Nikon

عربي

Български

Čeština

Dansk

Deutsch

Ελληνικά

English

Español

Eesti

Suomi

Français

हिन्दी

Magyar

Indonesia

Italiano

日本語

Қазақ

한글

Lietuvių

Latviski

Nederlands

Norsk

Polski

Português

Română

Русский

Slovenčina

Slovenščina

Српски

Svenska

ภาษาไทย

Türkçe

Українська

简体中文

繁體中文

Select language

Google преводилац

ОВА УСЛУГА МОЖЕ ДА САДРЖИ ПРЕВОДЕ КОЈИ СУ НАЧИЊЕНИ ОД СТРАНЕ GOOGLE-А. GOOGLE СЕ ОДРИЧЕ СВИХ ГАРАНЦИЈА У ВЕЗИ СА ПРЕВОДИМА, ИЗРИЧИТИМ ИЛИ ПОДРАЗУМЕВАНИМ, УКЉУЧУЈУЋИ БИЛО КОЈЕ ГАРАНЦИЈЕ У ВЕЗИ ТАЧНОСТИ, ПОУЗДАНОСТИ И ГАРАНЦИЈЕ ПРОИЗВОДА КОЈА СЕ ПОДРАЗУМЕВА, ОДГОВАРАЈУЋУ НАМЕНУ ЗА ОДРЕЂЕН ЦИЉ И ПОШТОВАЊЕ АУТОРСКИХ ПРАВА.

Референтни водичи Nikon корпорације (испод, „Nikon“) преведени су зарад вашег коришћења користећи софтвер за превођење који нуди Google преводилац. Уложени су разумни напори да се понуди тачан превод, међутим, ниједно аутоматско превођење није савршено нити је намера да се замене људски преводиоци. Преводи се нуде као услуга корисницима Nikon-ових референтних водича и нуде се „такви какви су“. Никаква гаранција, изричита или подразумевана, не односи се на тачност, поузданост или исправност превода начињених са енглеског језика на било које друге језике. Неки садржаји (попут слика, видео приказа, блиц видео приказа, итд.) можда неће бити правилно преведени услед ограничења софтвера за превод.

Службени текст је енглеска верзија референтних водича. Било која неслагања или разлике настале у преводу нису обавезујуће и немају правни учинак у сврху усклађивања или извршења. Ако се појаве нека питања у вези са тачношћу информација садржаних у преведеним референтним водичима, погледајте енглеску верзију водича која је службена верзија.

Проблеми и решења

Решења за неке уобичајене проблеме су наведена у наставку.

Батерија/Екран

Камера је укључена, али не реагује : Сачекајте да се снимање заврши. Ако проблем и даље постоји, искључите камеру. Ако се камера не искључи, извадите и поново уметните батерију. Имајте на уму да иако ће сви подаци који се тренутно снимају бити изгубљени, на податке који су већ снимљени неће утицати уклањање батерије.

Камеру је потребно време да се искључи : Камера врши проверу сензора слике. Не вадите батерију док се камера не искључи.

Тражило или монитор се не укључују :

 • Изаберите други режим монитора помоћу дугмета за режим монитора.
 • Прашина, влакна или друге стране материје на сензору за очи могу спречити његово нормално функционисање. Очистите сензор за очи помоћу дуваљке.

Тражило је ван фокуса : Окрените контролу за подешавање диоптрије да бисте фокусирали тражило. Ако ово не реши проблем, изаберите АФ-С , АФ у једној тачки и централну тачку фокуса, а затим кадрирајте објекат високог контраста у централну тачку фокуса и притисните окидач до пола да фокусирате камеру. Када је камера у фокусу, користите контролу за подешавање диоптрије да бисте субјект у тражилу јасно изоштрили.

Дисплеји се искључују без упозорења : Одаберите дужа одлагања за прилагођену поставку ц3 ( Кашњење искључивања ).

Пуцање

Камеру је потребно време да се укључи : Избришите датотеке или фасцикле.

Окидање окидача је онемогућено :

 • Меморијска картица је пуна.
 • Меморијска картица је заштићена од писања („закључана“).
 • Режим С изабран након Булб или Тиме је изабран за брзину затварача у режиму М.
 • Отпуштање закључано је изабрано за закључавање отпуштања празног утора у менију подешавања и није уметнута меморијска картица.

Фотоапарат споро реагује на дугме окидача : Изаберите Искључено за прилагођену поставку д3 ( режим одлагања експозиције ).

Само један снимак се снима сваки пут када се дугме окидача притисне у режимима непрекидног отпуштања :

 • Искључите ХДР.
 • Ако се уграђени блиц користи са континуираним малим или непрекидним великим брзинама изабраним за режим отпуштања, сваки пут када се притисне окидач биће снимљена само једна слика. Одабир континуалног брзог снимања (проширено) омогућава рафално фотографисање и онемогућава уграђени блиц.

Фотографије су ван фокуса : Да бисте фокусирали помоћу аутофокуса, изаберите АФ-А , АФ-С , АФ-Ц или АФ-Ф за режим фокуса. Ако камера не може да фокусира помоћу аутофокуса ( 0 Аутофокус ), користите ручно фокусирање или закључавање фокуса.

Звучни сигнали се не чују ако :

 • Искључено је изабрано за Бееп оптионс > Бееп он/офф у менију подешавања.
 • АФ-Ц је изабран за режим фокуса или је изабран АФ-А и фотоапарат снима помоћу АФ-Ц .
 • Укључено је изабрано за Нечујну фотографију у менију снимања фотографија.
 • Камера је у режиму филма.

Комплетан опсег брзина затварача није доступан : Блиц се користи. Брзина синхронизације блица се може изабрати помоћу прилагођене поставке е1 ( брзина синхронизације блица ); када користите компатибилне блицеве, изаберите 1/200 с (Ауто ФП) да бисте приступили пуном опсегу брзина затварача.

Фокус се не закључава када се окидач притисне до пола : када је АФ-Ц изабран за режим фокуса или је изабран АФ-А и камера снима помоћу АФ-Ц , фокус се може закључати притиском на A ( g ) дугме.

Тачка фокуса се не може променити : Избор тачке фокуса је недоступан у ауто-ареа АФ; изаберите други режим АФ области.

Камера споро снима фотографије : Искључите смањење шума при дугој експозицији.

Чини се да фотографије и филмови немају исту експозицију као преглед приказан на екрану : Да бисте прегледали ефекте промена подешавања које утичу на експозицију и боју, изаберите Укључено за прилагођену поставку д7 ( Примени подешавања на приказ уживо ). Имајте на уму да промене осветљености монитора и светлине тражила немају утицаја на слике снимљене камером.

Треперење или траке се појављују у режиму филма : Изаберите Смањење треперења у менију снимања филма и изаберите опцију која одговара фреквенцији локалног напајања наизменичном струјом.

Светле области или траке се појављују у приказу кроз сочиво : Снимак се уоквирује под трепћућим знаком, блицем или другим извором светлости са кратким трајањем.

Мрље се појављују на фотографијама : Очистите предње и задње елементе сочива. Ако проблем и даље постоји, очистите сензор слике као што је описано у одељку „Чишћење сензора слике“ ( 0 Чишћење сензора слике ) или се обратите овлашћеном Nikon сервису.

Бокех је неправилан : Са великим брзинама затварача и/или брзим сочивима, можда ћете приметити неправилности у облику бокеа . Ефекат се може ублажити одабиром мањих брзина затварача и/или већих ф-бројева.

На слике утичу приметне дупље или бљештавила : Можда ћете приметити дување или бљесак на снимцима који укључују сунце или друге изворе јаког светла. Ови ефекти се могу ублажити причвршћивањем поклопца сочива или компоновањем снимака са изворима јаког светла који су далеко изван кадра. Такође можете испробати технике као што су уклањање филтера сочива, одабир друге брзине затварача или коришћење тихе фотографије.

Снимање се неочекивано завршава или не почиње : Снимање се може аутоматски завршити како би се спречило оштећење унутрашњих кола фотоапарата ако је температура околине висока или је фотоапарат интензивно коришћен за рафално снимање, снимање филма или слично. Ако не можете да снимате јер се камера прегрејала, сачекајте да се унутрашња кола охладе, а затим покушајте поново. Имајте на уму да камера може бити топла на додир, али то не указује на квар.

Артефакти слике се појављују на екрану током снимања : „шум“ (насумично распоређени светли пиксели, магла или линије) и неочекиване боје могу се појавити ако зумирате приказ кроз објектив. Насумично распоређени светли пиксели, магла или светле тачке такође могу настати као резултат повећања температуре унутрашњих кола фотоапарата током снимања; искључите камеру када се не користи. При високим ИСО осетљивостима, шум може постати уочљивији при дугим експозицијама или на сликама снимљеним када је температура фотоапарата повишена. Имајте на уму да се расподела шума на екрану може разликовати од оне на коначној слици. Да бисте смањили шум, подесите подешавања као што су ИСО осетљивост, брзина затварача или Ацтиве Д-Лигхтинг.

Камера не може да мери баланс белог : Субјекат је превише таман или превише светао.

Слике се не могу изабрати као извор за унапред подешени баланс белог : Предметне слике су креиране другим моделом камере.

Брацкетинг баланса белог није доступан :

 • За квалитет слике изабрана је опција NEF ( RAW ) или NEF + JPEG квалитета слике.
 • Вишеструка експозиција или ХДР (високи динамички опсег) фотографија је укључена.

Ефекти контрола слике се разликују од слике до слике : Ауто је изабрано за Подеси Picture Control , изабрана је Picture Control заснована на Аутоматски или је изабрано А (ауто) за Брзу оштрину , контраст или засићење. За доследне резултате у низу фотографија, изаберите другу поставку.

Мерење се не може променити : на снази је закључавање аутоматске експозиције.

Компензација експозиције се не може користити : У режиму М , компензација експозиције утиче само на приказ у индикатору експозиције; брзина затварача и отвор бленде не утичу.

Шум (обојене мрље или други артефакти) се појављује при дугим временским експозицијама : Омогућите смањење шума при дугој експозицији.

АФ-помоћни осветљивач не светли :

 • Изаберите Укључено за прилагођену поставку а8 ( Уграђени АФ помоћни осветљивач ).
 • Осветљивач не светли у режиму филма.
 • Осветљивач не светли у следећим режимима фокуса: АФ-Ц (укључујући када је изабран АФ-А и фотоапарат снима помоћу АФ-Ц ) и МФ .

Звук се не снима са филмовима :

 • Микрофон искључен је изабран за Осетљивост микрофона у менију снимања филма.
 • Ручно је изабрано за Осетљивост микрофона у менију снимања филма и изабрана је ниска вредност.

Репродукција

NEF ( RAW ) слике се не репродукују : Слике су снимљене у квалитету слике NEF + JPEG .

Камера не приказује слике снимљене другим камерама : Слике снимљене камером других произвођача можда неће бити правилно приказане.

Неке фотографије се не приказују током репродукције : Изаберите Све за фолдер за репродукцију .

Фотографије оријентације „високе“ (портретне) се приказују у „широкој“ (пејзажној) оријентацији :

 • Изаберите Укључено за Ротирај високо у менију репродукције.
 • Фотографије се приказују у прегледу слика.
 • Камера је била усмерена нагоре или надоле када је сликана.

Слике се не могу брисати :

 • Меморијска картица је заштићена од писања („закључана“).
 • Слике су заштићене.

Слике се не могу ретуширати : Слика се не може уређивати овом камером.

Камера приказује поруку у којој се наводи да фолдер не садржи слике : Изаберите Све за фолдер за репродукцију .

Слике се не могу штампати : NEF ( RAW ) фотографије се не могу штампати директном USB везом. Пренесите фотографије на рачунар и одштампајте их користећи НКС Студио. NEF ( RAW ) фотографије се могу сачувати у JPEG формату користећи опцију обраде NEF ( RAW ) у менију за ретуширање.

Слике се не приказују на HDMI уређајима : Проверите да ли је HDMI кабл (доступан засебно) повезан.

Излаз на HDMI уређаје не функционише како се очекивало :

 • Проверите да ли је HDMI кабл правилно повезан.
 • Проверите поново након што изаберете Ресетуј сва подешавања у менију подешавања.

Рачунари не приказују NEF ( RAW ) слике на исти начин као камера : софтвер треће стране не приказује ефекте контроле слике, активног Д-Лигхтинга, контроле вињета и слично. Користите НКС Студио.

Слике се не могу пренети на рачунар : Оперативни систем рачунара није компатибилан са камером или софтвером за пренос слика. Користите читач картица или слот за картице да бисте копирали слике на рачунар.

Bluetooth и Wi-Fi (бежичне мреже)

Паметни уређаји не приказују ССИД камере (име мреже) :

 • Потврдите да је Дисабле изабрано за Режим рада у авиону у менију подешавања камере.
 • Уверите се да је Омогући изабрано за Повежи се са паметним уређајем > Упаривање ( Bluetooth ) > Bluetooth веза у менију подешавања камере.
 • Потврдите да је Wi-Fi омогућен помоћу опције Повежи се на паметни уређај > Wi-Fi веза у менију за подешавање.
 • Покушајте да искључите и поново укључите Wi-Fi паметног уређаја.

Камера не може да се повеже са бежичним штампачима и другим бежичним уређајима : Ова камера се може повезати само са рачунарима и паметним уређајима.

Остало

Датум снимања није тачан : Сат камере је мање тачан од већине сатова и кућних сатова. Редовно проверавајте сат у односу на тачније часовнике и по потреби ресетујте.

Неке ставке менија се не могу изабрати : Неке опције нису доступне у одређеним комбинацијама подешавања или када меморијска картица није убачена.

Камера не реагује на даљински управљач МЛ-Л7 :

 • Опциони даљински управљач МЛ-Л7 није успоставио везу са камером. Притисните дугме за напајање на даљинском управљачу. Ако G не појави на екрану снимања фотоапарата, поново упарите камеру са даљинским управљачем.
 • Потврдите да је Омогући изабрано за опције Бежични даљински (МЛ-Л7) > Бежична даљинска веза у менију подешавања.
 • У менију за подешавање потврдите следеће: Дисабле је изабрано за Режим у авиону , Онемогућено је изабрано за Повежи се са паметним уређајем > Упаривање ( Bluetooth ) > Bluetooth веза , а Онемогућено је изабрано за Повежи се са рачунаром > Wi-Fi веза .

Камера се не може упарити са даљинским управљачем МЛ-Л7 : Уверите се да је Дисабле изабрано за Режим рада у авиону у менију подешавања.