Amikor rádiós vakuvezérlés céljából SB-5000 egységet rögzít vezérlő vakuként a fényképezőgép vakupapucsára, WR-R10 vezeték nélküli távvezérlő segítségével kompatibilis távoli vakuegységeket vezérelhet rádiós jelekkel (rádiós AWL).

Vezeték nélküli kapcsolat létrehozása

A rádiós AWL funkció használata előtt létesítsen vezeték nélküli kapcsolatot a WR-R10 távvezérlő és a távoli vakuegységek között.

A WR-R10 egység

A WR-R10 távvezérlőn futó firmware-t mindenképpen frissítse a legújabb verzióra; a firmware frissítésével kapcsolatos információkért látogasson el a lakóhelyére vonatkozó Nikon honlapra.

 1. C: Csatlakoztassa a WR-R10 távvezérlőt.

  Csatlakoztassa a WR-R10 távvezérlőt a fényképezőgéphez. További tájékoztatást a WR-R10 egységhez mellékelt dokumentációban talál.

 2. C: Válasszon csatornát.

  Állítsa a WR-R10 csatornaválasztóját a kívánt csatornára.

 3. C: Válasszon összeköttetési módot.

  A beállítás menüben válassza a Vezeték nélküli vezérlés beáll. > Összeköttetési mód menüpontot (0 Vezeték nélküli vezérlés beáll.), és válasszon az alábbi beállítások közül:

  • Párosítás: Párosítsa a távoli vakuegységeket a WR-R10 egységgel.
  • PIN: Csatlakoztassa a fényképezőgépet és a távoli vakuegységeket egy négyjegyű PIN-kód használatával.

 4. f: Hozzon létre vezeték nélküli kapcsolatot.

  A távoli vakuegységeken válassza ki a rádiós AWL távoli módot, állítsa az eszközöket a 2. lépésben megadott csatornára, majd a 3. lépésben kiválasztott eljárás szerint párosítsa össze az egyes távoli egységeket a WR-R10 távvezérlővel.

  • Párosítás: Indítsa el a párosítást a távoli vakuegységen, majd nyomja meg a WR-R10 párosító gombját. A párosítás akkor fejeződött be, amikor a WR-R10 és a vakuegység LINK jelzőfénye narancssárgán, illetve zölden villog; a kapcsolat létrejöttét követően a távoli vakuegység LINK jelzőfénye zölden világít.
  • PIN: A távoli vakuegység vezérlőivel írja be a 3. lépésben megadott PIN-kódot. A kapcsolat létrejöttét követően a távoli vakuegység LINK jelzőfénye zölden világít.

Ismételt csatlakoztatás

Mindaddig, amíg a csatorna, az összeköttetési mód és az egyéb beállítások nem változnak, a WR-R10 a távoli mód kiválasztásakor automatikusan csatlakozik a korábban már párosított vakuegységekhez, így a 2–4. lépés kihagyható. A kapcsolat létrejöttét követően a vakuegység LINK jelzőfénye zölden világít.

Fényképek készítése

A távoli vakuegységek beállításait az egységeken található vezérlőkkel kell megadni. További tájékoztatást a vakuegységek használati útmutatójában talál.

 1. C: Adja meg a vezérlő vaku beállításait.

  A vezérlő vaku vezérlőivel válassza ki a vezérlő vaku vaku módját és vakuszintjét.

 2. C: Adja meg a távoli vakuegységek beállításait.

  A vezérlő vaku vezérlőivel válassza ki az egyes csoportokban lévő távoli vakuegységek vaku módját és vakuszintjét.

 3. f: Rendezze csoportokba a távoli vakuegységeket.

  Válasszon csoportot (A–F) mindegyik távoli vakuegység számára. A vezérlő vaku legfeljebb 18 vakuegység vezérlésére képes, bármilyen kombinációban.

 4. C/f: Komponálja meg a felvételt.

  Komponálja meg a felvételt, és helyezze el a vakuegységeket. További tájékoztatást a vakuegységekhez mellékelt dokumentációban talál. A vakuegységek elrendezését követően egy tesztvillantás révén győződjön meg arról, hogy az összes vakuegység működik.

 5. C/f: Készítsen fényképeket.

  Amikor az összes vakuegység készen áll, a vaku készenléti jelzőfénye világítani kezd a fényképezőgép keresőjében vagy vakuinformációs kijelzőjén.

  A rádiós vezérlésű vakuegységek állapotát megtekintheti úgy is, hogy a vakuinformációs kijelzőn megnyomja az i gombot.

Vakukompenzáció

A M (Y) gombbal és a segédtárcsával kiválasztott vakukompenzáció értéke hozzáadódik a vezeték nélküli vakuzás beállításai menüben megadott vakukompenzáció értékéhez. Amennyiben TTL vagy qA módban ±0-tól eltérő vakukompenzációs értéket adott meg a vezérlő vaku vagy a távoli vakuegységek számára, akkor a funkciókijelzőn és a keresőben Y ikon jelenik meg.