Aktív D-Lighting

Az Aktív D-Lighting funkció a természetes kontraszt létrehozása érdekében megőrzi a csúcsfényes és árnyékos képterületek részleteit. Nagy kontrasztú fotótémák esetén érdemes alkalmazni, például akkor, ha fényesen megvilágított kültéri jelenetet fényképez egy ajtón vagy ablakon keresztül, vagy ha napos idő esetén árnyékban levő témákról készít képeket. Mátrixméréssel használva a leghatékonyabb (0 Fénymérés).

Aktív D-Lighting kikapcsolva

Aktív D-Lighting: Y Automatikus

„Aktív D-Lighting” és „D-Lighting”

A fényképezés és a videofelvétel menü Aktív D-Lighting lehetősége a fényképezés előtt állítja be az expozíciót a dinamikus tartomány optimalizálásához, míg a retusálás menü D-Lighting lehetősége (0 D-Lighting) a fényképezés után teszi világosabbá az árnyékokat a képen.

Az Aktív D-Lighting használatához:

 1. Válassza az Aktív D-Lighting menüpontot.

  A fényképezés menüben jelölje ki az Aktív D-Lighting elemet, és nyomja meg a 2 gombot.

 2. Válasszon ki egy beállítást.

  Jelölje ki a kívánt beállítást, és nyomja meg az J gombot. Ha az Y Automatikus lehetőséget választja, a fényképezőgép automatikusan a fényképezés körülményeihez igazítja az Aktív D-Lighting értékét (M módban azonban az Y Automatikus beállítás a Q Normál beállításnak felel meg).

Aktív D-Lighting

Az Aktív D-Lighting funkció használatával készült fényképeken véletlenszerűen elhelyezkedő fényes képpontok, köd vagy csíkok formájában zaj jelentkezhet. Bizonyos témákon egyenetlen árnyékolás látszódhat. Az Aktív D-Lighting magas ISO érzékenységgel (Hi 0,3–Hi 5) készített felvételeken nem alkalmazható.

Aktív D-Lighting alkalmazása videókon

Amennyiben a videofelvétel menü Aktív D-Lighting menüpontjának Ugyanaz, mint a fénykép. beállít. eleme van érvényben, és a fényképezés menüben a beállítás értéke az Automatikus, akkor a videók a Normál beállításnak megfelelő értékkel készülnek. Az Aktív D-Lighting 3840 × 2160 képmérettel készített felvételeken nem alkalmazható.

Lásd még

Az Aktív D-Lighting értékének egy képsorozaton belüli változtatásáról lásd a „Sorozatkészítés” részt (0 ADL expozíciósorozat).

Széles dinamikatartomány (HDR)

Magas kontrasztú témáknál használva a széles dinamikatartomány (High Dynamic Range, HDR) megőrzi a csúcsfényes és árnyékos területek részleteit, két eltérő expozícióval készült felvétel egyesítésével. A HDR mátrixméréssel a leghatékonyabb (0 Fénymérés; középre súlyozott vagy célpont-fénymérésnél és nem-CPU objektív használata esetén az Automatikus beállítás erőssége a Normál beállításénak felel meg). Nem használható NEF (RAW) képek rögzítéséhez. Amíg HDR mód van érvényben, addig vakus megvilágítás, sorozatkészítés (0 Sorozatkészítés), többszörös expozíció (0 Többszörös expozíció) és videofelvétel időzített fényképezése (0 Időzített videó) nem használható, nem választható továbbá A és % záridő sem.

Első expozíció (sötétebb)

+

Második expozíció (világosabb)

Egyesített HDR kép

 1. Válassza a HDR (széles dinamikatartom.) menüpontot.

  Jelölje ki a fényképezés menü HDR (széles dinamikatartom.) elemét, és nyomja meg a 2 gombot.

 2. Válassza ki a kívánt módot.

  Jelölje ki a HDR mód lehetőséget, és nyomja meg a 2 gombot.

  Jelölje ki a következő beállítások egyikét, majd nyomja meg az J gombot.

  • Sorozatban készített HDR fényképekhez válassza a 6 Be (sorozat) lehetőséget. A HDR fényképezés addig folytatódik, amíg a HDR mód menüpontban Ki beállítást nem választ.
  • Egyetlen HDR fénykép készítéséhez válassza a Be (egy kép) lehetőséget. A normál fényképezés automatikusan visszaáll az egyetlen HDR fénykép elkészítése után.
  • Ha újabb HDR fényképek készítése nélkül kíván kilépni, válassza a Ki beállítást.

  Ha Be (sorozat) vagy Be (egy kép) lehetőséget választott, l ikon jelenik meg a keresőben.

 3. Megadhatja a HDR erősséget.

  A két felvétel expozíciós különbségének (HDR erősségnek) megadásához jelölje ki a HDR erősség lehetőséget, és nyomja meg a 2 gombot.

  Jelölje ki a kívánt beállítást, és nyomja meg az J gombot. Ha az Automatikus lehetőséget választja, a fényképezőgép a HDR erősséget automatikusan az adott jelenethez igazítja.

 4. Komponálja meg a képet, állítsa be az élességet és készítse el a felvételt.

  A fényképezőgép két felvételt készít a kioldógomb teljes lenyomásakor. A képek összeillesztése alatt l j jelzés villog a funkciókijelzőn, illetve l l jelzés villog a keresőben; a rögzítés befejezése előtt nem készíthetők fényképek. A kioldási módhoz jelenleg beállított értéktől függetlenül csak egy kép készül a kioldógomb valamennyi megnyomásakor.

  Ha a Be (sorozat) lehetőséget választotta, a HDR csak akkor kapcsol ki, ha a Ki beállítást adja meg a HDR mód menüpontban; ha a Be (egy kép) beállítást választotta, a HDR a fénykép elkészülte után automatikusan kikapcsol. A l ikon eltűnik a kijelzőről, amint a HDR fényképezés befejeződött.

HDR fényképek komponálása

A kép szélei le lesznek vágva. Nem biztos, hogy a kívánt eredményt éri el, ha a fényképezőgép vagy a téma fényképezés közben mozog. Állvány használata ajánlott. A jelenettől függően a hatás esetleg nem látható, a fényes tárgyak körül árnyék, a sötétek körül pedig fényudvar jelenhet meg. Bizonyos témákon egyenetlen árnyékolás látszódhat.

A BKT gomb

Amennyiben az f1 Egyéni beállítás (Egyéni vezérléskiosztás) > BKT gomb + y elemében (0 Egyéni vezérléskiosztás) a HDR (széles dinamikatartom.) beállítást választotta, akkor a HDR módot beállíthatja a BKT gomb megnyomásával és a fő vezérlőtárcsa elforgatásával, az erősséget pedig megadhatja a BKT gomb megnyomásával és a segédtárcsa elforgatásával. A mód és az erősség megjelenik a funkciókijelzőn; a választott HDR módot a következő ikonok jelzik: 5 a Ki, B a Be (egy kép) és 6 a Be (sorozat) beállítás használatát jelöli, míg a megadott erősséget a következő ikonok jelzik: & az Automatikus, 7 az Extra erős, 8 az Erős, 9 a Normál és ! a Gyenge beállítást jelöli.

Időzített fényképezés

Ha az időzített felvételkészítés megkezdése előtt Be (sorozat) beállítást választott a HDR mód elemhez, a fényképezőgép a beállított időközökben HDR fényképekkel folytatja a fényképezést (ha Be (egy kép) beállítást választott, az időzített felvételkészítés egyetlen felvétel után befejeződik).