Olika tillbehör finns tillgängliga för din Nikon-kamera.

Strömkällor
 • Uppladdningsbart litiumjonbatteri EN-EL15b: Ytterligare EN-EL15b-batterier finns tillgängliga hos lokala återförsäljare och Nikon-auktoriserade servicerepresentanter. EN-EL15c/EN-EL15a/EN-EL15-batterier kan också användas. Notera dock att du inte kan ta lika många bilder på en laddning med EN-EL15a-/EN-EL15-batterier (0 Batteriuthållighet).
 • Batteriladdare MH-25a: MH-25a kan användas för att ladda EN-EL15b-batterier. MH-25-batteriladdare kan också användas.
 • Batteripaket MB-N10: Ett batteripaket för Nikon-kameror utan spegel. Det är monterat på kameran och tillåter användning av två laddningsbara litiumjonbatterier EN-EL15b som strömkälla.
 • Laddningsnätadapter EH-7P: EH-7P kan användas för att ladda EN-EL15c/EN-EL15b-batterier isatta i kameran (batteriet laddas endast när kameran är avstängd). Den kan inte användas för att ladda EN-EL15a/EN-EL15-batterier.
 • Strömkontakt EP-5B, nätadaptrar EH-5c och EH-5b: Dessa tillbehör kan användas för att strömförsörja kameran under längre perioder. EP-5B krävs för att ansluta kameran till EH-5c/EH-5b. Se “Ansluta en strömkontakt och nätadapter” (0 Ansluta en strömkontakt och nätadapter) för mer information. Nätadapter Strömkontakt
Filter
 • Neutral color (NC)-filter kan användas för att skydda objektivet.
 • För att förhindra ghost-effekt rekommenderar vi att filter inte används när motivet har en bakgrund av starkt ljus eller när en stark ljuskälla finns i bilden.
 • Centrumvägd mätning rekommenderas om matrismätning inte ger önskat resultat för filter med exponeringsfaktor (filterfaktor) över 1 × (Y44, Y48, Y52, O56, R60, X0, X1, C-PL, ND2S, ND4, ND4S, ND8, ND8S, ND400, A2, A12, B2, B8, B12). Se filtrets handbok för mer information.
 • Filter avsedda för specialeffektsfotografering kan störa autofokus eller fokusindikeringen (I).
Fattningsadaptrar FTZ-fattningsadaptern (0 FTZ-fattningsadaptern)
Trådutlösare Trådutlösare MC-DC2 (längd 1 m): När den är ansluten till kamerans tillbehörskontakt kan MC-DC2 användas för att utlösa slutaren med fjärrstyrning.
GPS-enheter GPS-enhet GP-1/GP-1A: När de är anslutna till kamerans tillbehörskontakt kan existerande GP-1/GP-1A-enheter användas för att registrera aktuell latitud, longitud, altitud och UTC-tid (Coordinated Universal Time) med bilder som tas med kameran. Notera att produktionen av GP-1/GP-1A-enheter har upphört.
USB-kablar
 • USB-kabel UC-E24: En USB-kabel med en typ C-kontakt för anslutning till kameran och en typ A-kontakt för anslutning till USB-enheten.
 • USB-kabel UC-E25: En USB-kabel med två typ C-kontakter.
HDMI-kablar HDMI-kabel HC-E1: En HDMI-kabel med en typ C-kontakt för anslutning till kameran och en typ A-kontakt för anslutning till HDMI-enheter.
Tillbehörsadaptrar Synkterminaladapter AS-15: Montera AS-15 på kamerans tillbehörssko för att ansluta studiostrobe-ljus eller annan blixtutrustning via en synkroniseringsterminal.
Lock till tillbehörssko Lock till tillbehörssko BS-1: Ett lock som skyddar tillbehörsskon när ingen blixtenhet är monterad.
Kamerahuslock Kamerahuslock BF-N1: Kamerahuslocket förhindrar att damm kommer in i kameran när inget objektiv är monterat.
Trådlösa sändare

Trådlös sändare WT-7: Använd WT-7 för att överföra bilder via ett trådlöst nätverk, för att styra kameran från en dator som kör Camera Control Pro 2 (säljs separat), eller för att ta och bläddra bland bilder med fjärrstyrning från en dator eller smart enhet.

Notera: Ett trådlöst nätverk och viss grundläggande nätverkskunskap krävs för att använda en trådlös sändare. Se till att uppdatera den trådlösa sändarens programvara till den senaste versionen.

Trådlösa fjärrkontroller
 • Trådlös fjärrkontroll WR-R10/trådlös fjärrkontroll WR-T10: När en trådlös fjärrkontroll WR-R10 är ansluten till tillbehörskontakten kan kameran styras trådlöst med en trådlös fjärrkontroll WR-T10 (när du ansluter WR-R10, se till att locken för tillbehörskontakten och USB- och HDMI-kontakterna har öppnats helt). WR-R10 kan också användas för att styra radiostyrda blixtenheter. För synkroniserad utlösning med fler än en kamera, förbered flera kameror med parkopplade WR-R10-enheter anslutna.
 • Trådlös fjärrkontroll WR-1: WR-1-enheter används med trådlösa fjärrkontroller WR-R10 eller WR-T10 eller med andra WR-1-fjärrkontroller, med WR-1-enheterna antingen som sändare eller mottagare. Som en sändare kan WR-1 användas för att styra kameran och ta bilder via signaler som sänds till en mottagare (en WR-R10 eller en sekundär WR-1) ansluten till kamerans tillbehörskontakt, och som mottagare tar den emot fjärrkommandon från en WR-T10 eller en separat WR-1-sändare.

Notera: Se till att firmware för WR-R10 och WR-1 har uppdaterats till den senaste versionen (WR-R10 firmwareversion 3.0 eller senare och WR-1 firmwareversion 1.0.1 eller senare). För information om firmwareuppdateringar, se Nikons webbplats för ditt område. Kontakta en Nikon-auktoriserad servicerepresentant vid uppdatering av firmware för WR-R10 från versioner före version 2.0 till version 3.0 eller senare.

Okulartillbehör

Ögonmussla av gummi DK-29: DK-29 gör att bilden i sökaren är lättare att se och förhindrar trötta ögon.

Mikrofoner
 • Stereomikrofon ME-1: Anslut ME-1 till kamerans mikrofonuttag för att spela in stereoljud och minska risken för att ta upp ljud från utrustningen (såsom ljud som skapas av objektivet under autofokus).
 • Trådlös mikrofon ME-W1: Använd denna trådlösa Bluetooth-mikrofon för extern inspelning på avstånd från kameran.
Programvara

Camera Control Pro 2: Fjärrstyr kameran från en dator och spara fotografier direkt på datorns hårddisk. När Camera Control Pro 2 används för att spara fotografier direkt på datorn visas en datoranslutningsindikator (PC) på kontrollpanelen.

Notera: Använd de senaste versionerna av Nikons programvara; se Nikons webbplats för din region för den senaste informationen om operativsystem som stöds. Med standardinställningarna söker Nikon Message Center 2 regelbundet efter uppdateringar av Nikons programvara och firmware medan du är inloggad till ett konto på datorn och datorn är ansluten till Internet. Ett meddelande visas automatiskt när en uppdatering hittas.

Tillgängligheten kan variera beroende på land eller region. Se vår webbplats eller broschyrer för den senaste informationen.

Montera och ta bort locket till tillbehörsskon

Locket till tillbehörsskon BS-1 skjuts in i tillbehörsskon som visas på bilden. Du kan ta av locket genom att hålla stadigt i kameran och samtidigt trycka locket nedåt med tummen och skjuta av det i den riktning som visas.

HDMI/USB-kabelklämman

För att förhindra oavsiktlig avstängning, montera den medföljande klämman på HDMI-kablar eller på den medföljande USB-kabeln enligt bilden (bilden visar USB-kabeln; notera att klämman kanske inte passar alla HDMI-kablar från tredje part). Håll skärmen i förvaringsläget när du använder kabelklämman.

HDMI-kabeln går här

HDMI-kabeln går här

HDMI-kabeln går här

Sätt in fliken i matchande skåra på kameran och fäst kabelklämman

USB-kabel

HDMI-kabel och USB-kabel som används samtidigt

Ansluta en strömkontakt och nätadapter

Stäng av kameran innan en strömkontakt och nätadapter ansluts.

 1. Förbered kameran.

  Öppna batterifackets (q) och strömkontaktens (w) lock.

 2. Sätt i strömkontakten EP-5B.

  Se till att sätta i kontakten i den riktning som visas och använd kontakten för att hålla den orangea batterispärren tryckt mot ena sidan. Spärren håller kontakten på plats när batteriet är helt isatt.

 3. Stäng batterifacksluckan.

  Placera strömkontaktens kabel så att den passerar genom strömkontaktsfacket och stäng luckan för batterifacket.

 4. Anslut nätadaptern EH-5c/EH-5b.

  Anslut nätadapterns strömkabel till nätuttaget på nätadaptern (e) och strömkabeln till DC-uttaget (r). En P-ikon visas när kameran drivs av nätadaptern och strömkontakten.