Nikon

عربي

Български

Čeština

Dansk

Deutsch

Ελληνικά

English

Español

Eesti

Suomi

Français

हिन्दी

Magyar

Indonesia

Italiano

日本語

Қазақ

한글

Lietuvių

Latviski

Nederlands

Norsk

Polski

Português

Română

Русский

Slovenčina

Slovenščina

Српски

Svenska

ภาษาไทย

Türkçe

Українська

简体中文

繁體中文

Select language

Google преводилац

ОВА УСЛУГА МОЖЕ ДА САДРЖИ ПРЕВОДЕ КОЈИ СУ НАЧИЊЕНИ ОД СТРАНЕ GOOGLE-А. GOOGLE СЕ ОДРИЧЕ СВИХ ГАРАНЦИЈА У ВЕЗИ СА ПРЕВОДИМА, ИЗРИЧИТИМ ИЛИ ПОДРАЗУМЕВАНИМ, УКЉУЧУЈУЋИ БИЛО КОЈЕ ГАРАНЦИЈЕ У ВЕЗИ ТАЧНОСТИ, ПОУЗДАНОСТИ И ГАРАНЦИЈЕ ПРОИЗВОДА КОЈА СЕ ПОДРАЗУМЕВА, ОДГОВАРАЈУЋУ НАМЕНУ ЗА ОДРЕЂЕН ЦИЉ И ПОШТОВАЊЕ АУТОРСКИХ ПРАВА.

Референтни водичи Nikon корпорације (испод, „Nikon“) преведени су зарад вашег коришћења користећи софтвер за превођење који нуди Google преводилац. Уложени су разумни напори да се понуди тачан превод, међутим, ниједно аутоматско превођење није савршено нити је намера да се замене људски преводиоци. Преводи се нуде као услуга корисницима Nikon-ових референтних водича и нуде се „такви какви су“. Никаква гаранција, изричита или подразумевана, не односи се на тачност, поузданост или исправност превода начињених са енглеског језика на било које друге језике. Неки садржаји (попут слика, видео приказа, блиц видео приказа, итд.) можда неће бити правилно преведени услед ограничења софтвера за превод.

Службени текст је енглеска верзија референтних водича. Било која неслагања или разлике настале у преводу нису обавезујуће и немају правни учинак у сврху усклађивања или извршења. Ако се појаве нека питања у вези са тачношћу информација садржаних у преведеним референтним водичима, погледајте енглеску верзију водича која је службена верзија.

Баланс беле

G дугме U C (мени за фотографисање)

Подесите баланс белог. За више информација погледајте одељке „Баланс белог“ у „Основним подешавањима“ ( 0 Баланс белог ) и „Мени i “ ( 0 Баланс белог ).

Мени за баланс белог: Фино подешавање

Фино подешавање је доступно преко менија камере. За више информација о фином подешавању погледајте „Фино подешавање баланса белог“ ( 0 Фино подешавање баланса белог ). За информације о фином подешавању унапред подешеног ручног баланса белог, погледајте „Фино подешавање унапред подешеног баланса белог“ ( 0 Фино подешавање унапред подешеног баланса белог ).

 1. Прикажите опције финог подешавања.

  Идите на Баланс белог у менију снимања фотографија, истакните опцију баланса белог и притисните 2 .

 2. Фино подесите баланс белог.

  Користите џојстик да фино подесите баланс белог. Баланс белог се може фино подесити на А мбер– Блуе оси у корацима од 0,5 и зелено М агента оси у корацима од 0,25. Хоризонтална ( А мбер– Блуе ) оса одговара температури боје, док вертикална ( Греен М агента) оса има сличне ефекте као и одговарајући филтери за компензацију боје (ЦЦ). Хоризонтална оса се прави у корацима који су еквивалентни око 5 миреда, а вертикална оса у корацима од око 0,05 јединица дифузне густине.

  Координате

  Подешавање

 3. Сачувајте промене и изађите.

  Притисните J да бисте сачували подешавања и вратили се у мени за фотографисање. Ако је баланс белог фино подешен, звездица (“ U ”) ће се појавити поред иконе баланса белог на екрану снимања.

Фино подешавање баланса белог

Боје на осама финог подешавања су релативне, а не апсолутне. На пример, померање курсора на Б (плаво) када је за баланс белог изабрано „топло“ подешавање као што је J ( жаруља са жарном нити ), фотографије ће учинити мало „хладнијима“, али их заправо неће учинити плавим.

“Заглупљен”

Свака промена температуре боје производи већу разлику у боји при ниским температурама боје него што би била при вишим температурама боје. На пример, промена од 1000 К производи много већу промену боје на 3000 К него на 6000 К. Миред, израчунат множењем инверзне температуре боје са 10 6 , је мера температуре боје која узима такву варијацију у обзир , и као таква је јединица која се користи у филтерима за компензацију температуре боје. На пример:

 • 4000 К–3000 К (разлика од 1000 К)=83 миред
 • 7000 К–6000 К (разлика од 1000 К)=24 миреда

Мени за баланс белог: Избор температуре боје

Температура боје се може изабрати помоћу опције Баланс белог > Изабери температуру боје у менију за фотографисање. Унесите вредности за ћилибарно-плаву и зелено-магента осе као што је описано у наставку.

 1. Изаберите Изабери температуру боје .

  Идите на Баланс белог у менију снимања фотографија, означите Изабери температуру боје и притисните 2 .

 2. Изаберите вредности за ћилибар–плаву и зелену–магента.

  • Притисните 4 или 2 да бисте истакли цифре на А мбер– Блуе или Греен М агента оси и притисните 1 или 3 да промените.

  Вредност за А мбер– Б луе осу

  Вредност за Г реен– М агента осу

 3. Сачувајте промене и изађите.

  Притисните J да сачувате подешавања и вратите се у мени за фотографисање. Ако се изабере вредност различита од нуле за осу Г реен– М агента, звездица („ U “) ће се појавити поред иконе баланса белог на екрану снимања.

Изаберите Температура боје

Имајте на уму да се жељени резултати неће постићи са флуоресцентним осветљењем. Изаберите I ( Флуоресцентно ) за флуоресцентне изворе светлости. Са другим изворима светлости, направите пробни снимак да бисте утврдили да ли је изабрана вредност одговарајућа.

Унапред подешен приручник: Копирање баланса белог са фотографије

Опција Пресет мануал у менију за баланс белог може се користити за копирање вредности баланса белог са постојеће фотографије. За више информација о унапред подешеном ручном балансу белог, погледајте „Ручно унапред подешено“ ( 0 Пресет Мануал ).

 1. Изаберите Ручно унапред подешено .

  Идите на Баланс белог у менију снимања фотографија, означите Ручно подешавање и притисните 2 .

 2. Изаберите одредиште.

  Означите унапред подешено одредиште (д-1 до д-6) и додирните X .

 3. Изаберите Изабери слику .

  Биће приказан мени унапред подешеног ручног баланса белог; означите Изабери слику и притисните 2 .

 4. Означите изворну слику.

  Означите изворну слику. Да бисте видели истакнуту слику у пуном кадру, додирните и држите дугме X .

 5. Копирајте баланс белог.

  Притисните J да копирате вредност баланса белог са означене фотографије на изабрано унапред подешено. Ако истакнута фотографија има коментар, коментар ће бити копиран у коментар за изабрано унапред подешено.

Фино подешавање унапред подешеног баланса белог

Тренутни унапред подешени се може фино подесити одабиром Фино подешавање у менију унапред подешеног ручног баланса белог и подешавањем баланса белог као што је описано у „Мени за баланс белог: Фино подешавање“ ( 0 Мени за баланс белог: Фино подешавање ).

Уреди коментар

Да бисте унели описни коментар од највише 36 знакова за тренутну унапред подешену равнотежу белог, изаберите Уреди коментар у менију унапред подешеног ручног баланса белог.

Протецт

Да бисте заштитили тренутни унапред постављени баланс белог, изаберите Протецт у менију унапред подешеног ручног баланса белог, затим означите Он и притисните J . Заштићена унапред подешена подешавања се не могу мењати, а опције Фино подешавање и Уреди коментар се не могу користити.