Nikon

عربي

Български

Čeština

Dansk

Deutsch

Ελληνικά

English

Español

Eesti

Suomi

Français

हिन्दी

Magyar

Indonesia

Italiano

日本語

Қазақ

한글

Lietuvių

Latviski

Nederlands

Norsk

Polski

Português

Română

Русский

Slovenčina

Slovenščina

Српски

Svenska

ภาษาไทย

Türkçe

Українська

简体中文

繁體中文

Select language

Google преводилац

ОВА УСЛУГА МОЖЕ ДА САДРЖИ ПРЕВОДЕ КОЈИ СУ НАЧИЊЕНИ ОД СТРАНЕ GOOGLE-А. GOOGLE СЕ ОДРИЧЕ СВИХ ГАРАНЦИЈА У ВЕЗИ СА ПРЕВОДИМА, ИЗРИЧИТИМ ИЛИ ПОДРАЗУМЕВАНИМ, УКЉУЧУЈУЋИ БИЛО КОЈЕ ГАРАНЦИЈЕ У ВЕЗИ ТАЧНОСТИ, ПОУЗДАНОСТИ И ГАРАНЦИЈЕ ПРОИЗВОДА КОЈА СЕ ПОДРАЗУМЕВА, ОДГОВАРАЈУЋУ НАМЕНУ ЗА ОДРЕЂЕН ЦИЉ И ПОШТОВАЊЕ АУТОРСКИХ ПРАВА.

Референтни водичи Nikon корпорације (испод, „Nikon“) преведени су зарад вашег коришћења користећи софтвер за превођење који нуди Google преводилац. Уложени су разумни напори да се понуди тачан превод, међутим, ниједно аутоматско превођење није савршено нити је намера да се замене људски преводиоци. Преводи се нуде као услуга корисницима Nikon-ових референтних водича и нуде се „такви какви су“. Никаква гаранција, изричита или подразумевана, не односи се на тачност, поузданост или исправност превода начињених са енглеског језика на било које друге језике. Неки садржаји (попут слика, видео приказа, блиц видео приказа, итд.) можда неће бити правилно преведени услед ограничења софтвера за превод.

Службени текст је енглеска верзија референтних водича. Било која неслагања или разлике настале у преводу нису обавезујуће и немају правни учинак у сврху усклађивања или извршења. Ако се појаве нека питања у вези са тачношћу информација садржаних у преведеним референтним водичима, погледајте енглеску верзију водича која је службена верзија.

Брига за камеру

Научите како да чувате, чистите и негујете камеру.

Складиште

Када се фотоапарат неће користити дужи период, извадите батерију и чувајте је на хладном и сувом месту са поклопцем терминала на месту. Да бисте спречили појаву буђи или буђи, чувајте фотоапарат у сувом, добро проветреном простору. Не чувајте камеру са нафтом или камфором од мољца или на локацијама које:

 • су слабо проветрени или изложени влажности од преко 60%,
 • налазе се поред опреме која производи јака електромагнетна поља, попут телевизора или радија, или
 • изложени су температурама изнад 50 °Ц (122 °Ф) или испод –10 °Ц (14 °Ф)

Чишћење

Немојте користити алкохол, разређивач или друге испарљиве хемикалије.

 • Тело камере : Користите дуваљку да уклоните прашину и длачице, а затим нежно обришите меком, сувом крпом. Након коришћења фотоапарата на плажи или мору, обришите песак или со крпом намоченом у дестиловану воду и добро осушите. Важно : Прашина или друге стране материје унутар фотоапарата могу проузроковати оштећења која нису покривена гаранцијом.
 • Сочива, тражило : Стаклене површине се лако оштећују. Уклоните прашину и длачице помоћу дуваљке. Ако користите аеросолно пухало, држите конзерву вертикално да спречите испуштање течности. Да бисте уклонили отиске прстију и друге мрље, нанесите малу количину средства за чишћење сочива на меку крпу и пажљиво је очистите.
 • Монитор : Уклоните прашину и влакна помоћу дуваљке. Када уклањате отиске прстију и друге мрље, лагано обришите површину меком крпом или јеленском кожом. Немојте вршити притисак, јер то може довести до оштећења или квара.

Чишћење сензора слике

Прљавштина или прашина која уђе у камеру приликом замене сочива или уклањања поклопца тела може да се залепи за сензор слике и утиче на ваше фотографије. Сензор слике се може очистити као што је описано у наставку. Имајте на уму, међутим, да је сензор изузетно деликатан и лако се оштети; препоручујемо да ручно чишћење обавља само овлашћени Nikon сервис.

 1. Уклоните сочиво.

  Искључите камеру и уклоните сочиво или поклопац кућишта.

 2. Прегледајте сензор слике.

  Држећи камеру тако да светлост пада на сензор слике, прегледајте сензор да ли има прашине или влакана. Ако нема страних предмета, пређите на корак 4.

 3. Очистите сензор.

  Уклоните прашину и влакна са сензора помоћу дуваљке. Немојте користити четкицу за дуваљку, јер чекиње могу оштетити сензор. Прљавштину која се не може уклонити дуваљком може уклонити само Nikon овлашћено сервисно особље. Ни у ком случају не смете додиривати или брисати сензор.

 4. Замените сочиво или поклопац тела.

Страна материја на сензору слике

Стране материје које уђу у фотоапарат када се сочива или поклопци скину или замене (или у ретким случајевима лубрикант или фине честице из самог фотоапарата) могу да се залепе за сензор слике, где се могу појавити на фотографијама снимљеним под одређеним условима. Да бисте заштитили камеру када објектив није на свом месту, обавезно замените поклопац кућишта који сте добили уз камеру, пазећи да прво уклоните сву прашину и друге стране материје које се могу залепити за носач камере, носач објектива и поклопац кућишта. Избегавајте причвршћивање поклопца тела или замену сочива у прашњавим срединама.

Ако страна материја нађе пут до сензора слике, очистите сензор ручно ( 0 Чишћење сензора слике ) или дајте сензор да очисти овлашћено Nikon сервисно особље. Фотографије на које утиче присуство страних материја на сензору могу се ретуширати коришћењем опција чисте слике које су доступне у неким апликацијама за снимање.

Сервисирање камере и додатне опреме

Камера је прецизан уређај и захтева редовно сервисирање. Nikon препоручује да фотоапарат прегледа оригинални продавац или овлашћени представник Nikon сервиса једном у једну до две године и да се сервисира једном у три до пет година (имајте на уму да се за ове услуге плаћају накнаде). Честа провера и сервисирање се посебно препоручују ако се камера користи професионално. Сав прибор који се редовно користи са фотоапаратом, као што су сочива или опциони блицеви, треба да буде укључен када се фотоапарат прегледа или сервисира.