A Nikon speciális Kreatív Megvilágítási Rendszere (CLS) továbbfejlesztett kommunikációt biztosít a fényképezőgép és a kompatibilis vakuegységek között a még tökéletesebb vakus fényképezés érdekében.

CLS-kompatibilis vakuegységek

CLS-kompatibilis vakuegységek
(PDF; 52,6 KB)

Az SU-800 vezeték nélküli vakuvezérlő: CLS-kompatibilis fényképezőgépre szerelve az SU-800 vezérlőként használható legfeljebb három csoportba rendezett SB-5000, SB-910, SB-900, SB-800, SB-700, SB-600, SB-500 vagy SB-R200 vakuegységekhez. Maga az SU-800 nincs vakuval felszerelve.

Külső vakuegységek vaku módjának kiválasztása

A külső vakuegységek vaku módja ugyanazon a módon választható ki, mint a beépített vaku vaku módja, vagyis a M (Y) gomb nyomva tartásával és a fő vezérlőtárcsa elfogatásával.

Modellfény

A CLS-kompatibilis vakuegységek modellfényt bocsátanak ki, amikor megnyomja azt a vezérlőgombot, amelyhez az f1 Egyéni beállításban (Egyéni vezérléskiosztás) a Modellfény beállítást társította. Ez a funkció fejlett vezeték nélküli megvilágítással használható, segítségével ellenőrizheti a több vakuval elért teljes megvilágítás eredményét.

Más vakuegységek

Más vakuegységek
(PDF; 45,7 KB)

Vakuérték rögzítés használata külső vakuegységekkel

A vakuérték rögzítés funkció külső vakuegységekkel (0 CLS-kompatibilis vakuegységek) i-TTL, illetve (amennyiben támogatott) mérő elővillantás qA és mérő elővillantás A vakuvezérlési módban áll rendelkezésre (további tájékoztatást a vakuegységhez mellékelt használati útmutatóban talál). Felhívjuk a figyelmét arra, hogy amikor fejlett vezeték nélküli megvilágítással vezérel távoli vakuegységeket, akkor a vezérlő vaku vagy legalább az egyik távoli csoport vakuvezérlési módját a TTL, a qA vagy az A lehetőségre kell állítania.

Fénymérés

Külső vakuegység használata esetén a vakuérték rögzítéséhez alkalmazott fénymérési területek a következők:

Vakuegység Vaku mód A fénymérés területe
Önálló vakuegység i-TTL A kép 4 mm átmérőjű középpontja
qA A vaku fénymérőjével mért terület
Más vakuegységekkel együtt használva (Fejlett vezeték nélküli megvilágítás) i-TTL Teljes kép
qA A vaku fénymérőjével mért terület
A

Megjegyzések a külső vakuegységekről

Részletes útmutatást a vakuegység használati útmutatójában talál. Ha a vakuegység támogatja a CLS-t, olvassa el a CLS-kompatibilis digitális SLR fényképezőgépekről szóló részt. A D7500 készüléket az SB-80DX, SB-28DX és SB-50DX használati útmutatója nem tartalmazza a „digitális SLR” kategóriában.

Amennyiben j, % és u módtól eltérő fényképezés módokban külső vakuegységet használ, a vaku minden egyes felvételnél villan, még azokban a módokban is, amelyekben a beépített vaku nem használható.

i-TTL vakuvezérlés 100 és 12 800 közötti ISO érzékenységnél használható. A 12800 feletti értékeknél a kívánt eredmény esetleg nem érhető el bizonyos tartományokban vagy rekeszbeállításoknál. Ha i-TTL vagy nem TTL automatikus módban a fénykép elkészítése után a vaku készenléti jelzőfénye (M) körülbelül három másodpercig villog, a vaku maximális teljesítményen működött, és előfordulhat, hogy a kép alulexponált lesz (csak CLS-kompatibilis vakuegységek esetén; más vakuegységek expozíció és vaku töltöttségi jelzőjére vonatkozólag tájékozódjon a vakuhoz mellékelt használati útmutatóban).

i-TTL és automatikus rekesz (qA) vakuvezérlési módban a külső vakuegységgel vagy a fényképezés menü Vakuvezérlés menüpontjával kiválasztott vakukompenzáció hozzáadódik a M (Y) gombbal és a vezérlőtárcsával megadott vakukompenzáció értékéhez.

Ha SC 17, 28 vagy 29 szinkronkábelt használ vakus fényképezéshez, elképzelhető, hogy i-TTL módban nem biztosítható az optimális expozíció. Azt javasoljuk, hogy ilyenkor általános i-TTL derítővakuzást válasszon. Készítsen próbafelvételt és nézze meg az eredményt a monitoron.

i-TTL módban használja a vakuegységhez mellékelt fényszórópanelt vagy az indirekt vakuzásra szolgáló adaptert. Más paneleket, például diffúzorpanelt ne használjon, mert ez nem megfelelő expozíciót eredményezhet.

Az SB-5000, SB-910, SB-900, SB-800, SB-700, SB-600, SB-500 és SB-400 vaku vörösszemhatás-csökkentő funkciót is kínál, míg az SB-5000, SB-910, SB-900, SB-800, SB-700, SB-600 és az SU-800 AF-segédfénnyel rendelkezik, amely a következő megszorításokkal használható:

 • SB-5000: Az AF-segédfény az ábrán látható élességpontokat használó 24–135 mm-es AF objektívekkel áll rendelkezésre.

  Gyújtótávolság 24-30 mm
  31-48 mm
  49-135 mm
 • SB-910 és SB-900: Az AF-segédfény az ábrán látható élességpontokat használó 17–135 mm-es AF objektívekkel áll rendelkezésre.

 • SB-800, SB-600 és SU-800: Az AF-segédfény az ábrán látható élességpontokat használó 24-105 mm-es AF objektívekkel áll rendelkezésre.

  Gyújtótávolság 24-31 mm
  32-105 mm
 • SB-700: Az AF-segédfény az ábrán látható élességpontokat használó 24–135 mm-es AF objektívekkel áll rendelkezésre.

Az objektív típusától és a rögzítendő jelenettől függően az élességjelzés (I) akkor is megjelenhet, ha a téma nincs fókuszban, illetve előfordulhat, hogy a fényképezőgép nem képes beállítani az élességet, ezért letiltja a zárkioldást.

P módban a maximális rekeszt (minimális f-értéket) az ISO érzékenység az alábbi értékekre korlátozza:

Maximális rekesz a következő ISO egyenértékek esetén:
100 200 400 800 1600 3200 6400 12800
4 5 5.6 7.1 8 10 11 13

Ha az objektív legnagyobb rekeszértéke a fenti értéknél kisebb, akkor az objektív legnagyobb rekeszértéke lesz a maximális rekeszérték.

Vonalak formájában zaj jelentkezhet azokon a vakuval készített fényképeken, amelyek rögzítésekor SD-9 vagy SD-8A nagy teljesítményű elemtartó csatlakozott közvetlenül a fényképezőgéphez. Ilyenkor csökkentse az ISO érzékenységet, vagy növelje a fényképezőgép és az elemtartó közötti távolságot.

Az AS-15 szinkronizálási csatlakozó adapter

Amennyiben (külön beszerezhető) AS-15 szinkronizálási csatlakozó adaptert rögzít a fényképezőgép vakupapucsára, a vakutartozékok szinkronizálási csatlakozón keresztül csatlakoztathatók.

Más gyártók vakuegységei

A fényképezőgép nem használható olyan vakuegységekkel, amelyek 250 V-ot meghaladó feszültséggel terhelnék a fényképezőgép X formájú érintkezőit vagy a vakupapucs rövidre zárható érintkezőit. Ilyen vakuegység használata nem csak a fényképezőgép megfelelő működését akadályozhatja meg, de károsíthatja a fényképezőgép és/vagy a vaku szinkronizációs áramkörét is.