Az automatikus élességállítás használatához forgassa az élességállítási módválasztót AF állásba.

Élességállítási módválasztó

Automatikus élességállítási mód

Keresős fényképezés során a következő automatikus élességállítási módok választhatók:

Élő nézetben a következő automatikus élességállítási módok választhatók:

Automatikus élességállítási mód kiválasztásához nyomja meg az AF mód gombot és forgassa el a fő vezérlőtárcsát mindaddig, amíg a kívánt beállítás megjelenik a kijelzőn.

AF mód gomb

Fő vezérlőtárcsa

Funkciókijelző

Kereső

Monitor

Prediktív élességkövetés (keresős fényképezés)

AF-C módban, vagy ha folyamatos motoros automatikus élességállítást választott AF-A módban, a fényképezőgép prediktív élességkövetést használ, ha a téma közeledik a fényképezőgép felé vagy távolodik tőle, miközben félig lenyomva tartja a kioldógombot. Így a fényképezőgép követni tudja az élességet azáltal, hogy megjósolja a témának a zárkioldás pillanatában elfoglalt helyzetét.

Lásd még

Kapcsolódó információk:

 • Az élesség prioritás folyamatos motoros AF módban való használatáról a A > a1 Egyéni beállításban (AF-C prioritás kiválasztása, 0 AF-C prioritás kiválasztása) tájékozódhat.
 • A kioldás prioritás egyszeri motoros AF módban való használatáról a A > a2 Egyéni beállításban (AF-S prioritás kiválasztása, 0 AF-S prioritás kiválasztása) tájékozódhat.
 • A segédtárcsa élességállítási mód kiválasztására történő használatáról a A > f3 Egyéni beállításban (Vezérlőtárcsák testreszab.) > Tárcsák felcserélése (0 Vezérlőtárcsák testreszab.) tájékozódhat.

AF mező mód

Az AF mező mód határozza meg azt, hogy a fényképezőgép automatikus élességállítás során hogyan választ élességpontot. A következő lehetőségek választhatók keresős fényképezés során:

 • Egypontos AF: Válassza ki az élességpontot; a fényképezőgép csak a kiválasztott élességpontban levő témára állít élességet. Mozdulatlan témákhoz alkalmazza.
 • Dinamikus AF mező: Válassza ki az élességpontot. AF-A és AF-C élességállítási módban a fényképezőgép a környező élességpontokról szerzett információk alapján fogja beállítani az élességet, ha a fényképezendő téma hirtelen elmozdul a kiválasztott pontból. Az élességpontok száma a kiválasztott módtól függően változik:

  • 9 pontos dinamikus AF mező: Akkor válassza, ha a fénykép megkomponálásához elegendő idő áll a rendelkezésére, illetve ha kiszámíthatóan mozgó témákat (például futókat vagy pályán haladó versenyautókat) fényképez.
  • 21 pontos dinamikus AF mező: Akkor válassza, ha a fotózni kívánt téma kiszámíthatatlanul mozog (pl. futballmérkőzés játékosai).
  • 51 pontos dinamikus AF mező: Akkor válassza, ha a fotózni kívánt téma nagyon gyorsan mozog, és a komponálásnál nehézkes a kereső használata (például repülő madarak fényképezésekor).
 • 3D követés: Válassza ki az élességpontot. AF-A és AF-C élességállítási módban a fényképezőgép követi azokat a témákat, amelyek elmozdulnak a kiválasztott élességpontból, és a körülményeknek megfelelően új élességpontokat választ. Akkor alkalmazza, ha kiszámíthatatlanul az egyik oldalról a másikra mozgó témák esetében (pl. teniszjátékosoknál) gyorsan kell megkomponálni a képet. Ha a téma a keresőn kívülre kerül, engedje fel a kioldógombot és komponálja meg a képet a keresőben úgy, hogy a téma a kiválasztott élességpontban legyen.

 • Csoportos AF mező: A fényképezőgép a felhasználó által megadott élességpont csoportra állítja az élességet, csökkentve ezáltal az esélyét annak, hogy a fő téma helyett a háttér kerüljön fókuszba. Olyan témákhoz válassza, amelyeket nehézkes lenne egyetlen élességpont használatával megörökíteni. Amennyiben egyszeri motoros AF használata esetén (AF-S módban, illetve ha az egyszeri motoros AF beállítást választotta AF-A módban) a fényképezőgép arcot érzékel, akkor a portrétémákra állítja az élességet.

Automatikus AF mező: A fényképezőgép automatikusan felismeri a témát és kiválasztja az élességpontot (portré témák esetén a hatékonyabb témafelismerés érdekében a fényképezőgép képes megkülönböztetni a témát a háttértől). Az élesség beállítása után a fényképezőgép rövid időre kijelöli az aktív élességpontokat; AF-C és AF-A módban a fő élességpont akkor is kijelölve marad, amikor a többi élességpont már kikapcsolt.

3D követés

Ha félig lenyomja a kioldógombot, a fényképezőgép eltárolja az élességpont környezetében levő színeket. Következésképpen a 3D követés nem biztos, hogy a kívánt eredményt hozza a háttérhez hasonló színű, vagy olyan témáknál, amelyek nagyon kis területét foglalják el a keretnek.

Élő nézetben a következő AF mező módok választhatók:

! Arc-prioritásos AF: Portrékhoz használja. A fényképezőgép automatikusan érzékeli a portrétémákat, és rájuk állítja az élességet; a kiválasztott témát kettős sárga keret jelzi (több arc érzékelése esetén a fényképezőgép a legközelebbi arcra állítja az élességet, másik arc kiválasztásához használja a választógombot). Ha a fényképezőgép már nem képes érzékelni a témát (például azért, mert a portréalany elfordította az arcát), a keret nem jelenik meg. Ha megérinti a monitort, akkor a fényképezőgép az ujjához legközelebb eső arcra állítja az élességet, és elkészíti a fényképet, amikor felemeli az ujját a kijelzőről.

$ Széles mezős AF: Használata kézben tartott géppel készített tájképekhez és egyéb, nem portré témákhoz ajánlott.

% Normál mezős AF: Használatával a keretben lévő kiválasztott pontra hajszálpontosan beállíthatja az élességet. Állvány használata ajánlott.

& Témakövető AF: A választógomb segítségével helyezze az élességpontot a témára, majd a témakövetés elindításához nyomja meg az J gombot. Az élességpont követi a kiválasztott témát, amint az keresztülhalad a képen. A témakövetés befejezéséhez nyomja meg újból az J gombot. A témakövetést elindíthatja úgy is, hogy megérinti a témát a monitoron; a témakövetés leállításához és a fénykép elkészítéséhez emelje fel az ujját a képernyőről. Ha a témakövetés már folyamatban van, akkor a monitor bármely pontjának megérintésekor a fényképezőgép az aktuális témára állítja az élességet, és elkészíti a fényképet, amikor felemeli az ujját a képernyőről. A fényképezőgép lehet, hogy nem képes gyorsan mozgó, a keretből kilépő vagy más tárgyak által takart, szemmel láthatóan változó méretű, színű vagy fényerejű, illetve túl kicsi, túl nagy, túl fényes, túl sötét vagy a háttérhez hasonló színű és fényerejű téma követésére.

Az élességpont kézi kiválasztása

Az élességpontot a választógomb segítségével választhatja ki. Amennyiben az élességmező-választógomb zárját L állásba forgatja, a kézi élességpont-választás nem használható.

Élességmező-választógomb zár

AF mező mód kiválasztásához nyomja meg az AF mód gombot és forgassa el a segédtárcsát mindaddig, amíg a kívánt beállítás megjelenik a kijelzőn.

AF mód gomb

Segédtárcsa

Funkciókijelző

Kereső

Monitor

AF mező mód (keresős fényképezés)

Az AF mező mód megjelenik a funkciókijelzőn és a keresőben.

AF mező mód Funkciókijelző Kereső A kereső élességpont kijelzője
Egypontos AF
9 pontos dinamikus AF mező *
21 pontos dinamikus AF mező *
51 pontos dinamikus AF mező *
3D követés
Csoportos AF mező
Automatikus AF mező

Csak az aktív élességpont látszik a keresőben. A többi élességpont információt szolgáltat az élességállításhoz.

AF-S/AF-I telekonverterek (keresős fényképezés)

Amennyiben AF-S/AF-I telekonverter használata esetén 3D követés vagy automatikus AF mező beállítást választott AF mező módnak, akkor f/5.6-nál kisebb kombinált rekeszérték esetén a készülék automatikusan egypontos AF beállítást választ.

Automatikus élességállítás használata élő nézetben

AF-S vagy AF-P objektívet használjon. Más objektív vagy telekonverter használatával esetleg nem érhető el a kívánt eredmény. Élő nézetben lassabb az automatikus élességállítás, és a monitor kivilágosodhat vagy elsötétedhet élességállítás közben. Az élességpont esetenként akkor is zöld színben jelenhet meg, ha a fényképezőgép nem tudja beállítani az élességet. Előfordulhat, hogy a fényképezőgép nem tud élességet állítani az alábbi helyzetekben:

 • A téma a kép hosszanti élével párhuzamos vonalakat tartalmaz
 • A téma kontrasztja gyenge
 • Az élességpontban lévő téma élesen eltérő fényerejű területeket tartalmaz, vagy a témát reflektorfény, neonfényreklám, illetve fényerejét változtató egyéb fényforrás világítja meg
 • Vibrálás vagy sávosodás jelenik meg fénycsöves, higany- vagy nátriumgőzlámpás, vagy ezekhez hasonló megvilágítás esetén
 • Kereszt (csillag) szűrőt vagy más különleges szűrőt használ
 • A téma nem tölti ki az élességpontot
 • A témát szabályosan ismétlődő geometrikus mintázat jellemzi (pl. egy felhőkarcoló redőny- vagy ablaksora)
 • A téma mozgásban van

Élességpont-választás

Témakövető AF mód kivételével az J gombnak az élességpont-választás során történő megnyomásával kiválasztja a középső élességpontot. Témakövető AF módban az J gomb megnyomásával elindítja a témakövetést. Automatikus AF mező módban a kézi élességpont-választás nem használható.

Lásd még

Keresős fényképezés—Kapcsolódó információk:

 • A választógombbal kiválasztható élességpontok számának meghatározását lásd a A > a4 Egyéni beállításban (Élességpontok száma, 0 Élességpontok száma).
 • A függőleges és a vízszintes tájoláshoz eltérő élességpontokat adhat meg, az erre vonatkozó információkat lásd a A > a5 Egyéni beállításban (Pontok tárol. tájolás szerint, 0 Pontok tárol. tájolás szerint).
 • Arról, hogy miként állíthatja az élességpont-választást „görgetés” értékre, a A > a7 Egyéni beállításban (Élességpont görgetése, 0 Élességpont görgetése) tájékozódhat.

Keresős fényképezés/élő nézet: Arról, hogy miként használhatja a fő vezérlőtárcsát az AF mező mód kiválasztására, a A > f3 Egyéni beállítás (Vezérlőtárcsák testreszab.) > Tárcsák felcserélése pontjában tájékozódhat (0 Vezérlőtárcsák testreszab.).

Élességrögzítés

Az élességrögzítéssel az élességállítást követően módosítható a kompozíció, így olyan képek is készíthetők, amelyek végleges kompozíciójában a téma nem valamelyik élességponton belül helyezkedik el. Ha a fényképezőgép automatikus élességállítás használatával nem képes élességet állítani (0 Az automatikus élességállítás használata), az élességrögzítés használható a fénykép újrakomponálására, miután az eredetivel azonos távolságban lévő másik témára élességet állított. Az élességrögzítés akkor a leghatékonyabb, ha nem az automatikus AF mező beállítást választja az AF mező módban (0 AF mező mód).

 1. Állítsa be az élességet.

  Helyezze a témát a kiválasztott élességpontba, és nyomja le félig a kioldógombot az élességállítás indításához. Ellenőrizze, hogy az élességjelzés (I) megjelent-e a keresőben (keresős fényképezés) vagy az élességpont zöldre váltott-e (élő nézet).

  Keresős fényképezés

  Élő nézet

 2. Rögzítse az élességet.

  AF-A és AF-C élességállítási mód (keresős fényképezés): Miközben félig lenyomva tartja a kioldógombot (), nyomja meg az A AE-L/AF-L gombot () az élesség és az expozíció rögzítéséhez (ekkor AE-L ikon jelenik meg a keresőben). Az élesség mindaddig rögzül, amíg az A AE-L/AF-L gombot lenyomva tartja, még akkor is, ha később felemeli az ujját a kioldógombról.

  Kioldógomb

  A AE-L/AF-L gomb

  AF-S (keresős fényképezés) és élő nézet: Az élesség automatikusan rögzül és mindaddig rögzítve marad, amíg fel nem engedi a kioldógombot. Az élességet az A AE-L/AF-L gomb megnyomásával is rögzítheti (lásd fent).

 3. Komponálja újra a fényképet és készítse el a felvételt.

  Az élesség a felvételek készítése között rögzítve marad, ha a kioldógombot félig lenyomva tartja (AF-S és élő nézet), vagy nyomva tartja az A AE-L/AF-L gombot, ezáltal egymás után több fényképet is készíthet azonos élességbeállítással.

  Keresős fényképezés

  Élő nézet

Az élességrögzítés használatakor ne módosítsa a fényképezőgép és a téma közötti távolságot. Ha a téma elmozdul, állítsa be újra az élességet az új távolságnak megfelelően.

Lásd még

Az expozíciót a kioldógombbal is rögzítheti, erről a A > c1 Egyéni beállításban (Kioldógomb AE-L, 0 Kioldógomb AE-L) tájékozódhat.

Az automatikus élességállítás használata

Az alább felsorolt körülmények között az automatikus élességállítás nem működik megfelelően. Előfordulhat, hogy a fényképezőgép zárja nem old ki, ha a fényképezőgép a felsorolt körülmények között nem tud élességet állítani, illetve megtörténhet, hogy az élességjelzés (I) megjelenik, a fényképezőgép pedig hangjelzést ad, és engedélyezi az exponálást akkor is, amikor a téma nem éles. Ilyen esetekben kézzel állítsa be az élességet (0 Kézi élességállítás), vagy használja az élességrögzítést (0 Élességrögzítés) egy ugyanolyan távolságra lévő másik témára állítva az élességet, majd komponálja újra a fényképet.

A téma és a háttér között nagyon kicsi a kontraszt, szinte egybeolvadnak.

Példa: A téma és a háttér azonos színű.

Az élességpontban több különböző távolságban levő tárgy található.

Példa: Ketrecben levő téma.

A téma túlnyomórészt szabályos geometrikus mintázatból áll.

Példa: Egy felhőkarcoló zsalui vagy ablaksorai.

Az élességpont erősen eltérő fényerejű területeket tartalmaz.

Példa: A téma félig árnyékban van.

A háttérben lévő tárgyak nagyobbnak látszanak, mint a téma.

Példa: A képen a fotótéma mögött egy épület látható.

A téma sok apró részletet tartalmaz.

Példa: Virágmező, vagy olyan témák, amelyek kisméretűek vagy szinte mindenhol ugyanolyan a fényerősségük.