Válassza ezt a módot, ha szeretné minimalizálni a tükör felemelése során a fényképezőgép bemozdulása miatt keletkező elmosódottságot. Tükörfelcsapás mód használatához nyomja meg a kioldási módválasztó tárcsa zárjának kioldóját és forgassa a tárcsát Mup (tükörfelcsapás) állásba.

Kioldási módválasztó tárcsa zárjának kioldója

Kioldási módválasztó tárcsa

Miután a kioldógomb félig történő lenyomásával beállította az élességet és az expozíciót, a tükör felemeléséhez nyomja le teljesen a kioldógombot. A funkciókijelzőn megjelenik a 4 felirat; a kioldógomb újbóli teljes lenyomásával készítse el a felvételt (élő nézetben nem szükséges felemelnie a tükröt; a kép a kioldógomb első teljes lenyomásakor elkészül). A készülék hangjelzést ad ki, ha nem a Ki lehetőséget választotta a beállítás menü Hangjelzés beállítása > Hangjelzés be/ki menüpontjában (0 Hangjelzés beállítása). A felvétel elkészültét követően a tükör leereszkedik.

Tükörfelcsapás

Felemelt tükörrel nem lehet képeket komponálni a keresőben, illetve az automatikus élességállítás és a fénymérés nem használható.

Tükörfelcsapás mód

Automatikusan készül egy kép, ha a tükör felemelése után kb. 30 másodpercig nem végez műveletet.

Az elmosódottság megakadályozása

A fényképezőgép mozgásából adódó elmosódottság elkerülése érdekében óvatosan nyomja le a kioldógombot, illetve használjon külön megvásárolható távvezérlőt, vezeték nélküli távvezérlőt vagy vezetékes távkioldót (0 Egyéb tartozékok). A „Távvezérelt fényképezés” részben (0 Külön megvásárolható ML-L3 távvezérlő használata) tájékozódhat arról, hogy miként használhat külön megvásárolható ML-L3 távvezérlőt tükörfelcsapásos fényképezéshez. Állvány használata ajánlott.

Lásd még

Az elmosódottság mértékét tovább csökkentheti az elektronikus első redőny zár használatával; erről a A > d4 Egyéni beállításban (Elektronikus első redőny zár, 0 Elektronikus első redőny zár) tájékozódhat.