Nikon

عربي

Български

Čeština

Dansk

Deutsch

Ελληνικά

English

Español

Eesti

Suomi

Français

हिन्दी

Magyar

Indonesia

Italiano

日本語

Қазақ

한글

Lietuvių

Latviski

Nederlands

Norsk

Polski

Português

Română

Русский

Slovenčina

Slovenščina

Српски

Svenska

ภาษาไทย

Türkçe

Українська

简体中文

繁體中文

Select language

Google преводилац

ОВА УСЛУГА МОЖЕ ДА САДРЖИ ПРЕВОДЕ КОЈИ СУ НАЧИЊЕНИ ОД СТРАНЕ GOOGLE-А. GOOGLE СЕ ОДРИЧЕ СВИХ ГАРАНЦИЈА У ВЕЗИ СА ПРЕВОДИМА, ИЗРИЧИТИМ ИЛИ ПОДРАЗУМЕВАНИМ, УКЉУЧУЈУЋИ БИЛО КОЈЕ ГАРАНЦИЈЕ У ВЕЗИ ТАЧНОСТИ, ПОУЗДАНОСТИ И ГАРАНЦИЈЕ ПРОИЗВОДА КОЈА СЕ ПОДРАЗУМЕВА, ОДГОВАРАЈУЋУ НАМЕНУ ЗА ОДРЕЂЕН ЦИЉ И ПОШТОВАЊЕ АУТОРСКИХ ПРАВА.

Референтни водичи Nikon корпорације (испод, „Nikon“) преведени су зарад вашег коришћења користећи софтвер за превођење који нуди Google преводилац. Уложени су разумни напори да се понуди тачан превод, међутим, ниједно аутоматско превођење није савршено нити је намера да се замене људски преводиоци. Преводи се нуде као услуга корисницима Nikon-ових референтних водича и нуде се „такви какви су“. Никаква гаранција, изричита или подразумевана, не односи се на тачност, поузданост или исправност превода начињених са енглеског језика на било које друге језике. Неки садржаји (попут слика, видео приказа, блиц видео приказа, итд.) можда неће бити правилно преведени услед ограничења софтвера за превод.

Службени текст је енглеска верзија референтних водича. Било која неслагања или разлике настале у преводу нису обавезујуће и немају правни учинак у сврху усклађивања или извршења. Ако се појаве нека питања у вези са тачношћу информација садржаних у преведеним референтним водичима, погледајте енглеску верзију водича која је службена верзија.

Фоцус

Фокус се може подесити аутоматски, ручно или помоћу контрола на додир. Начин на који камера фокусира зависи од вашег избора режима фокуса и режима АФ области.

Избор режима фокуса

Режим фокуса контролише како камера фокусира. Режим фокуса се може изабрати помоћу ставки режима фокуса у i и и менија за снимање фотографија и филмова ( 0 Режим фокуса , Режим фокуса , Режим фокуса ).

Под подразумеваним подешавањима, режим фокуса се такође може изабрати држањем дугмета Фн2 и ротирањем главног командног точкића ( 0 Функцијски тастери ( Фн1 и Фн2 ) ).

Опција Опис
АФ-А Аутоматски прекидач АФ режима
 • Камера користи АФ-С за непокретне субјекте, АФ-Ц за субјекте који су у покрету.
 • Аутоматско пребацивање АФ режима доступно је само у режиму фотографије.
АФ-С Сингле АФ За стационарне предмете. Притисните окидач до пола да бисте фокусирали. Ако камера може да фокусира, тачка фокуса ће се променити из црвене у зелену; фокус ће се закључати док је окидач притиснут до пола. Ако камера не успе да фокусира, тачка фокуса ће трептати црвено и отпуштање затварача ће бити онемогућено.
АФ-Ц Цонтинуоус АФ За покретне субјекте. Камера непрекидно фокусира док је окидач притиснут до пола; ако се субјект помери, камера ће предвидети коначну удаљеност до субјекта и подесити фокус по потреби. По подразумеваним подешавањима, затварач може да се отпусти само ако је субјекат у фокусу (приоритет фокуса), али ово може да се промени како би се омогућило да се затварач отпусти у било ком тренутку (приоритет отпуштања) користећи прилагођену поставку а1 ( АФ-Ц избор приоритета ).
АФ-Ф АФ са пуним радним временом Камера непрекидно прилагођава фокус као одговор на кретање субјекта или промене у композицији. Када се окидач притисне до пола, тачка фокуса ће се променити из црвене у зелену и фокус ће се закључати. Ова опција је доступна само у режиму филма.
МФ Ручно фокусирање Фокусирајте ручно ( 0 Мануал Фоцус ). Окидач се може отпустити без обзира да ли је субјекат у фокусу или не.

Аутофокус

Екран може да светли или потамни док камера фокусира, а тачка фокуса може понекад бити приказана зелено када камера не може да фокусира. Камера можда неће моћи да се фокусира користећи аутофокус у следећим ситуацијама:

 • Предмет садржи линије паралелне са дугом ивицом кадра
 • Предмету недостаје контраст
 • Субјекат у тачки фокуса садржи области оштрог контраста осветљености, или укључује тачкасто осветљење или неонски знак или други извор светлости који мења осветљеност
 • Треперење или траке се појављују под флуоресцентним осветљењем, паром живине, паре натријума или сличним осветљењем
 • Користи се унакрсни (звездасти) филтер или други специјални филтер
 • Субјекат изгледа мањи од тачке фокуса
 • Предметом доминирају правилни геометријски обрасци (нпр. ролетне или низ прозора у небодеру)

Искључивање камере

Положај фокуса се може променити ако искључите и поново укључите камеру након фокусирања.

Режим АФ области

Тачка фокуса се може поставити помоћу џојстика. Режим АФ области контролише како камера бира тачку фокуса за аутофокус. Подразумевана поставка је Ауто-ареа АФ , али друге опције се могу изабрати помоћу ставки режима АФ-ареа у i и и менија за снимање фотографија и филмова ( 0 Режим АФ-подручја , Режим АФ-подручја , Режим АФ-подручја ) .

По подразумеваним подешавањима, режим АФ области се такође може изабрати држањем дугмета Фн2 и ротирањем поткомандног точкића ( 0 Функцијски тастери ( Фн1 и Фн2 ) ).

Опција Опис
3 Пинпоинт АФ Препоручује се за снимке који укључују статичне субјекте, као што су зграде, фотографије производа у студију или крупни планови. Пинпоинт АФ се користи за прецизан фокус на изабраном месту у кадру. Ова опција је доступна само када је изабран режим фотографије и Сингле АФ је изабран за режим фокуса . Фокусирање може бити спорије него код АФ у једној тачки.
d АФ у једној тачки Камера се фокусира на тачку коју је изабрао корисник. Користите са непокретним субјектима.
e Динамиц-ареа АФ Камера се фокусира на тачку коју је изабрао корисник. Ако субјект накратко напусти изабрану тачку, камера ће фокусирати на основу информација из околних тачака фокуса. Користи се за фотографије спортиста и других активних субјеката које је тешко кадрирати помоћу АФ у једној тачки. Ова опција је доступна само када је изабран режим фотографије и аутоматско пребацивање режима АФ или Континуални АФ за режим фокуса .
f АФ широког подручја (С) Што се тиче АФ у једној тачки , осим што се камера фокусира на ширу област, области фокуса за АФ широког подручја (Л) су веће од оних за АФ широког подручја (С) . Користите за снимке или фотографије покретних субјеката које је тешко кадрирати помоћу АФ у једној тачки, или у режиму филма за глатко фокусирање током померања и нагињања снимака или када снимате субјекте у покрету. Ако изабрана фокусна област садржи субјекте на различитим удаљеностима од камере, камера ће доделити приоритет најближем субјекту.
g АФ широког подручја (Л)
h Ауто-ареа АФ
 • Камера аутоматски детектује субјекат и бира област фокуса.
 • Користите у случајевима када немате времена да сами изаберете тачку фокуса, за портрете или за снимке и друге хитне фотографије.
 • Жути оквир који означава тачку фокуса појављује се око лица људских субјеката које је открила камера. Ако се открију очи, жута тачка фокуса ће се уместо тога појавити преко једног или другог ока (АФ за детекцију лица/ока). Ово вас ослобађа да се концентришете на кадрирање и израз субјекта док фотографишете активне портрете ( 0 АФ са детекцијом лица/ока ).
 • Ако је Детекција животиња укључена изабрана за прилагођену поставку а2 ( Ауто-ареа АФ фаце/еие детецтион ), жута тачка фокуса ће се појавити на лицима паса или мачака које детектује камера. Ако се открију очи, жута тачка фокуса ће се уместо тога појавити преко једног или другог ока ( 0 АФ са детекцијом животиња ).
 • Праћење субјекта ( 0 Праћење субјекта ) се може покренути притиском на дугме Ј. Прилагођене поставке ф2 ( прилагођене контроле (снимање) ) или г2 ( прилагођене контроле ) се могу користити за конфигурисање дугмета Фн1 или Фн2 за покретање АФ праћења субјекта ( 0 ф2: прилагођене контроле (снимање) , г2: прилагођене контроле ). АФ за праћење субјекта се такође може доделити дугмету Фн или Фн2 на објективу помоћу прилагођене поставке ф2 ( прилагођене контроле (снимање) ).

s : Централна тачка фокуса

У свим режимима АФ-подручја осим АФ-а са аутоматским подручјем , тачка се појављује у тачки фокуса када је у центру кадра.

Брзи избор тачке фокуса

За бржи избор тачке фокуса, изаберите Свака друга тачка за прилагођену поставку а3 ( Коришћене тачке фокуса ) да бисте користили само четвртину доступних тачака фокуса. Број тачака доступних за Пинпоинт АФ и Виде-ареа АФ (Л) се не мења.

АФ са детекцијом лица/ока

Када фотографишете портретне субјекте са ауто-ареа АФ , користите прилагођену поставку а2 ( ауто-ареа АФ детекција лица/ока ) да изаберете да ли ће камера детектовати и лица и очи (фаце/еие-детецтион АФ) или само лица (фаце-детецтион АФ) ) људских портрета.

 • Ако је укључено откривање лица и очију и детектује се људско лице, око лица субјекта ће се појавити жута ивица која означава тачку фокуса. Ако камера детектује очи субјекта, жута тачка фокуса ће се уместо тога појавити преко једног или другог ока. Препознавање лица и очију укључено је увек омогућено у b (ауто) режиму.

Главна тачка

 • Лица откривена када је Детекција лица укључена су на сличан начин означена жутом тачком фокуса.
 • Ако је АФ-Ц изабран за режим фокуса, или ако фотоапарат снима користећи АФ-Ц када је АФ-А изабран за режим фокуса, тачка фокуса ће светлети жуто када се детектују лица или очи.
 • Ако је АФ-С изабран за режим фокуса, или ако фотоапарат снима користећи АФ-С када је АФ-А изабран за режим фокуса, тачка фокуса ће постати зелена када камера фокусира.
 • Ако се детектује више од једног људског лица или ока, на тачки фокуса ће се појавити иконе e и f . Моћи ћете да поставите тачку фокуса преко другог лица или ока притиском на 4 или 2 .
 • Ако субјекат скрене поглед након што је детектовано његово лице, тачка фокуса ће се померити да прати његово кретање.
 • Током репродукције, можете да зумирате лице или око који се користе за фокусирање притиском на J .

АФ са детекцијом лица/ока

 • Детекција очију није доступна у режиму филма.
 • Очи или лица можда неће бити откривени на очекивани начин ако:

  • лице субјекта заузима веома велики или веома мали део кадра,
  • лице субјекта је превише светло или сувише слабо осветљено,
  • субјект носи наочаре или наочаре за сунце,
  • лице или очи субјекта су заклоњене косом или другим предметима, или
  • субјекат се претерано помера током снимања.

АФ за детекцију животиња

У режимима који нису b , камера ће детектовати лица и очи паса и мачака (АФ са детекцијом животиња) када је Детекција животиња укључена изабрана за прилагођену поставку а2 ( Ауто-ареа АФ детекција лица/ока ). Детекција животиња укључена је увек омогућена у режиму f (портрет кућног љубимца).

 • Када камера открије лице пса или мачке, око лица субјекта ће се појавити жута ивица која означава тачку фокуса. Ако камера детектује очи субјекта, жута тачка фокуса ће се уместо тога појавити преко једног или другог ока.

Главна тачка

 • Ако је АФ-Ц изабран за режим фокуса, или ако фотоапарат снима користећи АФ-Ц када је АФ-А изабран за режим фокуса, тачка фокуса ће светлети жуто када се детектују лица или очи.
 • Ако је АФ-С изабран за режим фокуса, или ако фотоапарат снима користећи АФ-С када је АФ-А изабран за режим фокуса, тачка фокуса ће постати зелена када камера фокусира.
 • Ако се детектује више од једног лица или ока пса или мачке, иконе e и f ће се појавити на тачки фокуса. Моћи ћете да поставите тачку фокуса преко другог лица или ока притиском на 4 или 2 .
 • Током репродукције, можете да зумирате лице или око који се користе за фокусирање притиском на J .

Анимал Детецтион АФ

 • У зависности од услова снимања, камера можда неће успети да открије лица или очи неких раса када је укључено откривање животиња . Алтернативно, камера може приказати ивицу око субјеката који нису лица или очи паса или мачака.
 • Очи или лица можда неће бити откривени на очекивани начин ако:

  • лице субјекта заузима веома велики или веома мали део кадра,
  • лице субјекта је превише светло или сувише слабо осветљено,
  • лице или очи субјекта су заклоњени крзном или другим предметима,
  • очи субјекта су сличне боје остатку његовог лица, или
  • субјекат се претерано помера током снимања.
 • Детекција очију није доступна у режиму филма.
 • Светлост АФ помоћног осветљивача може негативно утицати на очи неких животиња; препоручујемо да изаберете Искључено за прилагођену поставку а8 ( Уграђени АФ помоћни осветљивач ).

Субјецт-Трацкинг

Када је Ауто-ареа АФ изабран за режим АФ-ареа, камера може да прати објекат у изабраној тачки фокуса.

 • Притисните J да бисте омогућили праћење фокуса; тачка фокуса ће се променити у циљну мрежу.

 • Поставите кончаницу преко мете и поново притисните J да бисте започели праћење; тачка фокуса ће пратити изабрани субјекат док се креће кроз кадар. Да бисте прекинули праћење и изабрали централну тачку фокуса, поново притисните J . Имајте на уму да ако притиснете окидач до пола да бисте започели праћење током фотографије када је АФ-Ц или АФ-А изабран за режим фокуса, фотоапарат ће пратити субјекат само док је окидач притиснут до пола; када се дугме отпусти, праћење ће се завршити и тачка фокуса која је била на снази пре почетка праћења ће бити враћена.
 • Да бисте изашли из режима праћења субјекта, притисните дугме W

Субјецт Трацкинг

Камера можда неће моћи да прати субјекте ако се брзо крећу, напусте оквир или су заклоњени другим објектима, видљиво промене величину, боју или осветљеност, или су премали, превелики, превише светли, превише тамни или слично боја или осветљеност позадине.

Затварач на додир

Контроле на додир се могу користити за фокусирање и отпуштање затварача. Додирните екран да бисте фокусирали и подигните прст да бисте отпустили затварач.

Додирните икону приказану на илустрацији да бисте изабрали операцију која се изводи додиром на екран у режиму снимања. Изаберите неку од следећих опција:

Опција Опис
W
 • Додирните екран да бисте се фокусирали на изабрану тачку и подигните прст да бисте отпустили затварач. Ако је за прилагођену поставку а2 ( Ауто-ареа АФ детекција лица/ока ) изабрана друга опција осим Искључено , а камера детектује људска лица или очи или лица или очи паса или мачака, камера ће се фокусирати на лице или око * најближе изабраној тачки.
 • Доступно само у фото режиму.
V
 • Додирните екран да бисте се фокусирали на изабрану тачку. Подизањем прста са екрана не отпуштате затварач.
 • Ако је ауто-ареа АФ изабран за режим АФ-ареа, камера ће пратити изабрани субјекат док се креће кроз кадар. Да бисте прешли на другу тему, додирните је на екрану. Ако је за прилагођену поставку а2 ( Ауто-ареа АФ детекција лица/очија ) изабрана друга опција осим Искључено , а камера детектује људска лица или очи или лица или очи паса или мачака, камера ће фокусирати и пратити лице или око * најближе изабраној тачки.
X Окидач на додир је онемогућен.

Када бирате око помоћу контрола на додир, имајте на уму да се камера можда неће фокусирати на око на страни коју намеравате. Користите џојстик да изаберете жељено око.

Снимање слика помоћу опција снимања на додир

 • Контроле на додир се не могу користити за ручно фокусирање.
 • Окидач се може користити за снимање слика када је приказана икона W
 • Контроле на додир се не могу користити за снимање фотографија током снимања филма.
 • Током рафалног фотографисања, додирне контроле се могу користити само за снимање једне по једну слику. Користите окидач за рафално снимање.
 • У режиму самоокидача, фокус се закључава на изабрани субјекат када додирнете монитор и затварач се отпушта око 10 секунди након што подигнете прст са екрана. Ако је број изабраних снимака већи од 1, преостали снимци ће бити снимљени у једном низу.

Мануал Фоцус

Ручно фокусирање се може користити када аутофокус не даје жељене резултате. Поставите тачку фокуса преко вашег субјекта и ротирајте фокус или контролни прстен док објекат не буде у фокусу.

За већу прецизност, додирните дугме X да бисте увећали приказ кроз сочиво.

Када је субјекат у фокусу, тачка фокуса ће светлети зелено и индикатор фокуса ( I ) ће се појавити на дисплеју (електронско одређивање удаљености).

Индикатор у фокусу Опис
I Предмет у фокусу.
F Тачка фокуса је између камере и субјекта.
H Фокусна тачка је иза субјекта.

F H

(трепери)

Камера не може да утврди да ли је субјекат у фокусу.

Индикатор фокусне удаљености

Индикатор у фокусу

Када користите ручни фокус са субјектима који нису погодни за аутофокус, имајте на уму да индикатор фокуса ( I ) може бити приказан када субјекат није у фокусу. Увећајте поглед кроз сочиво и проверите фокус. Препоручује се употреба статива када камера има проблема са фокусирањем.

Објективи са избором режима фокуса

Ручно фокусирање се може изабрати помоћу контрола на сочиву.

Положај фокусне равни

Да бисте одредили растојање између субјекта и камере, измерите од ознаке жижне равни ( E ) на кућишту камере. Растојање између прирубнице за монтирање сочива и жижне равни је 16 мм (0,63 ин.).

16 мм

Ознака фокалне равни

Фокус Пеакинг

Ако је изоштравање фокуса омогућено помоћу прилагођене поставке д9 ( Пеакинг хигхлигхтс ), објекти који су у фокусу биће означени обојеним обрисима у режиму ручног фокуса. Имајте на уму да се вршни светли можда неће приказати ако камера не може да детектује обрисе, у ком случају фокус може да се провери помоћу погледа кроз сочиво на екрану.

Област у фокусу