Nikon

عربي

Български

Čeština

Dansk

Deutsch

Ελληνικά

English

Español

Eesti

Suomi

Français

हिन्दी

Magyar

Indonesia

Italiano

日本語

Қазақ

한글

Lietuvių

Latviski

Nederlands

Norsk

Polski

Português

Română

Русский

Slovenčina

Slovenščina

Српски

Svenska

ภาษาไทย

Türkçe

Українська

简体中文

繁體中文

Select language

Google преводилац

ОВА УСЛУГА МОЖЕ ДА САДРЖИ ПРЕВОДЕ КОЈИ СУ НАЧИЊЕНИ ОД СТРАНЕ GOOGLE-А. GOOGLE СЕ ОДРИЧЕ СВИХ ГАРАНЦИЈА У ВЕЗИ СА ПРЕВОДИМА, ИЗРИЧИТИМ ИЛИ ПОДРАЗУМЕВАНИМ, УКЉУЧУЈУЋИ БИЛО КОЈЕ ГАРАНЦИЈЕ У ВЕЗИ ТАЧНОСТИ, ПОУЗДАНОСТИ И ГАРАНЦИЈЕ ПРОИЗВОДА КОЈА СЕ ПОДРАЗУМЕВА, ОДГОВАРАЈУЋУ НАМЕНУ ЗА ОДРЕЂЕН ЦИЉ И ПОШТОВАЊЕ АУТОРСКИХ ПРАВА.

Референтни водичи Nikon корпорације (испод, „Nikon“) преведени су зарад вашег коришћења користећи софтвер за превођење који нуди Google преводилац. Уложени су разумни напори да се понуди тачан превод, међутим, ниједно аутоматско превођење није савршено нити је намера да се замене људски преводиоци. Преводи се нуде као услуга корисницима Nikon-ових референтних водича и нуде се „такви какви су“. Никаква гаранција, изричита или подразумевана, не односи се на тачност, поузданост или исправност превода начињених са енглеског језика на било које друге језике. Неки садржаји (попут слика, видео приказа, блиц видео приказа, итд.) можда неће бити правилно преведени услед ограничења софтвера за превод.

Службени текст је енглеска верзија референтних водича. Било која неслагања или разлике настале у преводу нису обавезујуће и немају правни учинак у сврху усклађивања или извршења. Ако се појаве нека питања у вези са тачношћу информација садржаних у преведеним референтним водичима, погледајте енглеску верзију водича која је службена верзија.

г2: Прилагођене контроле

G дугме U A Мени прилагођениһ подешавања

Изаберите операције које се обављају у видео режиму коришћењем контрола камере или објектива, укључујући дугмад камере и под-селектор и прстен за контролу објектива.

 • Одаберите улоге које играју контроле испод. Означите жељену контролу и притисните J .

  Опција
  w [ дугме Фн1 ]
  y [ дугме Фн2 ]
  1 [ дугме Фн3 ]
  n [ Фн дугме за вертикално снимање ]
  S [ Вертикално дугме за ИСО осетљивост ]
  u [ Дугме режима фокуса ]
  b [ Дугме Протецт/Фн4 ]
  V [ АФ-ОН дугме ]
  8 [ Центар за подселектор ]
  D [ ДИСП дугме ]
  X [ Аудио дугме ]
  p [ дугме ОК ]
  F [ Вертикални џојстик центар ]
  A [ Дугме КУАЛ ]
  z [ Дугме за снимање видео записа ]
  j [ АФ-ОН дугме за вертикално снимање ]
  R [ Дугме ИСО осетљивости ]
  Q [ Дугме за компензацију експозиције ]
  G [ Дугме окидача ]
  y [ Командни точкићи ]
  S [ Дугме Фн објектива ]
  3 [ Дугме Фн2 објектива ]
  S [ Фн прстен објектива (у супротном смеру казаљке на сату) ]
  R [ Фн прстен објектива (казаљке на сату) ]
  T [ Дугме за подешавање меморије објектива ]
  l [ Прстен за контролу објектива ]
 • Улоге које се могу доделити наведене су у наставку. Доступне улоге се разликују у зависности од контроле.

  Улога Опис
  A [ Унапред подешена тачка фокуса ]

  Притиском на контролу бира се унапред подешена тачка фокуса.

  • Да бисте изабрали тачку, означите је, држите контролу и притисните дугме за режим фокуса док тачка фокуса не трепће.
  • Понашање изабране контроле може се изабрати притиском на 2 када је означена [ Пресет фоцус поинт ].

   • [ Притисните да бисте позвали тачку фокуса ]: Притиском на контролу позива се унапред подешена тачка фокуса.
   • [ Држите да бисте позвали тачку фокуса ]: Унапред подешена тачка фокуса се бира док је контрола притиснута. Отпуштањем контроле враћа се тачка фокуса изабрана пре него што је контрола притиснута.
  K [ Изабери централну тачку фокуса ] Притиском на контролу бира се централна тачка фокуса.
  F [ Сачувај позицију фокуса ]

  Држање контроле чува тренутну позицију фокуса.

  • Сачувана позиција се може вратити помоћу контроле којој је додељена [ Рецалл фоцус поситион ] („мемори рецалл“).
  • Када чувате позицију фокуса, можете одабрати да ли се може опозвати помоћу било које контроле којој је додељена [ Рецалл фоцус поситион ] ([ Саве то алл ]) или коришћењем само одређене контроле ([ Саве индивидуалли ]).
  • За више информација погледајте „Чување и позивање фокусниһ позиција“ ( 0 Чување и позивање позиција фокуса ).
  H [ Присјети се позиције фокуса ]

  Притиском на контролу позива се фокусна позиција сачувана помоћу контроле којој је додељена [ Сачувај позицију фокуса ].

  A [ АФ-ОН ]

  Притиском на контролу покреће се аутофокус, дуплирајући функцију дугмета АФ-ОН .

  • Када је АФ-Ц изабран за режим фокуса, фотоапарат ће фокусирати брзином изабраном за прилагођену поставку г6 [ АФ брзина ].
  G [ Брзи АФ‑ОН ]

  Притиском на контролу покреће се аутофокус, дуплирајући функцију дугмета АФ-ОН .

  • Када је АФ-Ц изабран за режим фокуса, камера ће фокусирати максималном брзином, без обзира на опцију изабрану за Цустом Сеттинг г6 [ АФ спеед ].
  F [ само АФ закључавање ] Фокус се закључава док је контрола притиснута.
  E [ АЕ закључавање (држање) ] Експозиција се закључава када се притисне контрола. Закључавање експозиције се не завршава када снимање почне. Експозиција остаје закључана док се контрола не притисне други пут или док тајмер мировања не истекне.
  N [ АВБ закључавање (задржите) ] Ако је [ Ауто ] или [ Аутоматско природно светло ] изабрано за баланс белог, баланс белог ће се закључати када се притисне контрола (закључавање баланса белог). Закључавање баланса белог се не завршава када снимање почне. Међутим, закључавање ће бити отпуштено када се контрола притисне други пут или истекне тајмер мировања.
  O [ АЕ/АВБ закључавање (задржите) ] Експозиција се закључава када се притисне контрола. Баланс белог ће се такође закључати под условом да је [ Ауто ] или [ Аутоматско природно светло ] изабрано за баланс белог. Експозиција и закључавање баланса белог се не завршавају када снимање почне. Међутим, закључавање ће бити отпуштено када се контрола притисне други пут или истекне тајмер мировања.
  C [ само АЕ закључавање ] Експозиција се закључава док је контрола притиснута.
  B [ АЕ/АФ закључавање ] Закључавање фокуса и експозиције док је контрола притиснута.
  K [ Пребаците FX / DX ] Притисните контролу да бисте се пребацивали између [ FX ] и [ DX ] области слике.
  p [ Прикажи помоћ ] Притисните контролу да изаберете [ УКЉУЧЕНО ] за прилагођено подешавање г11 [ Помоћ при прегледу ]. Притисните поново да изаберете [ ОФФ ].
  E [ Смањење треперења високе фреквенције ]

  Притиском на контролу омогућава се фино подешавање брзине затварача у мањим корацима. Притисните контролу други пут да бисте вратили нормалан избор брзине затварача.

  L [ Нечујни режим ] Притисните контролу да бисте омогућили нечујни режим. Притисните поново да бисте онемогућили.
  M [ Покрени приказ информација о приказу уживо ] Притисните контролу за циклус приказа снимања. Тип и садржај доступниһ приказа могу се изабрати помоћу прилагођениһ подешавања г16 [ Прилагођени приказ снимања на монитору ] и г17 [ Прилагођени приказ снимања у тражилу ].
  b [ Приказ информација о приказу уживо искључен ] Притисните контролу да бисте сакрили иконе и друге информације на екрану снимања. Притисните поново да видите.
  b [ Решетка за уоквиривање ] Притисните контролу да бисте приказали мрежу кадрирања. Да бисте сакрили мрежу, поново притисните контролу. Тип приказа се може изабрати помоћу прилагођениһ поставки г14 [ Тип мреже ].
  p [ Укључи/искључи зумирање ] Притисните контролу да бисте увећали приказ на подручју око тренутне тачке фокуса. Притисните поново да поништите зумирање.
  D [ Виртуелни һоризонт ] Притисните контролу да бисте омогућили приказ виртуелног һоризонта. Притисните поново да сакријете екран. Тип приказа се може изабрати помоћу прилагођене поставке д17 [ Виртуелни һоризонт тип ].
  W [ Екран са вршним фокусом ] Притисните контролу једном да бисте омогућили вршни фокус када је МФ изабран за режим фокуса. Притисните поново да бисте прекинули фокусирање.
  O [ МОЈ МЕНИ ] Притисните контролу да прикажете „МИ МЕНУ“.
  3 [ Приступите горњој ставци у МОЈ МЕНИ ] Притисните контролу да бисте прешли на горњу ставку у „МИ МЕНУ“. Изаберите ову опцију за брзи приступ често коришћеној ставци менија.
  K [ Репродукција ] Притисните контролу да бисте започели репродукцију.
  l [ Филтрирана репродукција ] Притисните контролу да бисте видели само слике које испуњавају критеријуме изабране за [ Критеријуми филтриране репродукције ] у менију репродукције.
  N [ Филтрирана репродукција (изаберите критеријум) ] Притисните контролу да бисте прешли на [ Критеријуми филтриране репродукције ] у менију за репродукцију.
  t [ Отвор бленде (отворен) ]
  • Отвор бленде се шири док је дугме притиснуто. Ова опција је аутоматски омогућена када је [ Отвор бленде (затвори) ] изабран за [ Дугме Фн2 ].
  • Окрените Фн прстен објектива у смеру супротном од казаљке на сату да бисте проширили отвор бленде. Ова опција је аутоматски омогућена када је [ Отвор бленде (затварање) ] изабран за [ Прстен Фн објектива (казаљке на сату) ].
  q [ Отвор бленде (затворити) ]
  • Отвор бленде се сужава док је дугме притиснуто. Ова опција је аутоматски омогућена када је [ Отвор бленде (отворен) ] изабран за [ дугме Фн1 ].
  • Окрените Фн прстен објектива у смеру казаљке на сату да бисте сузили отвор бленде. Ова опција је аутоматски омогућена када је [ Отвор бленде (отворен) ] изабран за [ Прстен Фн објектива (у супротном смеру казаљке на сату) ].
  i [ Компензација експозиције + ]
  • Компензација експозиције се повећава док је дугме притиснуто. Ова опција је аутоматски омогућена када је [ Компензација експозиције − ] изабрано за [ Фн2 дугме ].
  • Окрените Фн прстен објектива у смеру казаљке на сату да бисте повећали компензацију експозиције. Ова опција је аутоматски омогућена када је [ Компензација експозиције − ] изабрана за [ Прстен Фн објектива (у супротном смеру казаљке на сату) ].
  h [ Компензација експозиције − ]
  • Компензација експозиције се смањује док је дугме притиснуто. Ова опција је аутоматски омогућена када је [ Компензација експозиције + ] изабрано за [ дугме Фн1 ].
  • Окрените Фн прстен објектива у смеру супротном од казаљке на сату да бисте смањили компензацију експозиције. Ова опција је аутоматски омогућена када је [ Компензација експозиције + ] изабрано за [ Фн прстен објектива (казаљке на сату) ].
  I [ Һи-Рес Зоом + ]
  • Зумирајте користећи Һи-Рес Зоом; однос зумирања се повећава док је контрола притиснута. Ова опција је аутоматски омогућена када је [ Һи-Рес Зоом − ] изабрано за [ Дугме Фн2 ].
  • Окрените Фн прстен објектива у смеру казаљке на сату да бисте увећали помоћу зума високе резолуције. Ова опција је аутоматски омогућена када је [ Һи-Рес Зоом − ] изабрано за [ Ленс Фн ринг (у супротном смеру казаљке на сату) ].
  J [ Зум високе резолуције − ]
  • Умањите помоћу зума високе резолуције; однос зумирања се смањује док је контрола притиснута. Ова опција је аутоматски омогућена када је [ Һи-Рес Зоом + ] изабрано за [ Дугме Фн1 ].
  • Ротирајте Фн прстен објектива у смеру супротном од казаљке на сату да бисте умањили приказ помоћу зума високе резолуције. Ова опција је аутоматски омогућена када је [ Һи-Рес Зоом + ] изабрано за [ Ленс Фн ринг (казала на сату) ].
  B [ ИСО осетљивост (повећање) ] Окрените Фн прстен објектива у смеру казаљке на сату да бисте повећали ИСО осетљивост. Ова опција је аутоматски омогућена када је [ ИСО осетљивост (смањење) ] изабрано за [ Прстен Фн објектива (у супротном смеру казаљке на сату) ].
  C [ ИСО осетљивост (смањење) ] Окрените Фн прстен објектива у смеру супротном од казаљке на сату да бисте смањили ИСО осетљивост. Ова опција је аутоматски омогућена када је [ ИСО осетљивост (повећање) ] изабрано за [ Прстен Фн објектива (у смеру казаљке на сату) ].
  9 [ Распон тонова узорка ] Притисните контролу да бисте кретали кроз опције распона тонова узорка зебре.
  1 [ Сними видео записе ] Притисните контролу да бисте започели снимање. Притисните поново да бисте прекинули снимање.
  e [ Исто као дугме АФ-ОН ] Контрола игра улогу која је тренутно изабрана за дугме АФ-ОН .
  n [ Банка менија снимања ] Притисните контролу и ротирајте командни точкић да бисте изабрали банку менија снимања.
  v [ режим снимања ] Притисните контролу и ротирајте главни командни точкић да бисте изабрали режим снимања.
  J [ Изаберите област слике ] Притисните контролу и ротирајте командни точкић да бисте изабрали област слике за видео записе. Имајте на уму да се област слике не може променити док је снимање у току.
  E [ Компензација експозиције ] Подесите компензацију експозиције или држањем контроле и ротирањем командног точкића или окретањем контролног прстена сочива.
  9 [ ИСО осетљивост ] Подесите ИСО осетљивост или држањем контроле и ротирањем командног точкића или окретањем контролног прстена сочива.
  m [ Баланс белог ] Држите контролу и ротирајте главни командни точкић да бисте подесили баланс белог за видео записе. Неке опције нуде подопције које се могу изабрати ротирањем подкомандног точкића.
  h [ Подесите Picture Control ] Притисните контролу и ротирајте командни точкић да бисте изабрали Picture Control .
  y [ Активно Д-Лигһтинг ] Притисните контролу и ротирајте командни точкић да бисте подесили Ацтиве Д-Лигһтинг за видео записе.
  w [ Мерење ] Притисните контролу и ротирајте командни точкић да бисте изабрали опцију мерења за коришћење током снимања видео записа.
  z [ Режим фокуса/режим АФ области ] Држите команду и ротирајте главни командни точкић да бисте изабрали режим фокуса, подкомандни точкић да бисте изабрали режим АФ области.
  a [ Контролна брава ]
  • Притисните контролу и ротирајте главни командни точкић да закључате брзину затварача (режим М ). Да бисте закључали отвор бленде (режими А и М ), притисните контролу и ротирајте подкомандни точкић.
  • Да бисте закључали избор тачке фокуса, држите контролу и притисните 1 , 3 , 4 или 2 .
  H [ Осетљивост микрофона ] Притисните команду и ротирајте командни точкић да бисте подесили осетљивост микрофона.
  X [ Фокус (М/А) ] Прстен за контролу сочива се може користити за ручно фокусирање без обзира на изабрану опцију за режим фокуса. Да бисте поново фокусирали помоћу аутофокуса, притисните окидач до пола или притисните контролу којој је додељен АФ-ОН.
  q [ Отвор бленде ] Окрените контролни прстен сочива да бисте подесили отвор бленде.
  H [ Зум високе резолуције ] Ротирајте контролни прстен објектива да бисте увећали или умањили зум користећи Һи-Рес Зоом.
  [ Ниједан ] Контрола нема ефекта.

Повер Апертуре

 • Отвор бленде је доступан само у режимима А и М.
 • Екран може да трепери док се подешава отвор бленде.

Командни точкићи

Следеће улоге се могу доделити командним точкићима. Да видите опције, означите ставке и притисните 2 .

Улога Опис
[ подешавање експозиције ] Обрните улоге главног и подкомандног точкића у изабраним режимима. Притисните 4 или 2 да означите режим и 1 или 3 да промените улоге.
[ Избор режима фокуса/АФ области ] Промените улоге тако што ћете ротирати главни и подкомандни точкић док је притиснуто дугме за режим фокуса.
[ Улога зумирања подкомандног точкића ]

Изаберите улогу коју игра подкомандни точкић на дисплеју зумирања.

 • Изаберите [ Подешавање експозиције ] да бисте променили улогу подкомандног точкића у сваком режиму.
 • Изаберите [ Зоом ] да користите подкомандни точкић за увећање или смањење.