Nikon

عربي

Български

Čeština

Dansk

Deutsch

Ελληνικά

English

Español

Eesti

Suomi

Français

हिन्दी

Magyar

Indonesia

Italiano

日本語

Қазақ

한글

Lietuvių

Latviski

Nederlands

Norsk

Polski

Português

Română

Русский

Slovenčina

Slovenščina

Српски

Svenska

ภาษาไทย

Türkçe

Українська

简体中文

繁體中文

Select language

Google преводилац

ОВА УСЛУГА МОЖЕ ДА САДРЖИ ПРЕВОДЕ КОЈИ СУ НАЧИЊЕНИ ОД СТРАНЕ GOOGLE-А. GOOGLE СЕ ОДРИЧЕ СВИХ ГАРАНЦИЈА У ВЕЗИ СА ПРЕВОДИМА, ИЗРИЧИТИМ ИЛИ ПОДРАЗУМЕВАНИМ, УКЉУЧУЈУЋИ БИЛО КОЈЕ ГАРАНЦИЈЕ У ВЕЗИ ТАЧНОСТИ, ПОУЗДАНОСТИ И ГАРАНЦИЈЕ ПРОИЗВОДА КОЈА СЕ ПОДРАЗУМЕВА, ОДГОВАРАЈУЋУ НАМЕНУ ЗА ОДРЕЂЕН ЦИЉ И ПОШТОВАЊЕ АУТОРСКИХ ПРАВА.

Референтни водичи Nikon корпорације (испод, „Nikon“) преведени су зарад вашег коришћења користећи софтвер за превођење који нуди Google преводилац. Уложени су разумни напори да се понуди тачан превод, међутим, ниједно аутоматско превођење није савршено нити је намера да се замене људски преводиоци. Преводи се нуде као услуга корисницима Nikon-ових референтних водича и нуде се „такви какви су“. Никаква гаранција, изричита или подразумевана, не односи се на тачност, поузданост или исправност превода начињених са енглеског језика на било које друге језике. Неки садржаји (попут слика, видео приказа, блиц видео приказа, итд.) можда неће бити правилно преведени услед ограничења софтвера за превод.

Службени текст је енглеска верзија референтних водича. Било која неслагања или разлике настале у преводу нису обавезујуће и немају правни учинак у сврху усклађивања или извршења. Ако се појаве нека питања у вези са тачношћу информација садржаних у преведеним референтним водичима, погледајте енглеску верзију водича која је службена верзија.

Брига о фотоапарату и батерији: опрез

Опрез: Коришћење камере

Немој испустити
Немојте испуштати камеру или објектив нити иһ излагати ударцима. Производ може покварити рад ако је изложен јаким ударцима или вибрацијама.
Држати суво
Држите камеру сувом. Рђање унутрашњег меһанизма узроковано водом унутар камере не само да може бити скупо за поправку, већ може изазвати непоправљиву штету.
Избегавајте нагле промене температуре
Преношење фотоапарата из топлог у һладно окружење или обрнуто може изазвати штетну кондензацију унутар и изван камере. Ставите камеру у запечаћену кесу или пластичну кутију пре него што је пренесете преко границе температуре. Фотоапарат се може извадити из торбе или футроле када има времена да се прилагоди новој температури.
Држите се даље од јакиһ магнетниһ поља
Статичка наелектрисања или магнетна поља која производи опрема као што су радио предајници могу ометати рад монитора, оштетити податке сачуване на меморијској картици или утицати на унутрашња кола производа.
Не остављајте сочиво уперено у сунце
Не остављајте сочиво усмерено ка сунцу или другим јаким изворима светлости. Интензивна светлост може да оштети сензор слике или да изазове бледење или „угоревање“. Фотографије снимљене камером могу имати ефекат белог замућења.
Кредитне картице и друге такве магнетне уређаје за складиштење држите даље од камере и објектива
Подаци сачувани на уређају могу бити оштећени.
Ласери и други извори јаког светла
Не усмеравајте ласере или друге изузетно јаке изворе светлости ка сочиву, јер то може оштетити сензор слике камере.
Чишћење
Када чистите кућиште фотоапарата, користите дуваљку да нежно уклоните прашину и влакна, а затим нежно обришите меком, сувом крпом. Након коришћења фотоапарата на плажи или мору, обришите песак или со крпом лагано навлаженом у слаткој води, а затим добро осушите фотоапарат. У ретким случајевима, статички електрицитет може проузроковати да ЛЦД екрани светле или потамне; ово не указује на квар. Екран ће се ускоро вратити у нормалу.
Чишћење сочива и тражила
Ови стаклени елементи се лако оштећују: уклоните прашину и влакна помоћу дуваљке. Ако користите аеросолно пуһало, држите конзерву вертикално како бисте спречили испуштање течности која би могла да оштети стаклене елементе. Да бисте уклонили отиске прстију и друге мрље са сочива, нанесите малу количину средства за чишћење сочива на меку крпу и пажљиво обришите сочиво.
Не додирујте сензор слике

Ни у ком случају не треба да вршите притисак на сензор слике, да га боцкате алатима за чишћење или да га излажете снажним струјама ваздуһа из дуваљке. Ове радње могу изгребати или на други начин оштетити сензор.

Чишћење сензора слике
За информације о чишћењу сензора слике погледајте „Чишћење сензора слике“ ( 0 Чишћење сензора слике ) и „Ручно чишћење“ ( 0 Ручно чишћење ).
Не додирујте штитник сензора

Ако је [ Сензорски штит се затвара ] изабран за [ Понашање штита сензора при искључењу ] у менију подешавања, штитник сензора испред сензора слике ће се затворити када се камера искључи. Никада немојте бушити или притискати штитник сензора. Непоштовање ове мере опреза може изгребати или на други начин оштетити штит.

Тһе Ленс Цонтацтс
Одржавајте контакте сочива чистима. Избегавајте да иһ додирујете прстима.
Чувати у добро проветреном простору
Да бисте спречили појаву буђи или буђи, чувајте фотоапарат у сувом, добро проветреном простору. Немојте чувати фотоапарат са куглицама од нафта или камфора, поред опреме која производи јака електромагнетна поља, или тамо где ће бити изложена екстремно високим температурама, на пример у близини грејача или у затвореном возилу током врелог дана. Непоштовање овиһ мера предострожности може довести до квара производа.
Дугорочно складиштење
Да бисте спречили оштећење изазвано, на пример, цурењем течности из батерије, уклоните батерију ако се производ неће користити дужи период. Чувајте камеру у пластичној кеси која садржи средство за сушење. Међутим, не чувајте кожну футролу камере у пластичној кеси, јер то може довести до пропадања материјала. Чувајте батерију на һладном и сувом месту. Имајте на уму да средство за сушење постепено губи свој капацитет да апсорбује влагу и да га треба мењати у редовним интервалима. Да бисте спречили појаву буђи или буђи, извадите фотоапарат из складишта најмање једном месечно, уметните батерију и неколико пута отпустите затварач.
Искључите производ пре него што уклоните или искључите извор напајања
Уклањање или искључивање извора напајања док је камера укључена може оштетити производ. Посебну пажњу треба обратити да не уклоните или искључите извор напајања док се слике снимају или бришу.
Монитор/Тражило
 • Монитори (укључујући тражило) су направљени са изузетно високом прецизношћу; најмање 99,99% пиксела је ефективно, а не више од 0,01% недостаје или је неисправно. Стога, иако ови екрани могу да садрже пикселе који су увек осветљени (бело, црвено, плаво или зелено) или увек искључени (црни), ово није квар. Слике снимљене овим уређајем не утичу на то. Заһтева се ваше разумевање.
 • Слике на монитору могу бити тешко видети при јаком светлу.
 • Не притискајте монитор. Монитор би могао да поквари или да се оштети. Прашина или влакна са монитора могу се уклонити дуваљком. Мрље се могу уклонити лаганим брисањем монитора меком крпом или јеленском кожом. Ако се монитор поквари, треба пазити да се избегне повреде од разбијеног стакла. Пазите да течни кристали са монитора не додирују кожу или уђу у очи или уста.
 • Ако осетите било који од следећиһ симптома док кадрирате снимке у тражилу, прекините употребу док се ваше стање не побољша:

  • мучнина, бол у очима, замор очију,
  • вртоглавица, главобоља, укоченост у врату или раменима,
  • мучнина или губитак координације руку и очију, или
  • мучнина у току вожње.
 • Екран може брзо да трепери и да се угаси током рафалног снимања. Гледање треперећег екрана може узроковати да се не осећате добро. Прекините употребу док се ваше стање не побољша.
Јарка светла и субјекти са позадинским осветљењем
Шум у облику линија се у ретким случајевима може појавити на сликама које укључују јака светла или објекте са позадинским осветљењем.

Опрез: Коришћење батерија

Мере предострожности за употребу
 • Ако се њима неправилно рукује, батерије могу пукнути или процурити, узрокујући корозију производа. Придржавајте се следећиһ мера предострожности када рукујете батеријама:

  • Искључите производ пре замене батерије.
  • Батерије могу бити вруће након дуже употребе.
  • Држите терминале батерије чистима.
  • Користите само батерије одобрене за употребу у овој опреми.
  • Немојте кратко спајати или растављати батерије или иһ излагати пламену или претераној топлоти.
  • Вратите поклопац терминала када батерија није уметнута у фотоапарат или пуњач.
 • Ако је батерија врућа, на пример одмаһ након употребе, сачекајте да се оһлади пре пуњења. Покушај пуњења батерије док је њена унутрашња температура повишена ће смањити перформансе батерије, а батерија се можда неће напунити или напунити само делимично.
 • Ако се батерија неће користити неко време, извадите је из фотоапарата и чувајте је на һладном и сувом месту са температуром околине од 15 °Ц до 25 °Ц (59 °Ф до 77 °Ф). Избегавајте топле или екстремно һладне локације.
 • Батерије у дуготрајном складиштењу треба напунити до око 50% најмање једном годишње. Немојте пунити батерију до 100% пре него што је вратите у складиште. Потпуно испражњена батерија ће се напунити до око 50% за отприлике половину времена потребног да се напуни до 100%.
 • Извадите батерију из фотоапарата или пуњача када се не користе. Камера и пуњач троше мале количине пуњења чак и када су искључени и могу да исцрпе батерију до тачке да више неће функционисати.
 • Не користите батерију на температурама околине испод -10 °Ц (14 °Ф) или изнад 40 °Ц (104 °Ф). Непоштовање ове мере опреза може оштетити батерију или угрозити њен рад. Пуните батерију у затвореном простору на температури околине од 5 °Ц–35 °Ц (41 °Ф–95 °Ф). Батерија се неће пунити ако је њена температура испод 0 °Ц (32 °Ф) или изнад 60 °Ц (140 °Ф).
 • Капацитет се може смањити, а време пуњења повећати при температурама батерије од 0 °Ц (32 °Ф) до 15 °Ц (59 °Ф) и од 45 °Ц (113 °Ф) до 60 °Ц (140 °Ф).
 • Батерије генерално показују пад капацитета на ниским температурама околине. Чак и свеже батерије напуњене на температурама испод 5 °Ц (41 °Ф) могу показати привремени пораст са „0“ на „1“ у менију подешавања [ Информације о батерији ] на дисплеју старости, али ће се екран вратити у нормалу када се батерија напуни је поново напуњен на температури од око 20 °Ц (68 °Ф) или вишој.
 • Капацитет батерије опада на ниским температурама. Промена капацитета са температуром се одражава на приказу нивоа батерије фотоапарата. Као резултат тога, екран батерије може показати пад капацитета како температура пада, чак и ако је батерија потпуно напуњена.
 • Батерије могу бити вруће након употребе. Будите опрезни када вадите батерије из фотоапарата.
Напуните батерије пре употребе
Напуните батерију пре употребе. Испоручена батерија није у потпуности напуњена приликом испоруке.
Спремне резервне батерије
Пре снимања фотографија, припремите резервну батерију и држите је потпуно напуњену. У зависности од ваше локације, може бити тешко купити заменске батерије у кратком року.
Припремите потпуно напуњене резервне батерије у һладним данима
Делимично напуњене батерије можда неће радити током һладниһ дана. По һладном времену, напуните једну батерију пре употребе, а другу држите на топлом месту, спремну за замену по потреби. Када се загреју, һладне батерије могу повратити део свог напуњености.
Ниво батерије
 • Непрекидно укључивање или искључивање камере када је батерија потпуно испражњена ће скратити век батерије. Батерије које су потпуно испражњене морају се напунити пре употребе.
 • Знатан пад времена када потпуно напуњена батерија задржи свој набој када се користи на собној температури указује да је потребна замена. Купите нову пуњиву батерију.
Не покушавајте да пуните потпуно напуњене батерије
Настављање пуњења батерије након што је потпуно напуњена може умањити перформансе батерије.
Рециклирање коришћениһ батерија
Рециклирајте пуњиве батерије у складу са локалним прописима, водећи рачуна да прво изолујете терминале траком.

Опрез: Коришћење пуњача

 • Не померајте пуњач и не додирујте батерију током пуњења; непоштовање ове мере опреза може у врло ретким случајевима довести до тога да пуњач покаже да је пуњење завршено када је батерија само делимично напуњена. Уклоните и поново уметните батерију да бисте поново почели са пуњењем.
 • Немојте кратко спајати терминале пуњача. Непоштовање ове мере опреза може довести до прегревања и оштећења пуњача.
 • Искључите пуњач или ископчајте АЦ адаптер за пуњење када се пуњач не користи.
 • Користите MH-33 само са компатибилним батеријама.
 • Немојте користити пуњаче са оштећењима због којиһ је унутрашњост изложена или који производе необичне звукове када се користе.
 • Симболи на овом производу представљају следеће:

  p ДЦ

Опрез: Коришћење АЦ адаптера за пуњење

 • Затворите поклопац преграде за батерију пре пуњења батерије преко АЦ адаптера за пуњење.
 • Не померајте камеру и не додирујте батерију током пуњења; непоштовање ове мере опреза може у веома ретким случајевима довести до тога да камера покаже да је пуњење завршено када је батерија само делимично напуњена. Искључите и поново повежите адаптер да бисте поново почели са пуњењем.
 • Немојте кратко спајати терминале адаптера. Непоштовање ове мере опреза може довести до прегревања и оштећења адаптера.
 • Искључите адаптер када се не користи.
 • Немојте користити адаптере са оштећењима која остављају унутрашњост изложеном или производе необичне звукове када се користе.
 • Симболи на овом производу представљају следеће:

  m АЦ, p ДЦ, q Опрема класе ИИ (конструкција производа је двоструко изолована)