A fényképezőgép a kiválasztott időközönként automatikusan képeket készít, hogy időzített néma videofelvételt hozzon létre.

Időzített videók rögzítése

Fényképezés előtt

Időzített videó fényképezése előtt készítsen egy próbafelvételt az aktuális beállításokkal, és tekintse meg az eredményt a monitoron. Az időzített videók a megadott videó kivágással készülnek; a kompozíció ellenőrzéséhez az Időzített videó kijelzőn nyomja meg a W (M) gombot (az Időzített videó kijelzőre való visszatéréshez nyomja meg ismét a W/M gombot). A következetes színezés érdekében ne az v (automatikus) vagy D (automatikus természetes fény) fehéregyensúly-beállítást válassza (0 Fehéregyensúly).

Ajánlatos állványt használni és kikapcsolni a rázkódáscsökkentés (VR) funkciót. A felvételkészítés elindítása előtt rögzítse a fényképezőgépet állványra. A felvétel zavartalan elvégzése érdekében használjon teljesen feltöltött akkumulátort vagy külön megvásárolható hálózati tápegységet és tápcsatlakozót. Zárja le a kereső zárját, így megakadályozza, hogy a keresőn át bejutó fény megjelenjen a fényképeken vagy zavarja az expozíciót.

 1. Válassza az Időzített videó lehetőséget.

  Jelölje ki a videofelvétel menü Időzített videó elemét, és az időzített videó beállításainak megjelenítéséhez nyomja meg a 2 gombot.

 2. Adja meg az időzített videó beállításait.

  Adja meg az időzített videó beállításait az alább leírtak szerint.

  • A felvételkészítés időközének kiválasztásához:

   Jelölje ki az Időköz menüpontot, és nyomja meg a 2 gombot.

   Válasszon a várható leghosszabb záridőnél hosszabb időközt (percben és másodpercben megadva), majd nyomja meg az J gombot.

  • A felvétel teljes időtartamának megadásához:

   Jelölje ki a Fényképezési idő menüpontot, majd nyomja meg a 2 gombot.

   Állítsa be a fényképezés időtartamát (legfeljebb 7 óra 59 perc), majd nyomja meg az J gombot.

  • Az expozíció simításának engedélyezéséhez vagy letiltásához:

   Jelölje ki az Expozíció simítás menüpontot, majd nyomja meg a 2 gombot.

   Jelöljön ki egy menüelemet, és nyomja meg az J gombot.

  • A néma fényképezés engedélyezéséhez vagy letiltásához:

   Jelölje ki a Néma fényképezés menüpontot, és nyomja meg a 2 gombot.

   Jelöljön ki egy menüelemet, és nyomja meg az J gombot.

   A Be lehetőség kiválasztása esetén a zár vagy a tükör keltette zaj csak a tükör felemelése és leengedése során hallható, a felvételkészítés elején és végén.

  • A képterület kiválasztásához:

   Jelölje ki a Képterület menüpontot, és nyomja meg a 2 gombot.

   Jelöljön ki egy menüelemet, és nyomja meg az J gombot.

  • A képméret és a képkockasebesség kiválasztásához:

   Jelölje ki a Képméret / képkockaseb. menüpontot, és nyomja meg a 2 gombot.

   Jelöljön ki egy menüelemet, és nyomja meg az J gombot.

  • Az időköz prioritásának beállításához:

   Jelölje ki az Időköz prioritása menüpontot, majd nyomja meg a 2 gombot.

   Jelöljön ki egy menüelemet, és nyomja meg az J gombot.

  A Be lehetőség kiválasztása esetén az időzített videó rögzítése befejeződik, ha a fényképezőgép nem képes beállítani az élességet, vagy más okból kifolyólag nem lehet kioldani a zárat.

 3. Indítsa el a felvételkészítést.

  Jelölje ki az Indítás lehetőséget, és nyomja meg az J gombot. A fényképezés mintegy 3 másodperc elteltével indul. A fényképezőgép a megadott időközönként felvételeket készít a beállított fényképezési idő lejártáig. Az elkészült időzített videó a videofelvétel menü Cél menüpontjában megadott memóriakártyára kerül rögzítésre (0 Cél).

Néma fényképezés

A Néma fényképezés menüpont Be elemének kiválasztása letiltja a fényképezőgép bizonyos funkcióinak működését, többek között:

A végső videofelvétel hosszának kiszámítása

A végső videofelvétel összes képkockájának számát kiszámíthatja, ha a fényképezési időt elosztja az időközzel, majd felfelé kerekíti az eredményt. Ezután a végső videofelvétel hossza kiszámítható úgy, hogy a felvételek számát elosztja a Képméret / képkockaseb. menüpontban megadott képkockasebességgel (0 Képméret / képkockaseb.). Például egy 1920 × 1080; 24p beállítással rögzített 48 képes videofelvétel körülbelül két másodperc hosszúságú. Az időzített videók maximális hossza 20 perc.

Képméret / képkockaseb.

Memóriakártya jelző Rögzített hossz/maximális hossz

Fényképezés megszakítása

Amennyiben az összes kép elkészítése előtt le szeretné állítani a fényképezést, akkor jelölje ki az időzített videó menü Ki lehetőségét, és nyomja meg az J gombot, vagy a képkockák készítése között nyomja meg az J gombot. A videó a fényképezés befejezéséig elkészült képkockákból lesz létrehozva. Vegye figyelembe, hogy a fényképezés leáll és nem kerül rögzítésre videó, ha eltávolítja vagy leválasztja az áramforrást, vagy kipattintja a rendeltetési helynek megjelölt memóriakártyát.

Nem készül fénykép

Ha a fényképezőgép nem képes automatikusan beállítani az élességet, akkor vagy leállítja az időzített videó készítését (amikor az Időköz prioritása menüpont Be eleme van érvényben), vagy átugrik a következő képkockára (amennyiben az Időköz prioritása menüpont Ki értékre van állítva), mivel a készülék minden felvétel előtt ismételten élességet állít.

Időzített videók

Időzített videó készítése nem kombinálható a fényképezőgép bizonyos funkcióival, például élő nézettel, videofelvétellel, hosszú időtartamú expozícióval (hosszú expozíciós vagy időzített fényképezéssel), önkioldóval, sorozatkészítéssel (0 Autom. sorozat beáll.), HDR-rel (széles dinamikatartomány; 0 HDR (széles dinamikatartom.)), többszörös expozícióval (0 Többszörös expozíció), időzített fényképezéssel (0 Időzített felvételkészítés) és fókusz léptetéssel (0 Fókuszléptetéses fényképezés). Felhívjuk figyelmét, hogy a záridő és az egyes képek memóriakártyára történő mentéséhez szükséges idő változásának függvényében a felvétel rögzítése és az új felvétel elkészítése közötti időtartam változhat. A felvétel nem indul el, ha az időzített videó nem készíthető el az aktuális beállításokkal (pl. a memóriakártya megtelt, az időköz vagy a fényképezési idő értéke nulla, vagy az időköz hosszabb a fényképezési időnél).

A fényképezés megszakadhat, ha működteti a fényképezőgép vezérlőgombjait, módosítja a beállításokat, vagy HDMI-kábelt csatlakoztat a készülékhez. A videó a fényképezés befejezéséig elkészült képkockákból lesz létrehozva. A felvétel befejezéséhez és fénykép rögzítéséhez nyomja le teljesen a kioldógombot.

Fényképezés közben

Fényképezés alatt az Q ikon villog, és az időzített videofelvétel jelzője megjelenik a funkciókijelzőn. A hátralévő idő (órában és percben megadva) közvetlenül a képek rögzítése előtt megjelenik a záridő kijelzésén. Egyéb alkalmakkor a hátralévő időt a kioldógomb félig történő lenyomásával lehet megjeleníteni. Bármely lehetőséget választotta a c2 Egyéni beállításban (Készenléti időzítő, 0 c2: Készenléti időzítő), a készenléti időzítő a fényképezés alatt nem kapcsol ki.

Beállítások módosítása felvételkészítés közben

A felvételkészítési és menübeállítások az egyes felvételek között módosíthatók. A monitor azonban a következő felvétel elkészítése előtt körülbelül 2 másodperccel kikapcsol.

Kép megtekintése

Fényképezés közben a K gomb nem használható képek megtekintésére, de az aktuális képkocka minden felvétel után megjelenik néhány másodpercre, ha a visszajátszás menü Kép megtekintése menüpontjában a Be beállítást választotta (0 Kép megtekintése). A képkocka megjelenítése alatt egyéb visszajátszási műveletek nem végezhetők.

Lásd még

A fényképezés befejezését jelző hangjelzéssel kapcsolatosan lásd a B > Hangjelzés beállítása részt (0 Hangjelzés beállítása).