Ha a fényképezőgép nem az elvárt módon működik, tekintse át a gyakori hibák alábbi listáját, mielőtt a forgalmazóhoz vagy egy hivatalos Nikon szervizhez fordul.

Akkumulátor/kijelző


A fényképezőgép be van kapcsolva, de nem reagál: Várja meg, amíg a rögzítés befejeződik. Ha a probléma továbbra is fennáll, kapcsolja ki a fényképezőgépet. Ha a fényképezőgép nem kapcsol ki, távolítsa el, majd tegye be újra az akkumulátort, vagy – hálózati tápegység használatakor – válassza le, majd csatlakoztassa újra a hálózati tápegységet. Vegye figyelembe, hogy az éppen rögzítés alatt álló adatok elvesznek, a már rögzített adatokra azonban nincs hatással az áramforrás eltávolítása vagy lekapcsolása.


A kereső képe életlen: Állítsa be a kereső élességét (0 A dioptriaszabályzó). Amennyiben ez nem oldja meg a problémát, válassza ki az egyszeri motoros automatikus élességállítás (AF-S; 0 Automatikus élességállítási mód) és az egypontos AF (0 AF mező mód) beállítást, valamint a középső élességpontot (0 Élességpont-választás), majd helyezzen egy nagy kontrasztú témát a középső élességpontba, és az élességállításhoz nyomja le félig a kioldógombot. Ha a fényképezőgép beállította az élességet, használja a dioptriaszabályzót a téma élesítéséhez a keresőben. Ha szükséges, a kereső élességét tovább igazíthatja külön beszerezhető korrekciós lencsékkel (0 Egyéb tartozékok).


A kereső sötét: Helyezzen be egy teljesen felöltött akkumulátort (0 Töltse fel az akkumulátort, Az akkumulátor töltöttségi szintje és a még készíthető képek száma).


A kijelzők figyelmeztetés nélkül kikapcsolnak: Válasszon hosszabb késleltetési időt a c2 (Készenléti időzítő) vagy a c4 (Monitor kikapcs. késl. ideje; 0 Monitor kikapcs. késl. ideje) Egyéni beállításban.


A funkciókijelző vagy a kereső kijelzői nem reagálnak és halványak: Ezeknek a kijelzőknek a reakcióideje és fényereje a hőmérséklettől függően változó.


Az élességpont kijelölésekor a kereső kijelzője pirosra vált: Ez a jelenség előfordul ennél a keresőtípusnál, ezért nem utal hibás működésre.


Fényképezés (Összes mód)


A fényképezőgép lassan kapcsolódik be: Töröljön fájlokat vagy mappákat.


A készülék letiltotta a zárkioldást:


A fényképezőgép lassan reagál a kioldógombra: Válassza a d3 Egyéni beállítás (Expozíciókésleltetés mód; 0 Expozíciókésleltetés mód) Ki elemét.


A fényképezőgép a távvezérlő kioldógombjának lenyomásakor nem készít fényképet:


Sorozatfelvétel kioldási módban a fényképezőgép a kioldógomb minden lenyomásakor csak egy felvételt készít: Sorozatfelvétel nem használható, ha a beépített vaku villan (0 A beépített vaku), vagy be van kapcsolva a HDR (széles dinamikatartomány; 0 Széles dinamikatartomány (HDR)) funkció.


A fényképek életlenek:


Nem hallatszik hangjelzés:


Az élesség nem rögzül, amikor a kioldógombot félig lenyomja: Használja az A AE-L/AF-L gombot az élességrögzítéshez, ha AF-C beállítás van érvényben élességállítási módként, vagy ha mozgó témát fényképez AF-A módban.


Nem lehet élességpontot választani:


Nem lehet AF módot választani: Kézi élességállítást adott meg (0 Automatikus élességállítás, Kézi élességállítás).


Nem lehet AF mező módot választani: Kézi élességállítást adott meg (0 Automatikus élességállítás, Kézi élességállítás).


A képméret nem módosítható: A Képminőség beállítása NEF (RAW) (0 Képminőség).


A fényképezőgép lassan rögzíti a fényképeket: Kapcsolja ki a hosszú expozíció zajcsökkentését (0 Hosszú expozíció zajcsökk.).


Az AF-segédfény nem világít:

 • Az AF-segédfény nem világít, ha AF-C beállítást választott automatikus élességállítási módnak (0 Automatikus élességállítási mód), vagy ha folyamatos motoros automatikus élességállítást választott, amikor a fényképezőgép AF-A módban van. Válassza az AF-S beállítást. Amennyiben nem az automatikus AF mező beállítást választotta AF mező módnak, válassza ki a középső élességpontot (0 Élességpont-választás).
 • A fényképezőgép jelenleg élő nézetben van.
 • Az a9 Egyéni beállításban (Beépített AF-segédfény, 0 Beépített AF-segédfény) a Ki lehetőséget választotta.
 • A segédfény automatikusan kikapcsolt. Folyamatos használat esetén a világítótest felmelegedhet; várja meg, amíg lehűl.

Foltok jelennek meg a fényképeken: Tisztítsa meg az objektív első és hátsó elemét. Ha a probléma továbbra is fennáll, végezze el a képérzékelő tisztítását (0 A képérzékelő tisztítása).


A képeken szellemkép vagy becsillanás látható: Azokon a felvételeken, amelyeken szerepel a nap vagy más erős fényforrás, szellemkép vagy becsillanás keletkezhet. Előfordulásuk esélye csökkenthető, ha rögzíti az objektív fényellenzőjét, vagy oly módon komponálja meg a felvételeket, hogy az erős fényforrás ne szerepeljen a képen. Hasonló eredményre vezethet az is, ha eltávolítja az objektív szűrőit, vagy módosítja a záridőt.


A fényképeken zaj (fényes foltok, véletlenszerűen elhelyezkedő fényes képpontok, köd vagy vonalak) jelentkezik:

 • A fényes foltok, véletlenszerűen elhelyezkedő fényes képpontok, köd vagy vonalak formájában jelentkező zaj csökkentéséhez válasszon alacsonyabb ISO érzékenységet.
 • A fényképezés menü Hosszú expozíció zajcsökk. elemének használatával csökkentheti az 1 mp-nél hosszabb záridővel készített fényképeken jelentkező fényes foltok vagy köd előfordulását (0 Hosszú expozíció zajcsökk.).
 • A köd és a fényes foltok megjelenése azt jelezheti, hogy magas környezeti hőmérséklet, hosszú expozíció vagy hasonló okok következtében a fényképezőgép belső hőmérséklete emelkedett: kapcsolja ki a fényképezőgépet, és a fényképezés folytatása előtt várja meg, amíg lehűl.
 • Magas ISO érzékenységnél bizonyos külső vakuegységekkel készített fényképeken vonalak jelentkezhetnek; ilyen esetben válasszon alacsonyabb értéket.
 • A magas ISO érzékenységnél, többek között az automatikus ISO érzékenység szabályozáshoz választott magas értékek esetén jelentkező véletlenszerűen elhelyezkedő fényes képpontok előfordulását csökkentheti a fényképezés vagy a videofelvétel menü Nagy ISO zajcsökkentése menüpontjának Magas, Normál, illetve Alacsony beállításával (0 Nagy ISO zajcsökkentése, Nagy ISO zajcsökkentése).
 • Magas ISO érzékenység esetén a fényes foltok, véletlenszerűen elhelyezkedő fényes képpontok, köd vagy vonalak formájában jelentkező zaj sokkal észrevehetőbb hosszú expozíciók, többszörös expozíciók, magas környezeti hőmérsékleten vagy bekapcsolt Aktív D-Lighting beállítással készített fényképek esetén, illetve ha az Egyenletes beállítást választotta a Picture Control beállítása menüpontban (0 Picture Control beállítás kiválasztása), vagy szélső értékeket adott meg a Picture Control beállításokban (0 Picture Control beállítások).
 • % módban a véletlenszerűen elhelyezkedő fényes képpontok, köd vagy vonalak formájában jelentkező zaj sokkal észrevehetőbb lehet az alacsony megvilágításnál készült képeken.

Videó módban vibrálás vagy sávosodás jelentkezik: Válasszon olyan beállítást a videofelvétel menü Vibrációcsökkentés menüpontjában, amely megfelel a helyi elektromos hálózat frekvenciájának (0 Vibrációcsökkentés).


Fényes területek vagy sávok jelennek meg élő nézetben: Villogó fényt, vakut vagy más rövid időre felvillanó fényforrást használt élő nézetben.


Nem rögzül hang a videókhoz: A videofelvétel menü Mikrofon érzékenység menüpontjában a Mikrofon ki beállítást választotta (0 Mikrofon érzékenység).


Az élő nézet váratlanul megszakad vagy el sem indul: Az élő nézet a fényképezőgép belső áramköreinek védelme érdekében automatikusan befejeződhet az alábbi esetekben:

 • Magas környezeti hőmérséklet esetén
 • A fényképezőgépet hosszabb ideig használta élő nézet módban, vagy videók rögzítésére
 • A fényképezőgépet hosszabb ideig használta sorozatfelvétel kioldási módban

Ha az élő nézet nem indul el az a gomb megnyomásakor, várja meg, amíg a belső áramkörök lehűlnek, és próbálkozzon újra. Felhívjuk a figyelmét arra, hogy a fényképezőgép felmelegedhet, ez azonban nem utal meghibásodásra.


Élő nézet során képhibák jelentkeznek: „Zaj” (véletlenszerűen elhelyezkedő fényes képpontok, köd vagy vonalak) és nem várt színek jelenhetnek meg, ha élő nézetben ráközelít az objektíven át látható képre (0 Élő nézet ellenőrzése zoommal); videók esetében a véletlenszerűen elhelyezkedő fényes képpontok, köd és fényes foltok mennyisége és eloszlása függ a képmérettől és a képkockasebességtől (0 Képméret, képkockasebesség és videominőség). Élő nézetben a fényképezőgép belső áramköreinek felmelegedése esetén is megjelenhetnek véletlenszerűen elhelyezkedő fényes képpontok, köd vagy fényes foltok; lépjen ki az élő nézetből, amikor nem használja a fényképezőgépet.


Menüelem nem választható: Egyes beállítások nem minden módban használhatók.


Fényképezés (P, S, A, M)


A készülék letiltotta a zárkioldást:

 • Nem-CPU objektívet csatlakoztatott: forgassa a fényképezőgép módválasztó tárcsáját M állásba (0 Objektív típusok).
 • A módválasztó tárcsát S állásba forgatta, miután A vagy % záridőt választott M módban: válasszon másik záridőt (0 S: Záridő-előválasztásos automatikus).

Nem használható az összes záridő: Vakut használ. A vakuszinkron sebességét az e1 Egyéni beállítás segítségével határozhatja meg (Vakuszinkron sebessége); amikor kompatibilis vakuegység csatlakozik, a záridők teljes tartományának használatához válassza az 1/320 mp (Automatikus FP) vagy az 1/250 mp (Automatikus FP) beállítást (0 Vakuszinkron sebessége).


Nem mérhető a fehéregyensúly: A téma túl sötét vagy túl világos (0 Felhasználói beállítás).


A kép nem állítható be forrásként a felhasználói fehéregyensúly méréséhez: A képet nem D7500 fényképezőgéppel készítették (0 Fehéregyensúly-beállítás másolása fényképről).


A fehéregyensúly-sorozat nem áll rendelkezésre:


A Picture Control hatása képenként változó: Automatikus beállítást adott meg a Picture Control beállítása menüpontban, Automatikus értéken alapuló Picture Control beállítást választott, illetve A (automatikus) beálltást adott meg élesítéshez, tisztasághoz, kontraszthoz vagy színtelítettséghez. Ha több fényképen konzisztens eredményt szeretne elérni, válasszon másik beállítást (0 Picture Control beállítások).


A fénymérési mód nem módosítható: Érvényben van az automatikus expozíció rögzítése funkció (0 Automatikus expozíció rögzítése).


Expozíciókompenzáció nem használható: A fényképezőgép M módban van. Válasszon másik módot.


A hosszú időtartamú expozícióknál vöröses foltok vagy más jelenségek formájában zaj jelentkezik: Kapcsolja be a hosszú expozíciós zajcsökkentést (0 Hosszú expozíció zajcsökk.).


Visszajátszás


A NEF (RAW) képet nem lehet visszajátszani: A fénykép NEF + JPEG képminőség-beállítással készült (0 Képminőség).


Más fényképezőgépekkel készített fényképeket nem lehet megtekinteni: Előfordulhat, hogy a más márkájú fényképezőgépekkel készült fényképek nem jelennek meg megfelelően.


Visszajátszás során néhány kép nem jelenik meg: Válassza a Visszajátszás mappa menüpont Összes elemét (0 Visszajátszás mappa).


A fényképezőgépen megjelenő üzenet azt állítja, hogy a mappa nem tartalmaz képeket: Válassza a Visszajátszás mappa menüpont Összes elemét (0 Visszajátszás mappa).


Az „álló” (portré) tájolású fényképek „fekvő” (tájkép) tájolással jelennek meg:

 • A fénykép készültekor az Automatikus képelforgatás menüpont Ki eleme volt érvényben (0 Automatikus képelforgatás).
 • Válassza a Képelforgatás álló helyzetbe menüpont Be elemét (0 Képelforgatás álló helyzetbe).
 • A fénykép a felvétel elkészülte utáni megtekintés céljából jelenik meg (0 Kép megtekintése).
 • A fényképezőgép felfelé vagy lefelé mutatott, amikor a fénykép készült.

Nem lehet törölni a fényképet:


Nem retusálható a kép: A kép nem szerkeszthető tovább ezzel a fényképezőgéppel.


Nem lehet kiválasztani a fényképet nyomtatásra: A kép NEF (RAW) formátumban készült. Másolja a képet számítógépre, majd nyomtassa ki az NX Studio szoftverrel (0 Csatlakozások). Emellett a NEF (RAW) képek JPEG formátumba menthetők a NEF (RAW) feldolgozás menüpontban (0 NEF (RAW) feldolgozás).


A képek nem jelennek meg a nagy felbontású videó eszközön: Ellenőrizze, hogy (külön beszerezhető) HDMI-kábellel csatlakozik-e.


Nem lehet a fényképeket számítógépre átvinni: Az operációs rendszer nem kompatibilis a fényképezőgéppel, vagy az átviteli szoftverrel. A fényképek számítógépre történő másolásához használjon kártyaolvasót.


Az NX Studio porszemcse-eltávolító funkciójával nem érhető el a kívánt hatás: A képérzékelő tisztítása megváltoztatja a képérzékelőn lévő por helyzetét. A képérzékelő tisztítását megelőzően rögzített porszemcse-eltávolítási referenciaadatok nem használhatók a képérzékelő tisztítása után készített fényképekkel. A képérzékelő tisztítása után rögzített porszemcse-eltávolítási referenciaadatok nem használhatók a képérzékelő tisztítása előtt készített fényképekkel.


A számítógép a fényképezőgéptől eltérő módon jeleníti meg a NEF (RAW) képeket: Más gyártótól származó szoftverek nem jelenítik meg a Picture Control beállítások, az Aktív D-Lighting és a vignettálás vezérlése funkció hatásait. Használja az NX Studio szoftvert (0 Csatlakozások).


Bluetooth és Wi-Fi (vezeték nélküli hálózatok)


Intelligens eszközök nem jelenítik meg a fényképezőgép SSID azonosítóját (hálózati nevét):

 • Ellenőrizze a fényképezőgép beállítás menüjében, hogy a Repülőgép üzemmód menüpont Kikapcsol lehetősége van-e érvényben (0 Repülőgép üzemmód).
 • Ellenőrizze a fényképezőgép beállítás menüjében, hogy a Bluetooth > Hálózati csatlakozás menüpont Bekapcsol lehetőségét választotta-e.
 • Próbálja meg kikapcsolni, majd újra bekapcsolni az intelligens eszköz Wi-Fi funkcióját.

Nem lehet vezeték nélküli nyomtatókhoz és más vezeték nélküli eszközökhöz kapcsolódni: Ez a fényképezőgép csak olyan készülékekhez tud csatlakozni, amelyekre telepítették a SnapBridge alkalmazást.


Egyéb


A rögzítés dátuma helytelen: A fényképezőgép órája kevésbé pontos, mint a legtöbb karóra és háztartási óra. Időnként ellenőrizze az órát pontosabb időmérők ellenében, és ha szükséges, állítsa be újra.


Menüelem nem választható: Néhány menüelem nem használható a beállítások bizonyos kombinációinál, illetve ha nincs a gépben memóriakártya. Felhívjuk figyelmét, hogy az Akkumulátor adatai menüpont nem elérhető, ha a fényképezőgép áramellátását külön megvásárolható tápcsatlakozó és hálózati tápegység biztosítja.