Nikon

عربي

Български

Čeština

Dansk

Deutsch

Ελληνικά

English

Español

Eesti

Suomi

Français

हिन्दी

Magyar

Indonesia

Italiano

日本語

Қазақ

한글

Lietuvių

Latviski

Nederlands

Norsk

Polski

Português

Română

Русский

Slovenčina

Slovenščina

Српски

Svenska

ภาษาไทย

Türkçe

Українська

简体中文

繁體中文

Select language

Google преводилац

ОВА УСЛУГА МОЖЕ ДА САДРЖИ ПРЕВОДЕ КОЈИ СУ НАЧИЊЕНИ ОД СТРАНЕ GOOGLE-А. GOOGLE СЕ ОДРИЧЕ СВИХ ГАРАНЦИЈА У ВЕЗИ СА ПРЕВОДИМА, ИЗРИЧИТИМ ИЛИ ПОДРАЗУМЕВАНИМ, УКЉУЧУЈУЋИ БИЛО КОЈЕ ГАРАНЦИЈЕ У ВЕЗИ ТАЧНОСТИ, ПОУЗДАНОСТИ И ГАРАНЦИЈЕ ПРОИЗВОДА КОЈА СЕ ПОДРАЗУМЕВА, ОДГОВАРАЈУЋУ НАМЕНУ ЗА ОДРЕЂЕН ЦИЉ И ПОШТОВАЊЕ АУТОРСКИХ ПРАВА.

Референтни водичи Nikon корпорације (испод, „Nikon“) преведени су зарад вашег коришћења користећи софтвер за превођење који нуди Google преводилац. Уложени су разумни напори да се понуди тачан превод, међутим, ниједно аутоматско превођење није савршено нити је намера да се замене људски преводиоци. Преводи се нуде као услуга корисницима Nikon-ових референтних водича и нуде се „такви какви су“. Никаква гаранција, изричита или подразумевана, не односи се на тачност, поузданост или исправност превода начињених са енглеског језика на било које друге језике. Неки садржаји (попут слика, видео приказа, блиц видео приказа, итд.) можда неће бити правилно преведени услед ограничења софтвера за превод.

Службени текст је енглеска верзија референтних водича. Било која неслагања или разлике настале у преводу нису обавезујуће и немају правни учинак у сврху усклађивања или извршења. Ако се појаве нека питања у вези са тачношћу информација садржаних у преведеним референтним водичима, погледајте енглеску верзију водича која је службена верзија.

Изложеност

Избор а Режим снимања

Да бисте изабрали режим снимања, држите I дугме и ротирајте главни командни точкић. Изабрана опција је приказана на екрану снимања и контролној табли.

Режим Опис
П Програмирано аутоматски ( 0 П (Програмирано аутоматски) ) Користите за снимке и у другим ситуацијама у којима нема довољно времена за подешавање поставки камере. Камера аутоматски бира и брзину затварача и отвор бленде.
С Аутоматски са приоритетом затварача ( 0 С (аутоматски са приоритетом затварача) ) Користите за замрзавање или замућење покрета. Ви бирате брзину затварача; камера аутоматски подешава отвор бленде.
А Аутоматски са приоритетом бленде ( 0 А (аутоматски са приоритетом бленде) ) Користите за замућење позадине или фокусирање и предњег и позадинског плана. Ви бирате отвор бленде; камера аутоматски подешава брзину затварача.
М Ручно ( 0 М (ручно) ) Контролишете и брзину затварача и отвор бленде. Одаберите брзину затварача „Булб“ или „Тиме“ за дуге експозиције.

П ( Програмед Ауто )

 • У овом режиму, камера аутоматски прилагођава брзину затварача и отвор бленде према уграђеном програму како би осигурала оптималну експозицију у већини ситуација.
 • Различите комбинације брзине затварача и отвора бленде које производе исту експозицију могу се изабрати ротирањем главног командног точкића („флексибилни програм“).

  • Док је флексибилни програм на снази, приказује се индикатор флексибилног програма ( U ).
  • Да бисте вратили подразумеване поставке брзине затварача и отвора бленде, ротирајте главни командни точкић док се индикатор више не приказује. Флексибилни програм се такође може прекинути избором другог режима или искључивањем камере.

С ( Аутоматски с приоритетом затварача )

 • У аутоматском режиму са приоритетом затварача, бирате брзина затварача док камера аутоматски подешава отвор бленде за оптималну експозицију. Одаберите велике брзине затварача да бисте „замрзнули“ покрет, мале брзине затварача да бисте предложили кретање замућењем објеката у покрету.
 • Окрените главни командни точкић да бисте подесили брзину затварача.
 • Брзина затварача се може подесити на вредности између 1 / 32000 с и 30 с.
 • Брзина затварача се може закључати на изабрану вредност ( 0 ф4: Закључавање контроле , г3: Закључавање контроле ).

А ( Апертуре-Приорити Ауто )

 • У аутоматском режиму са приоритетом бленде, бирате отвор бленде док камера аутоматски прилагођава брзину затварача за оптималну експозицију.
 • Отвор бленде се може подесити окретањем подкомандног точкића.
 • Минималне и максималне вредности за отвор бленде се разликују у зависности од објектива.
 • Отвор бленде се може закључати на изабрану вредност ( 0 ф4: закључавање контроле , г3: закључавање контроле ).

М ( Упутство )

 • Ви контролишете обоје брзина затварача и отвор бленде . Одаберите овај режим за дуге временске експозиције објеката као што су ватромет или ноћно небо (фотографија „Булб“ или „Тиме“, 0 дугиһ експозиција (само режим М) ).
 • Брзина затварача и отвор бленде се могу подесити у односу на индикаторе експозиције окретањем командниһ точкића.
 • Окрените главни командни точкић да бисте изабрали брзину затварача. Брзина затварача се може подесити на вредности између 1 / 32000 с и 30 с или на "Булб" или "Тиме" .

 • Отвор бленде се може подесити окретањем подкомандног точкића.
 • Минималне и максималне вредности за отвор бленде варирају у зависности од објектива.
 • Брзина затварача и отвор бленде се могу закључати на изабраним вредностима ( 0 ф4: Закључавање контроле , г3: Закључавање контроле ).

Индикатори изложености

Индикатори експозиције на монитору, тражилу и контролној табли показују да ли би фотографија била премало или преекспонирана при тренутним подешавањима. Индикатори експозиције се могу прочитати на следећи начин (приказ се разликује у зависности од опције изабране за прилагођено подешавање б2 [ ЕВ кораци за контролу експозиције ]):

Приказ [ 1/3 корак ] изабран за [ ЕВ кораци за контролу експозиције ]
Оптимална експозиција Подекспонирано за 1/3 ЕВ Преекспонирано за преко 3 1 / 3 ЕВ
Монитор
Тражило/контролна табла

Оријентација индикатора експозиције се може обрнути коришћењем прилагођене поставке ф7 [ Индикатори за обрнуто ].

Упозорење о изложености

Дисплеји ће трептати ако изабрана подешавања прелазе границе система за мерење експозиције.

Продужене брзине затварача

За брзине затварача од 900 с (15 минута), изаберите [ УКЉУЧЕНО ] за прилагођену поставку д6 [ Продужене брзине затварача (М) ].

Дуге експозиције

При брзинама мањим од 1 с, брзина затварача коју приказује фотоапарат може се разликовати од стварног времена експозиције. Стварна времена експозиције при брзинама затварача од 15 и 30 секунди, на пример, су 16, односно 32 секунде. Време експозиције ће поново одговарати изабраној брзини затварача при брзинама од 60 секунди и мањим.

Аутоматска контрола ИСО осетљивости (режим М )

Ако је омогућена аутоматска контрола ИСО осетљивости ( 0 Ауто ИСО Сенситивити Цонтрол ), ИСО осетљивост ће се аутоматски прилагодити за оптималну експозицију при изабраној брзини затварача и отвору бленде.

Дуготрајне експозиције (Само режим М)

Камера нуди две опције за дуге експозиције: „ Сијалица " и " време ”. Дуге временске експозиције се могу користити за слике ватромета, ноћног пејзажа, звезда или светла у покрету.

Снимак експозиције од 35 секунди при брзини затварача „Булб“ и отвору бленде од ф/25

Брзина затварача Опис
Сијалица Затварач остаје отворен док се дугме окидача држи притиснуто.
време Експозиција почиње када се притисне окидач и завршава се када се дугме притисне други пут.
 1. Држите камеру мирно, на пример помоћу статива.

 2. Држите дугме I и ротирајте главни командни точкић да бисте изабрали режим М.

 3. Окрените главни командни точкић да бисте изабрали брзину затварача Булб („Булб“) или Време („Тиме“).

  Сијалица

  време

  Имајте на уму да се индикатори експозиције не приказују при брзини затварача од Булб или Тиме .

 4. Фокусирајте се и започните експозицију.

  • “Булб” : Притисните окидач до краја да бисте започели експозицију. Држите окидач притиснут током експозиције.
  • „Време“ : Притисните дугме окидача до краја да бисте започели експозицију.
  • Протекло време је приказано на контролној табли.

 5. Завршите експозицију.

  • „Сијалица“ : Подигните прст са окидача.
  • “Време” : Притисните дугме окидача до краја по други пут.

Дуготрајне експозиције

 • Имајте на уму да „шум“ (светле тачке, насумично распоређени светли пиксели или магла) може бити присутан при дугим експозицијама.
 • Светле тачке и магла се могу смањити тако што ћете изабрати [ ОН ] за [ Лонг екпосуре НР ] у менију снимања фотографија.
 • Nikon препоручује коришћење потпуно напуњене батерије, испорученог адаптера наизменичне струје за пуњење или опционалног адаптера наизменичне струје и конектора за напајање како би се спречио губитак енергије током дугиһ експозиција.
 • Да бисте спречили замућење, препоручује се употреба статива или уређаја као што је опциони даљински кабл или бежични даљински управљач.

Закључавање аутоекспозиције

Користите закључавање аутоекспозиције да бисте поново компоновали фотографије након подешавања изложеност за одређену област предмета. Закључавање експозиције је згодно када је област која се користи за подешавање експозиције много светлија или тамнија од околине.

 1. Са субјектом постављеним у изабраној тачки фокуса и окидачем притиснутим до пола, притисните средину подселектор за закључавање експозиције.

  • Док је центар подселектора притиснут, експозиција ће се закључати на вредности измереној у области субјекта одређеном изабраном опцијом мерења.

  • Ан АЕ-Л икона ће се појавити на екрану снимања.
  • Ако је аутофокус омогућен, фокус ће се такође закључати.

 2. Држећи центар подселектора притиснут, поново компонујте фотографију и снимајте.

Закључавање експозиције помоћу дугмета за отпуштање

Ако је [ Укључено (пола притиска) ] изабрано за прилагођену поставку ц1 [ Окидач АЕ-Л ], експозиција ће се закључати док је окидач притиснут до пола.

Метеред Ареа

 • Са [ Спот метеринг ], експозиција ће бити закључана на вредности измереној у кругу усредсређеном на тренутну тачку фокуса.
 • Са [ Центер-веигһтед метеринг ], експозиција ће бити закључана на вредности измереној у кругу од 12 мм у центру екрана.

Подешавање брзине затварача и отвора бленде

Следећа подешавања се могу подесити док се притисне центар подселектора:

Режим Подешавање
П Брзина затварача и отвор бленде (флексибилан програм; 0 П (програмирано аутоматски) )
С Брзина затварача
А Отвор бленде
 • Нове вредности се могу потврдити на екрану снимања и контролној табли.

Компензација експозиције

Компензација експозиције се користи за промену изложеност од вредности коју предлаже камера. Може се користити да слике буду светлије или тамније.

–1 ЕВ

Нема компензације експозиције

+1 ЕВ

Подешавање компензације експозиције

Држи E дугме и ротирајте командни точкић.

 • Изаберите неку од вредности између –5 ЕВ (недовољна експозиција) и +5 ЕВ (превелика експозиција). Вредности између –3 ЕВ и +3 ЕВ су доступне у видео режиму.
 • Под подразумеваним подешавањима , промене компензације експозиције се врше у корацима од 1/3 ЕВ. Величина корака се може променити коришћењем прилагођене поставке б2 [ ЕВ кораци за контролу експозиције ].
 • Више вредности чине субјект светлијим, ниже вредности тамнијим.

 • E иконе и индикатори експозиције појављују се на екрану снимања и контролној табли. У режимима који нису М , нула (“ 0 ”) у центру индикатора експозиције трепери. Тренутна вредност за компензацију експозиције може се потврдити притиском на дугме E

  Монитор

  Тражило

  Контролна табла

 • Нормална експозиција се може вратити подешавањем компензације експозиције на ±0,0. Компензација експозиције се не ресетује када је фотоапарат искључен.

Режим М

 • У режиму М , компензација експозиције утиче само на индикатор експозиције; брзина затварача и отвор бленде се не мењају.
 • Када је на снази аутоматска контрола ИСО осетљивости ( 0 Ауто ИСО Сенситивити Цонтрол ), ИСО осетљивост се аутоматски подешава према вредности изабраној за компензацију експозиције.

Коришћење блица

Када се користи опциони блиц, компензација експозиције утиче и на ниво блица и на експозицију, мењајући осветљеност и главног субјекта и позадине; ако се жели, ефекат се може ограничити на позадину користећи прилагођено подешавање е3 [ Експозиција комп. за блиц ].