Az alábbi beállítások használatához élő nézetben végzett fényképezés közben nyomja meg az i gombot. Használja az érintőképernyőt, vagy navigáljon a menüben a választógombbal és az J gombbal, amelynek során a kívánt elemeket a 1 vagy a 3 gombbal jelölheti ki, a beállítási lehetőségeiket a 2 gomb megnyomásával jelenítheti meg, a kijelölt beállítás kiválasztását és az i gomb menüjébe való visszatérést pedig az J gomb megnyomásával végezheti el. A felvételi mód kijelzőre való kilépéshez nyomja meg ismét az i gombot.

i gomb

Osztott képernyős zoom megjelenítés

Amennyiben élő nézetben végzett fényképezés során az i gomb menüjében kiválasztja az Osztott képernyős zoom megjelen. elemet, akkor a készülék a kijelzőt két oldalra bontva erős nagyítással megjeleníti egymás mellett a kép két különböző területét. A kinagyított területek képen belüli elhelyezkedését a navigációs ablak mutatja.

Navigációs ablak

Nagyításhoz és kicsinyítéshez használja a X és a W (M) gombot. A kívánt oldalt a L (Z/Q) gombbal választhatja ki, majd a kiválasztott területet a 4 és a 2 gombbal görgetheti bal és jobb irányba. A 1 és a 3 gomb megnyomásával mindkét területet egyszerre görgetheti felfelé és lefelé. A kioldógomb félig történő lenyomásával állíthat élességet a kiválasztott terület közepén elhelyezkedő témára. Az osztott képernyős megjelenítésből való kilépéshez nyomja meg az i gombot.

Az élességállítás területe

Néma élő nézet fényképezés

Élő nézetben végzett fényképezés során kiküszöbölheti a zár hangját; ehhez nyomja meg az i gombot, majd a Néma élő nézet fényképezés menüpontot állítsa Be (1. mód) vagy Be (2. mód) értékre.

Néma élő nézet fényképezés

A készülék letiltja a többszörös expozíciós fényképezést (0 Többszörös expozíció) és a hosszú expozíció zajcsökkentését (0 Hosszú expozíció zajcsökk.), emellett a vaku sem használható. Sorozatfelvétel kioldási módokban az élesség és az expozíció az egyes sorozatok első felvételének értékén rögzül. A monitoron és a fényképeken vibrálás és sávosodás jelenhet meg fénycsöves, higanygőzlámpás vagy nátriumlámpás megvilágítás esetén (a vibrálás és a sávosodás csökkentésére vonatkozó információkat lásd a videofelvétel menü Vibrációcsökkentés menüpontjáról szóló részben, 0 Vibrációcsökkentés), míg a mozgó témák esetén torzítás jelentkezhet, különösen olyankor, ha a fényképezőgéppel vízszintes pánozást végez, vagy ha egy tárgy nagy sebességgel vízszintesen áthalad a képen. Egyenetlen képszélek, színhiba, moaré és fényes pontok szintén megjelenhetnek. Fényes területek vagy sávok jelenhetnek meg a villogó reklámtábla vagy egyéb szakaszosan világító fényforrás által megvilágított jeleneteken, vagy ha a témát rövid időre stroboszkóp, vagy más fényes, pillanatra felvillanó fényforrás világítja meg.

A felvételkészítéshez rendelkezésre álló idő megjelenik a még készíthető képek száma helyén.

A néma élő nézet fényképezés funkciót a fényképezés menü Néma élő nézet fényképezés menüpontjában is bekapcsolhatja, illetve kikapcsolhatja (0 Néma élő nézet fényképezés).

A fényképezőgép által keltett hangok

Előfordulhat, hogy hallhatóvá válik a fényképezőgép által élességállítás közben keltett hang, továbbá a rekesz hangja, amikor beállítja a rekeszértéket A vagy M módban, illetve amikor fényképet készít P vagy S módban.

A d11 Egyéni beállítás

Ha a d11 Egyéni beállítást (Élő nézet sorozatfelv. módban, 0 Élő nézet sorozatfelv. módban) a Be értékre állítja, miközben a Néma élő nézet fényképezés menüpont Be (1. mód) beállítása van érvényben, zárkioldáskor egy pillanatra elsötétül a monitor, majd ismét bekapcsol, és megjeleníti a képet. Amennyiben a Be (2. mód) van érvényben, a képek rögzítésüket követően nem jelennek meg a kijelzőn, hanem kép készítésekor C ikon válik láthatóvá a monitoron (sorozatkészítéskor az ikon villog).

Be (2. mód)

A Be (2. mód) kiválasztása esetén a következő expozíciós beállítások végezhetők el:

  Rekesz Záridő ISO érzékenység 3
P, S 1
A
M 2

Az S mód expozíciója megfelel a P módban elérhető expozíciónak.

1/30 mp és 1/8000 mp közötti záridőt választhat.

M módban az ISO érzékenység Lo 1 és 25600 között manuálisan állítható, illetve a fényképezőgép automatikusan is beállíthatja az érzékenységet. A többi expozíciós módban a fényképezőgép automatikusan állítja az ISO érzékenységet.

Az expozíciókompenzációval legfeljebb ±3 Fé értékhatárig módosíthatja az expozíciót. Az expozíció előnézete megtekinthető a monitoron. Az J gomb megnyomásakor megjelenik egy expozíció jelző (0 Expozíció jelzők), amely mutatja a megadott és a mért expozíciós érték közötti különbséget; az expozíció jelző elrejtéséhez nyomja meg ismét az J gombot.

A Be (2. mód) a fényképezőgép egyes funkcióval – egyebek mellett a következőkkel – nem használható: rugalmas program (0 Rugalmas program), sorozatkészítés (0 Sorozatkészítés), Aktív D-Lighting (0 Aktív D-Lighting), HDR (széles dinamikatartomány; 0 Széles dinamikatartomány (HDR)), vignettálás vezérlése (0 Vignettálás vezérlése), automatikus torzításvezérlés (0 Automatikus torzításvezérlés), expozíciókésleltetés mód (0 Expozíciókésleltetés mód), valamint a Picture Control Tisztaság beállítása (0 Picture Control beállítások). Amennyiben a fényképezés menü Másodlagos foglalat funkciója menüpontjában a RAW elsődleg. – JPEG másodlag. beállítás van érvényben, akkor a készülék mindkét kártyára rögzíti a JPEG képeket.

A Be (2. mód) beállítással készített felvételek képadatai

A Néma élő nézet fényképezés menüpont Be (2. mód) elemével és v (automatikus) fehéregyensúly-beállítással készített felvételek képadatai nem tartalmaznak színhőmérsékletre vonatkozó információt (0 Fényképezési adatok).

Negatív digitalizáló

Amennyiben pozitívokat szeretne készíteni filmnegatívok másolatairól, nyomja meg az i gombot, majd a Negatív digitalizáló menüpontban válassza ki a Színes negatívok vagy a Monokróm negatívok lehetőséget.

 1. Helyezze a negatívokat egy homogén fehér vagy szürke háttér elé.

  Ajánlatos AF-S Micro NIKKOR 60 mm f/2.8G ED vagy más makró objektívet használnia, és a negatívokat természetes megvilágítás vagy magas Ra (fényvisszaadási indexű) mesterséges fényforrás – például fénysátor vagy magas fényvisszaadási indexű fénycső – alá helyeznie.

 2. Élő nézetben nyomja meg az i gombot, jelölje ki a Negatív digitalizáló lehetőséget, majd nyomja meg a 2 gombot.

  A kijelzőn a színek felcserélődnek. A vaku mód automatikusan s beállításra áll; vaku használatához válasszon másik vaku módot.

 3. Adja meg a film típusát.

  Jelölje ki a Színes negatívok vagy a Monokróm negatívok lehetőséget, és nyomja meg az J gombot.

 4. Komponálja meg a felvételt úgy, hogy a filmnegatív kitöltse a képet.

 5. Állítsa be az expozíciót.

  Az J gomb megnyomásával jelenítse meg a fényerő-beállítási lehetőségeket, majd a 1 vagy a 3 gomb használatával állítsa be az expozíciót. A téma kinagyításához nyomja meg a X gombot (0 Élő nézet ellenőrzése nagyítással). A folytatáshoz nyomja meg az J gombot.

 6. Készítse el a felvételt.

  A fénykép elkészítéséhez és JPEG formátumban történő mentéséhez nyomja le teljesen a kioldógombot.

Negatív digitalizáló

A por, a karcolások és a megfakult film színegyenetlenségeinek korrigálására nincs lehetőség. A fényképek a kiválasztott képminőség-beállítástól függetlenül JPEG formátumban kerülnek mentésre; a JPEG beállítások egyikével készített képeket a megadott beállításban menti a készülék, míg a NEF (RAW) vagy TIFF (RGB) beállítással készített képek JPEG finom formátumban kerülnek mentésre. Bizonyos menüelemek és funkciók, például a sorozatkészítés és a fókusz léptetés nem állnak rendelkezésre. Az expozíciós mód A értéken rögzül.