A kézi élességállítást az automatikus élességállítást nem támogató objektívekkel (nem AF NIKKOR objektívekkel) használhatja, vagy olyan esetben, amikor az automatikus élességállítás nem a kívánt eredményt hozza létre (0 Az automatikus élességállítás használata).

AF objektívek: Állítsa az objektív élességállítási mód kapcsolóját (ha van) és a fényképezőgép élességállítási módválasztóját M állásba.

Élességállítási módválasztó

AF objektívek

Ne használjon AF objektíveket az objektív élességállítási mód kapcsolóját M állásba, és a fényképezőgép élességállítási módválasztóját AF állásba állítva. Ezen óvintézkedés figyelmen kívül hagyása károsíthatja a fényképezőgépet vagy az objektívet. Ez nem vonatkozik az AF-S objektívekre, amelyek úgy is használhatók M módban, ha a fényképezőgép élességállítási módválasztóját nem állította M állásba.

Kézi élességállítású objektívek: Állítson kézzel élességet.

Kézi élességállításhoz forgassa addig az objektív élességállító gyűrűjét, amíg a téma éles nem lesz. Fényképek bármikor készíthetők, függetlenül attól, hogy a kép éles-e vagy sem.

Az elektronikus távolságmérő (keresős fényképezés)

A keresőben látható élességjelzővel ellenőrizhető, hogy a kiválasztott élességpontban levő téma éles-e (az 51 élességpont közül bármelyik választható). Miután a témát a kiválasztott élességpontba helyezte, nyomja le félig a kioldógombot, és forgassa el az objektív élességállító gyűrűjét, amíg meg nem jelenik az élességjelzés (I). Felhívjuk figyelmét, hogy „Az automatikus élességállítás használata” részben (0 Az automatikus élességállítás használata) felsorolt témák esetén az élességjelzés esetleg akkor is megjelenhet, ha a téma valójában nem éles; a felvétel elkészítése előtt ellenőrizze az élességet a keresőben. Az elektronikus távolságmérő és a külön megvásárolható AF-S/AF-I telekonverterek együttes használatára vonatkozó információkat lásd az „AF-S/AF-I telekonverterek” részben (0 AF-S/AF-I telekonverterek).

AF-P objektívek

Amikor AF-P objektívet (0 Kompatibilis CPU objektívek) használ kézi élességállítási módban, akkor az élességjelzés a keresőben (illetve élő nézetben az élességpont a monitoron) villogással figyelmeztet arra, hogy az élességállító gyűrűnek a jelenlegi irányba való további forgatásával nem állítható be a téma élessége.

Képsík pozíció

A téma és a fényképezőgép közötti távolságot a képsíknak a gépvázon látható jelzésétől (E) kell mérni. Az objektív bajonett pereme és a képsík közötti távolság 46,5 mm.

46,5 mm

Képsík jelzése

Élő nézet

Élő nézetben a pontos élességállítás érdekében a X (T) gomb megnyomásával kinagyíthatja a képet (0 Élő nézet ellenőrzése zoommal).

X (T) gomb