A K (Színhőmérséklet választása) beállítástól eltérő beállítások esetén a fehéregyensúly „finomhangolásával” kiegyenlítheti a fényforrás színváltozását, vagy szándékosan színárnyalatot adhat a képnek.

 1. Jelenítse meg a finomhangolási beállításokat.

  Jelölje ki a fehéregyensúly kívánt beállítását, majd nyomja meg a 2 gombot (ha az egyik almenü jelenik meg, akkor válassza ki a kívánt beállítást, majd a finomhangolási beállítások megjelenítéséhez nyomja meg ismét a 2 gombot; a fehéregyensúly felhasználói beállításának finomhangolásáról „A felhasználói fehéregyensúly-beállítás finomhangolása” részben tájékozódhat, 0 A felhasználói fehéregyensúly-beállítás finomhangolása).

 2. Végezze el a fehéregyensúly finomhangolását.

  A választógomb segítségével végezze el a fehéregyensúly finomhangolását. A fehéregyensúly finomhangolását a borostyán (A)–kék (B) tengelyen 0,5-ös lépésekben, a zöld (G)–bíborvörös (M) tengelyen pedig 0,25-ös lépésekben hajthatja végre. A vízszintes (borostyán-kék) tengelyen állítható a színhőmérséklet, míg a függőleges (zöld-bíborvörös) tengely hatása a megfelelő color compensation (CC, színhőmérséklet-kompenzációs) szűrőkéhez hasonló. A vízszintes tengely lépésközei nagyjából 5 mirednek, a függőleges tengely lépésközei kb. 0,05 fénysűrűség egységnek felelnek meg.

  Koordináták

  Beállítás

 3. Nyomja meg az J gombot.

  A beállítások elmentéséhez és a fényképezés menübe történő visszalépéshez nyomja meg az J gombot. A fehéregyensúly finomhangolásának elvégzése után csillag („U”) jelenik meg a funkciókijelzőn.

Finomhangolás élő nézetben

A fehéregyensúly élő nézetben történő finomhangolásához a U gomb nyomva tartása közben használja a választógombot. A borostyán–kék (AB) tengely módosításához használja a 4 és a 2 gombot, a zöld–bíborvörös (GM) tengely módosításához pedig a 1 és a 3 gombot.

U gomb

Fehéregyensúly finomhangolása

A finomhangolásra szolgáló tengelyeken beállítható színhőmérséklet-értékek relatív, nem pedig abszolút értékek. Ha „meleg” fehéregyensúly-beállítást, például J (Izzólámpa) választott ki, és a kurzort a B (kék) irányba mozgatja, valamivel „hidegebb” tónusú fényképeket készíthet, melyek ténylegesen nem változnak kékes árnyalatúvá.

„Mired”

A színhőmérséklet bármilyen megváltoztatása nagyobb színkülönbséget eredményez alacsonyabb színhőmérséklet mellett, mint magasabb színhőmérséklet esetén. Például az 1000 K módosítás sokkal nagyobb színváltozást idéz elő egy 3000 K, mint egy 6000 K színben. A mired, amelyet úgy kapunk, hogy a színhőmérséklet reciprok értékét megszorozzuk 10 6-nal, olyan színhőmérsékleti mértékegység, amely ezeket a különbségeket figyelembe veszi, és ezért a színhőmérséklet-kompenzáló szűrők mértékegysége. Pl.:

 • 4000 K–3000 K (1000 K a különbség) = 83 mired
 • 7000 K-6000 K (1000 K a különbség) = 24 mired