Videókat élő nézet módban rögzíthet.

 1. Forgassa az élő nézet választót 1 (videó élő nézet) állásba.

  Élő nézet választó

 2. Nyomja meg az a gombot.

  A tükör felemelkedik, és az objektíven át látható kép megjelenik a fényképezőgép monitorán, az expozíció hatásai szerint módosítva. A téma a továbbiakban nem látható a keresőben.

  a gomb

  A 0 ikon

  A 0 ikon (0 Az élő nézet kijelző: videók) azt jelzi, hogy videók nem rögzíthetők.

  Fehéregyensúly

  P, S, A és M módban a fehéregyensúly bármikor beállítható a L (U) gomb megnyomásával és a fő vezérlőtárcsa elforgatásával (0 Fehéregyensúly).

 3. Állítsa be az élességet.

  Komponálja meg a nyitóképet, majd az élességállításhoz nyomja le félig a kioldógombot; a pontos élességállítás érdekében a X (T) gomb megnyomásával nagyíthatja ki a képet az „Élő nézet ellenőrzése zoommal” részben leírtak szerint (0 Élő nézet ellenőrzése zoommal). Felhívjuk figyelmét, hogy videofelvétel közben arc-prioritásos AF módban csökken a felismert arcok száma.

  Expozíció

  Videó módban az expozíció alábbi beállításai módosíthatók:

    Rekesz Záridő ISO érzékenység
  P, S 1 2, 3
  A 2, 3
  M 3, 4
  Egyéb fényképezés módok

  Az S mód expozíciója megfelel a P módban elérhető expozíciónak.

  Az ISO érzékenység felső határértéke a videofelvétel menü ISO érzékenység beállítása > Legnagyobb érzékenység elemében adható meg (0 ISO érzékenység beállítása).

  Az ISO érzékenység beállítása > Legnagyobb érzékenység vagy az ISO érzékenység (M mód) menüpontban megadott beállítástól függetlenül az ISO érzékenység felső határa ISO 51200 lesz akkor, ha az Elektronikus VR funkció Be értékre van állítva.

  Amennyiben a videofelvétel menü ISO érzékenység beállítása > Autom. ISO érz. sz. (M mód) menüpontja Be értékre van állítva, akkor az ISO érzékenység felső határértéke kiválasztható a Legnagyobb érzékenység menüpontban.

  M módban a záridő 1/25 mp és 1/8000 mp közötti értékre állítható (a választható leghosszabb záridő a képkockasebességtől függően változik; 0 Képméret, képkockasebesség és videominőség). Egyéb módokban a záridő beállítása automatikusan történik. Amennyiben A és M módtól eltérő módokban a téma túl-, illetve alulexponált lesz, lépjen ki az élő nézetből, majd indítsa újra az élő nézetet, vagy válassza az A módot, és módosítsa a rekeszértéket.

 4. Indítsa el a felvételt.

  Nyomja meg a videofelvétel gombot a felvétel indításához. A felvételjelző és a rendelkezésre álló idő megjelenik a monitoron. Az expozíció az A AE-L/AF-L gomb megnyomásával rögzíthető (0 Automatikus expozíció rögzítése), vagy az expozíciókompenzáció alkalmazásával 1/3 Fé lépésekben legfeljebb ±3 Fé értékig módosítható (0 Expozíciókompenzáció); célpont-fénymérés nem használható. Automatikus élességállítási módban a fényképezőgépen újra elvégezheti az élességállítást úgy, hogy félig lenyomja a kioldógombot vagy rákoppint a témára a monitoron.

  Videofelvétel gomb

  Felvételjelző

  Fennmaradó idő

  Hang

  A fényképezőgép videó és hang rögzítésére is képes, videofelvétel készítése közben ne takarja le a fényképezőgép elején található mikrofont. Vegye figyelembe, hogy a beépített mikrofon rögzítheti az automatikus élességállítás, a rázkódáscsökkentés és a rekesz módosítása közben a fényképezőgép vagy az objektív által keltett zajt.

 5. Fejezze be a felvételt.

  A rögzítés befejezéséhez nyomja meg ismét a videofelvétel gombot. A rögzítés automatikusan befejeződik, ha a felvétel elérte a maximális hosszúságot, illetve a memóriakártya megtelt (a memóriakártya írási sebességétől függően azonban a felvétel a maximális hosszúság elérése előtt is befejeződhet).

 6. Lépjen ki az élő nézetből.

  Élő nézet módból az a gomb megnyomásával léphet ki.

Lásd még

Kapcsolódó információk:

 • Megadhatja, hogyan állítson élességet a fényképezőgép videó módban, erről lásd az „Automatikus élességállítás” részt (0 Automatikus élességállítás).
 • Az objektív élességállító gyűrűjével történő élességállításról a „Kézi élességállítás” részben tájékozódhat (0 Kézi élességállítás).

Az i gomb használata

Videó módban az alábbi beállítások érhetők el az i gomb megnyomásával. Használja az érintőképernyőt, vagy navigáljon a menüben a választógombbal és az J gombbal, amelynek során a kívánt elemeket a választógombbal jelölheti ki, a beállítási lehetőségeiket a 2 gomb megnyomásával jelenítheti meg, a kijelölt beállítás kiválasztását és az i gomb menüjébe való visszatérést pedig az J gomb megnyomásával végezheti el. A felvételi mód kijelzőre az i gomb ismételt megnyomásával térhet vissza.

i gomb

Külső mikrofon használata

A videofelvételek hangjának rögzítéséhez használhat külön beszerezhető ME-1 sztereó mikrofont vagy ME-W1 vezeték nélküli mikrofont (0 Egyéb tartozékok).

Fülhallgatók

Más gyártótól beszerezhető fülhallgatók használhatók. Vegye figyelembe, hogy a magas hangszint nagy hangerőt eredményezhet, ezért különösen óvatosan járjon el fülhallgató használata esetén.

Az élő nézet kijelző: Videók

A visszaszámlálás kijelzése

Az élő nézet automatikus befejeződése előtt 30 másodperccel visszaszámlálás jelenik meg (a számláló pirosra vált, amikor az élő nézet a belső áramkörök védelme érdekében hamarosan kikapcsol, valamint ha nem a Korlátlan lehetőséget választotta a c4 Egyéni beállításban (Monitor kikapcs. késl. ideje > Élő nézet; 0 Monitor kikapcs. késl. ideje), akkor 5 másodperccel a monitor automatikus kikapcsolása előtt). A fényképezés körülményeitől függően az időzítő azonnal megjelenhet, amikor élő nézetet választ. Az időzítő lejártakor a videofelvétel automatikusan befejeződik, a rendelkezésre álló felvételi idő mennyiségétől függetlenül.

Beállítások módosítása videofelvétel során

Videó rögzítése alatt a fülhallgató hangereje nem állítható. Ha nem a I (mikrofon ki) beállítás van érvényben, akkor felvétel közben a mikrofon érzékenysége módosítható bármely, a I beállítástól eltérő értékre.

Kijelzők megjelenítése és elrejtése

A monitor kijelzőinek megjelenítéséhez vagy elrejtéséhez nyomja meg az R gombot.

Virtuális horizont   Információk bekapcsolva   Információk kikapcsolva

  Hisztogram   Kompozíciós keretek  

Képméret, képkockasebesség és videominőség

A videofelvétel menü Képméret / képkockaseb. menüpontjában kiválaszthatja a videó képméretét (képpontban) és képkockasebességét. Emellett választhat két Videominőség beállítás közül: kiváló és normál. Ezek a beállítások együttesen határozzák meg a maximális bitsebességet, amelyet az alábbi táblázatban foglaltunk össze.

Beállítás 1 Maximális bitsebesség (Mbps)
( kiváló/Normál)
Maximális hosszúság
r 3840 × 2160 (4K UHD); 30p 2 144 29 p 59 mp 3
s 3840 × 2160 (4K UHD); 25p 2
t 3840 × 2160 (4K UHD); 24p 2
y/y 1920 × 1080; 60p 48/24
z/z 1920 × 1080; 50p
1/1 1920 × 1080; 30p 24/12
2/2 1920 × 1080; 25p
3/3 1920 × 1080; 24p
4/4 1280 × 720; 60p
5/5 1280 × 720; 50p

Tényleges képkockasebesség a 30p-ként feltüntetett értékek esetén 29,97 kép/mp, a 24p-ként feltüntetett értékek esetén 23,976 kép/mp és a 60p-ként feltüntetett értékek esetén 59,94 kép/mp.

Ennek a beállításnak a kiválasztása esetén k jelzés jelenik meg a monitoron, a videominőség pedig a „kiváló” értéken rögzül.

Az egyes videókat legfeljebb 8 darab, egyenként maximum 4 GB-os fájlban rögzíti a készülék. A fájlok száma és az egyes fájlok hossza a Képméret / képkockaseb. és a Videominőség menüpontban megadott beállítástól függően változó.

Indexek

Amennyiben a g1 Egyéni beállításban (Egyéni vezérléskiosztás, 0 Egyéni vezérléskiosztás) az Index jelölés funkciót társította az egyik vezérlőhöz, akkor felvétel közben a kiválasztott vezérlő megnyomásával indexeket adhat a képkockákhoz, így azonosítani tudja azokat szerkesztés és visszajátszás során (0 A p ikon; felhívjuk a figyelmét arra, hogy i módban nem adhat indexeket a képkockákhoz). Az egyes videókhoz legfeljebb 20 index adható hozzá.

Index

Lásd még

Kapcsolódó információk:

 • A képméretről, a képkockasebességről, a mikrofon érzékenységről és az ISO érzékenységről „A videofelvétel menü: videofelvétel beállításai” részben tájékozódhat (0 1 A videofelvétel menü: videofelvétel beállításai).
 • Az J gomb funkciójának meghatározásáról lásd a A > f2 Egyéni beállítást (OK gomb; 0 OK gomb).
 • Az Fn1, Fn2 és A AE-L/AF-L gombok funkciójának meghatározásához lásd a A > g1 Egyéni beállítást (Egyéni vezérléskiosztás; 0 Egyéni vezérléskiosztás).
 • Annak meghatározásához, hogy a kioldógomb használható-e az élő nézet elindítására, illetve a videofelvétel elindítására és leállítására, lásd a A > g1 Egyéni beállítás (Egyéni vezérléskiosztás) > Kioldógomb elemét (0 Egyéni vezérléskiosztás).

A videó kivágás

A videók képaránya 16 : 9, a rögzítésükhöz alkalmazott kivágás pedig a képmérettől és a videofelvétel menü Képterület kiválasztása menüpontjában megadott beállítástól (0 Képméret, képkockasebesség és videominőség, Képterület kiválasztása) függően változó.

1920 × 1080 és 1280 × 720 (DX) 1920 × 1080 és 1280 × 720 (1,3×) 3840 × 2160

Videóknál alkalmazott képkivágás méretei az alábbiak lehetnek:

 • 3840 × 2160 képméret esetén a videó kivágás mérete megközelítőleg 16,2 × 9,1 mm, a Képterület kiválasztása menüpont beállításától függetlenül. A látszólagos gyújtótávolság a DX-formátumban érvényes gyújtótávolságnak kb. az 1,5-szöröse.
 • Amennyiben a Képterület kiválasztása menüpontban a DX beállítás van érvényben, és a képméret beállítása 1920 × 1080 vagy 1280 × 720, akkor a videokivágás körülbelül 23,5 × 13,3 mm.
 • Amennyiben 1920 × 1080 vagy 1280 × 720 képméret-beállítást adott meg, miközben a Képterület kiválasztása menüpont 1,3× eleme van érvényben, a videó kivágás mérte körülbelül 18,0 × 10,1 mm-es lesz. A látszólagos gyújtótávolság a DX-formátuménak megközelítőleg az 1,3-szorosa.

Fényképek készítése videó módban

Amennyiben videó módban képeket kíván készíteni (akár élő nézetben, akár videofelvétel alatt), akkor a g1 Egyéni beállítás (Egyéni vezérléskiosztás) > Kioldógomb elemében válassza a Képek készítése beállítást (0 Egyéni vezérléskiosztás). Ekkor a kioldógomb teljes lenyomásával bármikor készíthet 16 : 9 képarányú fényképeket. Ha videofelvétel van folyamatban, a rögzítés befejeződik, és az addig felvett anyag mentésre kerül.

A fényképek a fényképezés menü Képminőség menüpontjában kiválasztott formátumban kerülnek rögzítésre (0 Képminőség). A képmérettel kapcsolatos információkért lásd a „Képméret” részt (0 Képméret). Felhívjuk a figyelmét arra, hogy a fényképek expozíciójának előnézete nem tekinthető meg, ha az élő nézet választót 1 állásba forgatta; pontos eredmény érhető el, ha az élő nézet választót C állásba forgatja, és M módban ellenőrzi az expozíciót.

Képméret

A videó módban rögzített fényképek mérete függ a videó képméretétől (0 Képméret, képkockasebesség és videominőség), valamint az 1920 × 1080 és 1280 × 720 képméret-beállítással készített képek esetén a képterülettől és a fényképezés menü Képméret elemében megadott beállítástól (0 Képméret).

Képméret Képterület Képméret Méret (képpont)
3840 × 2160 3840 × 2160

1920 × 1080

1280 × 720

DX Nagy 5568 × 3128
Közepes 4176 × 2344
Kicsi 2784 × 1560
1,3× Nagy 4272 × 2400
Közepes 3200 × 1800
Kicsi 2128 × 1192

HDMI

Amennyiben a fényképezőgép HDMI eszközhöz csatlakozik, az objektíven át látható kép egyaránt megjelenik a fényképezőgép monitorán és a HDMI eszközön.

Vezeték nélküli távvezérlők és vezetékes távkioldók

Amennyiben a g1 Egyéni beállítás (Egyéni vezérléskiosztás) > Kioldógomb elemében a Videók rögzítése lehetőséget választotta (0 Egyéni vezérléskiosztás), akkor a külön megvásárolható vezeték nélküli távvezérlők és vezetékes távkioldók (0 Egyéb tartozékok) kioldógombjának félig történő lenyomásával elindíthatja az élő nézetet, teljes lenyomásával pedig elindíthatja és leállíthatja a videofelvételt.

Videók rögzítése

Videók rögzítéséhez sRGB színteret használ a készülék. A monitoron és az elkészült videón a kép vibrálhat, csíkos és torzított lehet fénycsöves, higanygőzlámpás vagy nátriumlámpás megvilágítás, illetve mozgó témák esetén, különösen olyankor, ha a fényképezőgéppel vízszintes pánozást végez, vagy ha egy tárgy nagy sebességgel vízszintesen áthalad a képen (a vibrálás és a csíkosodás csökkentésére vonatkozó információkat lásd a Vibrációcsökkentés, 0 Vibrációcsökkentés részben). Vibrálás előfordulhat a motoros rekesz használata közben is. Egyenetlen képszélek, színhiba, moaré és fényes pontok szintén megjelenhetnek. Fényes területek vagy sávok jelenhetnek meg a villogó reklámtáblákat vagy egyéb szakaszosan világító fényforrásokat tartalmazó képterületeken, vagy ha a témát rövid időre stroboszkóp, vagy más fényes, pillanatra felvillanó fényforrás világítja meg. Ne fordítsa a fényképezőgépet a nap, vagy más erős fényforrás felé. Ezen óvintézkedés figyelmen kívül hagyása a fényképezőgép belső áramkörének károsodását eredményezheti. Amennyiben videó módban ráközelít az objektíven át látható képre (0 Élő nézet ellenőrzése zoommal), akkor véletlenszerűen elhelyezkedő fényes képpontok, köd vagy vonalak formájában zaj, illetve nem várt színek jelentkezhetnek.

Vakus megvilágítás nem használható.

A felvétel automatikusan befejeződik, ha eltávolítja az objektívet, illetve új állásba forgatja a módválasztó tárcsát vagy az élő nézet választót.

Amikor hosszabb ideig használja a fényképezőgépet élő nézetben, a markolat és a monitor környéki területek felmelegedhetnek. Ez azonban nem utal meghibásodásra.

Ez a terület különösen fel szokott melegedni.

Hangjelzések élő nézetben

Előfordulhat, hogy hangjelzés hallatszik, ha módosítja a rekeszértéket, működteti az élő nézet választót, illetve élő nézetben forgatja a módválasztó tárcsát. Ez azonban nem utal hibára vagy meghibásodásra.