Ne ejtse le: Erős ütődéstől vagy rázkódástól a termék meghibásodhat.

Tartsa szárazon: A termék nem vízálló, ezért vízbe merítve, vagy magas páratartalmú környezetben használva meghibásodhat. A belső mechanizmus rozsdásodása helyrehozhatatlan károsodást okozhat.

Kerülje a hirtelen hőmérséklet-változásokat: A hőmérséklet hirtelen változásai, mint például ha hideg időben fűtött épületbe lép vagy elhagyja azt, páralecsapódást idézhetnek elő a készülékben. A páralecsapódás megakadályozása érdekében helyezze a készüléket hordozó tokba vagy műanyag zacskóba, mielőtt hirtelen hőmérséklet-változásnak tenné ki a fényképezőgépet.

Tartsa távol erős mágneses mezőktől: Ne használja, és ne tárolja a készüléket olyan berendezések közelében, amelyek erős elektromágneses sugárzást vagy mágneses mezőt idéznek elő. Az ilyen berendezések, például a rádióadók által előidézett elektrosztatikus töltés és mágneses mező zavarhatják a monitor működését, károsíthatják a memóriakártyán tárolt adatokat és a fényképezőgép belső áramköreinek meghibásodását okozhatják.

Ne fordítsa az objektívet hosszabb ideig a nap felé: Ne fordítsa az objektívet hosszabb ideig a nap, vagy más erős fényforrás felé. Az erős fény károsíthatja a képérzékelőt, és elmosódott fehér foltokat hozhat létre a fényképeken.

Lézerek és más erős fényforrások: Ne irányítson lézert és más rendkívül erős fényforrást az objektív felé, mert az károsíthatja a fényképezőgép képérzékelőjét.

A tápellátás megszüntetése előtt kapcsolja ki a fényképezőgépet: A készülék bekapcsolt állapotában, illetve a képek rögzítése és törlése közben ne húzza ki a tápkábelt a fali csatlakozó aljzatból, illetve ne vegye ki az akkumulátort. Ha ilyenkor megszünteti a tápellátást, elveszhetnek az adatok és károsodhat a fényképezőgép memóriája vagy elektromos áramköre. A tápellátás véletlen megszűnésének megakadályozása érdekében ne vigye más helyre a készüléket, amikor annak hálózati tápegysége csatlakoztatva van.

Tisztítás: A fényképezőgép vázának tisztításakor a por és a textilfoszlányok óvatos eltávolításához használjon pumpát, majd puha, száraz törlőruhával óvatosan törölje le a vázat. Ha tóparton vagy tengerparton használja a fényképezőgépet, használat után tiszta vízzel megnedvesített törlőruhával távolítsa el a homokot és a sólerakódást, majd törölje szárazra a vázat. Ritkán előfordulhat, hogy a statikus elektromosság miatt az LCD kijelzők kivilágosodnak vagy elsötétülnek. Ez nem jelez meghibásodást és a kijelző hamarosan visszaáll eredeti helyzetébe.

Az objektív és a tükör sérülékeny. A port és a textildarabokat óvatosan, pumpával kell eltávolítani. Aeroszolos tisztító használatánál tartsa a flakont függőlegesen, nehogy folyadék csöppenhessen ki. Az objektív lencséjén lévő ujjlenyomatok és más szennyeződések eltávolításához tegyen egy kevés lencsetisztítót egy puha ruhára, majd óvatosan törölje le az objektívet.

A képérzékelő tisztításával kapcsolatban lásd „A képérzékelő tisztítása” részt (0 A képérzékelő tisztítása, Kézi tisztítás).

Objektívérintkezők: Tartsa tisztán az objektív érintkezőit.

Ne érintse meg a redőnyzárat: A redőnyzár nagyon vékony és sérülékeny. Semmiképp ne gyakoroljon nyomást a redőnyre, ne nyomja meg tisztítóeszközökkel, és ne irányítson rá pumpával erős légáramlást. Ezzel ugyanis megkarcolhatja, deformálhatja vagy felszakíthatja a redőnyt.

Előfordulhat, hogy a redőnyzár színezete nem egyenletes, de ez nincs hatással a képekre, és nem jelez hibás működést.

Tárolás: A rozsdásodás és penészedés elkerülése érdekében a fényképezőgépet száraz, jól szellőző helyen tárolja. Ha hálózati tápegységet használ, húzza ki a tápegységet, nehogy tűz keletkezzen. Ha hosszabb ideig nem használja a készüléket, vegye ki az akkumulátort a szivárgás megakadályozása érdekében, és a gépet helyezze nedvességmegkötő anyagot tartalmazó műanyag zacskóba. A fényképezőgép hordtáskáját ne tárolja műanyag zacskóban, mert az tönkreteheti a táska anyagát. Vegye figyelembe, hogy a nedvességmegkötő anyag idővel elveszíti nedvességszívó képességét, ezért rendszeres időközönként ki kell cserélni azt.

A rozsdásodás és penészedés elkerülése érdekében havonta legalább egyszer vegye ki a fényképezőgépet a tárhelyéről. Mielőtt eltenné a fényképezőgépet, kapcsolja be és nyomja meg néhányszor a kioldógombot.

Az akkumulátort hűvös, száraz helyen tárolja. Tárolás előtt helyezze fel az akkumulátor érintkezőfedelét.

Megjegyzések a monitorral kapcsolatban: A monitor rendkívüli pontossággal készült; a képpontok legalább 99,99%-a működik, legfeljebb 0,01%-a hiányzik vagy hibás. Ezért bár ezek a kijelzők tartalmazhatnak olyan képpontokat, melyek (fehér, piros, kék vagy zöld színben) mindig világítanak vagy soha nem világítanak (feketék), ez nem utal hibás működésre, és nincs hatással a rögzített képekre.

Előfordulhat, hogy erős fényben a képek rosszul láthatók a monitoron.

Ne nyomja meg a monitort, mert azzal károsíthatja azt vagy hibás működést idézhet elő. A monitorra tapadt port és textildarabkákat pumpával távolíthatja el. A foltokat puha törlőruhával vagy szarvasbőrrel törölheti le óvatosan. Ha a monitor megsérül, legyen óvatos, nehogy az üvegszilánkok sérülést okozzanak és vigyázzon, nehogy a folyadékkristály a szemébe, a szájába, vagy a bőrére kerüljön.

Az akkumulátor és a töltő: Nem megfelelő használat esetén az akkumulátor szivároghat vagy felrobbanhat. Az akkumulátorok és a töltők kezelése során tartsa be az alábbi óvintézkedéseket:

 • Csak olyan akkumulátort használjon, amelynek használatát jóváhagyták ehhez a fényképezőgéphez.
 • Ügyeljen arra, hogy az akkumulátort ne érje nyílt láng vagy erős hőhatás.
 • Tartsa tisztán az akkumulátor érintkezőit.
 • Az akkumulátor cseréje előtt kapcsolja ki a készüléket.
 • Vegye ki az akkumulátort a fényképezőgépből vagy a töltőből, ha nem használja és tegye helyére az érintkezőfedelet. Ezek az eszközök perceket vehetnek el a töltöttségből még kikapcsolt állapotban is, és az akkumulátort teljesen lemeríthetik. Ha hosszabb ideig nem használja az akkumulátort, tárolás előtt helyezze be a fényképezőgépbe, merítse le teljesen, majd vegye ki a fényképezőgépből. Az akkumulátort hűvös helyen, 15 °C–25 °C közötti környezeti hőmérsékleten tárolja (kerülje a szélsőségesen forró vagy hideg helyeket). Legalább félévente ismételje meg ezt az eljárást.
 • Ha a fényképezőgépet teljesen lemerült akkumulátorral ismételten be- és kikapcsolja, lerövidíti az akkumulátor élettartamát. A teljesen lemerült akkumulátorokat használat előtt fel kell tölteni.
 • Az akkumulátor belső hőmérséklete megnövekedhet használat közben. Amennyiben felmelegedett állapotban kísérli meg tölteni az akkumulátort, azzal gyengíti annak teljesítményét, és az akkumulátor esetleg nem, vagy csak részben töltődik fel. Töltés előtt várja meg, míg az akkumulátor kihűl.
 • Az akkumulátort beltéren, 5 °C–35 °C közötti tartományban töltse. Ne használja az akkumulátort 0 °C alatti vagy 40 °C feletti hőmérsékletű környezetben; ezen óvintézkedés figyelmen kívül hagyása az akkumulátor károsodásához vagy teljesítményromlásához vezethet. Az akkumulátor kapacitása csökkenhet és töltési ideje megnőhet, ha hőmérséklete 0 °C és 15 °C közötti, valamint 45 °C és 60 °C közötti tartományba kerül. Az akkumulátor nem tölthető, ha hőmérséklete 0 °C alá süllyed vagy 60 °C fölé emelkedik.
 • Ha töltés során a CHARGE (töltés) lámpa gyorsan villog (kb. nyolc felvillanás másodpercenként), ellenőrizze, hogy a hőmérséklet a megfelelő tartományba esik-e, ezt követően húzza ki a töltőt, és vegye ki, majd helyezze be újra az akkumulátort. Ha a probléma továbbra is fennáll, azonnal függessze fel a használatot és vigye az akkumulátort és a töltőt a kiskereskedőjéhez, vagy egy hivatalos Nikon szervizbe.
 • Ne mozgassa a töltőt és ne érintse meg az akkumulátort töltés közben. Ezen óvintézkedés figyelmen kívül hagyása kivételes esetben azt eredményezheti, hogy az akkumulátor részleges töltöttségénél a töltő azt mutatja, hogy a töltés befejeződött. A töltés újrakezdéséhez vegye ki, majd helyezze vissza az akkumulátort.
 • Az akkumulátor kapacitása időlegesen csökkenhet, ha az akkumulátort alacsony hőmérsékleten tölti vagy a töltési hőmérsékletnél alacsonyabb hőmérsékleten használja. Ha az akkumulátort 5 °C alatti hőmérsékleten tölti, az akkumulátor kijelzett élettartama az Akkumulátor adatai (0 Akkumulátor adatai) kijelzőn időleges csökkenést mutathat.
 • Az akkumulátor teljes feltöltése után ne folytassa a töltést, mert az ronthatja az akkumulátor teljesítményét.
 • A teljesen feltöltött akkumulátor töltésmegtartó idejének csökkenése szobahőmérsékleten való használat mellett azt jelzi, hogy az akkumulátort ki kell cserélni. Vásároljon új akkumulátort.
 • A mellékelt tápkábel és fali csatlakozó adapter kizárólag az MH-25a akkutöltővel használható. A töltőben csak a vele kompatibilis akkumulátorokat szabad tölteni. Mindig húzza ki a tápkábelt a fali aljzatból, amikor nem használja a töltőt.
 • Ne zárja rövidre a töltő érintkezőit. Ezen óvintézkedés figyelmen kívül hagyása a töltő túlmelegedését és károsodását okozhatja.
 • Használat előtt töltse fel az akkumulátort. Amikor fontos eseményeken fényképez, tartson készenlétben egy teljesen feltöltött tartalék akkumulátort. Földrajzi helyzetétől függően előfordulhat, hogy nem jut egyszerűen csereakkumulátorhoz. Vegye figyelembe, hogy hideg időben az akkumulátor a szokásosnál hamarabb lemerülhet. Mielőtt hideg időben a szabadban készítene fényképeket, győződjön meg arról, hogy az akkumulátor teljesen fel van töltve. Tartson egy tartalék akkumulátort meleg helyen, és szükség esetén cserélje ki a lemerült akkumulátort. A hidegben lemerült akkumulátor felmelegedés után részben visszanyerheti a töltöttségét.
 • A használt akkumulátorok értékes források; a helyi jogszabályoknak megfelelően hasznosítsa őket újra.