Az expozíciókompenzációt a fényképezőgép által javasolt expozícióérték megváltoztatására használhatja, világosabbá vagy sötétebbé téve a képeket. Középre súlyozott vagy célpont-fényméréssel együtt használva a leghatékonyabb (0 Fénymérés). –5 Fé (alulexponált) és +5 Fé (túlexponált) közötti értékeket választhat 1/3 Fé lépésközökkel. Általában a pozitív értékek világosabbá, a negatívak sötétebbé teszik a témát.

-1 Fé

Nincs expozíciókompenzáció

+1 Fé

Az expozíciókompenzáció értékének kiválasztásához nyomja meg a E gombot, és forgassa a fő vezérlőtárcsát mindaddig, amíg a kívánt érték megjelenik a kijelzőn.

E gomb

Fő vezérlőtárcsa

±0 Fé
(E gomb lenyomva)

–0,3 (–1/3) Fé

+2,0 Fé

±0,0-tól eltérő értékek esetén az expozíció jelzők közepén található 0 villog (kivéve M módban), valamint a E gomb felengedését követően E ikon jelenik meg a funkciókijelzőn és a keresőben. Az expozíciókompenzáció aktuális értékét ellenőrizheti az expozíció jelzőn a E gomb megnyomásával.

A normál expozíció visszaállításához állítsa az expozíciókompenzáció értékét ±0-ra. SCENE és EFFECTS mód kivételével a fényképezőgép kikapcsolása nem állítja alapértékre az expozíciókompenzációt (SCENE és EFFECTS módban az expozíciókompenzáció értéke visszaáll, ha másik módot választ vagy kikapcsolja a készüléket).

M mód

M módban az expozíciókompenzáció csak az expozíció jelzőt befolyásolja; a záridő és a rekesz nem változik.

Fényképezés vakuval

Vaku használata esetén az expozíciókompenzáció egyaránt érinti a vakuszintet és az expozíciót, megváltoztatva mind a főtéma, mind a háttér fényerejét. Az e3 Egyéni beállításban (Expozíciókompenz. vakuhoz, 0 Expozíciókompenz. vakuhoz) az expozíciókompenzáció hatását a háttérre korlátozhatja.

Lásd még

Kapcsolódó információk:

  • Az expozíciókompenzáció lépésközének kiválasztásáról a A > b2 Egyéni beállításban (Exp.vez. fényérték fokozatai, 0 Exp.vez. fényérték fokozatai) tájékozódhat.
  • Az expozíciókompenzáció értékének a E gomb megnyomása nélküli megváltoztatásáról a A > b3 Egyéni beállításban (Egyszerű expozíciókompenz., 0 Egyszerű expozíciókompenz.) tájékozódhat.
  • Az expozíció, a vakuszint, a fehéregyensúly és az Aktív D-Lighting automatikus módosításáról a „Sorozatkészítés” részben tájékozódhat (0 Sorozatkészítés).