Nikon

عربي

Български

Čeština

Dansk

Deutsch

Ελληνικά

English

Español

Eesti

Suomi

Français

हिन्दी

Magyar

Indonesia

Italiano

日本語

Қазақ

한글

Lietuvių

Latviski

Nederlands

Norsk

Polski

Português

Română

Русский

Slovenčina

Slovenščina

Српски

Svenska

ภาษาไทย

Türkçe

Українська

简体中文

繁體中文

Select language

Google преводилац

ОВА УСЛУГА МОЖЕ ДА САДРЖИ ПРЕВОДЕ КОЈИ СУ НАЧИЊЕНИ ОД СТРАНЕ GOOGLE-А. GOOGLE СЕ ОДРИЧЕ СВИХ ГАРАНЦИЈА У ВЕЗИ СА ПРЕВОДИМА, ИЗРИЧИТИМ ИЛИ ПОДРАЗУМЕВАНИМ, УКЉУЧУЈУЋИ БИЛО КОЈЕ ГАРАНЦИЈЕ У ВЕЗИ ТАЧНОСТИ, ПОУЗДАНОСТИ И ГАРАНЦИЈЕ ПРОИЗВОДА КОЈА СЕ ПОДРАЗУМЕВА, ОДГОВАРАЈУЋУ НАМЕНУ ЗА ОДРЕЂЕН ЦИЉ И ПОШТОВАЊЕ АУТОРСКИХ ПРАВА.

Референтни водичи Nikon корпорације (испод, „Nikon“) преведени су зарад вашег коришћења користећи софтвер за превођење који нуди Google преводилац. Уложени су разумни напори да се понуди тачан превод, међутим, ниједно аутоматско превођење није савршено нити је намера да се замене људски преводиоци. Преводи се нуде као услуга корисницима Nikon-ових референтних водича и нуде се „такви какви су“. Никаква гаранција, изричита или подразумевана, не односи се на тачност, поузданост или исправност превода начињених са енглеског језика на било које друге језике. Неки садржаји (попут слика, видео приказа, блиц видео приказа, итд.) можда неће бити правилно преведени услед ограничења софтвера за превод.

Службени текст је енглеска верзија референтних водича. Било која неслагања или разлике настале у преводу нису обавезујуће и немају правни учинак у сврху усклађивања или извршења. Ако се појаве нека питања у вези са тачношћу информација садржаних у преведеним референтним водичима, погледајте енглеску верзију водича која је службена верзија.

Баланс беле

Баланс белог обезбеђује да бели објекти изгледају бело, без обзира на боју извора светлости. Подразумевана поставка ( j ) се препоручује за већину извора светлости. Ако се жељени резултати не могу постићи са аутоматским балансом белог, изаберите другу опцију као што је описано у наставку.

Баланс белог се може изабрати помоћу ставки Баланс белог у i и и менија за снимање фотографија и филмова ( 0 Баланс белог , Баланс белог , Баланс белог ).

Под подразумеваним подешавањима, баланс белог се такође може изабрати држањем дугмета Фн1 и ротирањем главног командног точкића ( 0 Функцијски тастери ( Фн1 и Фн2 ) ).

Када је изабрано 4 ( Ауто ), I ( Флуоресцентно ), K ( Изабери температуру боје ) или L ( Унапред подешено ручно ), можете одабрати подопцију тако што ћете држати дугме Фн1 и ротирати подкомандни точкић.

Опција К * Опис
4 Ауто Баланс белог се аутоматски подешава за оптималне резултате са већином извора светлости. Када се користи уграђени блиц или опциони блиц, баланс белог ће се подесити у складу са осветљењем које производи блиц.
Задржите белу (смањите топле боје) 3500–8000 Уклоните топлу боју коју производи осветљење са жарном нити.
Задржите општу атмосферу Делимично сачувати топлу боју боје коју производи осветљење са жарном нити.
Одржавајте топле боје осветљења Сачувајте топлу боју боје коју производи осветљење са жарном нити.
D Природно светло ауто 4500–8000 Када се користи при природном светлу, ова опција производи боје ближе онима које се виде голим оком.
H Директна сунчева светлост 5200 Користите са субјектима осветљеним директном сунчевом светлошћу.
G Облачно 6000 Користите на дневном светлу под облачном небом.
M Схаде 8000 Користите на дневном светлу са субјектима у сенци.
J Инцандесцент 3000 Користите под осветљењем са жарном нити.
I Флуоресцентно Користите под флуоресцентним осветљењем; изаберите тип сијалице према извору светлости.
Лампе на натријумској пари 2700
Топло-бела флуоресцентна 3000
Бела флуоресцентна 3700
Хладно-бела флуоресцентна 4200
Дневни бели флуоресцентни 5000
Флуоресцентно дневно светло 6500
Висока темп. жива-пара 7200
5 Фласх 5400 Користите са студијским стробоскопским осветљењем и другим великим блицовима.
K Изаберите температуру боје 2500–10.000 Изаберите температуру боје са листе вредности или тако што ћете држати дугме Фн1 и ротирати подкомандни точкић.
L Пресет мануал Измерите баланс белог за субјекат или извор светлости (притисните и држите дугме Фн1 да бисте ушли у режим директног мерења, 0 Пресет Мануал ), копирајте баланс белог са постојеће фотографије или изаберите постојећу вредност тако што ћете држати дугме Фн1 и ротирати подкомандни точкић.

Температура боје. Све вредности су приближне и не одражавају фино подешавање (ако је применљиво).

D („Аутоматско природно светло“)

D ( Аутоматско природно светло ) можда неће дати жељене резултате под вештачким светлом. Одаберите 4 ( Ауто ) или опцију која одговара извору светлости.

Фино подешавање баланса белог

У подешавањима која нису Одабери температуру боје , баланс белог се може фино подесити помоћу ставки Баланс белог у менију и и менија за снимање фотографија и филмова ( 0 Фино подешавање баланса белог ).

Студијско блиц осветљење

4 ( Ауто ) можда неће дати жељене резултате са великим студијским блицовима. Користите унапред подешен баланс белог или подесите баланс белог на 5 ( Блиц ) и користите фино подешавање да бисте подесили баланс белог.

4 („Ауто”)

Информације о фотографији за слике снимљене коришћењем аутоматског баланса белог наводе температуру боје коју је изабрала камера у време снимања слике. Ово можете користити као референцу када бирате вредност за Изаберите температуру боје . Да бисте видели податке о снимању током репродукције, идите на опције приказа репродукције у менију репродукције и изаберите Подаци о снимању за Додатне информације о фотографији .

Температура боје

Опажена боја извора светлости варира у зависности од посматрача и других услова. Температура боје је објективна мера боје извора светлости, дефинисана у односу на температуру до које би објекат морао да се загреје да би зрачио светлост на истим таласним дужинама. Док извори светлости са температуром боје у околини 5000–5500 К изгледају бело, извори светлости са нижом температуром боје, као што су сијалице са жарном нити, изгледају благо жуте или црвене. Извори светлости са вишом температуром боје изгледају плаво.

„Топле“ (црвеније) боје

„Хладније“ (плавије) боје

Уопштено говорећи, изаберите ниже вредности ако ваше слике имају црвену боју или да бисте намерно учинили боје хладнијим, веће вредности ако су ваше слике плаве или да бисте намерно учинили боје топлијим.