Nikon

عربي

Български

Čeština

Dansk

Deutsch

Ελληνικά

English

Español

Eesti

Suomi

Français

हिन्दी

Magyar

Indonesia

Italiano

日本語

Қазақ

한글

Lietuvių

Latviski

Nederlands

Norsk

Polski

Português

Română

Русский

Slovenčina

Slovenščina

Српски

Svenska

ภาษาไทย

Türkçe

Українська

简体中文

繁體中文

Select language

Google преводилац

ОВА УСЛУГА МОЖЕ ДА САДРЖИ ПРЕВОДЕ КОЈИ СУ НАЧИЊЕНИ ОД СТРАНЕ GOOGLE-А. GOOGLE СЕ ОДРИЧЕ СВИХ ГАРАНЦИЈА У ВЕЗИ СА ПРЕВОДИМА, ИЗРИЧИТИМ ИЛИ ПОДРАЗУМЕВАНИМ, УКЉУЧУЈУЋИ БИЛО КОЈЕ ГАРАНЦИЈЕ У ВЕЗИ ТАЧНОСТИ, ПОУЗДАНОСТИ И ГАРАНЦИЈЕ ПРОИЗВОДА КОЈА СЕ ПОДРАЗУМЕВА, ОДГОВАРАЈУЋУ НАМЕНУ ЗА ОДРЕЂЕН ЦИЉ И ПОШТОВАЊЕ АУТОРСКИХ ПРАВА.

Референтни водичи Nikon корпорације (испод, „Nikon“) преведени су зарад вашег коришћења користећи софтвер за превођење који нуди Google преводилац. Уложени су разумни напори да се понуди тачан превод, међутим, ниједно аутоматско превођење није савршено нити је намера да се замене људски преводиоци. Преводи се нуде као услуга корисницима Nikon-ових референтних водича и нуде се „такви какви су“. Никаква гаранција, изричита или подразумевана, не односи се на тачност, поузданост или исправност превода начињених са енглеског језика на било које друге језике. Неки садржаји (попут слика, видео приказа, блиц видео приказа, итд.) можда неће бити правилно преведени услед ограничења софтвера за превод.

Службени текст је енглеска верзија референтних водича. Било која неслагања или разлике настале у преводу нису обавезујуће и немају правни учинак у сврху усклађивања или извршења. Ако се појаве нека питања у вези са тачношћу информација садржаних у преведеним референтним водичима, погледајте енглеску верзију водича која је службена верзија.

ХДР (високи динамички опсег)

G дугме U C (мени за фотографисање)

Када се користи са субјектима високог контраста, високи динамички опсег (ХДР) чува детаље у светлима и сенкама комбиновањем два снимка снимљена при различитим експозицијама. ХДР је најефикаснији када се користи са матричним мерењем (са тачкастим или централно пондерисаним мерењем, разлика експозиције за Ауто је еквивалентна око 2 ЕВ). Не може се комбиновати са неким функцијама фотоапарата, укључујући подешавања квалитета слике NEF ( RAW ) или NEF ( RAW )+, фотографију са блицем, брацкетинг, вишеструку експозицију, брзине затварача Булб и Тиме , или интервални тајмер или снимање у интервалу.

Прва експозиција (тамније)

Друга експозиција (светлије)

Комбинована ХДР слика

Доступне су следеће опције:

 • ХДР режим : Изаберите између Укључено (серија) (снимите серију ХДР фотографија, завршавајући када је изабрано Искључено ), Укључено (једна фотографија) (снимите једну ХДР фотографију) и Искључено (излазак без снимања додатних ХДР фотографија).
 • Диференцијал експозиције : Одаберите разлику у експозицији између два снимка који се комбинују да бисте направили ХДР фотографију. Изаберите веће вредности за субјекте високог контраста или изаберите Ауто да бисте дозволили камери да прилагоди разлику експозиције у складу са призором.
 • Заглађивање : Одаберите колико желите да изгладите границе између снимака који чине сваку ХДР фотографију.
 • Чување појединачних слика ( NEF ) : Одаберите Укључено да бисте сачували сваки појединачни снимак који се користи за креирање ХДР слике. Фотографије се чувају као NEF ( RAW ) датотеке без обзира на опције изабране за квалитет слике у менију снимања фотографија.

Снимање ХДР фотографија

Пратите доле наведене кораке да бисте снимили ХДР фотографије.

 1. Изаберите ХДР (високи динамички опсег) .

  Истакните ХДР (високи динамички опсег) у менију снимања фотографија и притисните 2 .

 2. Изаберите режим.

  Означите ХДР режим и притисните 2 .

  Означите једно од следећег и притисните J .

  • Да бисте снимили серију ХДР фотографија , изаберите 0 Укључено (серија) . ХДР снимање ће се наставити док не изаберете Искључено за ХДР режим .
  • Да бисте снимили једну ХДР фотографију , изаберите Укључено (једна фотографија) . Нормално снимање ће се аутоматски наставити након што направите једну ХДР фотографију.
  • Да бисте изашли без прављења додатних ХДР фотографија , изаберите Искључено .

  Ако је изабрано Укључено (серија) или Укључено (једна фотографија) , на екрану ће се појавити икона.

 3. Изаберите разлику експозиције.

  Да бисте изабрали разлику у експозицији између два снимка, означите Разлика експозиције и притисните 2 .

  Означите опцију и притисните J . Изаберите веће вредности за субјекте са високим контрастом, али имајте на уму да избор вредности веће од захтеване можда неће дати жељене резултате; ако је изабрано Ауто , камера ће аутоматски прилагодити експозицију како би одговарала сцени.

 4. Изаберите количину заглађивања.

  Да бисте изабрали колико ће се границе између две слике изгладити, означите Смоотхинг и притисните 2 .

  Означите опцију и притисните J . Веће вредности производе глаткију композитну слику. Код неких субјеката може бити видљиво неравномерно сенчење.

 5. Одаберите да ли ћете задржати појединачне експозиције.

  Да бисте изабрали да ли желите да сачувате појединачне NEF ( RAW ) слике које чине ХДР фотографију, означите Сачувај појединачне слике ( NEF ) и притисните 2 , затим притисните 1 или 3 да изаберете жељену опцију и притисните J да изаберете.

 6. Кадрирајте фотографију, фокусирајте и снимајте.

  Фотоапарат снима две експозиције када се окидач притисне до краја. Без обзира на опцију која је тренутно изабрана за режим отпуштања, само једна фотографија ће бити снимљена сваки пут када се притисне окидач.

  Ако је изабрано Укључено (серија) , ХДР ће се искључити само када је изабрано Офф за ХДР режим; ако је изабрано Укључено (једна фотографија) , ХДР се аутоматски искључује након снимања фотографије.

Уоквиривање ХДР фотографија

Ивице слике ће бити изрезане. Жељени резултати можда неће бити постигнути ако се камера или субјекат помера током снимања. Препоручује се употреба статива. У зависности од сцене, сенке се могу појавити око светлих објеката или се могу појавити ореоли око тамних објеката; овај ефекат се може смањити подешавањем количине заглађивања.