Ez a fejezet ismerteti, hogy miként készíthet fényképeket i és j módban. Az automatikus i és j „célozz és lőj” módban a beállítások többségét a fényképezőgép szabályozza a fényképezés körülményeinek megfelelően; a két mód közötti egyetlen különbség az, hogy a vaku j módban nem villan.

 1. Kapcsolja be a fényképezőgépet.

  Az információs kijelző és a funkciókijelző világítása bekapcsol.

  Főkapcsoló

 2. A fényképezőgép felső részén található módválasztó tárcsa zárjának kioldóját lenyomva forgassa a módválasztó tárcsát i vagy j állásba.

  Módválasztó tárcsa

  Módválasztó tárcsa zárjának kioldója

  Fényképeket a keresőben vagy (élő nézetben) a monitoron lehet komponálni. Az élő nézet indításához forgassa az élő nézet választót C állásba, majd nyomja meg az a gombot.

  Élő nézet választó

  a gomb

  Képek komponálása a keresőben

  Képek komponálása a monitoron (élő nézet)

 3. Végezze el a szükséges műveleteket a fényképezőgépen.

  Keresős fényképezés: Amikor a keresőben komponál képet, a jobb kezével fogja meg a markolatot, bal kezével pedig fogja át a gépvázat vagy az objektívet. Könyökét támassza felsőtestének oldalához.

  Élő nézet: Amikor a monitoron komponál képet, a jobb kezével fogja meg a markolatot, bal kezével pedig fogja át az objektívet.

  Képek komponálása portré (álló) tájolásban

  Portré (álló) tájolású képek komponálásánál tartsa a fényképezőgépet az alább látható módon.

  Képek komponálása a keresőben

  Képek komponálása a monitoron

 4. Komponálja meg a képet.

  Keresős fényképezés: Komponálja meg a fényképet a keresőben úgy, hogy a fő téma az AF mező keretében helyezkedjen el.

  AF mező kerete

  Élő nézet: Alapbeállításban a fényképezőgép automatikusan felismeri az arcokat és kiválasztja az élességpontot. Amennyiben a készülék nem érzékel arcot, a választógomb segítségével helyezze az élességpontot a fő témára.

  Élességpont

  Zoom objektív használata

  A zoomgyűrű segítségével közel hozhatja a témát, hogy nagyobb területet töltsön be a keretből, vagy távolíthatja, hogy növelje a végleges fényképen látható területet (válasszon nagyobb gyújtótávolságot az objektív gyújtótávolság-skáláján a nagyításhoz, és rövidebb gyújtótávolságot a kicsinyítéshez).

  Nagyítás Kicsinyítés

  Zoomgyűrű

 5. Nyomja le félig a kioldógombot.

  Keresős fényképezés: Az élességállításhoz nyomja le félig a kioldógombot (gyengén megvilágított téma esetén az AF-segédfény világíthat). Amikor az élességállítás befejeződik, a keresőben megjelenik az aktív élességpont és az élességjelzés (I).

  Élességpont

  Élességjelző

  Élességjelzés Leírás
  I A téma éles.
  F Az élességpont a fényképezőgép és a téma között helyezkedik el.
  H Az élességpont a téma mögött van.
  FH
  (villog)
  A fényképezőgép nem tudja automatikusan beállítani az élességet (0 Az automatikus élességállítás használata).

  Élő nézet: Az élességpont zölden villog, miközben a fényképezőgép beállítja az élességet. Ha a fényképezőgép be tudja állítani az élességet, az élességpont zölden jelenik meg, ellenkező esetben pirosan villog.

  Élességpont

 6. Készítse el a felvételt.

  A fénykép elkészítéséhez finom mozdulattal nyomja le teljesen a kioldógombot. A kártyaművelet jelzőfénye világít és a fénykép néhány másodpercre megjelenik a monitoron. Ne pattintsa ki a memóriakártyát, illetve ne vegye ki vagy ne kapcsolja le az áramforrást, amíg ki nem alszik a kártyaművelet jelzőfénye és el nem készül a felvétel.

  Kártyaművelet jelzőfénye

  Az élő nézet befejezéséhez nyomja meg az a gombot.

  a gomb

A készenléti időzítő (keresős fényképezés)

Amennyiben körülbelül hat másodpercig nem végez semmilyen műveletet, akkor a kereső, valamint a funkciókijelző néhány kijelzése kikapcsol, csökkentve ezzel az akkumulátor energiafelhasználását. A kijelző újbóli aktiválásához nyomja le félig a kioldógombot. A készenléti időzítő automatikus lejártáig eltelő időt a c2 Egyéni beállításban (Készenléti időzítő, 0 Készenléti időzítő) adhatja meg.

Fénymérők bekapcsolva

Fénymérők kikapcsolva

A beépített vaku

Ha a helyes expozícióhoz több fény szükséges i módban, a beépített vaku automatikusan felnyílik, amikor félig lenyomja a kioldógombot. Felemelt vakuval csak akkor készíthető fénykép, ha a vaku készenléti jelzőfénye (M) látható. Ha nem jelenik meg a vaku készenléti jelzőfénye, a vaku éppen tölt; kis időre vegye le az ujját a kioldógombról, majd próbálkozzon újra.

Kereső

Élő nézet

Csökkentheti az akkumulátor energiafogyasztását, ha a használaton kívüli vakut óvatosan lehajtja, amíg a helyére nem kattan.

Tippek az élő nézet használatához

Kijelzők megjelenítése és elrejtése

Az R gomb megnyomásával az alábbi kijelzőket tekintheti meg egymás után.

Virtuális horizont   Információk bekapcsolva

Kompozíciós keretek   Információk kikapcsolva

Élő nézet ellenőrzése zoommal

A X (T) gomb lenyomásával legfeljebb a kb. 17×-esére nagyíthatja a monitoron látható képet. Ilyenkor a kijelző jobb alsó sarkában egy navigációs ablak jelenik meg szürke keretben. A képnek a monitoron nem látható területeire a választógombbal görgethet, kicsinyíteni pedig a W (Z) gomb lenyomásával tud.

X (T) gomb

Navigációs ablak

A visszaszámlálás kijelzése

Az élő nézet automatikus befejeződése előtt 30 másodperccel visszaszámlálás jelenik meg (a számláló pirosra vált, amikor az élő nézet a belső áramkörök védelme érdekében hamarosan kikapcsol, valamint ha nem a Korlátlan lehetőséget választotta a c4 Egyéni beállításban (Monitor kikapcs. késl. ideje > Élő nézet; 0 Monitor kikapcs. késl. ideje), akkor 5 másodperccel a monitor automatikus kikapcsolása előtt). A fényképezés körülményeitől függően az időzítő azonnal megjelenhet, amikor élő nézetet választ.

A monitor kikapcsolásának késleltetési ideje (élő nézet)

A monitor kikapcsol, ha körülbelül tíz percig nem végez semmilyen műveletet. A monitor automatikus kikapcsolásáig eltelő időt a c4 Egyéni beállítás (Monitor kikapcs. késl. ideje, 0 Monitor kikapcs. késl. ideje) > Élő nézet elemében adhatja meg.

Expozíció

A jelenettől függően az expozíció eltérhet attól, amelyet az élő nézet használata nélkül kapott volna.

Fényképezés élő nézetben

Annak megakadályozására, hogy a keresőn át bejutó fény befolyásolja a fényképeket és az expozíciót, a fényképezés előtt eltávolíthatja a gumi szemkagylót és letakarhatja a keresőt a fényképezőgéphez mellékelt keresősapkával (0 A kereső kitakarása).

Bár a végső képen nem jelentkeznek, a monitoron egyenetlen képszélek, színhiba, moaré és fényes pontok jelenhetnek meg, illetve fényes területek vagy sávok jelenhetnek meg a villogó reklámtáblákat vagy egyéb szakaszosan világító fényforrásokat tartalmazó képterületeken, vagy ha a témát rövid időre stroboszkóp, vagy más fényes, pillanatra felvillanó fényforrás világítja meg. Ezenfelül torzítás jelentkezhet mozgó témák esetén, különösen ha a fényképezőgéppel vízszintes pánozást végez, vagy ha egy tárgy nagy sebességgel vízszintesen áthalad a képen. Fénycsöves, higanygőzlámpás vagy nátriumlámpás megvilágítás esetén a monitoron a kép vibrálhat és csíkos lehet, ez a jelenség a videofelvétel menü Vibrációcsökkentés menüpontjának (0 Vibrációcsökkentés) használatával mérsékelhető, de bizonyos záridőknél a végső képen is láthatóvá válhat. Amikor élő nézetben készít felvételeket, ne fordítsa a fényképezőgépet a nap vagy más erős fényforrás felé. Ezen óvintézkedés figyelmen kívül hagyása a fényképezőgép belső áramkörének károsodását eredményezheti.

Amikor hosszabb ideig használja a fényképezőgépet élő nézetben, a markolat és a monitor környéki területek felmelegedhetnek. Ez azonban nem utal meghibásodásra.

Ez a terület különösen fel szokott melegedni.