Nikon

عربي

Български

Čeština

Dansk

Deutsch

Ελληνικά

English

Español

Eesti

Suomi

Français

हिन्दी

Magyar

Indonesia

Italiano

日本語

Қазақ

한글

Lietuvių

Latviski

Nederlands

Norsk

Polski

Português

Română

Русский

Slovenčina

Slovenščina

Српски

Svenska

ภาษาไทย

Türkçe

Українська

简体中文

繁體中文

Select language

Google преводилац

ОВА УСЛУГА МОЖЕ ДА САДРЖИ ПРЕВОДЕ КОЈИ СУ НАЧИЊЕНИ ОД СТРАНЕ GOOGLE-А. GOOGLE СЕ ОДРИЧЕ СВИХ ГАРАНЦИЈА У ВЕЗИ СА ПРЕВОДИМА, ИЗРИЧИТИМ ИЛИ ПОДРАЗУМЕВАНИМ, УКЉУЧУЈУЋИ БИЛО КОЈЕ ГАРАНЦИЈЕ У ВЕЗИ ТАЧНОСТИ, ПОУЗДАНОСТИ И ГАРАНЦИЈЕ ПРОИЗВОДА КОЈА СЕ ПОДРАЗУМЕВА, ОДГОВАРАЈУЋУ НАМЕНУ ЗА ОДРЕЂЕН ЦИЉ И ПОШТОВАЊЕ АУТОРСКИХ ПРАВА.

Референтни водичи Nikon корпорације (испод, „Nikon“) преведени су зарад вашег коришћења користећи софтвер за превођење који нуди Google преводилац. Уложени су разумни напори да се понуди тачан превод, међутим, ниједно аутоматско превођење није савршено нити је намера да се замене људски преводиоци. Преводи се нуде као услуга корисницима Nikon-ових референтних водича и нуде се „такви какви су“. Никаква гаранција, изричита или подразумевана, не односи се на тачност, поузданост или исправност превода начињених са енглеског језика на било које друге језике. Неки садржаји (попут слика, видео приказа, блиц видео приказа, итд.) можда неће бити правилно преведени услед ограничења софтвера за превод.

Службени текст је енглеска верзија референтних водича. Било која неслагања или разлике настале у преводу нису обавезујуће и немају правни учинак у сврху усклађивања или извршења. Ако се појаве нека питања у вези са тачношћу информација садржаних у преведеним референтним водичима, погледајте енглеску верзију водича која је службена верзија.

Баланс беле

О томе Баланс беле

Баланс белог обезбеђује да боје изгледају природно без обзира на боју извора светлости. Подразумевана поставка ( 4 ) је погодна за употребу са већином извора светлости, али ако не дају жељене резултате, друга подешавања се могу изабрати у складу са временским приликама или извором светлости.

Подешавање баланса белог

Да бисте изабрали опцију баланса белог, држите U дугме и ротирајте главни командни точкић. Изабрана опција је приказана иконом на екрану снимања.

Опције за изабрано подешавање, ако их има, могу се изабрати држањем дугмета U и ротирањем подкомандног точкића.

Опција Температура боје * Опис
4 [ Ауто ] Камера прилагођава баланс белог за оптималне резултате са већином извора светлости. Ако се користи опциони блиц, баланс белог ће се подесити у складу са условима који су на снази када се блиц активира.
i [ Задржите белу (смањите топле боје) ] Прибл. 3500–8000 К Уклоните топлу боју коју производи осветљење са жарном нити.
j [ Задржи општу атмосферу ] Прибл. 3500–8000 К Делимично сачувајте топлу боју коју производи осветљење са жарном нити.
k [ Одржавајте топле боје осветљења ] Прибл. 3500–8000 К Сачувајте топлу боју коју производи осветљење са жарном нити.
D [ Природно светло ауто ] Прибл. 4500–8000 К Баланс белог је подешен за невештачке изворе светлости, стварајући више животних боја него [ Ауто ] када се користи под природним светлом.
H [ Дирекнта свјетлост ] Прибл. 5200К Користите са субјектима осветљеним директном сунчевом светлошћу.
G [ Облачно ] Прибл. 6000К Користите на дневном светлу под облачном небом.
M [ Сена ] Прибл. 8000К Користите на дневном светлу са субјектима у сенци.
J [ Инцандесцент ] Прибл. 3000К Користите под осветљењем са жарном нити.
I [ Флуоресцентно ] Користите под флуоресцентним осветљењем; изаберите тип сијалице према извору светлости.
m [ Хладно-бело флуоресцентно ] Прибл. 4200К
n [ дневно бело флуоресцентно ] Прибл. 5000К
o [ Флуоресцентно дневно светло ] Прибл. 6500К
5 [ Фласх ] Прибл. 5400К Користи се за фотографисање са блицем.
K [ Изаберите температуру боје ] Прибл. 2500–10000К

Директан избор температуре и боје.

 • Да бисте изабрали температуру боје, држите дугме U и ротирајте подкомандни точкић.
L [ Пресет мануал ]

Измерите баланс белог директно са субјекта или извора светлости или копирајте баланс белог са постојеће фотографије.

 • Да бисте изабрали унапред подешени баланс белог, држите дугме U и ротирајте подкомандни точкић.
 • Да бисте ушли у режим директног мерења, притисните и држите дугме U ( 0 Пресет Мануал ).

Вредности када је фино подешавање подешено на 0.

D [ Аутоматско природно светло ]

D [ Аутоматско природно светло ] можда неће дати жељене резултате под вештачким светлом. Изаберите 4 [ Ауто ] или опцију која одговара извору светлости.

Студијско блиц осветљење

4 [ Ауто ] можда неће дати жељене резултате са великим студијским блицовима. Користите унапред подешени ручни баланс белог или подесите баланс белог на 5 [ Блиц ] и користите фино подешавање да бисте подесили баланс белог.

Ауто

 • Страница са информацијама о фотографији [ Основни подаци о снимању ] за слике снимљене са 4 [ Ауто ], D [ Аутоматско природно светло ] или L [ Пресет мануал ] изабраним за баланс белог наводи температуру боје која је била на снази у време снимања слике ( 0 Подаци о снимању ). Ово можете користити као референцу када бирате вредност за K [ Цхоосе цолор температуре ].
 • Да бисте видели страницу [ Основни подаци о снимању ] током репродукције, идите на [ Опције приказа репродукције ] у менију репродукције и поставите квачице ( M ) поред [ Подаци о снимању ] и [ Основни подаци снимања ].
 • Температура боје се не приказује за слике снимљене брзим снимањем кадрова +.

Опције [ Баланс белог ].

Баланс белог се такође може подесити из менија за снимање фотографија и видео записа.

Температура боје

Опажена боја извора светлости варира у зависности од посматрача; неки могу имати црвену боју, док други изгледају плави. Температура боје је објективна мера боје извора светлости, изражена у Келвинима (К). Што је нижа температура боје, то је црвена боја ( q ); што је температура виша, то је цаст плавији ( w ).

Избор температуре боје

Уопштено говорећи, изаберите ниже вредности ако ваше слике имају црвену боју или да бисте намерно учинили слике плавим, веће вредности ако су ваше слике плаве или да бисте намерно учинили слике црвенијима.

Фино подешавање белог баланса

Свака опција баланса белог може се фино подесити до шест корака у било ком смеру од центра дуж обе осе А (жута)–Б (плава) и Г (зелена)–М (магента).

Коришћење дугмади

 1. Изаберите опцију баланса белог тако што ћете држати дугме U и ротирати командни точкић.

 2. Држећи дугме U притиснуто, фино подесите баланс белог помоћу џојстика.

  • Користите џојстик да поставите курсор на мрежу. Изабрана вредност се приказује десно од мреже.
  • Оса А (ћилибар)–Б (плава) одговара температури боје и регулише се у корацима од 0,5. Промена од 1 је еквивалентна приближно 5 миред.
  • Г (зелена)–М (магента) оса има ефекте сличне филтерима за компензацију боје и регулише се у корацима од 0,25. Промена од 1 је еквивалентна приближно 0,05 јединица дифузне густине.

 3. Сачувај измене.

  • Изабрана поставка ступа на снагу када се дугме U отпусти.
  • Ако је баланс белог фино подешен, на икони баланса белог ће се појавити звездица („ U “).

Коришћење менија

 1. Изаберите [ Баланс белог ] у менију снимања фотографија, означите жељену опцију и притискајте 2 колико год је потребно да бисте приказали опције финог подешавања.

  За информације о фином подешавању [ Пресет мануал ] баланса белог, погледајте „Фино подешавање унапред подешеног ручног баланса белог“ ( 0 Фино подешавање унапред подешеног ручног баланса белог ).

 2. Фино подесите баланс белог.

  • Користите џојстик да поставите курсор на мрежу. Курсор се може померити до шест корака од центра дуж било које од осе А (жута)–Б (плава) и Г (зелена)–М (магента). Изабрана вредност се приказује десно од мреже.
  • Оса А (ћилибар)–Б (плава) одговара температури боје и регулише се у корацима од 0,5. Промена од 1 је еквивалентна приближно 5 миред.
  • Г (зелена)–М (магента) оса има ефекте сличне филтерима за компензацију боје и регулише се у корацима од 0,25. Промена од 1 је еквивалентна приближно 0,05 јединица дифузне густине.

 3. Сачувај измене.

  • Притисните J да сачувате промене и изађете из менија.
  • Ако је баланс белог фино подешен, на икони баланса белог ће се појавити звездица („ U “).

i мени

Притиском на J када је [ Вхите баланце ] истакнуто у i менију приказује се листа опција за баланс белог. Ако је истакнута друга опција осим K [ Цхоосе цолор температуре ], опције финог подешавања се могу приказати притиском на 3 . Све промене у опцијама финог подешавања могу се прегледати на екрану.

 • Г : Повећајте зелено
 • Б : Повећајте плаву
 • О : Повећајте ћилибар
 • М : Повећајте магенту
 • Додирните стрелице на екрану или користите џојстик да бисте фино подесили баланс белог.
 • Притисните J да бисте сачували промене и вратили се на i мени.
 • Ако је баланс белог фино подешен, на икони баланса белог ће се појавити звездица („ U “).

Информациони дисплеј

Да бисте изабрали поставку баланса белог помоћу командних точкића, притисните дугме U док се приказују информације о снимању. Изабрано подешавање се може фино подесити помоћу џојстика док је дугме U притиснуто.

Фино подешавање баланса белог

Боје на осама финог подешавања су релативне, а не апсолутне. Одабир више боје на датој оси не мора нужно довести до тога да се та боја појављује на сликама. На пример, померање курсора на Б (плаво) када се изабере „топла“ поставка као што је J [ Инцандесцент ] учиниће слике мало „хладнијом“, али их заправо неће учинити плавим.

Миред

Вредности у миреду се израчунавају множењем инверзне температуре боје са 10 6 . Свака промена температуре боје производи већу разлику у боји при ниским температурама боје него што би била при вишим температурама боје. На пример, промена од 1000 К производи много већу промену боје на 3000 К него на 6000 К. Миред је мера температуре боје која узима такву варијацију у обзир, и као таква је јединица која се користи у филтерима за компензацију температуре боје .

Нпр: Промена температуре боје (у Келвинима): Вредност у миреду

 • 4000 К – 3000 К = 1000 К : 83 миред
 • 7000 К – 6000 К = 1000 К : 24 миред

Избор а Температура боје

Одаберите температуру боје уносом вредности за осе А (жута)–Б (плава) и Г (зелена)–М (магента).

Коришћење дугмади

 1. Држите дугме U и ротирајте главни командни точкић да изаберете K [ Цхоосе цолор температуре ].

 2. Држећи дугме U притиснуто, ротирајте подкомандни точкић да бисте изабрали температуру боје.

  Температура боје ће се мењати у корацима од 1 миред.

 3. Држећи дугме U притиснуто, фино подесите баланс белог помоћу џојстика.

  • Користите џојстик да поставите курсор на мрежу. Изабрана вредност се приказује десно од мреже.
  • Оса А (ћилибар)–Б (плава) одговара температури боје и регулише се у корацима од 0,5. Промена од 1 је еквивалентна приближно 5 миред.
  • Г (зелена)–М (магента) оса има ефекте сличне филтерима за компензацију боје и регулише се у корацима од 0,25. Промена од 1 је еквивалентна приближно 0,05 јединица дифузне густине.

 4. Сачувај измене.

  • Изабрана поставка ступа на снагу када се дугме U отпусти.
  • Ако је температура боје фино подешена, на икони баланса белог ће се појавити звездица („ U “).

Коришћење менија

 1. Изаберите [ Баланс белог ] у менију снимања фотографија, а затим означите K [ Изаберите температуру боје ] и притисните 2 .

 2. Изаберите температуру боје.

  Притисните 4 или 2 да означите цифре и притисните 1 или 3 да промените.

 3. Фино подесите баланс белог.

  Након што изаберете температуру боје, притисните дугме W ( Q ) да бисте приказали опције финог подешавања. Користите џојстик да поставите курсор на мрежу.

  • Курсор се може померити до шест корака од центра дуж било које осе. Изабрана вредност се приказује десно од мреже.
  • Оса А (ћилибар)–Б (плава) одговара температури боје и регулише се у корацима од 0,5. Промена од 1 је еквивалентна приближно 5 миред.
  • Г (зелена)–М (магента) оса има ефекте сличне филтерима за компензацију боје и регулише се у корацима од 0,25. Промена од 1 је еквивалентна приближно 0,05 јединица дифузне густине.

 4. Сачувај измене.

  • Притисните J да сачувате промене и изађете из менија.
  • Ако је температура боје фино подешена, на икони баланса белог ће се појавити звездица („ U “).

Опрез: Избор боје и температуре

 • Не користите избор температуре боје са флуоресцентним изворима светлости; уместо тога, користите опцију I [ Флуоресцент ].
 • Када користите избор температуре боје са другим изворима светлости, направите пробни снимак да бисте утврдили да ли је изабрана вредност одговарајућа.

i мени

Притиском на J када је [ Вхите баланце ] истакнуто у i менију приказује се листа опција за баланс белог. Када је K [ Изабери температуру боје ] означено, опције температуре боје се могу видети притиском на 3 .

 • Притисните 4 или 2 да означите цифре и притисните 1 или 3 да промените.

 • Да бисте прецизно подесили тренутно изабрану вредност, притисните дугме W ( Q ).
 • Притисните J да бисте сачували промене и вратили се на i мени.
 • Ако је температура боје фино подешена, на икони баланса белог ће се појавити звездица („ U “).

Пресет Мануал

Подешавања баланса белог, као што су 4 [ Ауто ], J [ Инцандесцент ], и K [ Изабери температуру боје ] можда неће дати жељене резултате под мешовитим осветљењем или осветљењем са јаком бојом. Ако се то догоди, баланс белог се може подесити на вредност измерену испод извора светлости који се користи на коначној фотографији. Доступна су два начина за подешавање унапред подешеног баланса белог:

Метод Опис
Директно мерење Измерите баланс белог у изабраној области кадра ( 0 Директно мерење ).
Копирање вредности са постојеће фотографије Копирајте баланс белог са фотографије на меморијској картици ( 0 Копирање баланса белог са фотографије ).

Унапред подешени баланс белог

Промене подешавања баланса белог од д-1 до д-6 примењују се на све банке менија снимања (А–Д). На пример, промене у унапред подешеним подешавањима када је изабрана банка менија снимања А такође се примењују на групе менија снимања Б до Д.

Директно мерење

Камера може да сачува до шест вредности за унапред подешени ручни баланс белог.

 1. Држите дугме U и ротирајте главни командни точкић да бисте изабрали L

 2. Изаберите унапред подешено.

  Држите дугме U и ротирајте подкомандни точкић док се не прикаже жељено подешавање баланса белог (д-1 до д-6).

 3. Изаберите режим директног мерења.

  • Накратко отпустите дугме U , а затим притисните дугме U све док икона L на монитору не почне да трепери.
  • Циљни баланс белог ( r ) ће се појавити у центру кадра.

 4. Поставите циљ за баланс белог ( r ) преко белог или сивог објекта и измерите вредност за унапред подешени ручни баланс белог.

  • Поставите мету ( r ) користећи џојстик.
  • Да бисте измерили баланс белог, притисните окидач до краја или притисните J .
  • Такође можете позиционирати мету ( r ) и мерити баланс белог додиром на екран.
  • Избор циља неће бити доступан ако је прикључен опциони блиц. Кадрирајте снимак тако да бели или сиви референтни објекат буде у центру екрана.
  • Ако камера не може да измери баланс белог, биће приказана порука и камера ће се вратити у режим директног мерења. Покушајте поново да измерите баланс белог, на пример са метом ( r ) постављеном преко друге области субјекта.

 5. Притисните дугме i да бисте изашли из режима директног мерења.

Мени унапред подешеног ручног баланса белог

Менију унапред подешеног ручног баланса белог може се приступити тако што ћете изабрати [ Баланс белог ] > L [ Подеси ручно ] у менију за фотографисање. Мени унапред подешеног ручног баланса белог нуди опције за копирање вредности за унапред подешени ручни баланс белог са постојеће фотографије или додавање коментара или заштиту унапред подешених поставки баланса белог.

Протецтед Пресетс

Унапред подешене поставке баланса белог означене иконама g су заштићене и не могу се мењати.

Ручно унапред подешено: Избор унапред подешеног подешавања

 • Приликом испоруке, унапред подешене вредности од д-1 до д-6 су подешене на 5200 К, што је еквивалентно опцији баланса белог H [ Директна сунчева светлост ].
 • Унапред подешене поставке баланса белог се могу видети тако што ћете изабрати [ Баланс белог ] > L [ Пресет мануал ] у менију снимања фотографија. Да бисте позвали сачувану вредност, означите унапред подешену вредност помоћу џојстика и притисните J .

Режим директног мерења

Режим директног мерења ће се завршити ако се не изврши ниједна операција у времену изабраном за прилагођену поставку ц3 [ Кашњење искључивања ] > [ Тајмер приправности ].

Мерење баланса белог

Унапред подешени ручни баланс белог не може се мерити током снимања кадрова велике брзине + или вишеструких експозиција.

Копирање баланса белог са фотографије

Пратите доле наведене кораке да бисте копирали вредност за баланс белог са постојеће фотографије у изабрану унапред подешену вредност.

 1. Изаберите [ Баланс белог ] у менију за снимање фотографија, а затим означите [ Пресет мануал ] и притисните 2 .

 2. Изаберите одредиште.

  • Користећи џојстик, означите унапред подешено одредиште (д-1 до д-6).
  • Притисните X да видите мени унапред подешеног ручног баланса белог.

 3. Изаберите [ Изабери слику ].

  Означите [ Изабери слику ] и притисните 2 да бисте видели слике на тренутној меморијској картици.

 4. Означите изворну слику.

  • Означите жељену слику помоћу џојстика.
  • Да видите истакнуту слику у пуном кадру, притисните и држите дугме X .

 5. Копирајте баланс белог.

  • Притисните J да копирате вредност баланса белог за истакнуту фотографију на изабрано унапред подешено.
  • Ако истакнута фотографија има коментар, коментар ће бити копиран у коментар за изабрано унапред подешено.

Фино подешавање унапред подешеног ручног баланса белог

Изабрано унапред подешено може се фино подесити одабиром [ Фино подешавање ] у менију унапред подешеног ручног баланса белог.

„Измени коментар“

Да бисте унели описни коментар од до 36 карактера за тренутни унапред подешен баланс белог, изаберите [ Уреди коментар ] у менију унапред подешеног ручног баланса белог. Унесите коментар као што је описано у „Унос текста“ ( 0 Унос текста ).

„Заштити“

Да бисте заштитили тренутни унапред подешен баланс белог, изаберите [ ОН ] за [ Протецт ] у менију унапред подешеног ручног баланса белог. Подешавање се не може мењати све док је [ ОН ] изабрано за [ Заштити ].