A távoli vakuegységek vezérelhetők a beépített vaku vagy a fényképezőgép vakupapucsára rögzített külső vakuegység által kibocsátott optikai jelekkel (optikai AWL).

Beépített vaku/SB-500

A távoli vakuegységek vezérléséhez használja vezérlő vakuként a beépített vakut vagy külön beszerezhető SB-500 egységet.

 1. C: Emelje fel a beépített vakut.

  A M (Y) gomb megnyomásával emelje fel a beépített vakut. Amennyiben SB-500 egységet használ vezérlő vakuként, akkor rögzítse az egységet a fényképezőgép vakupapucsára.

 2. C: Kapcsolja be az Optikai AWL funkciót.

  A fényképezés menüben válassza a Vakuvezérlés > Vezeték nélküli vakuzás beállításai menüpont Optikai AWL elemét.

 3. C: Válassza a Csoportvakuzási beállítások lehetőséget.

  Válassza a fényképezés menü Vakuvezérlés menüpontját, majd jelölje ki a Csoportvakuzási beállítások lehetőséget, és nyomja meg a 2 gombot.

 4. C: Adja meg a kívánt vakuvezérlési módot.

  Válassza ki a vezérlő vaku és az egyes csoportokba tartozó vakuegységek vakuvezérlési módját és vakuszintjét:

  • TTL: i-TTL vakuvezérlés.
  • qA: Automatikus rekesz (csak kompatibilis vakuegységekkel áll rendelkezésre; beépített vakuval és SB-500 egységgel nem használható).
  • M: A vakuszint kézi beállítása.
  • – – (ki): A vakuegységek nem villannak, és a vakuszint nem módosítható.

  Válasszon csatornát a vezérlő vaku számára. Amennyiben a távoli vakuegységek között SB-500 egység is szerepel, akkor a 3. csatornát kell választania, ellenkező esetben az 1–4. csatornák bármelyikét megadhatja.

 5. f: Állítsa be a csatornát.

  Állítsa a távoli vakuegységeket a 4. lépésben kiválasztott csatornára.

 6. f: Rendezze csoportokba a távoli vakuegységeket.

  Válasszon csoportot (A vagy B) az egyes távoli vakuegységek számára. Bár nincs korlátozva a használható távoli vakuegységek száma, praktikussági szempontból ajánlatos csoportonként legfeljebb hármat alkalmaznia. Ennél több távoli vakuegység használatakor ugyanis az általuk kibocsátott fény rontja a teljesítményüket.

 7. C/f: Komponálja meg a felvételt.

  Komponálja meg a felvételt, és helyezze el a vakuegységeket. További tájékoztatást a vakuegységekhez mellékelt dokumentációban talál. A vakuegységek elrendezését követően teszt gombjuk lenyomásával győződjön meg arról, hogy az összes vakuegység működik.

 8. C/f: Készítsen fényképeket.

  Az egyes felvételek elkészítése előtt ellenőrizze, hogy valamennyi egységen világít-e a kész állapot jelzőlámpája.

Más vakuegységek

Az optikai AWL más vakuegységekkel való használatáról tájékozódjon az adott vakuegységhez mellékelt használati útmutatóban.

Optikai AWL

A távoli vakuegységek érzékelő ablakát úgy helyezze el, hogy az képes legyen felfogni a vezérlő vaku által kibocsátott fényt (különösen óvatosan járjon el, ha a fényképezőgép nincs állványra rögzítve). Győződjön meg arról, hogy a távoli vakuegységekről nem érkezik közvetlen fény vagy erős tükröződés a fényképezőgép objektívére (TTL módban) vagy a távoli vakuegységek fotocelláira (qA módban), mivel ez zavarhatja az expozíciót. Annak érdekében, hogy a vezérlő vaku által kibocsátott alacsony intenzitású villanások ne jelenjenek meg a rövid hatótávolsággal készített fényképeken, állítson be alacsony ISO érzékenységet vagy kis rekeszt (nagy f-értéket). A távoli vakuegységek elhelyezését követően készítsen próbafelvételt, és tekintse meg az eredményt a fényképezőgép monitorán.

Vakukompenzáció

A M (Y) gombbal és a segédtárcsával kiválasztott vakukompenzáció értéke hozzáadódik a vezeték nélküli vakuzás beállításai menüben megadott vakukompenzáció értékéhez. Amennyiben TTL vagy qA módban ±0-tól eltérő vakukompenzációs értéket adott meg a vezérlő vaku vagy a távoli vakuegységek számára, akkor a funkciókijelzőn és a keresőben Y ikon jelenik meg.