ИПТЦ унапред подешене поставке се могу креирати или уређивати на камери и уградити у нове фотографије као што је описано у наставку.

 • Такође можете учитати ИПТЦ унапред подешене поставке креиране на рачунару.

 • Да бисте креирали ИПТЦ унапред подешене поставке и сачували их на меморијским картицама за каснији увоз, користите ИПТЦ Пресет Манагер ( ИПТЦ Пресет Манагер ).

Креирање, преименовање, уређивање и копирање унапред подешених поставки

Означите [ Едит/саве ] и притисните 2 да бисте приказали [ Селецт пресет то едит ор саве ] листу постојећих унапред подешених поставки.

 • Да бисте изменили или преименовали унапред подешену поставку, означите је и притисните 2 . Да бисте креирали нову унапред подешену поставку, означите „Унусед“ и притисните 2 .

  • [ Преименуј ]: Преименујте унапред подешену вредност.

  • [ Уреди ИПТЦ информације ]: Приказ изабраног унапред подешеног ( Опрез: ИПТЦ информације ). Изабрана поља се могу уређивати по жељи.

 • Да бисте копирали унапред подешено, означите га и притисните X . Означите одредиште, притисните J и дајте назив копији.

Брисање унапред подешених поставки

Да бисте избрисали унапред подешене поставке, означите [ Делете ] и притисните 2 .

Ембеддинг Пресетс

Истицањем [ Ауто ембед дуринг схоотинг ] и притиском на 2 приказује се листа унапред подешених поставки. Означите унапред подешено и притисните J ; изабрани унапред сет ће бити уграђен у све наредне фотографије. Да бисте онемогућили уграђивање, изаберите [ Искључено ].

Преглед ИПТЦ података
 • Уграђена унапред подешена подешавања могу се видети на страници [ ИПТЦ подаци ] на екрану са информацијама о фотографији.

 • Да бисте приказали страницу [ ИПТЦ подаци ], изаберите ( M ) и [ Подаци о снимању ] и [ ИПТЦ подаци ] за [ Опције приказа репродукције ] у менију репродукције.

Копирање унапред подешених поставки на меморијску картицу

Да бисте копирали ИПТЦ унапред подешене поставке са камере на меморијску картицу, изаберите [ Учитај/сачувај ] > [ Слот 1 ] или [ Слот 2 ], а затим означите [ Копирај на картицу ] и притисните 2 . Изаберите жељену меморију и одредиште (1–99) и притисните J да копирате унапред подешену вредност на картицу.

Копирање унапред подешених поставки у камеру

Камера може да сачува до десет унапред подешених подешавања; да бисте копирали ИПТЦ унапред подешене поставке са меморијске картице на изабрано одредиште на камери, изаберите [ Учитај/сачувај ] > [ Слот 1 ] или [ Слот 2 ], а затим означите [ Копирај у камеру ] и притисните 2 .

 • Означите унапред подешено и притисните J да пређете на листу [ Селецт дестинатион ]. Да бисте прегледали означени унапред постављени, притисните W ( Q ) уместо да притиснете J . Након прегледа унапред подешеног, притисните J да пређете на листу [ Селецт дестинатион ].

 • Означите одредиште и притисните J да бисте приказали дијалог у којем можете именовати унапред подешену вредност. Именујте унапред подешену вредност по жељи и притисните X да копирате унапред подешену вредност у камеру.

 • Поред десет претходно поменутих унапред подешених вредности, камера може да ускладишти до три КСМП/ИПТЦ унапред подешена подешавања креирана на рачунару и сачувана у КСМП формату. КСМП/ИПТЦ унапред подешене поставке се не приказују током репродукције. Не могу се ни копирати са фотоапарата на меморијску картицу.

Опрез: ИПТЦ информације
 • Камера подржава само стандардне римске алфанумеричке знакове. Остали знакови се неће правилно приказати осим на рачунару.

 • Имена унапред подешених поставки ( Креирање, преименовање, уређивање и копирање унапред постављених поставки) могу бити дугачка до 18 знакова. Ако је унапред подешено са дужим именом направљено помоћу рачунара, сви знакови иза осамнаестог ће бити избрисани.

 • У наставку је наведен број знакова који се могу појавити у сваком пољу. Сви знакови преко ограничења биће избрисани.

Поље

Макс. дужина

Наслов

2000

ИД догађаја

64

Наслов

256

Назив објекта

256

Цити

256

Стање

256

Држава

256

Категорија

3

Супп. Цат. (додатне категорије)

256

Билине

256

Наслов ауторке

256

Писац/уредник

256

Кредит

256

Извор

256

ИПТЦ

ИПТЦ је стандард који је успоставио Међународни савет за телекомуникације за штампу (ИПТЦ) са намером да појасни и поједностави информације које су потребне када се фотографије деле са разним публикацијама.

ИПТЦ Пресет Манагер

ИПТЦ унапред подешене поставке се могу креирати на рачунару и сачувати на меморијским картицама помоћу софтвера ИПТЦ Пресет Манагер. ИПТЦ Пресет Манагер може се бесплатно преузети са УРЛ адресе испод. Упутства за употребу су доступна преко помоћи на мрежи.

хттпс://довнлоадцентер.никонимглиб.цом/

B Мени за подешавање: Подешавање камере

Форматирајте меморијску картицуЈезикВременска зона и датумОсветљеност монитораБаланс боја монитораОсветљеност тражилаБаланс боја тражилаВеличина екрана Финдер (фотографија Лв)Ограничите избор режима монитораАутоматско ротирање инфо дисплејаОпције финог подешавања АФ-аПодаци о објективу који нису ЦПУСачувај позицију фокусаАутоматско искључивање температуреПонашање сензорског штита при искључењуОчистите сензор сликеСлика Дуст Офф Реф ПхотоМапирање пикселаИмаге ЦомментИнформације о ауторским правимаИПТЦОпције гласовног записаЦамера СоундсТихи режимДодирните контролеХДМИПриоритет УСБ везеПодаци о локацији (уграђени)Опције бежичног даљинског управљача (ВР).Додели даљински (ВР) Фн дугмеОзначавање усаглашеностиИнформације о батеријиУСБ напајањеУштеда енергије (режим за фотографије)Слот Емпти Релеасе ЛоцкСачувај/учитај подешавања менијаРесетовање свих подешавањаВерзија фирмвера