Fényképeket készíthet kiválasztott időközönként, amíg a megadott számú felvétel el nem készül. Időzített felvételkészítés használatakor önkioldó (E) módtól eltérő kioldási módot válasszon.

Időzített fényképezés

Fényképezés előtt

Az időzített fényképezés elindítása előtt készítsen egy próbafelvételt az aktuális beállításokkal és ellenőrizze az eredményt a monitoron. Miután a beállításokat igény szerint módosította, zárja le a kereső zárját, így megakadályozza, hogy a keresőn át bejutó fény megjelenjen a fényképeken vagy zavarja az expozíciót.

A kezdési idő megadása előtt válassza ki a beállítás menü Időzóna és dátum elemét, és ellenőrizze, hogy a fényképezőgép órája a helyes időre és dátumra van-e állítva (0 Időzóna és dátum).

Ajánlatos állványt használni és kikapcsolni a rázkódáscsökkentés (VR) funkciót. A felvételkészítés elindítása előtt rögzítse a fényképezőgépet állványra. Teljesen feltöltött akkumulátort használjon, hogy elkerülje a felvételkészítés megszakadását. Ha nem tudja, hogy az akkumulátor megfelelően fel van-e töltve, a használat előtt töltse fel, vagy használjon (külön beszerezhető) hálózati tápegységet és tápcsatlakozót.

 1. Válassza az Időzített felvételkészítés menüpontot.

  Jelölje ki a fényképezés menü Időzített felvételkészítés elemét, és az időzített felvételkészítés beállításainak megjelenítéséhez nyomja meg a 2 gombot.

 2. Adja meg az időzített felvételkészítés beállításait.

  Adja meg az indítás kívánt napját és időpontját, az időközt, az időközönkénti felvételek számát, valamint az expozíció simítás, a néma fényképezés, az időköz prioritása és a kezdő tárolási mappa beállítását.

  • Az indítás napjának és időpontjának kiválasztásához:

   Jelölje ki az Indítási nap/idő kiválaszt. lehetőséget, és nyomja meg a 2 gombot.

   Jelöljön ki egy menüelemet, és nyomja meg az J gombot.

   Az azonnali felvételkészítéshez válassza a Most beállítást. A felvétel adott napon és időpontban való indításához válassza a Nap/idő kiválasztása lehetőséget, adja meg a dátumot és az időt, majd nyomja meg az J gombot.

  • A felvételek időközének kiválasztásához:

   Jelölje ki az Időköz menüpontot, és nyomja meg a 2 gombot.

   Adja meg az időközt (órában, percben és másodpercben), majd nyomja meg az J gombot.

  • Az időközönkénti felvételek számának kiválasztásához:

   Jelölje ki az Időközök × felvételszám/időköz elemet, és nyomja meg a 2 gombot.

   Válassza ki az időközök számát és az egyes időközönként készítendő felvételek számát, majd nyomja meg az J gombot.

   S (egyképes) módban az egyes időközök felvételei a d1 Egyéni beállításban (CL mód fényképezési sebess.; 0 d1: CL mód fényképezési sebess.) kiválasztott fényképezési sebességgel készülnek.

  • Az expozíció simításának engedélyezéséhez vagy letiltásához:

   Jelölje ki az Expozíció simítás menüpontot, majd nyomja meg a 2 gombot.

   Jelöljön ki egy menüelemet, és nyomja meg az J gombot.

  • A néma fényképezés engedélyezéséhez vagy letiltásához:

   Jelölje ki a Néma fényképezés menüpontot, és nyomja meg a 2 gombot.

   Jelöljön ki egy menüelemet, és nyomja meg az J gombot.

   A Be lehetőség kiválasztása esetén a zár és a tükör keltette zaj csak akkor hallható, amikor a fényképezés kezdetén és végén a tükör felemelkedik, illetve lezárul. Automatikus élességállítás nem használható.

  • Az időköz prioritásának beállításához:

   Jelölje ki az Időköz prioritása menüpontot, majd nyomja meg a 2 gombot.

   Jelöljön ki egy menüelemet, és nyomja meg az J gombot.

   A Be lehetőség kiválasztása esetén az időzített fényképezés befejeződik, ha a fényképezőgép nem képes beállítani az élességet, vagy más okból kifolyólag nem lehet kioldani a zárat.

  • A kezdő tárolási mappa beállításainak megadásához:

   Jelölje ki a Kezdő tárolási mappa menüpontot, és nyomja meg a 2 gombot.

   Jelölje ki a kívánt beállításokat, majd a kiválasztáshoz vagy a kiválasztás megszüntetéséhez nyomja meg a 2 gombot. A folytatáshoz nyomja meg az J gombot.

 3. Indítsa el a felvételkészítést.

  Jelölje ki az Indítás lehetőséget, és nyomja meg az J gombot. A felvételek első sorozatát a fényképezőgép a megadott kezdési időpontban fogja elkészíteni, vagy körülbelül 3 másodperc elteltével, ha a 2. lépésben az Indítási nap/idő kiválaszt. menüpont Most elemét állította be. A fényképezés a kiválasztott időközönként folytatódik, amíg az összes felvétel el nem készül.

Fényképezés közben

Időzített fényképezés közben a funkciókijelzőn Q ikon villog. A következő fényképezési időköz megkezdése előtt a záridő kijelzése a hátralévő időközök számát, a rekesz kijelzése pedig az aktuális időközben még elkészítendő felvételek számát mutatja. Egyéb alkalmakkor a hátralévő időközök és az időközökön belül elkészítendő felvételek számát úgy tekintheti meg, ha félig lenyomja a kioldógombot (a gomb felengedése után a záridő és a rekesz értéke jelenik meg a készenléti időzítő kikapcsolásáig).

Amíg az időzített fényképezés folyamatban van, módosíthatja a beállításokat, használhatja a menüket és visszajátszhat képeket. A monitor minden egyes időköz előtt körülbelül négy másodpercre automatikusan kikapcsol. Felhívjuk a figyelmét arra, hogy a fényképezőgép beállításainak az időzített felvételkészítés alatt történő módosítása leállíthatja a felvételt.

Kioldási mód

A kiválasztott kioldási módtól függetlenül a fényképezőgép minden egyes időközben elkészíti a megadott számú felvételt.

Az időzített fényképezés szüneteltetése

Az időzített fényképezést szüneteltetheti, ha az egyes időközök között megnyomja az J gombot, vagy kiválasztja az időzített felvételkészítés menü Szünet elemét.

Az időzített felvételkészítés folytatása

A felvételkészítés azonnali folytatásához válassza ki az Újraindítás beállítást.

Jelölje ki az Újraindítás lehetőséget, és nyomja meg az J gombot.

A felvételkészítés egy megadott időpontban történő folytatásához:

Az Indítási nap/idő kiválaszt. menüpontban jelölje ki a Nap/idő kiválasztása beállítást, és nyomja meg a 2 gombot.

Adja meg az indítás napját és időpontját, majd nyomja meg az J gombot.

Jelölje ki az Újraindítás lehetőséget, és nyomja meg az J gombot.

Az időzített felvételkészítés leállítása

Ha az összes fénykép elkészítése előtt kívánja leállítani az időzített fényképezést, válassza az időzített felvételkészítés menü Ki elemét.

Nem készül fénykép

A fényképek nem a megadott időközönként készülnek el, ha az aktuális időköz véget ér, mielőtt az előző időköz fényképe vagy fényképei elkészültek volna, a memóriakártya megtelt, illetve AF-S módban a fényképezőgép nem képes élességet állítani (a fényképezőgép ugyanis minden felvétel előtt újból beállítja az élességet). Automatikus élességállítási módban ha nyolc másodperc elteltével sem készül fénykép, a fényképezőgép vagy leállítja az időzített fényképezést (amikor az Időköz prioritása menüpont Be eleme van érvényben), vagy átugrik a következő időközre (amennyiben az Időköz prioritása menüpont Ki értékre van állítva).

Nincs elég memória

Ha a memóriakártya megtelt, az időzített felvételkészítés továbbra is aktív marad, de a gép nem készít több képet. A felvételkészítés folytatható (0 Az időzített felvételkészítés folytatása), ha töröl néhány képet, vagy kikapcsolja a fényképezőgépet és behelyez egy másik memóriakártyát.

Sorozatkészítés

Az időzített fényképezés elindítása előtt adja meg a sorozatkészítés beállításait. Ha az expozíciósorozat, a vakus sorozatkészítés vagy az ADL expozíciósorozat be van kapcsolva, miközben időzített fényképezés mód van érvényben, a fényképezőgép minden egyes időközben a sorozatkészítési programban megadott számú felvételt készíti el az időzített felvételkészítés menüben megadott felvételszámtól függetlenül. Ha a fehéregyensúly-sorozat be van kapcsolva időzített fényképezés közben, akkor a fényképezőgép minden egyes időközben egyetlen felvételt készít, amelyből az utófeldolgozás során létrehozza a sorozatkészítési programban megadott számú másolatot. Felhívjuk a figyelmét arra, hogy a sorozatkészítés funkció nem áll rendelkezésre időzített fényképezés alatt, amikor az Időköz prioritása menüpont Be eleme van érvényben.

Időzített fényképezés

Olyan időközt válasszon, amely hosszabb a megadott számú felvétel elkészítéséhez szükséges időnél, illetve – vaku használata esetén – a vaku feltöltéséhez szükséges időnél. Ha az időköz túl rövid, a 2. lépésben kiválasztott számnál kevesebb felvétel készülhet el (az időközök száma megszorozva az egy időköz alatt készítendő felvételek számával), illetve a vaku a teljes expozícióhoz szükségesnél alacsonyabb teljesítménnyel villanhat. A vakuteljesítmény akkor is a kívánt szint alá eshet, ha időközönként egynél több felvételt készít. Az időzített fényképezés nem használható a fényképezőgép bizonyos funkcióival, például élő nézetben vagy videofelvétel, időzített videó (0 Időzített videó) és hosszú időtartamú expozíció készítése (hosszú expozíciós vagy időzített fényképezés) során, illetve fókusz léptetéskor (0 Fókuszléptetéses fényképezés). Az időzített fényképezés akkor sem áll rendelkezésre, amikor a g1 Egyéni beállítás (Egyéni vezérléskiosztás) > Kioldógomb menüpontjának beállítása a Videók rögzítése (0 g1: Egyéni vezérléskiosztás). Vegye figyelembe, hogy a záridő, a fényképezési sebesség és a képek rögzítéséhez szükséges idő az egyes időközökben eltérő lehet, ezért az egyik időköz vége és a következő időköz kezdete között eltelő idő eltérő lehet. Ha a fényképezés nem végezhető el az aktuális beállításokkal (például, ha kézi expozíciós módban éppen a A vagy a % záridő-beállítás van érvényben, az időköz értéke nulla vagy a kezdési idő egy percnél rövidebb), figyelmeztetés jelenik meg a monitoron.

Az időzített fényképezés szünetel, ha kiválasztja a E (önkioldó) beállítást, vagy a fényképezőgépet ki-, majd ismételten bekapcsolja (kikapcsolt fényképezőgépen az időzített fényképezés leállítása nélkül cserélhet akkumulátort és memóriakártyát). Az időzített fényképezés szüneteltetése nem befolyásolja az időzített felvételkészítés beállításait.

Néma fényképezés

A Néma fényképezés menüpont Be elemének kiválasztása letiltja a fényképezőgép bizonyos funkcióinak működését, többek között: