Nikon

عربي

Български

Čeština

Dansk

Deutsch

Ελληνικά

English

Español

Eesti

Suomi

Français

हिन्दी

Magyar

Indonesia

Italiano

日本語

Қазақ

한글

Lietuvių

Latviski

Nederlands

Norsk

Polski

Português

Română

Русский

Slovenčina

Slovenščina

Српски

Svenska

ภาษาไทย

Türkçe

Українська

简体中文

繁體中文

Select language

Google преводилац

ОВА УСЛУГА МОЖЕ ДА САДРЖИ ПРЕВОДЕ КОЈИ СУ НАЧИЊЕНИ ОД СТРАНЕ GOOGLE-А. GOOGLE СЕ ОДРИЧЕ СВИХ ГАРАНЦИЈА У ВЕЗИ СА ПРЕВОДИМА, ИЗРИЧИТИМ ИЛИ ПОДРАЗУМЕВАНИМ, УКЉУЧУЈУЋИ БИЛО КОЈЕ ГАРАНЦИЈЕ У ВЕЗИ ТАЧНОСТИ, ПОУЗДАНОСТИ И ГАРАНЦИЈЕ ПРОИЗВОДА КОЈА СЕ ПОДРАЗУМЕВА, ОДГОВАРАЈУЋУ НАМЕНУ ЗА ОДРЕЂЕН ЦИЉ И ПОШТОВАЊЕ АУТОРСКИХ ПРАВА.

Референтни водичи Nikon корпорације (испод, „Nikon“) преведени су зарад вашег коришћења користећи софтвер за превођење који нуди Google преводилац. Уложени су разумни напори да се понуди тачан превод, међутим, ниједно аутоматско превођење није савршено нити је намера да се замене људски преводиоци. Преводи се нуде као услуга корисницима Nikon-ових референтних водича и нуде се „такви какви су“. Никаква гаранција, изричита или подразумевана, не односи се на тачност, поузданост или исправност превода начињених са енглеског језика на било које друге језике. Неки садржаји (попут слика, видео приказа, блиц видео приказа, итд.) можда неће бити правилно преведени услед ограничења софтвера за превод.

Службени текст је енглеска верзија референтних водича. Било која неслагања или разлике настале у преводу нису обавезујуће и немају правни учинак у сврху усклађивања или извршења. Ако се појаве нека питања у вези са тачношћу информација садржаних у преведеним референтним водичима, погледајте енглеску верзију водича која је службена верзија.

Нова ставка менија: „Аутоматско снимање“

[ Ауто цаптуре ] ставке су додате у меније за снимање фотографија и видео записа. Ове ставке се користе за снимање рафова или аутоматско снимање видео записа када камера открије да субјекат испуњава одређене услове, на пример да се налази у кадру, унутар одређеног опсега растојања и да се креће у одређеном правцу. Они чак могу помоћи фотографима да снимају фотографије или аутоматски снимају видео записе без присуства.

Опција Опис
[ Почетак ] Прикажите поставке аутоматског снимања и прилагодите критеријуме аутоматског снимања. Након што прегледате изабране критеријуме у дијалогу за потврду подешавања да бисте утврдили да ли ће се понашати како је предвиђено, притисните дугме за снимање видео записа да бисте покренули аутоматско снимање.
[ Изабери корисничку поставку ]
 • Критеријуми аутоматског снимања могу да се сачувају у корисничким унапред постављеним подешавањима [ Усер пресет 1 ] до [ Усер пресет 5 ]. Означавањем унапред подешене вредности и притиском на 2 приказује се мени у којем можете преименовати унапред подешену поставку и погледати подешавања или их копирати у другу унапред подешену вредност.
  • [ Прикажи подешавања ]: Прегледајте подешавања у изабраном унапред подешеном подешавању.
  • [ Преименуј ]: Преименујте унапред подешену вредност. Унапред подешени називи могу имати до 19 карактера.
  • [ Копирај ]: Означите одредиште и притисните J да бисте копирали подешавања на изабрану унапред подешену вредност.
 • Да бисте одмах покренули аутоматско снимање користећи критеријуме у претходно сачуваном унапред подешеном подешавању, изаберите унапред подешено, а затим изаберите [ Старт ].

Приказ поставки аутоматског снимања

Екран подешавања аутоматског снимања се може видети тако што ћете изабрати [ Старт ] за [ Аутоматско снимање ] у менију за снимање фотографија или видео записа. Означите ставке и притисните J да бисте приказали опције за изабрану ставку.

 1. [ Критеријуми снимања ]
 2. [ Напредно: Покрет ]
 3. [ Напредно: откривање субјекта ]
 1. [ Напредно: Раздаљина ]
 2. [ Циљна област ]
 3. [ Временске опције ]
Опција Опис
[ Критеријуми снимања ]
 • Подесите критеријуме аутоматског снимања.

  • [ Покрет ]: Изаберите ( M ) ову опцију да бисте укључили правац кретања субјекта као један од критеријума који морају бити задовољени да би се покренуо почетак аутоматског снимања.
  • [ Детекција субјекта ]: Изаберите ( M ) ову опцију да бисте укључили откривање субјекта као један од критеријума који морају бити задовољени да би се покренуо почетак аутоматског снимања.
  • [ Удаљеност ]: Ако је ова опција изабрана ( M ), снимање ће се наставити док је субјекат унутар наведеног опсега удаљености.
 • Аутоматско снимање ће се покренути само ако су сви изабрани критеријуми задовољени.
[ Напредно: Покрет ] Ова опција ће ступити на снагу само ако је [ Покрет ] изабрано ( M ) за [ Критеријуми снимања ]. Користи се за одабир смера кретања, величине и брзине субјеката који ће покренути аутоматско снимање ( 0 Критеријуми снимања “ > “ Покрет ).
[ Напредно: откривање субјекта ] Ова опција ће ступити на снагу само ако је [ Откривање субјекта ] изабрано ( M ) за [ Критеријуми снимања ]. Користи се за одабир типа и величине субјеката који ће покренути аутоматско снимање ( 0 Критеријуми снимања > “ Откривање субјекта ).
[ Напредно: Раздаљина ] Ова опција ће ступити на снагу само ако је [ Удаљеност ] изабрана ( M ) за [ Критеријуми снимања ]. Користи се за одабир распона удаљености на којима ће присуство субјекта покренути аутоматско снимање ( 0 Критеријуми снимања “ > “ Удаљеност ). Снимање ће се наставити док се објекат налази у наведеном опсегу удаљености.
[ Циљна област ] Изаберите тачке фокуса које се користе за детекцију субјекта када је [ Ауто-ареа АФ ] изабран за режим АФ-ареа. Аутоматско снимање ће се покренути ако се детектује субјекат који испуњава услове окидача у било којој од изабраних тачака фокуса. Избор циљне области се може користити за онемогућавање тачака фокуса у областима кадра које су блокиране препрекама или се на други начин могу занемарити у сврху откривања субјекта, осигуравајући да се жељени субјекат може поузданије открити.
[ Временске опције ]

Одаберите вредности за [ Избор времена снимања ] и [ Сачекајте након снимања ].

 • [ Избор времена снимања ]: Одаберите колико дуго ће камера снимати када се активира аутоматско снимање. Снимање ће се наставити изабрано време чак и ако услови окидача више нису испуњени.
  • У зависности од подешавања камере, снимање се може завршити пре истека изабраног времена.
 • [ Сачекајте након снимања ]: Одаберите минимално време које ће камера чекати након рафала. Када се рафално снимање заврши, снимање ће се паузирати на изабрано трајање чак и ако су испуњени услови окидача.

Снимање слика помоћу аутоматског снимања

Пре снимања

Да бисте били сигурни да снимање није прекинуто, користите потпуно напуњену батерију, испоручени адаптер наизменичне струје за пуњење или опционални адаптер наизменичне струје и конектор за напајање.

 1. Поставите камеру на статив или предузмите друге кораке да бисте је држали мирно.

  Поправите камеру на месту након кадрирања снимка.

  Кадрирање снимка

  Препоручујемо вам да одаберете шири угао него иначе док се не навикнете на аутоматско снимање.

 2. Изаберите жељени режим (фотографија или видео) помоћу бирача фотографија/видео.

 3. Ако користите аутоматско снимање за фотографије, изаберите режим непрекидног отпуштања: [ Континуирано великом брзином ], [ Континуирано малом брзином ], [ Ц30 ] или [ Ц120 ].

  • Ако користите аутоматско снимање за снимање видео записа, пређите на корак 4.
  • Ако је изабран режим појединачног кадра или самоокидача, камера ће се привремено пребацити у континуирани режим велике брзине када почне аутоматско снимање.

  • Ако се изабере [ Ц60 ], режим отпуштања ће се променити у [ Ц120 ].
  • Ако сте изабрали континуирани режим мале брзине или континуирани режим велике брзине, изаберите брзину напредовања кадра пре него што наставите.
 4. Поставите тачку фокуса.

  Изаберите режим АФ области и поставите тачку фокуса у област кадра у којој очекујете да ће се објекат појавити.

  • Ако је аутофокус омогућен, камера ће се привремено пребацити у режим фокуса АФ‑Ц током аутоматског снимања.
  • Ако је [ Ауто-ареа АФ ] изабрано за режим АФ-ареа, стварна брзина кадрова пада на 15 кадрова у секунди када је брзина напредовања од 20 фпс изабрана у непрекидном режиму велике брзине.
  • Када користите ручно фокусирање, померите прекидач за режим фокуса објектива на [ М ] и ручно подесите фокус. Ручно фокусирање је доступно само са сочивима опремљеним прекидачем за режим фокуса.
 5. Означите [ Ауто цаптуре ] у менију за снимање фотографија или видео записа и притисните 2 .

 6. Изаберите [ Селецт усер пресет ], а затим означите унапред подешено одредиште за подешавања аутоматског снимања и притисните J .

  Изаберите одредиште између унапред подешених [ Усер пресет 1 ] до [ Усер пресет 5 ].

 7. Означите [ Старт ] и притисните J .

  Подешавања аутоматског снимања ће бити приказана.

 8. Означите [ Критеријуми снимања ] и притисните J .

  • Подесите критеријуме аутоматског снимања. Означите опције и притисните J да изаберете ( M ) или поништите избор ( U ).
  • Притисните X да бисте сачували промене и вратили се на екран подешавања аутоматског снимања.
 9. Подесите подешавања за сваки од критеријума изабраних за [ Критеријуми снимања ].

  • За информације о критеријумима доступним када је [ Мотион ] омогућен ( M ), погледајте '“ Критеријуми снимања ” > “ Покрет ” ( 0 Критеријуми снимања “ > “ Покрет ).
  • За информације о критеријумима доступним када је [ Детекција субјекта ] омогућена ( M ), погледајте „„ Критеријуми снимања ” > „ Откривање субјекта ” ( 0 Критеријуми снимања ” > „ Откривање субјекта ).
  • За информације о критеријумима доступним када је [ Удаљеност ] омогућена ( M ), погледајте '“ Критеријуми снимања ” > “ Удаљеност ” ( 0 Критеријуми снимања “ > “ Удаљеност ).
  • Иако вишеструки [ Критеријуми снимања ] могу да се користе заједно, препоручујемо да омогућите ( M ) само један по један критеријум док се не навикнете на аутоматско снимање.
 10. Означите [ Циљна област ] и притисните J .

  • Изаберите тачке фокуса које се користе за детекцију субјекта када је [ Ауто-ареа АФ ] изабран за режим АФ-ареа. Избор циљне области није доступан у другим режимима АФ области. Ако је изабран други режим, пређите на корак 11.
  • Избор циљне области се може користити за онемогућавање тачака фокуса у областима кадра које су блокиране препрекама или се на други начин могу занемарити у сврху откривања субјекта, осигуравајући да се жељени субјекат може поузданије открити.
  • Притисните J да спречите коришћење тачака фокуса за детекцију субјекта (онемогућене тачке фокуса су приказане црвеном бојом). Притисните J поново да обришете (поновно омогућите) тачку фокуса.
  • Притисните X да бисте омогућили све тачке фокуса.
  • Притисните W ( Q ) да бисте онемогућили све тачке фокуса.
  • Тачке фокуса се могу омогућити и онемогућити девет по девет (у мрежи 3 × 3) додиром на монитор.
  • Притисните i да бисте сачували промене и вратили се на екран подешавања аутоматског снимања.

  Онемогућене тачке фокуса

  Субјекти који испуњавају [ критеријуме снимања ] биће откривени само у близини изабраних тачака фокуса. На пример, камера ће игнорисати кретање у онемогућеним тачкама фокуса чак и када је [ Мотион ] омогућен ( M ).

 11. Означите [ Тиминг оптионс ] и притисните J .

  • Користите [ Избор времена снимања ] да одаберете дужину сваког појединачног рафалног или видео снимка; опције укључују [ ОФФ ] (без ограничења) и вредности од 1 секунде до 30 минута. Када је изабрана друга опција осим [ ОФФ ], снимање ће се наставити изабрано време чак и ако услови окидача више нису испуњени.
  • Минимално време које ће камера чекати пре него што поново почне да снима се може изабрати помоћу [ Сачекајте после снимања ], што нуди избор вредности од 0 секунди до 30 минута.
  • Притисните J да бисте сачували промене и вратили се на екран подешавања аутоматског снимања.
 12. Притисните дугме i .

  • Биће приказан дијалог за потврду подешавања.
  • Тренутно изабрани ( M ) [ Критеријуми снимања ] су наведени у горњем левом углу дијалога.

 13. Проверите да ли камера може да детектује субјекте по жељи користећи изабране критеријуме.

  • Субјекти које је камера открила су приказани зеленим оквирима у дијалогу за потврду подешавања.
  • Можете да изаберете тачку фокуса када је опција која није [ Ауто-ареа АФ ] изабрана за режим АФ-ареа.
  • Ако изаберете [ Виде-ареа АФ (Ц1) ] или [ Виде-ареа АФ (Ц2) ] за режим АФ-ареа, можете да изаберете величину области фокуса тако што ћете држати дугме за режим фокуса и притиснути 1 , 3 , 4 или 2 .
  • Можете да изаберете режим АФ области у дијалогу за потврду подешавања притиском на дугме за режим фокуса и ротирањем подкомандног точкића.
  • Ако зелени оквири нису приказани како је очекивано, притисните дугме i и понављајте кораке 9 и 10 док се не постигну жељени резултати.

 14. Покрените аутоматско снимање.

  • Да бисте покренули аутоматско снимање, притисните дугме за снимање видео записа у дијалогу за потврду подешавања.
  • Снимање ће почети када се детектује субјекат који испуњава изабране критеријуме и наставити док се критеријуми не испуне.
  • Аутоматско снимање ће се покренути само ако су задовољене све опције изабране за [ Критеријуми снимања ].
  • Екран снимања ће се искључити ради уштеде енергије ако се ниједна операција не изврши око три минута, али ће аутоматско снимање остати активно. Екран се може поново активирати притиском на дугме ДИСП или притиском на окидач до пола.

Екран у стању приправности за аутоматско снимање

 • А-ЦАП “ ће бити приказан на контролној табли.

 • Икона X ће трептати на екрану снимања.

Снимање пре издања

Подешавања изабрана за Цустом Сеттинг д4 [ Пре-релеасе Цаптуре оптионс ] примењују се када је [ Ц30 ] или [ Ц120 ] изабран за режим отпуштања.

Тихи режим

Нечујни режим се може омогућити одабиром [ ОН ] за [ Тихи режим ] у менију подешавања.

Критеријуми снимања “ > “ Покрет

Ова опција се користи за одабир смера кретања, величине и брзине субјеката који ће покренути аутоматско снимање.

 1. Означите [ Адванцед: Мотион ] на екрану подешавања аутоматског снимања и притисните J .

  Критеријуми кретања ће бити приказани.

 2. Притисните дугме W ( Q ) и изаберите правац.

  • Критеријуми правца ће бити приказани.
  • Означите упутства и притисните J да изаберете ( M ) или поништите избор ( U ).
  • Притисните X да бисте сачували промене и вратили се на екран подешавања покрета.

 3. Окрените главни командни точкић да бисте изабрали брзину субјекта.

  Окрените главни командни точкић да бисте изабрали [ Брзина ] од [ 1 ] до [ 5 ]. Одаберите веће вредности да бисте ограничили откривање субјекта на субјекте који се брже крећу, ниже вредности да бисте укључили субјекте који се крећу мањим брзинама.

  Величина и брзина

  • Субјекти који испуњавају критеријуме за [ Величина субјекта ] и [ Брзина ] су приказани зеленим оквирима на екрану подешавања покрета.
  • [ Брзина ] се мери као време потребно субјекту да хоризонтално пређе оквир. Приближно време за сваку вредност је наведено у наставку. Објекти који се крећу пребрзо можда неће бити откривени.

   • [ 1 ]: Око 5 с или мање
   • [ 2 ]: Око 4 с или мање
   • [ 3 ]: Око 3 с или мање
   • [ 4 ]: Око 2 с или мање
   • [ 5 ]: Око 1 с или мање
  • Одабиром [ 1 ] за [ Величина субјекта ] и [ Брзина ] фотоапарату је лакше да открије субјекте различитих величина који се крећу различитим брзинама. Препоручујемо да почнете од ниских вредности, а затим их постепено повећавате док проверавате приказ зелених поља на екрану подешавања покрета или снимате пробне слике док детекција субјекта не функционише по жељи.
 4. Ротирајте подкомандни точкић да бисте изабрали величину субјекта.

  Окрените поткомандни точкић да бисте изабрали [ Величина субјекта ] од [ 1 ] до [ 5 ]. Изаберите ниже вредности да бисте укључили мање субјекте, више вредности да бисте ограничили откривање субјекта на веће субјекте.

  Опције величине

  • Субјекти који испуњавају критеријуме за [ Величина субјекта ] и [ Брзина ] су приказани зеленим оквирима на екрану подешавања покрета.
  • Привидна величина субјекта (мерена у тачкама фокуса) за сваку опцију [ Субјецт Сизе ] је наведена испод.

   • [ 1 ]: 4 тачке фокуса или више
   • [ 2 ]: 8 тачака фокуса или више
   • [ 3 ]: 14 тачака фокуса или више
   • [ 4 ]: 24 тачке фокуса или више
   • [ 5 ]: 34 тачке фокуса или више

   Субјект је откривен у 14 тачака фокуса

 5. Притисните дугме i .

  Камера ће сачувати промене и вратити вас на екран подешавања аутоматског снимања.

" Критеријуми снимања " > " Откривање субјекта "

Ова опција се користи за одабир типова и величина субјекта који покрећу аутоматско снимање.

 1. Означите [ Адванцед: Субјецт детецтион ] на екрану подешавања аутоматског снимања и притисните J .

  Биће приказани критеријуми за откривање субјекта.

 2. Притисните дугме W ( Q ) и изаберите жељене типове предмета.

  • Ваш избор су ауто, људи, животиње и возила.
  • Притисните J да бисте сачували промене и вратили се на екран детекције субјекта.

 3. Окрените главни командни точкић да бисте изабрали величину субјекта.

  Изаберите [ Величина субјекта ] од вредности [ 1 ] до [ 5 ]. Изаберите ниже вредности да бисте укључили мање субјекте, више вредности да бисте ограничили откривање субјекта на веће субјекте.

  Опције величине

  • Субјекти који испуњавају критеријум за [ Величина субјекта ] приказани су зеленим оквирима на екрану за откривање субјекта.
  • Привидна величина субјекта (као проценат угла гледања) за свако подешавање је наведена испод.

   • [ 1 ]: 2,5% или више
   • [ 2 ]: 5% или више
   • [ 3 ]: 10% или више
   • [ 4 ]: 15% или више
   • [ 5 ]: 20% или више

   Субјект је откривен у величини од 20%

  • [ Величина субјекта ] од [ 1 ] олакшава камери да открије субјекте различитих величина. Препоручујемо да почнете од ниске вредности, а затим да је постепено повећавате док проверавате приказ зелених поља на екрану за откривање субјекта или снимате пробне слике док детекција субјекта не функционише по жељи.
 4. Притисните дугме i .

  Камера ће сачувати промене и вратити вас на екран подешавања аутоматског снимања.

Опрез: Откривање субјекта

Ако је изабрано „ауто” или „људи”, аутоматско снимање ће почети када се детектују субјекти портрета људи, без обзира да ли су окренути ка камери или не.

Критеријуми снимања “ > “ Удаљеност”

Одаберите максималну и минималну удаљеност на којој ће камера детектовати субјекте за аутоматско снимање. Снимање са аутоматским снимањем ће се наставити док је субјекат унутар наведеног опсега удаљености.

“Напредно: удаљеност”

Можете да користите функцију [ Напредно: растојање ] када је NIKKOR З објектив прикључен. Можда неће функционисати са другим сочивима.

 1. Означите [ Адванцед: Дистанце ] на екрану подешавања аутоматског снимања и притисните J .

  • Критеријуми удаљености ће бити приказани.
  • Циљна тачка фокуса ће се појавити на екрану критеријума удаљености.

  Циљна тачка фокуса

 2. Одаберите најближу и најдаљу удаљеност на којој ће камера детектовати субјекте за аутоматско снимање.

  • Поставите мету изнад субјекта на најближој удаљености за аутоматско откривање субјекта и притисните дугме АФ-ОН да бисте подесили минималну удаљеност, која ће се појавити на екрану као [ Близу ]. Минимална удаљеност се може фино подесити ротирањем главног командног точкића.

  • Поставите мету преко субјекта на најдаљој удаљености за аутоматско откривање субјекта и притисните окидач до пола да бисте подесили максималну удаљеност, која ће се на екрану појавити као [ Фар ]. Максимално растојање се може фино подесити ротирањем подкомандног точкића.

   Фино подешавање удаљености за „Близу“ и „Далеко“

   Фино подешавање је доступно искључиво са Nikon З бајонетом, али не и са NIKKOR З 58 мм ф/0,95 С Ноцт.

   Прикази „Близу” и „Далеко”.

   Удаљености за [ Неар ] и [ Фар ] се приказују само у метрима. Неће бити приказане у стопама чак и када је [ Феет (фт) ] изабрано за [ Јединице удаљености ] у менију подешавања.

 3. Притисните дугме i .

  Камера ће сачувати промене и вратити вас на екран подешавања аутоматског снимања.

Паузирање и завршетак аутоматског снимања

 • Да бисте паузирали аутоматско снимање и вратили се на дијалог за потврду подешавања, притисните дугме за снимање видео записа. Аутоматско снимање се може наставити поновним притиском на дугме.
 • Да бисте прекинули аутоматско снимање и изашли на екран снимања, притисните дугме O ( Q ).

Опрез: Аутоматско снимање

 • Избор области слике је фиксиран на [ FX (36×24) ]. Аутоматско снимање се не може користити када је прикључен DX објектив.
 • Током режима приправности за аутоматско снимање, камера се фокусира на доле описани начин.
  • [ Критеријуми снимања ] > [ Удаљеност ] омогућена ( M ): Камера се фокусира на раздаљину изабрану за [ Далеко ].
  • [ Критеријуми снимања ] > [ Растојање ] онемогућено ( U ): Камера се фокусира на раздаљину на снази када је аутоматско снимање почело.
 • Камера можда неће успети да детектује субјекте у [ Таргет ареа ] када се у кадру налази више субјеката.
 • Киша и снег могу да ометају откривање субјекта. Аутоматско снимање може бити покренуто падајућим снегом, топлотном измаглицом или другим временским појавама.

Током аутоматског снимања

Све контроле осим дугмади ДИСП , видео-снимања и O ( Q ) су онемогућене док је аутоматско снимање у току. Завршите аутоматско снимање пре него што покушате да прилагодите подешавања камере.

Аутоматско снимање: ограничења

Аутоматско снимање се не може комбиновати са неким функцијама камере, укључујући:

 • дуге временске експозиције („Булб” или „Тиме”),
 • самоокидач,
 • заграда,
 • вишеструке експозиције,
 • ХДР преклапање,
 • фотографисање у интервалима,
 • снимање видео записа у временским интервалима,
 • померање фокуса, и
 • електронско смањење вибрација.