Az MB-D18 egy EN-EL15a vagy EN-EL18c akkumulátorral, illetve nyolc (alkáli, Ni-MH vagy lítium) AA elemmel/akkumulátorral működik, és rendelkezik „álló” (portré) tájolású képek készítésére szolgáló vezérlőgombokkal: kioldógombbal, AF-ON gombbal, Fn gombbal, választógombbal, illetve fő vezérlőtárcsával és segédtárcsával.

Az MB-D18 markolat részei

1 Érintkezőfedél tartó
2 AF-ON gomb
3 Fő vezérlőtárcsa
4 Választógomb
5 Rögzítő tárcsa
6 Markolat tápcsatlakozó fedele
7 Akkufedél
8 Elem-/akkufoglalat
9 Elem-/akkufedél zárja
10 Elektromos csatlakozók/jelérintkezők
11 Érintkezősapka
12 Rögzítő csavar
13 Fn gomb
14 Kioldógomb
15 Vezérlőgomb zár
16 Segédtárcsa
17 Állványmenet

18 MS-D12EN tartó EN-EL15a akkumulátorokhoz *
19 Elektromos csatlakozók
20 Elektromos csatlakozók (MS-D12EN akkumulátor tartó)
21 MS-D12 tartó AA elemekhez/akkumulátorokhoz
22 Elektromos csatlakozók (MS-D12 elem/akkumulátor tartó)

Az MS-D12EN tartót gyárilag behelyeztük az MB-D18 markolatba.

Hálózati tápegység és tápcsatlakozó használata

A külön beszerezhető EH-5c/EH-5b hálózati tápegységet és EP-5B tápcsatlakozót az MB-D18 markolattal együtt használva megbízható áramforrást biztosíthat a fényképezőgép hosszabb ideig történő használatához (0 Az EP-5B tápcsatlakozó). Helyezze be az EP-5B tápcsatlakozót az MS-D12EN akkumulátor tartóba, és csatlakoztassa a hálózati tápegységet.

A kioldógomb, a választógomb és a vezérlőtárcsák

E vezérlőgombok funkciója megegyezik a fényképezőgép vázán található megfelelő vezérlőgombok funkciójával, kivéve, hogy az f5 Egyéni beállításban (Választógomb, 0 Választógomb) kiválasztott lehetőségtől függetlenül az MB-D18 választógombja nem használható a készenléti időzítő elindítására.

Kioldógomb

Segédtárcsa

Választógomb

Fő vezérlőtárcsa

Az Fn és az AF-ON gomb

E vezérlőgombok funkciója az f10 Egyéni beállításban adható meg (MB-D18 gomb kiosztása, 0 MB-D18 gomb kiosztása).

Fn gomb

AF-ON gomb

Az MB-D18 vezérlőgomb zárja

Véletlen működtetésük elkerülése érdekében a vezérlőgomb zár zárolja az MB-D18 markolat vezérlőgombjait. Mielőtt „álló” (portré) tájolású képek készítésére használná a vezérlőgombokat, oldja ki a zárat az ábrán látható módon. A vezérlőgomb zár nem főkapcsoló. A fényképezőgép be- és kikapcsolásához használja a fényképezőgép főkapcsolóját.

Zárolva

Kioldva

Az elemtartó markolat használata

Az elemtartó markolat csatlakoztatása

Az elemtartó markolat csatlakoztatása előtt győződjön meg arról, hogy a fényképezőgép kikapcsolt állapotban, az MB-D18 vezérlőgomb zárja pedig L állásban van.

 1. Távolítsa el az érintkezősapkát az elemtartó markolatról.

 2. Az MB-D18 markolathoz való érintkezők a fényképezőgép alján találhatók, érintkezőfedéllel védve. Távolítsa el az érintkezőfedelet (), majd helyezze az MB-D18 markolaton kialakított érintkezőfedél tartóba ().

 3. Illessze az MB-D18 markolatot a fényképezőgéphez, az MB-D18 rögzítő csavarját () egy vonalban tartva a fényképezőgép állványmenetével (), majd húzza szorosra a rögzítő tárcsát úgy, hogy elforgatja a LOCK (zárolás) nyíllal jelölt irányba.

  Az MB-D18 csatlakoztatása előtt nem szükséges eltávolítania az akkumulátort a fényképezőgépből. Alapbeállítások esetén a fényképezőgépbe helyezett akkumulátor használatára csak az MB-D18 markolatban lévő elemek/akkumulátorok lemerülését követően kerül sor. Az elemek/akkumulátorok használatának sorrendje módosítható a fényképezőgép beállítás menüjének Elem/akku sorrend menüpontjában.

Az elemtartó markolat csatlakoztatása

A fényképezőgép érintkezőfedelét mindenképpen helyezze az érintkezőfedél tartóba, az MB-D18 érintkezősapkáját pedig tartsa biztonságos helyen, nehogy elvesszen. A PB-6 fókuszáló kihuzat MB-D18 markolattal történő használatához PB-6D kihuzat-adaptergyűrűre és PK-13 automatikus közgyűrűre van szükség.

Az elemtartó markolat eltávolítása

Az MB-D18 eltávolításához kapcsolja ki a fényképezőgépet, és az MB-D18 vezérlőgomb zárját forgassa L állásba, majd a rögzítő tárcsát a LOCK (zárolás) nyíllal ellentétes irányba forgatva lazítsa meg a tárcsát, és távolítsa el az MB-D18 markolatot.

Elemek/akkumulátorok behelyezése

Az MB-D18 egy EN-EL15a vagy EN-EL18c akkumulátorral, illetve nyolc AA elemmel/akkumulátorral használható. Az elemek/akkumulátorok behelyezése előtt győződjön meg arról, hogy a fényképezőgép kikapcsolt állapotban, az MB-D18 vezérlőgomb zárja pedig L állásban van.

 1. Az elem-/akkufoglalat zárját A állásba forgatva oldja ki az MB-D18 egységet, és távolítsa el az elem/akkumulátor tartót.

 2. Az alábbiakban leírtak szerint készítse elő az elemeket/akkumulátorokat.

  EN-EL15a: Az akkumulátoron kialakított mélyedéseket az MS-D12EN tartó kiugró részeihez igazítva helyezze be az akkumulátort úgy, hogy az akkun lévő nyíl (E) az akkumulátor tartó elektromos csatlakozói felé nézzen (). Nyomja óvatosan lefelé az akkumulátort, majd csúsztassa be a nyíllal jelzett irányba addig, amíg az elektromos csatlakozók a helyükre nem kattannak ().

  EN-EL18c: Amennyiben a külön beszerezhető BL-5 akkufedélen lévő akkukioldó úgy helyezkedik el, hogy láthatóvá válik a nyíl G, csúsztassa el az akkukioldót úgy, hogy az eltakarja a nyilat (). Helyezze az akkumulátor két kiálló részét a BL-5 megfelelő nyílásaiba (), és ellenőrizze, hogy az akkukioldó oldalra csúszott úgy, hogy láthatóvá vált a nyíl ().

  Akkukioldó

  AA elemek/akkumulátorok: Helyezzen nyolc AA elemet/akkumulátort az MS-D12 akkumulátor tartóba az ábrán látható módon, ügyelve arra, hogy az elemek/akkumulátorok a megfelelő tájolásban helyezkedjenek el.

 3. Helyezze az elem/akkumulátor tartót vagy az EN-EL18c akkumulátort az MB-D18 egységbe, majd zárja le az elem-/akkufedelet. Ügyeljen arra, hogy a tartót vagy az akkumulátort a zár elforgatása előtt helyezze be; az egység csak akkor szolgáltat áramot, ha a fedele biztonságosan le van zárva.

 4. Kapcsolja be a fényképezőgépet, és a funkciókijelzőn vagy a keresőben ellenőrizze az akkumulátor töltöttségi szintjét (0 Az akkumulátor töltöttségi szintje és a még készíthető képek száma). Ha a fényképezőgép nem kapcsol be, akkor ellenőrizze, hogy megfelelően vannak-e behelyezve az elemek/akkumulátorok.

  A beállítás menü MB-D18 elem-/akkutípusa menüpontban válassza ki az elemtartó markolatba helyezett elemek/akkumulátorok típusának megfelelő beállítást (0 MB-D18 elem-/akkutípusa). Az elemekkel/akkumulátorokkal kapcsolatos információk megjeleníthetők a beállítás menü Akkumulátor adatai elemében (0 Akkumulátor adatai).

Az EP-5B tápcsatlakozó

EP-5B tápcsatlakozó használata esetén a tápcsatlakozót úgy helyezze be az MS-D12EN tartóba, hogy a tápcsatlakozón lévő nyíl (E) az akkumulátor tartó elektromos csatlakozói felé nézzen (). Nyomja óvatosan lefelé a tápcsatlakozót, majd csúsztassa be a nyíllal jelzett irányba addig, amíg az elektromos csatlakozók a helyükre nem kattannak (). Nyissa ki a tartó tápcsatlakozó fedelét, és vezesse keresztül az EP-5B tápkábelét a nyíláson ().

Az elemek/akkumulátorok eltávolítása

Ügyeljen arra, hogy ne ejtse le az elemeket/akkumulátorokat és a tartót.

 1. Az elem-/akkufoglalat zárját A állásba forgatva oldja ki az MB-D18 egységet, és távolítsa el az akkumulátort vagy az elem/akkumulátor tartót.

 2. Távolítsa el az akkumulátort vagy az elemeket/akkumulátorokat a tartóból vagy a BL-5 elem-/akkufedélből.

  EN-EL15a: A tartó PUSH (lenyomás) gombját nyomva tartva csúsztassa az akkumulátort a gomb felé. Ezt követően az akkumulátor az ábrán látható módon eltávolítható.

  Az EP-5B tápcsatlakozót azonos módon kell eltávolítani, mint az EN-EL15a akkumulátort.

  EN-EL18c: Csúsztassa az akkukioldót a nyíllal jelölt irányba (G), és távolítsa el a BL-5 fedelet.

  AA elemek/akkumulátorok: Távolítsa el az elemeket/akkumulátorokat az ábrán látható módon. Ügyeljen arra, hogy ne ejtse le az elemeket/akkumulátorokat, miközben eltávolítja őket a tartóból.

Műszaki adatok

A Nikon fenntartja a jogot, hogy a jelen használati útmutatóban bemutatott hardver és szoftver megjelenését és műszaki jellemzőit bármikor, előzetes bejelentés nélkül megváltoztathassa. A Nikon nem vállal semmilyen felelősséget a jelen használati útmutató bármiféle esetleges hibájából eredő károkért.

Az átmeneti tároló kapacitása

Amennyiben a külön beszerezhető MB-D18 multi power elemtartó markolatba EN-EL15a akkumulátor helyett EN-EL18c akkumulátort helyez, akkor megváltozik az átmeneti tároló kapacitása. Az alábbi táblázat jelzi az átmeneti tárolóban Ch kioldási módban és ISO 100-as ISO érzékenység mellett egy 64 GB-os Sony QD-G64E XQD kártyán tárolható expozíciók maximális számát (2017 szeptemberétől érvényes); az átmeneti tároló tényleges kapacitása a kártya típusától és a fényképezés körülményeitől függően változó (például az átmeneti tároló kapacitása csökkenhet „” képminőség-beállítás vagy automatikus torzításvezérlés használata esetén).

FX (36 × 24) képterület *

Képminőség Képméret Áramforrás
EN-EL15a EN-EL18c
NEF (RAW),
veszteségmentes tömörített,
12 bites
Nagy 170 54
Közepes 94 40
Kicsi 56 35
NEF (RAW),
veszteségmentes tömörített,
14 bites
Nagy 51 29
NEF (RAW),
tömörített,
12 bites
Nagy 200 56
NEF (RAW),
tömörített,
14 bites
Nagy 74 31
NEF (RAW),
tömörítetlen,
12 bites
Nagy 55 39
NEF (RAW),
tömörítetlen,
14 bites
Nagy 29 24
TIFF (RGB) Nagy 32 29
Közepes 35 28
Kicsi 39 31
JPEG finom Nagy 200 79
Közepes 200 86
Kicsi 200 56
JPEG normál Nagy 200 86
Közepes 200 92
Kicsi 200 57
JPEG alap Nagy 200 108
Közepes 200 102
Kicsi 200 59

Ide tartoznak azok a képek is, amelyeket nem DX objektívvel készítettek, miközben az Automatikus DX-kivágás menüpont Be értékre volt állítva.

DX (24 × 16) képterület *

Képminőség Képméret Tápellátás
EN-EL15a EN-EL18c
NEF (RAW),
veszteségmentes tömörített,
12 bites
Nagy 200 91
Közepes 200 56
Kicsi 200 54
NEF (RAW),
veszteségmentes tömörített,
14 bites
Nagy 200 45
NEF (RAW),
tömörített,
12 bites
Nagy 200 102
NEF (RAW),
tömörített,
14 bites
Nagy 200 48
NEF (RAW),
tömörítetlen,
12 bites
Nagy 200 72
NEF (RAW),
tömörítetlen,
14 bites
Nagy 200 43
TIFF (RGB) Nagy 113 54
Közepes 200 71
Kicsi 200 73
JPEG finom Nagy 200 138
Közepes 200 152
Kicsi 200 135
JPEG normál Nagy 200 165
Közepes 200 158
Kicsi 200 143
JPEG alap Nagy 200 176
Közepes 200 166
Kicsi 200 145

Ide tartoznak azok a képek is, amelyeket DX objektívvel készítettek, miközben az Automatikus DX-kivágás menüpont Be értékre volt állítva.