Objektív típusok

Ha rekeszállító gyűrűvel ellátott CPU objektívet használ (0 A CPU és a G, E, D típusú objektívek azonosítása), a rekeszállító gyűrűt a minimális rekesz beállításnál (legmagasabb f-értéknél) rögzítse. A G és E típusú objektíveken nincs rekeszállító gyűrű.

Nem-CPU objektívek kizárólag M (kézi) módban használhatók, ilyenkor a rekesz csak a rekeszállító gyűrű segítségével állítható. Bármely más mód választása letiltja a kioldógomb működését. További információkért lásd a „Kompatibilis objektívek” című részt (0 Kompatibilis objektívek).

P: Programozott automatikus

Ebben a módban a fényképezőgép a beépített program szerint automatikusan állítja a záridőt és a rekeszt, hogy a legtöbb helyzetben optimális expozíciót biztosítson.

Rugalmas program

P módban a záridő és a rekeszérték különféle kombinációi választhatók ki bekapcsolt fénymérők mellett a fő vezérlőtárcsa elforgatásával („rugalmas program”). Forgassa a tárcsát jobbra, így nagy rekeszértékek (kis f-értékek) érhetők el, amelyekkel elmosódottá tehetők a háttérrészletek, vagy rövid záridők állíthatók be, amelyek „kimerevítik” a mozgást. Forgassa a tárcsát balra, így kis rekeszértékek (magas f-értékek) érhetők el, amelyekkel növelhető a mélységélesség, vagy hosszú záridők állíthatók be, amelyek elmosódottá teszik a mozgást. Az összes kombináció azonos expozíciót eredményez. A rugalmas program működése alatt a kijelzőn megjelenik a rugalmas program jelzése (O vagy E). A záridő és a rekesz alapbeállításainak visszaállításához forgassa a fő vezérlőtárcsát, míg eltűnik a kijelzés, válasszon egy másik módot vagy kapcsolja ki a fényképezőgépet.

Fő vezérlőtárcsa

Kereső

Monitor

Lásd még

A fénymérők aktiválásáról „A készenléti időzítő (keresős fényképezés)” részben tájékozódhat (0 A készenléti időzítő (keresős fényképezés)).

S: Záridő-előválasztásos automatikus

Záridő-előválasztásos automatikus módban a felhasználó választja ki a záridőt és a fényképezőgép ez alapján határozza meg az optimális expozícióhoz szükséges rekeszértéket.

A záridő kiválasztásához forgassa el a fő vezérlőtárcsát a fénymérők bekapcsolt állapotában. A záridő „v” értékre, vagy 30 mp és 1/8 000 mp közötti értékekre állítható.

Fő vezérlőtárcsa

Funkciókijelző

Monitor

Lásd még

A „Hibaüzenetek” részben (0 Hibaüzenetek) olvashat arról, hogy mi a teendő, ha villogó „A” (hosszú expozíció) vagy „%” (időzített) jelzés jelenik meg a záridő kijelzőkön.

A: Rekesz-előválasztásos automatikus

Rekesz-előválasztásos automatikus módban megválaszthatja a szükséges rekeszt, miközben a fényképezőgép automatikusan kiválasztja az optimális expozíciót biztosító záridőt.

A fénymérők bekapcsolt állapotában a segédtárcsa elforgatásával választhat rekeszértéket az objektívhez tartozó minimális és maximális értékek közül.

Segédtárcsa

Funkciókijelző

Monitor

Hangjelzések élő nézetben

Előfordulhat, hogy hangjelzés hallatszik, ha módosítja a rekeszértéket, működteti az élő nézet választót, illetve élő nézetben forgatja a módválasztó tárcsát. Ez azonban nem utal hibára vagy meghibásodásra.

M: Kézi

Kézi expozíciós módban a záridőt és a rekeszértéket egyaránt a felhasználó állítja be. A fénymérők bekapcsolt állapotában forgassa el a fő vezérlőtárcsát a záridő, a segédtárcsát pedig a rekeszérték kiválasztásához. A záridő „v” értékre, vagy 30 mp és 1/8000 mp közötti értékekre állítható, illetve a zár tetszőleges ideig nyitva tartható hosszú időtartamú expozíciók esetén (A vagy %, 0 Hosszú időtartamú expozíciók (csak M módban)). A rekesz az objektív által megengedett legkisebb és legnagyobb érték között állítható. Az expozíció ellenőrzéséhez használja az expozíció jelzőket.

Rekesz:

Segédtárcsa

Záridő:

Fő vezérlőtárcsa

AF Micro NIKKOR objektívek

Külső fénymérő használatánál az expozíciós arányt csak akkor kell figyelembe venni, ha a rekeszértéket az objektív rekeszállító gyűrűjével állítja be.

Az expozíció jelzők

A „hosszú expozíció” vagy „időzített” beállítástól eltérő záridő használata esetén az expozíció jelzők mutatják, ha a fénykép a jelenlegi beállítások mellett alul- vagy túlexponált lenne. A b2 Egyéni beállításban (Exp.vez. fényérték fokozatai, 0 Exp.vez. fényérték fokozatai) megadott beállítástól függően az alul- vagy túlexponáltság mértéke 1/3 Fé vagy 1/2 Fé lépésekben jelenik meg. A fénymérő rendszer határértékeinek túllépése esetén a kijelzők villognak.

  A b2 Egyéni beállítás értéke 1/3 lépés
Optimális expozíció Alulexponált 1/3 Fé-vel Túlexponált 2 Fé-vel
Funkciókijelző
Kereső (keresős fényképezés)
Monitor (élő nézet)

Hangjelzések élő nézetben

Előfordulhat, hogy hangjelzés hallatszik, ha módosítja a rekeszértéket, működteti az élő nézet választót, illetve élő nézetben forgatja a módválasztó tárcsát. Ez azonban nem utal hibára vagy meghibásodásra.

Expozíció előnézete

P, S, A és M mód használata esetén élő nézetben ellenőrizheti, hogyan befolyásolja az expozíciót a záridő, a rekesz és az ISO érzékenység módosítása; ehhez mindössze nyomja meg az i gombot, és az Expozíció előnézete menüpontot állítsa Be értékre (bár az expozíciókompenzáció értéke –5 és +5 Fé közé állítható, előnézetben csak a –3 és +3 közötti értékek hatása jelenik meg a monitoron). Az expozíció előnézete A (hosszú expozíció) és % (időzített) záridő-beállítás esetén nem használható; ezenfelül előfordulhat, hogy az előnézet nem mutatja pontosan a végeredményt sorozatkészítés, v záridő, Aktív D-Lighting (0 Aktív D-Lighting) és HDR (széles dinamikatartomány; 0 Széles dinamikatartomány (HDR)) használata esetén, továbbá amikor A (automatikus) beállítást adott meg a Picture Control Kontraszt paraméterénél (0 Picture Control beállítások), illetve amikor beépített vakut használ vagy külső vakut rögzített a gépre. Nagyon világos, illetve sötét téma esetén a készülék nem mindig tudja pontosan megjeleníteni az expozíciót a kijelzőn; ilyenkor az expozíció jelző villog.

Lásd még

Az expozíció jelzők megfordításáról (amikor a negatív értékek a jobb, a pozitív értékek a bal oldalon jelennek meg) a A > f5 Egyéni beállításban (Fordított kijelzők, 0 Fordított kijelzők) tájékozódhat.

Hosszú időtartamú expozíciók (csak M módban)

Válassza a következő záridőket a mozgó fényeket, csillagokat, éjszakai jelenetet vagy tűzijátékot megörökítő, hosszú időtartamú expozíciókhoz.

 • Hosszú expozíció (A): A zár nyitva marad, amíg a kioldógombot lenyomva tartja. Az elmosódottság megelőzése érdekében használjon állványt, külön megvásárolható vezeték nélküli távvezérlőt (0 Egyéb tartozékok) vagy vezetékes távkioldót (0 Egyéb tartozékok).
 • Időzített (%): Indítsa az expozíciót a fényképezőgép, a külön megvásárolható távvezérlő, vezetékes távkioldó vagy vezeték nélküli távvezérlő kioldógombjának megnyomásával. A zár addig marad nyitva, míg másodszor le nem nyomja a gombot.

Záridő: A (35 másodperces expozíció)
Rekesz: f/25

Mielőtt továbblépne, rögzítse a fényképezőgépet állványra, vagy helyezze stabil, sík felületre. Annak megakadályozására, hogy a keresőn át bejutó fény megjelenjen a fényképen vagy befolyásolja az expozíciót, távolítsa el a gumi szemkagylót és takarja le a keresőt a fényképezőgéphez mellékelt keresősapkával (0 A kereső kitakarása). A Nikon azt ajánlja, hogy használjon teljesen feltöltött akkumulátort vagy külön megvásárolható hálózati tápegységet és tápcsatlakozót, így megakadályozhatja, hogy a zár nyitva tartása közben megszűnjön az áramellátás. A hosszú expozícióval készített fényképeken zaj (fényes pontok, véletlenszerűen elhelyezkedő fényes képpontok vagy köd) jelentkezhet. A fényes pontok és a köd előfordulása csökkenthető a fényképezés menü Hosszú expozíció zajcsökk. menüpontjának Be értékre állításával (0 Hosszú expozíció zajcsökk.).

Hosszú expozíció

 1. Forgassa a módválasztó tárcsát M állásba.

  Módválasztó tárcsa

 2. Válassza ki a záridőt.

  A fénymérők bekapcsolt állapotában forgassa el a fő vezérlőtárcsát a „hosszú expozíció” (A) záridő kiválasztásához.

  Fő vezérlőtárcsa

  Funkciókijelző

  Monitor

 3. Készítse el a fényképet.

  Élességállítás után nyomja le teljesen a kioldógombot a fényképezőgépen, a külön megvásárolható vezeték nélküli távvezérlőn vagy vezetékes távkioldón. Az expozíció elkészültét követően emelje fel az ujját a kioldógombról.

Időzített

 1. Forgassa a módválasztó tárcsát M állásba.

  Módválasztó tárcsa

 2. Válassza ki a záridőt.

  A fénymérők bekapcsolt állapotában forgassa el a fő vezérlőtárcsát balra az „időzített” (%) záridő kiválasztásához.

  Fő vezérlőtárcsa

  Funkciókijelző

  Monitor

 3. Nyissa ki a zárat.

  Élességállítás után nyomja le teljesen a kioldógombot a fényképezőgépen, a külön megvásárolható távvezérlőn, vezetékes távkioldón vagy vezeték nélküli távvezérlőn.

 4. Csukja be a zárat.

  Ismételje meg a 3. lépésben elvégzett műveletet.

ML-L3 távvezérlők

Amennyiben ML-L3 távvezérlőt használ, válasszon távvezérlő módot (Késleltetett távkioldás, Gyorsreagálású távkioldás vagy Távoli tükörfelcsapás) a fényképezés menü Távvezérlő mód (ML-L3) menüpontjában (0 Külön megvásárolható ML-L3 távvezérlő használata). Vegye figyelembe, hogy ha ML-L3 távvezérlőt használ, a képek akkor is „Időzített” módban készülnek, ha „Hosszú expozíció”/A lehetőséget választott záridőnek. Az expozíció a távvezérlő kioldógombjának lenyomásakor kezdődik, és 30 perc elteltével vagy a gomb újbóli lenyomásakor ér véget.