Ha a fényképezés menü ISO érzékenység beállítása > Autom. ISO érz. szabályozás pontjának Be lehetőségét választotta, a fényképezőgép automatikusan módosítja az ISO érzékenységet, ha a felhasználó által megadott értékkel nem érhető el optimális expozíció (az ISO érzékenység vaku használata esetén megfelelően módosul).

 1. Válassza az Autom. ISO érz. szabályozás menüpontot.

  A fényképezés menüben válassza az ISO érzékenység beállítása elemet, jelölje ki az Autom. ISO érz. szabályozás lehetőséget, majd nyomja meg a 2 gombot.

 2. Válassza a Be lehetőséget.

  Jelölje ki a Be lehetőséget, és nyomja meg az J gombot (ha a Ki lehetőséget választja, az ISO érzékenység a felhasználó által választott értéken rögzül).

 3. Módosítsa a beállításokat.

  Az automatikus ISO érzékenység maximális értéke megadható a Legnagyobb érzékenység használatával (az automatikus ISO érzékenység legkisebb értéke automatikusan az ISO 100 beállításra áll; ha a felhasználó által kiválasztott ISO érzékenység magasabb a Legnagyobb érzékenység értékénél, akkor a felhasználó által megadott érték kerül alkalmazásra). P és A módban az érzékenység csak akkor kerül módosításra, ha a Leghosszabb záridő beállításhoz megadott záridő alulexponáltságot eredményezne (1/4000–30 mp vagy Automatikus; S és M módban az ISO érzékenység úgy módosul, hogy a felhasználó által megadott záridővel együtt optimális expozíciót eredményezzen). Ha Automatikus lehetőséget választott, a fényképezőgép az objektív gyújtótávolsága alapján választja ki a leghosszabb záridőt; csökkentheti az elmosódottság mértékét, ha a gyorsan mozgó témákhoz rövid záridőt választ. A művelet befejezése után nyomja meg az J gombot a kilépéshez.

  Beépített vagy külső vakuval készített fényképekhez a Legnagy. érzékenység M mellett menüpontban választhat maximális ISO érzékenységet. Az Ugyanaz, mint vaku nélkül beállítás kiválasztása esetén a készülék vakus fényképezéskor a Legnagyobb érzékenység menüpont aktuális értékére állítja a maximális ISO érzékenységet.

Amennyiben a Be lehetőséget választotta, a kijelzőn ISO AUTO jelzés jelenik meg. Ha az érzékenység a felhasználó által beállított értékhez képest megváltozott, akkor a jelzés villog, a módosított érték pedig megjelenik a funkciókijelzőn.

Élő nézet

Élő nézetben az ISO érzékenység automatikus szabályozásának jelzője megjelenik a monitoron.

Leghosszabb záridő

Az automatikus záridő választás finomhangolásához jelölje ki az Automatikus lehetőséget, és nyomja meg a 2 gombot: például telefotó objektíveknél az elmosódás csökkentése érdekében az automatikusan választott értéknél rövidebb időt használhat. Vegye azonban figyelembe, hogy az Automatikus beállítás csak CPU objektívekkel használható. Előfordulhat, hogy a záridő hosszabb lesz a megadott leghosszabb záridőnél, ha a Legnagyobb érzékenység menüpontban beállított ISO érzékenységgel nem biztosítható az optimális expozíció.

Autom. ISO érz. szabályozás

Vaku használata esetén a leghosszabb záridő a Leghosszabb záridő menüpontban megadott értékre áll, kivéve, ha ez az érték rövidebb az e1 Egyéni beállításban (Vakuszinkron sebessége, 0 Vakuszinkron sebessége) meghatározott értéknél, vagy hosszabb az e2 Egyéni beállításban (Vakus záridő, 0 Vakus záridő) megadott értéknél. Ebben az esetben ugyanis az e2 Egyéni beállításban megadott érték kerül alkalmazásra. Felhívjuk figyelmét, hogy az ISO érzékenység automatikusan növekedhet, ha az ISO érzékenység automatikus szabályozását a hosszú záridős szinkron vaku módokkal együtt használja (beépített vaku és kompatibilis külső vakuk használata esetén), és ezzel esetleg megakadályozza, hogy a fényképezőgép hosszú záridőt használjon.

Az automatikus ISO érzékenység szabályozás ki- és bekapcsolása

Az automatikus ISO érzékenység szabályozás ki- vagy bekapcsolható az S (Q) gomb megnyomásával és a segédtárcsa elforgatásával. Ha az automatikus ISO érzékenység szabályozás be van kapcsolva, ISO AUTO jelzés jelenik meg a kijelzőn.