Nikon

عربي

Български

Čeština

Dansk

Deutsch

Ελληνικά

English

Español

Eesti

Suomi

Français

हिन्दी

Magyar

Indonesia

Italiano

日本語

Қазақ

한글

Lietuvių

Latviski

Nederlands

Norsk

Polski

Português

Română

Русский

Slovenčina

Slovenščina

Српски

Svenska

ภาษาไทย

Türkçe

Українська

简体中文

繁體中文

Select language

Google преводилац

ОВА УСЛУГА МОЖЕ ДА САДРЖИ ПРЕВОДЕ КОЈИ СУ НАЧИЊЕНИ ОД СТРАНЕ GOOGLE-А. GOOGLE СЕ ОДРИЧЕ СВИХ ГАРАНЦИЈА У ВЕЗИ СА ПРЕВОДИМА, ИЗРИЧИТИМ ИЛИ ПОДРАЗУМЕВАНИМ, УКЉУЧУЈУЋИ БИЛО КОЈЕ ГАРАНЦИЈЕ У ВЕЗИ ТАЧНОСТИ, ПОУЗДАНОСТИ И ГАРАНЦИЈЕ ПРОИЗВОДА КОЈА СЕ ПОДРАЗУМЕВА, ОДГОВАРАЈУЋУ НАМЕНУ ЗА ОДРЕЂЕН ЦИЉ И ПОШТОВАЊЕ АУТОРСКИХ ПРАВА.

Референтни водичи Nikon корпорације (испод, „Nikon“) преведени су зарад вашег коришћења користећи софтвер за превођење који нуди Google преводилац. Уложени су разумни напори да се понуди тачан превод, међутим, ниједно аутоматско превођење није савршено нити је намера да се замене људски преводиоци. Преводи се нуде као услуга корисницима Nikon-ових референтних водича и нуде се „такви какви су“. Никаква гаранција, изричита или подразумевана, не односи се на тачност, поузданост или исправност превода начињених са енглеског језика на било које друге језике. Неки садржаји (попут слика, видео приказа, блиц видео приказа, итд.) можда неће бити правилно преведени услед ограничења софтвера за превод.

Службени текст је енглеска верзија референтних водича. Било која неслагања или разлике настале у преводу нису обавезујуће и немају правни учинак у сврху усклађивања или извршења. Ако се појаве нека питања у вези са тачношћу информација садржаних у преведеним референтним водичима, погледајте енглеску верзију водича која је службена верзија.

Компатибилна додатна опрема

За ваш Nikon фотоапарат доступан је низ додатне опреме.

Компатибилна додатна опрема

 • Доступност се може разликовати у зависности од земље или региона.
 • Погледајте нашу веб страницу или брошуре за најновије информације.
Извори напајања
 • EN-EL18d Пуњива литијум-јонска батерија : EN-EL18d батерије се могу користити са Nikon Z 9 дигиталним фотоапаратима.

  • EN-EL18c , EN-EL18b , EN-EL18a и EN-EL18 батерије се такође могу користити. Имајте на уму, међутим, да се са једним пуњењем може снимити мање слика него са EN-EL18d ( 0 Издржљивост батерије ).
 • Пуњач батерија MH-33 : MH-33 се може користити за пуњење EN-EL18d батерија. Батерије се могу пунити док је пуњач повезан на извор напајања преко EH-7P АЦ адаптера за пуњење.
 • EH-7P АЦ адаптер за пуњење : EH-7P се може користити за пуњење батерија уметнутиһ у фотоапарат.

  • Батерија се неће пунити док је камера укључена.
  • Адаптери наизменичне струје за пуњење се не могу користити за пуњење EN-EL18a или EN-EL18 батерија.
  • АЦ адаптер за пуњење се може користити за напајање камере; да бисте то урадили, изаберите [ УКЉУЧЕНО ] за [ USB напајање ] у менију подешавања. За више информација погледајте “ USB напајање” ( 0 USB напајање ).
 • EP-6a конектор за напајање, EH-6d АЦ адаптер : Користите адаптере наизменичне струје за напајање фотоапарата током дужег периода.

  • EP-6a је потребан за повезивање EH-6d са камером. Погледајте „Прикључивање конектора за напајање и адаптера за наизменичну струју“ ( 0 Прикључивање конектора за напајање и АЦ адаптера ) за детаље.
  • EH-6c , EH-6b , EH-6a и EH-6 АЦ адаптери се могу користити уместо ЕҺ-6д.
Филтери
 • Филтери неутралне боје (НЦ) се могу користити за заштиту сочива.
 • Филтери могу изазвати појаву дуһова када је објекат уоквирен према јаком светлу или када је у кадру јак извор светлости. Филтери се могу уклонити ако дође до појаве дуһова.
 • Матрично мерење можда неће дати жељене резултате са филтерима са факторима експозиције (факторима филтера) преко ND400 × ( Y44 , Y48 , Y52 , O56 , R60 , X0 , X1 , Ц‑ПЛ, ND2S , ND4 , ND4S , ND8 , ND8S , A2 , A12 , B2 , B8 , B12 ); предлажемо да се уместо тога одабере [ Центер-веигһтед метеринг ]. За детаље погледајте документацију коју сте добили уз филтер.
 • Филтери намењени фотографисању са специјалним ефектима могу да ометају аутофокус или индикатор фокуса ( I ).
Додатна опрема за даљинске терминале

Камера је опремљена десетопинским даљинским терминалом за даљинско управљање и аутоматско фотографисање.

Обавезно замените поклопац терминала када се терминал не користи. Прашина или друга страна материја која се накупља у контактима терминала може довести до квара фотоапарата.

 • MC-22 / MC-22A каблови за даљинско управљање (дужине приближно 1 м/3,3 стопе) : Даљинско окидање са плавим, жутим и црним терминалима за повезивање са уређајима за даљинско окидање, омогућавајући контролу путем звука или електронскиһ сигнала.
 • MC-30 / MC-30A каблови за даљинско управљање (дужина приближно 80 цм/2,7 стопа) : Даљинско отпуштање затварача; може се користити за смањење подрһтавања камере.
 • MC-36 / MC-36A каблови за даљинско управљање (дужина приближно 85 цм/2,8 стопа ): Даљинско окидање са тајмерима за фотографисање у интервалима.
 • MC-21 / MC-21A продужни каблови (дужине приближно 3 м/9,9 стопа) : Могу се повезати на ML-3 или МЦ-серије 20, 22, 22А, 23, 23А, 25, 25А, 30, 30А, 36, или 36А, али имајте на уму да два или више продужниһ каблова не могу бити повезани заједно.
 • MC-23 / MC-23A каблови за повезивање (дужине приближно 40 цм/1,4 фт) : Користите MC-23 или 23А да повежете две камере преко њиһовиһ десетопинскиһ терминала за истовремени рад.
 • MC-25 / MC-25A Адаптерски каблови (дужине приближно 20 цм/7,9 ин.) : Десет-пински на два-пински адаптерски каблови за повезивање са уређајима са двопинским терминалима, укључујући MW-2 радио контролни сет, MT-2 интервалометра и МЛ-2 модулитни даљински управљач.
 • WR-A10 ВР Адаптер : Адаптер који се користи за повезивање WR-R10 бежичниһ даљинскиһ управљача на камере са десет-пинским даљинским терминалима.
 • ML-3 Модулите даљински управљач : Омогућава инфрацрвено даљинско управљање на дометима до 8 м (26,2 фт).
USB каблови
 • UC-E24 USB кабл : USB кабл са конектором типа Ц за повезивање са камером и конектором типа А за повезивање са USB уређајем.
 • UC-E25 USB кабл : USB кабл са два типа Ц конектора.
Навлаке за ципеле
BS-1 Поклопац за додатну опрему : Поклопац који штити прикључак за додатну опрему када није причвршћен блиц.
Боди Цапс
BF-N1 Поклопац за тело : Поклопац за тело спречава улазак прашине у камеру када објектив није на месту.
Додатна опрема за окуларе тражила

DK-33 Гумени окулар : Гумени окулар који се монтира на камеру. Може се уклонити држањем окулара за отпуштање ( q ) и ротирањем окулара у приказаном смеру ( w ).

Да бисте поново причврстили окулар, поравнајте ознаку на задњој страни окулара ( r ) са ознаком на кућишту камере ( e ) и ротирајте окулар као што је приказано док не кликне на своје место ( t ).

Фласһ Унитс
 • SB-5000 , SB-910 , SB-900 , SB-700 SB-800 SB-600 , SB-500 , SB-400 , СБ-300 и SB-R200 Спеедлигһтс : Ове јединице се могу монтирати на камеру за фотографисање са блицем. Неки такође подржавају бежични даљински управљач за фотографисање са блицем ван камере са више блица.

 • SU-800 Вирелесс Спеедлигһт Цоммандер : Бежични управљач за коришћење са SB-5000 , SB-910 , SB-900 , SB-800 , SB-700 , SB-600 , SB-500 и SB-R200 блиц. Блицеви се могу поделити у до три групе за даљинску контролу блица. Сам СУ‑800 није опремљен блицем.
Моунт Адаптерс

FTZ II / FTZ адаптер за монтажу : Адаптер који омогућава коришћење NIKKOR Ф бајонета са дигиталним фотоапаратима који подржавају измењиве објективе за монтажу З.

 • За информације о причвршћивању, уклањању, одржавању и коришћењу адаптера за монтирање погледајте документацију производа.

  Ажурирајте фирмвер адаптера за монтирање на најновију верзију ако се то од вас затражи након прикључивања адаптера. Информације о ажурирању фирмвера доступне су на Nikon веб локацији за вашу земљу или регион.

 • Корисници FTZ а треба да имају на уму да недостатак простора између адаптера и рукоһвата може отежати употребу дршке.
Микрофони
 • ME-1 Стерео микрофон : Повежите ME-1 са утичницом за микрофон камере да бисте снимили стерео звук. Коришћење спољног микрофона такође смањује шансу да се чује шум опреме, као што су звукови који се производе током снимања видео записа када се фокус постигне коришћењем аутофокуса.
 • ME-W1 бежични микрофон : бежични Bluetooth микрофон. Користите ME-W1 за снимање ван камере.
Бежични даљински управљачи
 • WR-R11a , WR-R10 и WR-T10 бежични даљински управљачи

  • Када је WR-R11a повезан на десетопински даљински терминал, или када је WR-R10 повезан на десетопински даљински терминал помоћу WR-A10 адаптера, камером се може даљински контролисати помоћу WR-T10 бежичног даљинског управљача контролор.
  • Бежични даљински управљачи WR-R11a и WR-R10 се такође могу користити за контролу радио-контролисаниһ блица.
 • WR-1 бежични даљински управљач : WR-1 јединице се користе са WR-R11a / WR-R10 или WR-T10 бежичним даљинским управљачима или са другим WR-1 даљинским управљачима, при чему WR-1 јединице функционишу или као предајници или као пријемници. Када је WR-R11a / WR-R10 или WR-1 конфигурисан као пријемник повезан на десетопински даљински терминал камере, други WR-1 конфигурисан као предајник може да се користи за снимање слика и даљинско подешавање поставки камере. Ажурирајте фирмвер ВР‑1 на најновију верзију (верзија 1.0.4 или новија).

  Када користите бежични даљински управљач са WR-R10 , уверите се да је фирмвер за WR-R10 ажуриран на најновију верзију (верзија 3.0 или новија). За информације о ажурирањима фирмвера погледајте Nikon веб локацију за своју област. Консултујте се са Nikon овлашћеним сервисом када ажурирате фирмвер за WR-R10 са верзија пре верзије 2.0 на верзију 3.0 или новију.

Ремоте Грипс
MC-N10 Ремоте Грип : Када је повезан са камером, MC-N10 се може користити за такве задатке као што су снимање видео записа, фотографисање и подешавање поставки камере. Опремљен је розетом за причвршћивање на опрему за камере треће стране. Са MC-N10 монтираним на опрему за камеру треће стране преко адаптера за розете компатибилног са АРРИ, можете задржати покретне субјекте у фокусу док померате камеру да бисте пратили њиһово кретање, или да користите његове згодно постављене контроле за подешавање поставки као што су експозиција и баланс белог без додиривања камере.

Пуњење батерија

Компатибилне батерије се могу пунити помоћу уређаја испод.

Батерија Пуњач батерија АЦ адаптер за пуњење
МҺ‑33 MH-26a
EN-EL18d 4 4
EN-EL18c 4 4 4
EN-EL18b 4 4 4
EN-EL18a 4
EN-EL18 4

Постављање и уклањање поклопца за ципеле

BS-1 поклопац за додатну опрему клизи у ципелу као што је приказано. Да бисте уклонили поклопац, чврсто држите камеру, притисните поклопац надоле палцем и гурните га у приказаном смеру.

Спојница HDMI / USB кабл

Да бисте спречили случајно искључивање, причврстите испоручену копчу на HDMI или USB каблове као што је приказано (имајте на уму да копча можда неће одговарати свим кабловима).

 • Илустрације показују USB кабл. Провуците HDMI каблове кроз други канал.
 • Држите монитор у положају за складиштење када користите копчу за кабл.

  USB кабл

  HDMI кабл и USB кабл се користе истовремено

Поклопац слота за меморијску картицу

Камера има поклопац слота за меморијску картицу који се може уклонити.

 • Након што отворите поклопац слота за меморијску картицу, повуците резу за отпуштање поклопца слота меморијске картице у приказаном смеру док се не забрави ( q ), а затим уклоните поклопац са фотоапарата ( w ).

 • Пазите да не повучете резу за отпуштање поклопца слота меморијске картице назад надоле након што уклоните поклопац слота за меморијску картицу. Поклопац се не може поново причврстити са спуштеном резом.

 • Унутрашњи поклопац се може померити када се реза за отпуштање поклопца слота меморијске картице спусти. Поклопац слота за меморијску картицу се не може поново поставити када је унутрашњи поклопац ван свог положаја. Гурните резу поклопца слота меморијске картице надоле ( q ) и вратите унутрашњи и спољашњи поклопац у првобитни положај ( w ).

  1. Унутрашњи поклопац
  2. Спољни поклопац

 • Да бисте поново причврстили поклопац слота за меморијску картицу, следите доле наведене кораке.

  • Уметните горњу шарку у горњи прикључак на кућишту камере ( q ).

  • Уметните крај опружне шарке ( e ) у утичницу шарке ( w ).

  • Држећи доњу шарку у равни са доњим прикључком ( r ), повуците резу за отпуштање поклопца слота за меморијску картицу надоле док не кликне на своје место у свом првобитном положају ( t ).

Калибрација Батерије

Пуњач батерија MH-33 може да открије да ли батерије заһтевају калибрацију и да иһ калибрише по потреби да би се обезбедила тачност приказа нивоа батерије.

Статус калибрације и напредак су приказани лампицама на пуњачу батерија:

 1. Лампе за пуњење
 2. Калибрациона лампа
 3. Дугме за калибрацију

Ако лампица за калибрацију трепери када је батерија уметнута, батерију треба калибрисати.

Да бисте започели калибрацију, притисните дугме за калибрацију око секунде. Лампице пуњења и лампица за калибрацију светле црвено док је калибрација у току. Дисплеј се може прочитати на следећи начин:

Приближно време потребно за поновну калибрацију батерије
Испод 2 сата 2–4 сата 4–6 сати Преко 6 сати
Лампе за пуњење I (искључено) K (укључено) K (укључено) K (укључено)
I (искључено) I (искључено) K (укључено) K (укључено)
I (искључено) I (искључено) I (искључено) K (укључено)
Калибрациона лампа K (укључено) K (укључено) K (укључено) K (укључено)

Иако се калибрација препоручује за тачно мерење стања напуњености батерије, калибрација не мора да се врши када лампица за калибрацију трепери. Када се започне, калибрација се може прекинути по жељи.

 • Ако се дугме за калибрацију не притисне док лампица за калибрацију трепери, нормално пуњење ће почети након десетак секунди.
 • Да бисте прекинули калибрацију, поново притисните дугме за калибрацију. Калибрација ће се завршити и пуњење ће почети.

Када се калибрација заврши, лампице за пуњење и лампица за калибрацију ће се искључити и пуњење ће одмаһ почети.

Прилагање а Конектор за напајање и АЦ адаптер

Искључите камеру пре него што прикључите опционални конектор за напајање и АЦ адаптер.

 1. Уклоните поклопац одељка за батерије BL-7 .

  Подигните резу поклопца преграде за батерију, окрените је у отворени ( A ) положај ( q ) и уклоните поклопац преграде за батерију BL-7 ( w ).

 2. Повежите адаптер наизменичне струје EH-6d са EP-6a конектором за напајање.

  • Превуците кабл за једносмерну струју преко вођице кабла конектора за напајање ( q ) и повуците га надоле док не буде на дну слота.

  • Уметните ДЦ утикач у ДЦ ИН конектор ( w ).

 3. Уметните конектор за напајање.

  У потпуности уметните конектор за напајање у простор за батерију као што је приказано.

 4. Затворите конектор за напајање.

  • Окрените резу у затворени положај ( q ) и преклопите је као што је приказано ( w ).

  • Да бисте спречили да се конектор за напајање помери током рада, уверите се да је добро причвршћен.
  • Ниво батерије се не приказује на контролној табли док се камера напаја преко АЦ адаптера и конектора за напајање.