amely támogatja az egységes vakuvezérlést (SB-5000, SB-500, SB-400 vagy SB-300), akkor a vakuvezérlési mód, a vakuszint és a vaku egyéb beállításai a fényképezés menü Vakuvezérlés > Vakuvezérlési mód elemében módosíthatók (SB-5000 használatánál ezek a beállítások a vakuegység vezérlőivel is módosíthatók). A rendelkezésre álló beállítások a használt vaku függvényében (0 CLS-kompatibilis vakuegységek), míg a Vakuvezérlési mód menüpont beállításai a kiválasztott mód függvényében változnak. Más vakuegységek beállításai kizárólag a vakuegység vezérlőivel változtathatók.

  • TTL: i-TTL mód. Az SB-500, SB-400 és SB-300 egység esetén a vakukompenzáció a W (M) gombbal módosítható (0 Vakukompenzáció).
  • Automatikus külső vaku: Ebben a módban a vakuteljesítmény automatikusan a témáról visszaverődő fény mennyiségéhez igazodik; vakukompenzáció is használható. Az automatikus külső vaku mód támogatja az „automatikus rekesz” (qA) és a „nem-TTL automatikus” (A) módot; automatikusan a nem-TTL automatikus mód kerül kiválasztásra, ha nem-CPU objektívet használ anélkül, hogy a gyújtótávolságot és a maximális rekeszt megadta volna a beállítás menü Nem-CPU objektív adatai menüpontjában (0 Nem-CPU objektívek). További részletekről a vakuegység használati útmutatójában olvashat.
  • Távolságprioritásos kézi: Adja meg a témától való távolságot, a készülék ez alapján automatikusan meghatározza a vakuteljesítményt. A vakukompenzáció szintén elérhető.
  • Kézi: A vakuszint kézi beállítása.
  • Ismétlő vakuzás: A vaku a zár nyitva tartása közben egymás után többször villan, többszörös expozíció hatását keltve a képen. Válassza ki a vakuszintet (Teljesítm.), az egység által kibocsátott villanások maximális számát (Alkalom) és a másodpercenkénti villanások számát (Frekvencia, mértékegysége a Hertz). Az Alkalom menüpontban rendelkezésre álló beállítások a Teljesítm. és a Frekvencia menüpontban kiválasztott beállítástól függően változók; további részletekért lásd a vakuegységhez mellékelt dokumentációt.

Egységes vakuvezérlés

Az egységes vakuvezérlés révén a fényképezőgép és a vakuegység képes megosztani egymással a beállításait. Amennyiben egy, az egységes vakuvezérlést támogató vakuegységet csatlakoztat a fényképezőgéphez, akkor a fényképezőgép vagy a vakuegység vakubeállításainak módosítása mindkét eszközön érvénybe lép, csakúgy, mint a külön beszerezhető Camera Control Pro 2 szoftver segítségével végrehajtott változások.