Nikon

عربي

Български

Čeština

Dansk

Deutsch

Ελληνικά

English

Español

Eesti

Suomi

Français

हिन्दी

Magyar

Indonesia

Italiano

日本語

Қазақ

한글

Lietuvių

Latviski

Nederlands

Norsk

Polski

Português

Română

Русский

Slovenčina

Slovenščina

Српски

Svenska

ภาษาไทย

Türkçe

Українська

简体中文

繁體中文

Select language

Google преводилац

ОВА УСЛУГА МОЖЕ ДА САДРЖИ ПРЕВОДЕ КОЈИ СУ НАЧИЊЕНИ ОД СТРАНЕ GOOGLE-А. GOOGLE СЕ ОДРИЧЕ СВИХ ГАРАНЦИЈА У ВЕЗИ СА ПРЕВОДИМА, ИЗРИЧИТИМ ИЛИ ПОДРАЗУМЕВАНИМ, УКЉУЧУЈУЋИ БИЛО КОЈЕ ГАРАНЦИЈЕ У ВЕЗИ ТАЧНОСТИ, ПОУЗДАНОСТИ И ГАРАНЦИЈЕ ПРОИЗВОДА КОЈА СЕ ПОДРАЗУМЕВА, ОДГОВАРАЈУЋУ НАМЕНУ ЗА ОДРЕЂЕН ЦИЉ И ПОШТОВАЊЕ АУТОРСКИХ ПРАВА.

Референтни водичи Nikon корпорације (испод, „Nikon“) преведени су зарад вашег коришћења користећи софтвер за превођење који нуди Google преводилац. Уложени су разумни напори да се понуди тачан превод, међутим, ниједно аутоматско превођење није савршено нити је намера да се замене људски преводиоци. Преводи се нуде као услуга корисницима Nikon-ових референтних водича и нуде се „такви какви су“. Никаква гаранција, изричита или подразумевана, не односи се на тачност, поузданост или исправност превода начињених са енглеског језика на било које друге језике. Неки садржаји (попут слика, видео приказа, блиц видео приказа, итд.) можда неће бити правилно преведени услед ограничења софтвера за превод.

Службени текст је енглеска верзија референтних водича. Било која неслагања или разлике настале у преводу нису обавезујуће и немају правни учинак у сврху усклађивања или извршења. Ако се појаве нека питања у вези са тачношћу информација садржаних у преведеним референтним водичима, погледајте енглеску верзију водича која је службена верзија.

Вишеструка експозиција

G дугме U C (мени за фотографисање)

Снимите две до десет експозиција NEF ( RAW ) као једну фотографију. Доступне су следеће опције:

 • Режим вишеструке експозиције : Изаберите Укључено (серија) (снимите серију вишеструких експозиција, завршавајући када је изабрано Искључено ), Укључено (једна фотографија) (снимите једну вишеструку експозицију) или Искључено (излазак без креирања додатних вишеструких експозиција).
 • Број снимака : Одаберите број експозиција које ће се комбиновати да би се формирала једна фотографија.
 • Режим преклапања : Изаберите неку од опција у наставку.

  • Додати : Експозиције се преклапају без модификација; појачање није подешено.
  • Просек : Пре него што се експозиције преклопе, добит за сваку се дели са укупним бројем експозиција (појачање за сваку експозицију је подешено на 1/2 за 2 експозиције, 1/3 за 3 експозиције, итд. ) .
  • Осветли : Камера упоређује пикселе у свакој експозицији и користи само најсветлије.

  • Затамњење : Камера упоређује пикселе у свакој експозицији и користи само најтамније.

 • Задржи све експозиције : Одаберите Укључено да бисте сачували појединачне снимке који чине сваку вишеструку експозицију, Искључено да бисте одбацили појединачне снимке и сачували само вишеструку експозицију.
 • Снимање са преклапањем : Ако је изабрано Укључено, претходне експозиције ће бити постављене на приказ кроз објектив током снимања.
 • Изабери прву експозицију ( NEF ) : Одаберите прву експозицију од NEF ( RAW ) слика на меморијској картици.

Креирање вишеструке експозиције

Пратите доле наведене кораке да бисте снимили вишеструку експозицију.

 1. Изаберите Вишеструка експозиција .

  Означите Вишеструка експозиција у менију снимања фотографија и притисните 2 .

 2. Изаберите режим.

  Означите режим вишеструке експозиције и притисните 2 , затим притисните 1 или 3 да изаберете жељени режим и притисните J да изаберете.

  Ако је изабрано Укључено (серија) или Укључено (једна фотографија) , на екрану ће се појавити икона.

 3. Изаберите број снимака.

  Означите Број снимака и притисните 2 . Притисните 1 или 3 да одаберете број експозиција које ће се комбиновати у једну фотографију и притисните J .

 4. Изаберите режим преклапања.

  Означите Оверлаи моде и притисните 2 , затим притисните 1 или 3 да изаберете жељени режим и притисните J да изаберете.

 5. Одаберите да ли ћете задржати појединачне експозиције.

  Да бисте изабрали да ли ћете задржати или избрисати појединачне снимке који чине вишеструку експозицију, означите Задржи све експозиције и притисните 2 , затим притисните 1 или 3 да изаберете жељену опцију и притисните J да изаберете.

 6. Одаберите да ли желите да видите напредак на екрану.

  Да бисте изабрали да ли ће се претходне експозиције надовезати на приказ кроз објектив како снимање напредује, означите Оверлаи схоотинг и притисните 2 , затим притисните 1 или 3 да изаберете жељену опцију и притисните J да изаберете.

 7. Изаберите прву експозицију.

  Да бисте изабрали прву експозицију од постојећих NEF ( RAW ) фотографија, означите Изабери прву експозицију ( NEF ) и притисните 2 . Користите џојстик да означите жељену слику и притисните J да изаберете (да видите истакнуту слику преко целог екрана, додирните и држите дугме X ).

 8. Кадрирајте фотографију, фокусирајте и снимајте.

  Наставите са снимањем док се не сниме све експозиције и не сними коначна фотографија (ако сте одабрали постојећу NEF ( RAW ) слику као прву експозицију у кораку 7, снимање ће почети од друге експозиције). Ако је у кораку 2 изабрано Укључено (једна фотографија) , снимање са вишеструком експозицијом ће се завршити када се фотографија сними; у супротном, можете да наставите са вишеструким експозицијама док се снимање вишеструке експозиције не искључи.

Релеасе Моде

У режимима непрекидног ослобађања, камера снима све експозиције у једном низу. Ако је изабрано Укључено (серија) , нова вишеструка експозиција ће почети када се заврши свака претходна вишеструка експозиција; ако је изабрано Укључено (једна фотографија) , снимање са вишеструком експозицијом ће се завршити након што се сними прва вишеструка експозиција. У режиму самоокидача, камера ће аутоматски снимити број експозиција изабраних у кораку 3, без обзира на опцију изабрану за прилагођено подешавање ц2 ( Самоокидач ) > Број снимака ; интервал између снимака се ипак контролише помоћу прилагођене поставке ц2 ( Самоокидач ) > Интервал између снимака . У другим режимима отпуштања, једна фотографија ће бити снимљена сваки пут када се притисне окидач; наставите са снимањем док се не сниме све експозиције.

Квалитет слике

Вишеструке експозиције снимљене са NEF ( RAW ) опцијом изабраном за квалитет слике биће снимљене у JPEG фином формату.

i мени

Доле наведеним опцијама може се приступити током снимања са вишеструком експозицијом притиском на дугме K , а затим на дугме i . Означите ставке и притисните J да изаберете.

 • Прикажи напредак : Погледајте преглед направљен од експозиција снимљених до тренутне тачке.
 • Поново сними последњу експозицију : Поново снимите последњу експозицију.
 • Сачувај и изађи : Креирај вишеструку експозицију од експозиција снимљених до тренутне тачке.
 • Одбаци и изађи : Изађи без снимања вишеструке експозиције. Ако је Он изабрано за Задржи све експозиције , појединачне експозиције ће се задржати.

Вишеструка експозиција

Снимање се такође може завршити ако се поставке фотоапарата промене пре него што се експозиција заврши. Подешавања снимања и информације о фотографији за фотографије са више експозиције су оне за прву експозицију.

Немојте уклањати или заменити меморијску картицу док снимате вишеструку експозицију.

На вишеструку експозицију може утицати шум (насумично распоређени светли пиксели, магла или линије).

Остала подешавања

Док се снима вишеструка експозиција, меморијске картице се не могу форматирати, а неке ставке менија су засивљене и не могу се мењати.

Завршетак вишеструких експозиција

Да бисте прекинули вишеструку експозицију пре него што је направљен одређени број експозиција, изаберите Искључено за режим вишеструке експозиције или притисните дугме K а затим дугме i изаберите или Сачувај и изађи или Одбаци и изађи . Ако се снимање заврши или изаберете Сачувај и изађи пре него што се сними одређени број експозиција, вишеструка експозиција ће бити креирана од експозиција које су снимљене до те тачке. Ако је Просек изабран за режим преклапања , појачање ће бити подешено тако да одражава број стварно снимљених експозиција. Имајте на уму да ће се снимање аутоматски прекинути ако истекне тајмер у стању приправности.

Тајмер приправности

Менији и репродукција се могу користити између експозиција, али имајте на уму да ако се ниједна операција не изврши око 40 секунди током репродукције или 90 секунди док су менији приказани, снимање ће се завршити и вишеструка експозиција ће бити креирана од експозиција снимљених до те тачке. Време доступно за снимање следеће експозиције може се продужити избором дужих времена за прилагођену поставку ц3 ( Кашњење искључивања ) > Репродукција и менији .