A fényképezőgép a kiválasztott időközönként automatikusan felvételt készít, hogy a videofelvétel menü aktuálisan érvényben lévő képméret, képkockasebesség, videominőség és képterület beállításával időzített néma videofelvételt hozzon létre. Időzített videó i, j, P, S, A, M és SCENE módban rögzíthető.

Időzített videók rögzítése

Fényképezés előtt

Időzített videó fényképezése előtt készítsen egy próbafelvételt az aktuális beállításokkal, és tekintse meg az eredményt a monitoron (az időzített videók a megadott videó kivágással készülnek; a kompozíció ellenőrzéséhez használja az élő nézetet). A következetes színezés érdekében ne automatikus fehéregyensúly-beállítást válasszon (0 Fehéregyensúly). Miután igény szerint módosította a beállításokat, távolítsa el a gumi szemkagylót, és takarja le a keresőt a mellékelt keresősapkával, így megakadályozza, hogy a keresőn át bejutó fény megjelenjen a fényképeken vagy zavarja az expozíciót.

Állvány használata ajánlott. A fényképezés megkezdése előtt rögzítse a fényképezőgépet állványra. A fényképezés megszakadásának elkerülése érdekében használjon külön beszerezhető hálózati tápegységet és tápcsatlakozót, vagy teljesen feltöltött akkumulátort.

 1. Válassza az Időzített videó menüpontot.

  Jelölje ki a videofelvétel menü Időzített videó menüpontját, és az időzített videó beállításainak megjelenítéséhez nyomja meg a 2 gombot.

 2. Adja meg az időzített videó beállításait.

  Adja meg a kívánt időközt, a fényképezés teljes időtartamát és az expozíció simítás beállítását.

  • A felvételek időközének kiválasztásához:

   Jelölje ki az Időköz lehetőséget, és nyomja meg a 2 gombot.

   Válasszon a várható leghosszabb záridőnél hosszabb időközt (percben és másodpercben megadva), majd nyomja meg az J gombot.

  • A fényképezés teljes időtartamának megadásához:

   Jelölje ki a Fényképezési idő menüpontot, és nyomja meg a 2 gombot.

   Adja meg a kívánt fényképezési időt (legfeljebb 7 óra 59 perc), és nyomja meg az J gombot.

  • Az expozíció simítás be-, ill. kikapcsolásához:

   Jelölje ki az Expozíció simítás lehetőséget, és nyomja meg a 2 gombot.

   Jelölje ki a kívánt beállítást, és nyomja meg az J gombot.

 3. Indítsa el a felvételkészítést.

  Jelölje ki az Indítás lehetőséget, és nyomja meg az J gombot. A felvételkészítés kb. 3 mp után indul. A fényképezőgép a kiválasztott időközönként készít felvételeket a fényképezés megadott időtartamáig. Az elkészült időzített videókat a memóriakártyára rögzíti a készülék.

3840 × 2160

Amennyiben a videofelvétel menü Képméret / képkockaseb. menüpontjában a 3840 × 2160 képméret-beállítások egyikét választotta, a keresőben megjelenik az 1,3×-os DX-kivágás jelző és az 1,3×-os DX- kivágás; forgassa az élő nézet választót 1 állásba, és élő nézetben komponálja meg a felvételt.

A fényképezés befejezése

Amennyiben az összes fénykép elkészülése előtt kívánja befejezni a fényképezést, az időzített videó menüben jelölje ki a Ki elemet, és nyomja meg az J gombot, vagy a felvételek között, illetve közvetlenül egy felvétel rögzítését követően nyomja meg az J gombot. A videó a fényképezés befejezéséig elkészült képkockákból jön létre. A fényképezés befejeződik és nem kerül rögzítésre videó, ha eltávolítja vagy leválasztja az áramforrást, illetve kipattintja a memóriakártyát.

Nem készül fénykép

A fényképezőgép kihagyja az aktuális képkockát, ha nem képes egyszeri motoros automatikus élességállítással beállítani az élességet (ha AF-S beállítást adott meg, vagy a fényképezőgép egyszeri motoros automatikus élességállítást választott AF-A módban), illetve ha AF-C módban az a1 Egyéni beállításban (AF-C prioritás kiválasztása) az Élesség elem van érvényben (a fényképezőgép ugyanis minden felvétel előtt újból beállítja az élességet). Ilyen esetben a fényképezés a következő képkockával folytatódik.

Időzített videók

Időzített videó nem készíthető élő nézetben vagy videó rögzítése közben, A vagy % záridő-beállítás esetén, speciális hatások módban, illetve ha önkioldó mód, sorozatkészítés (0 Autom. sorozat beáll.), széles dinamikatartomány (HDR, 0 HDR (széles dinamikatartom.)), többszörös expozíció (0 Többszörös expozíció) vagy időzített fényképezés (0 Időzített felvételkészítés) van érvényben. Mivel a záridő és a kép memóriakártyára rögzítéséhez szükséges időtartam felvételenként változhat, a felvételrögzítés és a következő felvétel indítása közötti időköz változó lehet. A fényképezés nem kezdődik meg, ha az aktuális beállításokkal nem rögzíthető időzített videó (például a memóriakártya megtelt, az időköz vagy a fényképezési idő értéke nulla, vagy az időköz hosszabb a fényképezési időnél).

A fényképezés befejeződhet, ha működteti a fényképezőgép vezérlőit, módosítja a beállításokat vagy HDMI kábelt csatlakoztat. A videó a fényképezés befejezéséig elkészült képkockákból jön létre. A fényképezés befejezéséhez és fénykép rögzítéséhez nyomja le teljesen a kioldógombot.

A végső videó hosszának kiszámítása

A végső videó összes képkockájának számát kiszámíthatja, ha a fényképezési időt elosztja az időközzel, majd felfelé kerekíti az eredményt. Ezt követően kiszámítható a végső videó hossza; ehhez ossza el a felvételek számát a videofelvétel menü Képméret / képkockaseb. menüpontjában kiválasztott képkockasebességgel (0 Képméret / képkockaseb.). Például egy 48 képkockás, 1920 × 1080; 24p képkockasebességgel rögzített videó körülbelül két másodperc hosszúságú. Az időzített videók maximális hossza 20 perc.

1 Rögzített hossz/maximális hossz
2 Memóriakártya jelző
3 Képméret / képkockaseb.

Vakus fényképezés

Amennyiben időzített videó készítése során vakut kíván használni, akkor válassza a P, S, A, M módok egyikét, majd a fényképezés megkezdése előtt a M (Y) gomb megnyomásával emelje fel a vakut.

Fényképezés közben

A felvételkészítés során a kártyaművelet jelzőfénye világít, és az időzített videofelvétel jelző megjelenik a funkciókijelzőn. Közvetlenül az egyes képkockák rögzítését megelőzően a hátralévő idő (órában és percben) megjelenik a záridő kijelzésén. Egyéb alkalmakkor a hátralévő időt a kioldógomb félig történő lenyomásával tekintheti meg. Fényképezés közben a készenléti időzítő nem jár le – a c2 Egyéni beállításban (Készenléti időzítő, 0 c2: Készenléti időzítő) kiválasztott beállítástól függetlenül.

Kártyaművelet jelzőfénye

Megtekintheti az időzített videó aktuális beállításait, illetve leállíthatja a fényképezést (0 A fényképezés befejezése), ha a felvételek között megnyomja a G gombot. Amíg a fényképezés folyamatban van, az időzített videó menüje mutatja az expozíció simítást, az időközt és a hátralévő időt. Felvételkészítés alatt ezek a beállítások nem módosíthatók, továbbá fényképek sem játszhatók vissza, és az egyéb menübeállítások sem változtathatók meg.

Kép megtekintése

Felvételkészítés során a K gomb nem használható képek megtekintésére, de az aktuális képkocka minden felvétel után megjelenik néhány másodpercre, ha a visszajátszás menü Kép megtekintése menüpontjának Be eleme van érvényben (0 Kép megtekintése). A képkocka megjelenítése közben egyéb visszajátszási műveletek nem végezhetők.

Lásd még

A fényképezés befejezését jelző hangjelzéssel kapcsolatosan lásd a B > Hangjelzés beállítása részt (0 Hangjelzés beállítása).