Nikon

عربي

Български

Čeština

Dansk

Deutsch

Ελληνικά

English

Español

Eesti

Suomi

Français

हिन्दी

Magyar

Indonesia

Italiano

日本語

Қазақ

한글

Lietuvių

Latviski

Nederlands

Norsk

Polski

Português

Română

Русский

Slovenčina

Slovenščina

Српски

Svenska

ภาษาไทย

Türkçe

Українська

简体中文

繁體中文

Select language

Google преводилац

ОВА УСЛУГА МОЖЕ ДА САДРЖИ ПРЕВОДЕ КОЈИ СУ НАЧИЊЕНИ ОД СТРАНЕ GOOGLE-А. GOOGLE СЕ ОДРИЧЕ СВИХ ГАРАНЦИЈА У ВЕЗИ СА ПРЕВОДИМА, ИЗРИЧИТИМ ИЛИ ПОДРАЗУМЕВАНИМ, УКЉУЧУЈУЋИ БИЛО КОЈЕ ГАРАНЦИЈЕ У ВЕЗИ ТАЧНОСТИ, ПОУЗДАНОСТИ И ГАРАНЦИЈЕ ПРОИЗВОДА КОЈА СЕ ПОДРАЗУМЕВА, ОДГОВАРАЈУЋУ НАМЕНУ ЗА ОДРЕЂЕН ЦИЉ И ПОШТОВАЊЕ АУТОРСКИХ ПРАВА.

Референтни водичи Nikon корпорације (испод, „Nikon“) преведени су зарад вашег коришћења користећи софтвер за превођење који нуди Google преводилац. Уложени су разумни напори да се понуди тачан превод, међутим, ниједно аутоматско превођење није савршено нити је намера да се замене људски преводиоци. Преводи се нуде као услуга корисницима Nikon-ових референтних водича и нуде се „такви какви су“. Никаква гаранција, изричита или подразумевана, не односи се на тачност, поузданост или исправност превода начињених са енглеског језика на било које друге језике. Неки садржаји (попут слика, видео приказа, блиц видео приказа, итд.) можда неће бити правилно преведени услед ограничења софтвера за превод.

Службени текст је енглеска верзија референтних водича. Било која неслагања или разлике настале у преводу нису обавезујуће и немају правни учинак у сврху усклађивања или извршења. Ако се појаве нека питања у вези са тачношћу информација садржаних у преведеним референтним водичима, погледајте енглеску верзију водича која је службена верзија.

Точкић режима

Окрените точкић за избор режима да бисте изабрали један од следећих режима:

Точкић режима

 • b Ауто : Режим „усмери и сними“ у којем камера подешава експозицију и нијансу ( 0 Фотографисање ( b режим) , снимање филмова ( b режим) ).
 • П Програмирано аутоматски : Фотоапарат подешава брзину затварача и отвор бленде за оптималну експозицију. Препоручује се за снимке и у другим ситуацијама у којима је мало времена за подешавање поставки камере.
 • С Аутоматски с приоритетом затварача : Ви бирате брзину затварача; камера бира отвор бленде за најбоље резултате. Користите за замрзавање или замућење покрета.
 • А Аутоматски приоритет бленде : Ви бирате отвор бленде; камера бира брзину затварача за најбоље резултате. Користите за замућење позадине или фокусирање и предњег и позадине.
 • М Мануал : Контролишете и брзину затварача и отвор бленде. Подесите брзину затварача на „булб“ или „тиме“ за дуге експозиције.
 • ЕФЦТ Специјални ефекти : Снимите слике са додатним специјалним ефектима.
 • У1/У2 Режими корисничких подешавања : Доделите често коришћена подешавања овим позицијама за брзо позивање.
 • СЦН Сцене : Користи се за субјекте изабраног типа.

П: Програмирано аутоматски

У овом режиму, камера аутоматски прилагођава брзину затварача и отвор бленде према уграђеном програму како би осигурала оптималну експозицију у већини ситуација. Различите комбинације брзине затварача и отвора бленде које производе исту експозицију могу се изабрати ротирањем главног командног точкића („флексибилни програм“). Док је флексибилни програм на снази, приказује се индикатор флексибилног програма ( U ). Да бисте вратили подразумеване поставке брзине затварача и отвора бленде, ротирајте главни командни точкић док се индикатор више не приказује, изаберите други режим или искључите камеру.

С: Аутоматски с приоритетом затварача

У аутоматском режиму са приоритетом затварача, бирате брзину затварача док камера аутоматски бира отвор бленде који ће произвести оптималну експозицију. Да бисте изабрали брзину затварача, ротирајте главни командни точкић. Брзина затварача се може подесити на вредности између 30 с и 1 / 4000 с.

О: Аутоматски са приоритетом бленде

У аутоматском режиму са приоритетом бленде, бирате отвор бленде док камера аутоматски бира брзину затварача која ће произвести оптималну експозицију. Да бисте изабрали отвор бленде између минималне и максималне вредности за сочиво, ротирајте подкомандни точкић.

Подешавања експозиције у режиму филма

Следећа подешавања експозиције могу да се подесе у режиму филма:

Моде Отвор бленде Брзина затварача ИСО осетљивост
П , С 1 2
А 4 2
М 4 4 4 3

Експозиција за режим С је еквивалентна режиму П.

Горња граница за ИСО осетљивост се може изабрати помоћу подешавања ИСО осетљивости > Опција Максимална осетљивост у менију снимања филма.

Ако је изабрано Укључено за подешавања ИСО осетљивости > Аутоматска ИСО контрола (режим М) у менију снимања филма, горња граница за ИСО осетљивост се може изабрати помоћу опције Максимална осетљивост .

М: Приручник

У режиму ручне експозиције контролишете и брзину затварача и отвор бленде. Ротирајте главни командни точкић да бисте изабрали брзину затварача, а помоћни точкић да бисте подесили отвор бленде. Брзина затварача се може подесити на вредности између 30 с и 1/4000 с, или се затварач може држати отвореним неограничено дуго времена експозиције ( 0 дугих експозиција ). Отвор бленде се може подесити на вредности између минималне и максималне вредности за сочиво. Користите индикаторе експозиције да проверите експозицију.

Брзина затварача

Отвор бленде

Индикатори изложености

Индикатори експозиције показују да ли би фотографија била премало или преекспонирана при тренутним подешавањима. У зависности од опције изабране за прилагођену поставку б1 ( ЕВ кораци за контролу експозиције ), количина под- или прекомерне експозиције се приказује у корацима од 1/3 или 1/2 ЕВ. Ако су границе система за мерење експозиције прекорачене, дисплеји ће трептати.

Приказ Прилагођено подешавање б1 постављено на „1/3 корака“
Оптимална експозиција Подекспонирано за 1/3 ЕВ Преекспонирано за преко 3 ЕВ
Монитор
Тражило

Аутоматска контрола ИСО осетљивости (режим М )

Ако је омогућена аутоматска контрола ИСО осетљивости ( 0 Ауто ИСО Сенситивити Цонтрол ), ИСО осетљивост ће се аутоматски прилагодити за оптималну експозицију при изабраној брзини затварача и отвору бленде.

Дуготрајне експозиције

Изаберите следеће брзине затварача за дуге експозиције покретних светла, звезда, ноћног пејзажа или ватромета.

 • Сијалица : Затварач остаје отворен док се дугме окидача држи притиснуто (имајте на уму да ова опција функционише на исти начин као и „време“ када се камера користи са опционим даљинским управљачем МЛ-Л7).
 • Време : Експозиција почиње када се притисне окидач и завршава се када се дугме притисне други пут.

 • Брзина затварача : Булб (експозиција од 35 секунди)
 • Отвор бленде : ф/25

Да бисте спречили замућење, поставите камеру на статив. Nikon такође препоручује коришћење потпуно напуњене батерије како би се спречио губитак енергије док је затварач отворен. Имајте на уму да шум (светле тачке, насумично распоређени светли пиксели или магла) може бити присутан при дугим експозицијама. Светле тачке и магла се могу смањити тако што ћете изабрати Укључено за дугу експозицију НР у менију снимања фотографија.

 1. Припремите камеру.

  Поставите камеру на статив или је поставите на стабилну, равну површину.

 2. Изаберите режим М.

  Окрените точкић за избор режима рада на М.

 3. Изаберите брзину затварача.

  Окрените главни командни точкић да бисте изабрали брзину затварача Булб или Тиме .

  Сијалица

  време

 4. Отвори затварач.

  Сијалица : Након фокусирања, притисните окидач до краја. Држите окидач притиснут док се експозиција не заврши.

  Време : Након фокусирања, притисните окидач до краја.

 5. Затворите затварач.

  Сијалица : Скините прст са окидача.

  Време : Притисните окидач до краја.

Корисничка подешавања: У1 и У2 режими

Доделите често коришћена подешавања позицијама У1 и У2 на бирачу режима.

Чување корисничких подешавања

Пратите доле наведене кораке да бисте сачували подешавања:

 1. Подесите подешавања.

  Направите жељена подешавања поставки камере, укључујући:

  • опције менија за фотографисање,
  • опције менија за снимање филмова,
  • Прилагођена подешавања и
  • режим снимања, брзину затварача (режими С и М ), отвор бленде (режим А и М ), флексибилан програм (режим П ), компензацију експозиције и аутоматско брацкетинг.
 2. Изаберите Сачувај корисничка подешавања .

  Означите Сачувај корисничка подешавања у менију подешавања и притисните 2 .

 3. Изаберите позицију.

  Означите Сачувај у У1 или Сачувај у У2 и притисните 2 .

 4. Сачувајте корисничка подешавања.

  Означите Сачувај подешавања и притисните J да доделите подешавања изабрана у кораку 1 позицији бирача режима изабраној у кораку 3.

Позивање корисничких подешавања

Окретањем точкића за избор режима рада на У1 или У2 позива се подешавања која су последња сачувана на тој позицији.

Ресетовање корисничких подешавања

Да бисте ресетовали подешавања за У1 или У2 на подразумеване вредности:

 1. Изаберите Ресетуј корисничка подешавања .

  Означите Ресетуј корисничка подешавања у менију подешавања и притисните 2 .

 2. Изаберите позицију.

  Означите Ресет У1 или Ресет У2 и притисните 2 .

 3. Ресетујте корисничка подешавања.

  Означите Ресет и притисните J да вратите подразумевана подешавања за изабрану позицију. Камера ће функционисати у режиму П.

Подешавања корисника

Следеће се не може сачувати у У1 или У2 .

Мени за фотографисање :

 • Фасцикла за складиштење
 • Изаберите област слике
 • Управљајте Picture Control
 • Вишеструка експозиција
 • Интервални тајмер снимања
 • Тиме-лапсе филм

Мени за снимање филма :

 • Управљајте Picture Control

h (режими сцене)

Камера нуди избор режима „сцене“. Избор режима сцене аутоматски оптимизује подешавања тако да одговарају изабраној сцени, чинећи креативну фотографију једноставним као што је одабир режима, кадрирање слике и снимање као што је описано у одељку „Фотографисање ( b режим)“ ( 0 Снимање фотографија ( режим b ) ).

Следеће сцене се могу изабрати окретањем точкића за избор режима рада на h и окретањем главног командног точкића док се жељена сцена не појави на монитору.

Точкић режима

+

+

Главни командни точкић

Монитор

k Портрет
l Пејзаж
p дете
m Спортс
n Цлосе уп
o Нигхт Портраит
r Ноћни пејзаж
s Парти/Индоор
t Плажа/Снег
d Залазак сунца
e Сумрак Зора
f Пет Портраит
g Свећа
j Блоссом
z Аутумн Цолорс
0 Храна

k Портрет

Користите за портрете са меким, природним тоновима коже. Ако је субјекат удаљен од позадине или се користи телефото сочиво, детаљи позадине ће бити омекшани како би композиција добила осећај дубине.

l Пејзаж

Користите за живописне пејзажне снимке на дневном светлу.

Белешка

Уграђени блиц и АФ-ассист осветљивач се искључују.

p Дете

Користи се за снимке деце. Детаљи одеће и позадине су живописно приказани, док тонови коже остају меки и природни.

m Спорт

Велике брзине затварача замрзавају кретање за динамичне спортске снимке на којима се главни субјект јасно истиче.

Белешка

Уграђени блиц и АФ-ассист осветљивач се искључују.

n Изблиза

Користите за крупне снимке цвећа, инсеката и других малих објеката.

o Ноћни портрет

Користите за природну равнотежу између главног субјекта и позадине на портретима снимљеним при слабом осветљењу.

r Ноћни пејзаж

Смањите буку и неприродне боје приликом фотографисања ноћних пејзажа, укључујући улично осветљење и неонске рекламе.

Белешка

Уграђени блиц и АФ-ассист осветљивач се искључују.

s Парти/Индоор

Снимите ефекте унутрашњег позадинског осветљења. Користи се за забаве и друге унутрашње сцене.

t Плажа/Снег

Ухватите светлост сунцем обасјаних пространстава воде, снега или песка.

Белешка

Уграђени блиц и АФ-ассист осветљивач се искључују.

d Сунсет

Чува дубоке нијансе које се виде у заласцима и изласцима сунца.

Белешка

Уграђени блиц и АФ-ассист осветљивач се искључују.

e Сумрак/зора

Чува боје које се виде на слабом природном светлу пре зоре или после заласка сунца.

Белешка

Уграђени блиц и АФ-ассист осветљивач се искључују.

f Портрет кућног љубимца

Користи се за портрете активних кућних љубимаца.

Белешка

АФ помоћно осветљење се искључује.

g Свећа

За фотографије снимљене уз свеће.

Белешка

Уграђени блиц се искључује.

j Блоссом

Користи се за поља цвећа, воћњаке у цвету и друге пејзаже са пространствима цвећа.

Белешка

Уграђени блиц се искључује.

z Јесенске боје

Хвата сјајне црвене и жуте боје у јесењем лишћу.

Белешка

Уграђени блиц се искључује.

0 Фоод

Користите за живописне фотографије хране.

Белешка

Ако је подигнут, уграђени блиц ће се активирати при сваком снимку.

Спречавање замућења

Користите статив да бисте спречили замућење изазвано подрхтавањем фотоапарата при малим брзинама затварача.

Режими сцене

Нека подешавања—на пример, контроле слике, баланс белог или прилагођена подешавања—не могу да се мењају у зависности од изабраног режима.

q (режими специјалних ефеката)

Специјални ефекти се могу користити приликом снимања фотографија и филмова.

Следећи ефекти се могу изабрати окретањем точкића за избор режима рада на q и окретањем главног командног точкића док се жељена опција не појави на монитору.

Точкић режима

+

+

Главни командни точкић

Монитор

4 Ноћна визија
V Супер Вивид
T Поп
U Пхото Иллустратион
5 Тои Цамера Еффецт
6 Ефекат минијатуре
7 Селективна боја
1 Силуета
2 Хигх Кеи
3 Лов Кеи

Величине кадрова филма од 1920 × 1080 120п, 1920 × 1080 100п и 1920 × 1080 успорене слике нису доступне у q режиму.

4 Нигхт Висион

Користите у условима мрака за снимање монохроматских слика при високој ИСО осетљивости.

Белешка

Ручно фокусирање се може користити ако камера не може да фокусира. Уграђени блиц се искључује; опциони блицеви се неће активирати.

V Супер Вивид

Укупна засићеност и контраст су повећани за живописнију слику.

T Поп

Укупна засићеност је повећана за живљу слику.

U Пхото Иллустратион

Изоштрите обрисе и поједноставите бојење за ефекат постера. Притисните J да бисте подесили подешавања ( 0 Подешавање подешавања U (илустрација фотографија) ).

Напомене

 • Филмови снимљени у овом режиму се репродукују као пројекција слајдова сачињена од серије фотографија.
 • Аутофокус није доступан током снимања филма.

5 Тои Цамера Еффецт

Креирајте фотографије и филмове са засићеношћу и периферним осветљењем сличним сликама снимљеним камером за играчке. Притисните J да бисте подесили подешавања ( 0 Подешавање 5 (Ефекат играчке камере) подешавања ).

6 Ефекат минијатуре

Направите фотографије које изгледају као слике диораме. Најбоље функционише када снимате са високе тачке гледишта. Притисните J да бисте подесили подешавања ( 0 Подешавање 6 (ефекат минијатуре) подешавања ).

Напомене

 • Уграђени блиц се не пали.
 • АФ помоћна лампа не светли.
 • Филмови са ефектом минијатуре се репродукују великом брзином.
 • Звук се не снима са филмовима.

7 Селективна боја

Све боје осим изабраних се снимају црно-бело. Притисните J да бисте подесили подешавања ( 0 Подешавање 7 (Селективна подешавања боја) ).

Белешка

Уграђени блиц и опциони блиц су онемогућени.

1 Силуета

Силуете субјеката на светлим позадинама.

Белешка

Уграђени блиц се искључује.

2 Хигх Кеи

Користите са светлим сценама да бисте креирали светле слике које изгледају испуњене светлом.

Белешка

Уграђени блиц се искључује.

3 Ниски тастер

Користите са тамним сценама да бисте креирали тамне, скромне слике са истакнутим деловима.

Белешка

Уграђени блиц се искључује.

Спречавање замућења

Користите статив да бисте спречили замућење изазвано подрхтавањем фотоапарата при малим брзинама затварача.

Режими специјалних ефеката

 • Опције квалитета слике NEF ( RAW ) не могу се изабрати у режимима 4 , V , T , U , 5 , 6 и 7 .
 • Нека подешавања—на пример, режим АФ области, контроле слике или баланс белог—не могу да се мењају у зависности од изабраног режима.
 • У режимима U и 6 , брзина освежавања екрана снимања ће опасти.

Подешавање подешавања U (илустрација за фотографије).

Да бисте подесили дебљину линије, изаберите U у режиму специјалних ефеката, а затим притисните J .

 • Притисните 4 да бисте истањили обрисе или 2 да бисте их учинили дебљим.
 • Притисните J да сачувате промене; изабрани ефекат ће бити примењен током снимања.

Подешавање подешавања 5 (ефекат играчке камере).

Да бисте подесили подешавања, изаберите 5 у режиму специјалних ефеката, а затим притисните J .

 • Притисните 1 или 3 да бисте истакли жељену поставку.
 • Живост : Притисните 2 за више засићења, 4 за мање.
 • Вињетирање : Притисните 2 за више вињетирања, 4 за мање.
 • Притисните J да сачувате промене; изабрани ефекат ће бити примењен током снимања.

Подешавање подешавања 6 (ефекат минијатуре).

Да бисте подесили подешавања, изаберите 6 у режиму специјалних ефеката, а затим притисните J .

 1. Поставите тачку фокуса.

  • Користите џојстик да поставите тачку фокуса у област на којој желите да будете у фокусу.
  • Да бисте проверили фокус, притисните окидач до пола.

 2. Изаберите оријентацију и величину области која ће бити у фокусу.

  • Притисните J да видите опције минијатурних ефеката.
  • Притисните 4 или 2 да изаберете оријентацију области која ће бити у фокусу.
  • Притисните 1 или 3 да одаберете ширину области која ће бити у фокусу.

 3. Сачувај измене.

  Притисните J да сачувате промене; изабрани ефекат ће бити примењен током снимања.

Филмови

Филмови са ефектом минијатуре се репродукују великом брзином. На пример, отприлике 15 минута снимљеног материјала са 1920 × 1080/30п одабраним за Величина кадра/брзину кадрова у менију снимања филма ( 0 Величина кадра/Брзина кадрова ) ће се репродуковати за око минут.

Подешавање 7 (селективна боја) подешавања

Да бисте подесили подешавања, изаберите 7 у режиму специјалних ефеката, а затим притисните J .

 1. Изаберите боје.

  • Притисните J да видите селективне опције боја.
  • Уоквирите објекат жељене боје у бели квадрат у средини екрана.
  • Да бисте увећали центар екрана ради прецизнијег избора боје, додирните дугме X . Додирните дугме W да бисте умањили приказ.
  • Притисните 1 да одаберете боју објекта у белом квадрату као ону која ће бити снимљена у боји када се фотографише; изабрана боја ће се појавити у првом од нумерисаних оквира за боје.
  • Све боје осим оних које су изабране у оквирима за боје ће се појавити црно-бело.

  Изабрана боја

 2. Изаберите опсег боја.

  Притисните 1 или 3 да повећате или смањите опсег сличних нијанси које ће бити укључене у фотографије; изаберите неку од вредности између 1 и 7 . Што је већа вредност, шири распон боја које ће бити укључене; што је нижа вредност, мањи је опсег боја које ће бити укључене.

  Опсег боја

 3. Изаберите додатне боје.

  • Да бисте изабрали додатне боје, ротирајте главни командни точкић да бисте истакли још један од нумерисаних оквира боја и поновите кораке 1 и 2.
  • Могу се изабрати до 3 боје.
  • Да поништите избор означене боје, притисните O
  • Да бисте уклонили све боје, притисните и држите O Биће приказан дијалог за потврду; изаберите Да .

 4. Сачувај измене.

  Притисните J да сачувате промене; изабрани ефекат ће бити примењен током снимања.

Напомена: Селективна боја

 • Камера може имати потешкоћа у откривању неких боја. Препоручују се засићене боје.
 • Више вредности за опсег боја могу укључивати нијансе других боја.