K (Színhőmérséklet választása) beállítástól eltérő lehetőség kiválasztása esetén a fehéregyensúly „finomhangolásával” kiegyenlítheti a fényforrás színváltozását, vagy szándékosan színárnyalatot adhat a képnek.

A fehéregyensúly menü

A fehéregyensúly fényképezés menüben való finomhangolásához válassza a Fehéregyensúly menüpontot, és kövesse az alábbi lépéseket.

 1. Jelenítse meg a finomhangolási beállításokat.

  Jelölje ki a kívánt fehéregyensúly-beállítást, és nyomja meg a 2 gombot (ha az almenü jelenik meg, válassza ki a kívánt elemet, és a finomhangolási beállítások megjelenítéséhez nyomja meg ismét a 2 gombot; a felhasználói fehéregyensúly finomhangolására vonatkozó információkat lásd „A fehéregyensúly felhasználói beállításának finomhangolása” részben, 0 A fehéregyensúly felhasználói beállításának finomhangolása).

 2. Végezze el a fehéregyensúly finomhangolását.

  A választógomb segítségével végezze el a fehéregyensúly finomhangolását. A fehéregyensúly finomhangolását a borostyán (A)–kék (B) tengelyen 0,5-ös lépésekben, a zöld (G)–bíborvörös (M) tengelyen pedig 0,25-ös lépésekben hajthatja végre. A vízszintes (borostyán-kék) tengelyen állítható a színhőmérséklet, míg a függőleges (zöld-bíborvörös) tengely hatása a megfelelő color compensation (CC, színhőmérséklet-kompenzációs) szűrőkéhez hasonló. A vízszintes tengely lépésközei nagyjából 5 mirednek, a függőleges tengely lépésközei kb. 0,05 fénysűrűség egységnek felelnek meg.

  Koordináták

  Beállítás

 3. Nyomja meg az J gombot.

  A beállítások elmentéséhez és a fényképezés menübe történő visszatéréshez nyomja meg az J gombot.

A L (U) gomb

Amennyiben nem a K (Színhőmérséklet választása) vagy a L (Felhasználói beállítás) funkció van érvényben, a L (U) gomb használható a fehéregyensúly finomhangolására a borostyán (A)–kék (B) tengely mentén (0 A fehéregyensúly menü; amennyiben L beállítás mellett kívánja finomra hangolni a fehéregyensúlyt, használja a fényképezés vagy a videofelvétel menüt „A fehéregyensúly felhasználói beállításának finomhangolása” részben leírtaknak megfelelően, 0 A fehéregyensúly felhasználói beállításának finomhangolása). A fehéregyensúly 0,5-ös lépésekben történő finomhangolásához (egy teljes lépés kb. 5 mirednek felel meg) nyomja meg a L (U) gombot, és forgassa addig a segédtárcsát, amíg a kívánt érték megjelenik a kijelzőn. A segédtárcsa balra történő elforgatása növeli a borostyán (A) arányát. A segédtárcsa jobbra történő elforgatása pedig a kék (B) arányát növeli.

L (U) gomb

Segédtárcsa

Funkciókijelző

Élő nézet

Élő nézetben a kiválasztott érték megjelenik a monitoron.

Fehéregyensúly finomhangolása

A fehéregyensúly finomhangolásának elvégzése után csillag („E”) jelenik meg a fehéregyensúly-beállítás mellett a kijelzőn. A finomhangolásra szolgáló tengelyeken beállítható színhőmérséklet-értékek relatív, nem pedig abszolút értékek. Ha „meleg” fehéregyensúly-beállítást, például J (izzólámpa) választott ki, és a kurzort a B (kék) irányba mozgatja, valamivel „hidegebb” tónusú fényképeket készíthet, melyek ténylegesen nem változnak kékes árnyalatúvá.

„Mired”

A színhőmérséklet bármilyen megváltoztatása nagyobb színkülönbséget eredményez alacsonyabb színhőmérséklet mellett, mint magasabb színhőmérséklet esetén. Az 1000 K módosítás például sokkal nagyobb színváltozást idéz elő egy 3000 K, mint egy 6000 K színben. A mired, amelyet úgy kapunk, hogy a színhőmérséklet reciprok értékét megszorozzuk 10 6-nal, olyan színhőmérsékleti mértékegység, amely ezeket a különbségeket figyelembe veszi, és ezért a színhőmérséklet-kompenzáló szűrők mértékegysége. Pl.:

 • 4000 K–3000 K (1000 K a különbség) = 83 mired
 • 7000 K-6000 K (1000 K a különbség) = 24 mired

Lásd még

A fehéregyensúly változtatásával „sorozatba állíthatja” az aktuális fehéregyensúly-értéket, erről a „Sorozatkészítés” részben tájékozódhat (0 Fehéregyensúly-sorozat).