Nikon

عربي

Български

Čeština

Dansk

Deutsch

Ελληνικά

English

Español

Eesti

Suomi

Français

हिन्दी

Magyar

Indonesia

Italiano

日本語

Қазақ

한글

Lietuvių

Latviski

Nederlands

Norsk

Polski

Português

Română

Русский

Slovenčina

Slovenščina

Српски

Svenska

ภาษาไทย

Türkçe

Українська

简体中文

繁體中文

Select language

Google преводилац

ОВА УСЛУГА МОЖЕ ДА САДРЖИ ПРЕВОДЕ КОЈИ СУ НАЧИЊЕНИ ОД СТРАНЕ GOOGLE-А. GOOGLE СЕ ОДРИЧЕ СВИХ ГАРАНЦИЈА У ВЕЗИ СА ПРЕВОДИМА, ИЗРИЧИТИМ ИЛИ ПОДРАЗУМЕВАНИМ, УКЉУЧУЈУЋИ БИЛО КОЈЕ ГАРАНЦИЈЕ У ВЕЗИ ТАЧНОСТИ, ПОУЗДАНОСТИ И ГАРАНЦИЈЕ ПРОИЗВОДА КОЈА СЕ ПОДРАЗУМЕВА, ОДГОВАРАЈУЋУ НАМЕНУ ЗА ОДРЕЂЕН ЦИЉ И ПОШТОВАЊЕ АУТОРСКИХ ПРАВА.

Референтни водичи Nikon корпорације (испод, „Nikon“) преведени су зарад вашег коришћења користећи софтвер за превођење који нуди Google преводилац. Уложени су разумни напори да се понуди тачан превод, међутим, ниједно аутоматско превођење није савршено нити је намера да се замене људски преводиоци. Преводи се нуде као услуга корисницима Nikon-ових референтних водича и нуде се „такви какви су“. Никаква гаранција, изричита или подразумевана, не односи се на тачност, поузданост или исправност превода начињених са енглеског језика на било које друге језике. Неки садржаји (попут слика, видео приказа, блиц видео приказа, итд.) можда неће бити правилно преведени услед ограничења софтвера за превод.

Службени текст је енглеска верзија референтних водича. Било која неслагања или разлике настале у преводу нису обавезујуће и немају правни учинак у сврху усклађивања или извршења. Ако се појаве нека питања у вези са тачношћу информација садржаних у преведеним референтним водичима, погледајте енглеску верзију водича која је службена верзија.

Брига о фотоапарату и батерији: опрез

Немојте испуштати : Производ може да поквари ако је изложен јаким ударцима или вибрацијама.

Чувајте сувим : Овај производ није водоотпоран и може да се поквари ако је уроњен у воду или изложен високом нивоу влаге. Рђање унутрашњег механизма може изазвати непоправљиву штету.

Избегавајте изненадне промене температуре : Нагле промене температуре, као што су оне које се дешавају приликом уласка или изласка из загрејане зграде током хладног дана, могу изазвати кондензацију унутар уређаја. Да бисте спречили кондензацију, ставите уређај у торбицу за ношење или пластичну кесу пре него што га изложите наглим променама температуре.

Држите даље од јаких магнетних поља : Немојте користити нити чувати овај уређај у близини опреме која генерише јако електромагнетно зрачење или магнетна поља. Статичка наелектрисања или магнетна поља која производи опрема као што су радио предајници могу ометати екран, оштетити податке сачуване на меморијској картици или утицати на унутрашња кола производа.

Не остављајте сочиво усмерено ка сунцу : Не остављајте сочиво усмерено ка сунцу или другом јаком извору светлости на дужи период. Интензивна светлост може да изазове погоршање сензора слике или ефекат белог замућења на фотографијама.

Ласери и други извори јаког светла : Не усмеравајте ласере или друге изузетно јаке изворе светлости ка сочиву, јер то може да оштети сензор слике камере.

Искључите производ пре уклањања батерије : Не вадите батерију док је производ укључен или док се слике снимају или бришу. Присилно искључивање струје у овим околностима може довести до губитка података или оштећења меморије производа или унутрашњег кола.

Чишћење : Када чистите кућиште фотоапарата, користите дуваљку да нежно уклоните прашину и длачице, а затим нежно обришите меком, сувом крпом. Након коришћења фотоапарата на плажи или мору, обришите песак или со крпом лагано навлаженом у чистој води, а затим добро осушите фотоапарат.

Објективи, тражила и други стаклени елементи се лако оштећују. Прашину и длачице треба нежно уклонити дуваљком. Када користите аеросолни пухач, држите конзерву вертикално како бисте спречили испуштање течности. Да бисте уклонили отиске прстију и друге мрље са стаклених површина, нанесите малу количину средства за чишћење сочива на меку крпу и пажљиво обришите стакло.

Не дирајте сензор слике : Ни у ком случају не бисте требали вршити притисак на сензор слике, боцкати га алатима за чишћење или га излагати снажним струјама ваздуха из дуваљке. Ове радње могу изгребати или на други начин оштетити сензор. За информације о чишћењу сензора слике, погледајте „Чишћење сензора слике“ ( 0 Чишћење сензора слике ).

Сензор

Контакти сочива : Одржавајте контакте сочива чистима и пазите да их не додирнете прстима, алатима или другим предметима.

Чување : Да бисте спречили појаву буђи или буђи, чувајте фотоапарат у сувом, добро проветреном простору. Ако се производ неће користити дужи период, уклоните батерију да бисте спречили цурење и чувајте фотоапарат у пластичној кеси која садржи средство за сушење. Међутим, не чувајте кућиште фотоапарата у пластичној кеси, јер то може довести до пропадања материјала. Имајте на уму да средство за сушење постепено губи свој капацитет да апсорбује влагу и да га треба мењати у редовним интервалима.

Да бисте спречили појаву буђи или плесни, извадите фотоапарат из складишта најмање једном месечно. Укључите камеру и отпустите окидач неколико пута пре него што је одложите.

Чувајте батерију на хладном и сувом месту. Вратите поклопац терминала пре него што одложите батерију.

Напомене о монитору и тражилу : Ови дисплеји су конструисани са изузетно високом прецизношћу; најмање 99,99% пиксела је ефективно, а не више од 0,01% недостаје или је неисправно. Стога, иако ови екрани могу да садрже пикселе који су увек осветљени (бело, црвено, плаво или зелено) или увек искључени (црни), ово није квар и нема утицаја на слике снимљене овим уређајем.

Слике на монитору могу бити тешко видљиве при јаком светлу. Немојте притискати монитор јер то може довести до оштећења или квара. Прашина или влакна се могу уклонити дуваљком. Мрље се могу уклонити лаганим брисањем меком крпом или јеленском кожом. Ако се монитор поквари, треба пазити да се избегне повреде од разбијеног стакла и да течни кристали из монитора не додирују кожу или уђу у очи и уста.

Ако се не осећате добро или осетите било који од следећих симптома док кадрирате снимке у тражилу, прекините са коришћењем док се ваше стање не побољша: мучнина, бол у очима, замор очију, вртоглавица, главобоља, укоченост у врату или раменима, мучнина или губитак руке -координација очију. Исто важи и ако почнете да се осећате лоше када гледате како екран снимања брзо трепери и гаси током рафалног фотографисања.

Шум у облику линија се у ретким случајевима може појавити на сликама које укључују јака светла или објекте са позадинским осветљењем.

Батерија и пуњач : Батерије могу исцурити или експлодирати ако се њима неправилно рукује. Придржавајте се следећих мера предострожности када рукујете батеријама и пуњачима:

 • Користите само батерије одобрене за употребу у овој опреми.
 • Не излажите батерију пламену или претераној топлоти.
 • Држите терминале батерије чистима.
 • Искључите производ пре замене батерије.
 • Батерија се може загрејати током употребе. Будите опрезни када рукујете батеријом одмах након употребе.
 • Уклоните батерију из фотоапарата или пуњача када се не користи и вратите поклопац терминала. Ови уређаји троше мале количине пуњења чак и када су искључени и могу да исцрпе батерију до тачке да више неће функционисати. Ако се батерија неће користити неко време, уметните је у камеру и испразните је пре него што је уклоните из фотоапарата ради складиштења. Батерију треба чувати на хладном месту са температуром околине од 15 °Ц до 25 °Ц (59 °Ф до 77 °Ф; избегавајте вруће или екстремно хладне локације). Поновите овај поступак најмање једном у шест месеци.
 • Непрекидно укључивање или искључивање камере када је батерија потпуно испражњена ће скратити век батерије. Батерије које су потпуно испражњене морају се напунити пре употребе.
 • Унутрашња температура батерије може порасти док је батерија у употреби. Покушај пуњења батерије док је унутрашња температура повишена ће смањити перформансе батерије, а батерија се можда неће напунити или напунити само делимично. Сачекајте да се батерија охлади пре пуњења.
 • Пуните батерију у затвореном простору на температури околине од 5 °Ц до 35 °Ц (41 °Ф до 95 °Ф). Немојте користити батерију на температури околине испод 0 °Ц (32 °Ф) или изнад 40 °Ц (104 °Ф); непоштовање ове мере предострожности може оштетити батерију или нарушити њен рад. Капацитет се може смањити, а време пуњења повећати при температурама батерије од 0 °Ц (32 °Ф) до 15 °Ц (59 °Ф) и од 45 °Ц (113 °Ф) до 60 °Ц (140 °Ф). Батерија се неће пунити ако је њена температура испод 0 °Ц (32 °Ф) или изнад 60 °Ц (140 °Ф).
 • Ако лампица пуњења трепери брзо (око осам пута у секунди) током пуњења, проверите да ли је температура у исправном опсегу, а затим искључите пуњач и уклоните и поново уметните батерију. Ако се проблем настави, одмах прекините са коришћењем и однесите батерију и пуњач свом продавцу или Nikon овлашћеном сервису.
 • Не померајте пуњач и не додирујте батерију током пуњења. Непоштовање ове мере опреза може у врло ретким случајевима довести до тога да пуњач покаже да је пуњење завршено када је батерија само делимично напуњена. Уклоните и поново уметните батерију да бисте поново почели са пуњењем.
 • Капацитет батерије може привремено пасти ако се батерија пуни на ниским температурама или ако се користи на температури испод температуре на којој је пуњена.
 • Настављање пуњења батерије након што је потпуно напуњена може умањити перформансе батерије.
 • Знатан пад времена када потпуно напуњена батерија задржи свој набој када се користи на собној температури указује да је потребна замена. Купите нову батерију.
 • Користите пуњач само са компатибилним батеријама. Искључите када није у употреби.
 • Немојте кратко спајати терминале пуњача. Непоштовање ове мере опреза може довести до прегревања и оштећења пуњача.
 • Напуните батерију пре употребе. Када фотографишете у важним приликама, припремите резервну батерију и држите је потпуно напуњену. У зависности од ваше локације, може бити тешко купити заменске батерије у кратком року. Имајте на уму да у хладним данима капацитет батерија има тенденцију да се смањи. Уверите се да је батерија потпуно напуњена пре него што фотографишете напољу по хладном времену. Чувајте резервну батерију на топлом месту и замените две по потреби. Када се загреје, хладна батерија може повратити део свог напуњености.
 • Рециклирајте пуњиве батерије у складу са локалним прописима, пазећи да прво изолујете терминале траком.
 • Немојте користити пуњаче са оштећењима због којих је унутрашњост изложена или који производе необичне звукове када се користе.

Адаптер за наизменичну струју за пуњење : Придржавајте се доле наведених мера предострожности када користите АЦ адаптер за пуњење.

 • Не померајте камеру током пуњења. Непоштовање ове мере опреза може у веома ретким случајевима довести до тога да камера покаже да је пуњење завршено када је батерија само делимично напуњена. Искључите и поново повежите адаптер да бисте поново почели са пуњењем.
 • Немојте кратко спајати терминале адаптера. Непоштовање ове мере опреза може довести до прегревања и оштећења адаптера.
 • Искључите адаптер када се не користи.
 • Немојте користити адаптере са оштећењима због којих је унутрашњост изложена или који производе необичне звукове када се користе.