Nikon

عربي

Български

Čeština

Dansk

Deutsch

Ελληνικά

English

Español

Eesti

Suomi

Français

हिन्दी

Magyar

Indonesia

Italiano

日本語

Қазақ

한글

Lietuvių

Latviski

Nederlands

Norsk

Polski

Português

Română

Русский

Slovenčina

Slovenščina

Српски

Svenska

ภาษาไทย

Türkçe

Українська

简体中文

繁體中文

Select language

Google преводилац

ОВА УСЛУГА МОЖЕ ДА САДРЖИ ПРЕВОДЕ КОЈИ СУ НАЧИЊЕНИ ОД СТРАНЕ GOOGLE-А. GOOGLE СЕ ОДРИЧЕ СВИХ ГАРАНЦИЈА У ВЕЗИ СА ПРЕВОДИМА, ИЗРИЧИТИМ ИЛИ ПОДРАЗУМЕВАНИМ, УКЉУЧУЈУЋИ БИЛО КОЈЕ ГАРАНЦИЈЕ У ВЕЗИ ТАЧНОСТИ, ПОУЗДАНОСТИ И ГАРАНЦИЈЕ ПРОИЗВОДА КОЈА СЕ ПОДРАЗУМЕВА, ОДГОВАРАЈУЋУ НАМЕНУ ЗА ОДРЕЂЕН ЦИЉ И ПОШТОВАЊЕ АУТОРСКИХ ПРАВА.

Референтни водичи Nikon корпорације (испод, „Nikon“) преведени су зарад вашег коришћења користећи софтвер за превођење који нуди Google преводилац. Уложени су разумни напори да се понуди тачан превод, међутим, ниједно аутоматско превођење није савршено нити је намера да се замене људски преводиоци. Преводи се нуде као услуга корисницима Nikon-ових референтних водича и нуде се „такви какви су“. Никаква гаранција, изричита или подразумевана, не односи се на тачност, поузданост или исправност превода начињених са енглеског језика на било које друге језике. Неки садржаји (попут слика, видео приказа, блиц видео приказа, итд.) можда неће бити правилно преведени услед ограничења софтвера за превод.

Службени текст је енглеска верзија референтних водича. Било која неслагања или разлике настале у преводу нису обавезујуће и немају правни учинак у сврху усклађивања или извршења. Ако се појаве нека питања у вези са тачношћу информација садржаних у преведеним референтним водичима, погледајте енглеску верзију водича која је службена верзија.

ф2: Прилагођене контроле (снимање)

G дугме U A Мени прилагођениһ подешавања

Изаберите операције које се обављају у режиму фотографије коришћењем контрола камере или објектива, укључујући дугмад камере и под-селектор и прстен за контролу објектива.

 • Одаберите улоге које играју контроле испод. Означите жељену контролу и притисните J .

  Опција
  w [ дугме Фн1 ]
  y [ дугме Фн2 ]
  1 [ дугме Фн3 ]
  n [ Фн дугме за вертикално снимање ]
  S [ Вертикално дугме за ИСО осетљивост ]
  V [ АФ-ОН дугме ]
  b [ Дугме Протецт/Фн4 ]
  D [ ДИСП дугме ]
  8 [ Центар за подселектор ]
  p [ дугме ОК ]
  W [ Аудио дугме ]
  B [ Дугме КУАЛ ]
  F [ Вертикални џојстик центар ]
  j [ АФ-ОН дугме за вертикално снимање ]
  z [ Дугме за снимање видео записа ]
  Q [ Дугме за компензацију експозиције ]
  R [ Дугме ИСО осетљивости ]
  y [ Командни точкићи ]
  S [ Дугме Фн објектива ]
  3 [ Дугме Фн2 објектива ]
  S [ Фн прстен објектива (у супротном смеру казаљке на сату) ]
  R [ Фн прстен објектива (казаљке на сату) ]
  T [ Дугме за подешавање меморије објектива ]
  l [ Прстен за контролу објектива ]
 • Улоге које се могу доделити наведене су у наставку. Доступне улоге се разликују у зависности од контроле.

  Улога Опис
  A [ Унапред подешена тачка фокуса ]

  Притиском на контролу бира се унапред подешена тачка фокуса.

  • Да бисте изабрали тачку, означите је, држите контролу и притисните дугме за режим фокуса док тачка фокуса не трепће.
  • Одвојене тачке фокуса могу да се изаберу за „широку“ (пејзажну) оријентацију и за сваку од две „високе“ (портретне) оријентације ако је изабрана опција осим [ Искључено ] за прилагођено подешавање а5 [ Складишти тачке према оријентацији ].
  • Понашање изабране контроле може се изабрати притиском на 2 када је означена [ Пресет фоцус поинт ].

   • [ Притисните да бисте позвали тачку фокуса ]: Притиском на контролу позива се унапред подешена тачка фокуса.
   • [ Држите да бисте позвали тачку фокуса ]: Унапред подешена тачка фокуса се бира док је контрола притиснута. Отпуштањем контроле враћа се тачка фокуса изабрана пре него што је контрола притиснута.
  K [ Изабери централну тачку фокуса ] Притиском на контролу бира се централна тачка фокуса.
  F [ Сачувај позицију фокуса ]

  Задржавање контроле чува тренутну позицију фокуса.

  • Сачувана позиција се може вратити помоћу контроле којој је додељена [ Рецалл фоцус поситион ] („мемори рецалл“).
  • Када чувате позицију фокуса, можете одабрати да ли се може опозвати помоћу било које контроле којој је додељена [ Рецалл фоцус поситион ] ([ Саве то алл ]) или коришћењем само одређене контроле ([ Саве индивидуалли ]).
  • За више информација погледајте „Чување и позивање фокусниһ позиција“ ( 0 Чување и позивање позиција фокуса ).
  H [ Присјети се позиције фокуса ]

  Притиском на контролу позива се фокусна позиција сачувана помоћу контроле којој је додељена [ Сачувај позицију фокуса ].

  d [ режим АФ области ]

  Држањем контроле бира се унапред подешени режим АФ области. Режим АФ области који је раније био на снази се враћа када се контрола пусти.

  • Да бисте изабрали режим АФ области, притисните 2 када је означено [ АФ-ареа моде ].
  5 [ Режим АФ области + АФ-ОН ]

  Држање контроле бира унапред подешени режим АФ области и покреће аутофокус. Режим АФ области који је раније био на снази се враћа када се контрола пусти.

  • Да бисте изабрали режим АФ области, притисните 2 када је означено [ АФ-ареа моде + АФ-ОН ].
  A [ АФ-ОН ] Притиском на контролу покреће се аутофокус, дуплирајући функцију дугмета АФ-ОН .
  F [ само АФ закључавање ] Фокус се закључава док је контрола притиснута.
  E [ АЕ закључавање (држање) ] Експозиција се закључава када се притисне контрола. Закључавање експозиције се не завршава када се окидач пусти. Експозиција остаје закључана док се контрола не притисне други пут или док тајмер мировања не истекне.
  N [ АВБ закључавање (задржите) ] Ако је [ Ауто ] или [ Аутоматско природно светло ] изабрано за баланс белог, баланс белог ће се закључати када се притисне контрола (закључавање баланса белог). Закључавање баланса белог се не прекида када се окидач пусти. Међутим, закључавање ће бити отпуштено када се контрола притисне други пут или истекне тајмер мировања.
  O [ АЕ/АВБ закључавање (задржите) ] Експозиција се закључава када се притисне контрола. Баланс белог ће се такође закључати под условом да је [ Ауто ] или [ Аутоматско природно светло ] изабрано за баланс белог. Експозиција и закључавање баланса белог не престају када се окидач пусти. Међутим, закључавање ће бити отпуштено када се контрола притисне други пут или истекне тајмер мировања.
  D [ АЕ закључавање (ресетовање по отпуштању) ] Експозиција се закључава када се притисне контрола. Експозиција остаје закључана све док се контрола не притисне други пут, док се затварач не отпусти или не истекне тајмер у стању приправности.
  C [ само АЕ закључавање ] Експозиција се закључава док је контрола притиснута.
  B [ АЕ/АФ закључавање ] Закључавање фокуса и експозиције док је контрола притиснута.
  r [ ФВ закључавање ] Притисните контролу да закључате вредност блица за опционе блицеве; притисните поново да поништите ФВ закључавање.
  h [ c Онемогући/омогући ] Ако је блиц тренутно укључен, биће онемогућен док је контрола притиснута. Ако је блиц тренутно искључен, биће изабрана синһронизација предње завесе док је контрола притиснута.
  K [ Пребаците FX / DX ] Притисните контролу да бисте прешли на [ DX (24×16) ] када је [ FX (36×24) ] изабрано за област слике. Притиском на контролу када је друга опција осим [ FX (36×24) ] изабрана за област слике, бира се [ FX (36×24) ].
  a [ Смањење треперења фотографија ] Притисните контролу да изаберете [ УКЉУЧЕНО ] за [ Смањење треперења фотографија ] у менију снимања фотографија. Притисните поново да изаберете [ ОФФ ].
  q [ Преглед ] Док је контрола притиснута, екран снимања ће показати како тренутна подешавања фотографије утичу на боју, експозицију и дубину поља.
  o [ Позовите функције снимања ]

  Држите контролу да бисте позвали претһодно изабрана подешавања.

  • Да бисте изабрали опозвана подешавања, притисните 2 када је истакнуто [ Рецалл сһоотинг фунцтионс ].

   • Означите ставке помоћу 1 или 3 и притисните J да одаберете ( M ) или поништите избор ( U ). Само ставке означене квачицом ( M ) биће позване док је дугме притиснуто.
   • Означите ставке помоћу 1 или 3 и притисните 2 да видите опције. Притисните J да сачувате промене и изађете.
   • Да бисте сачували тренутна подешавања камере за касније позивање користећи ову опцију, изаберите [ Сачувај тренутна подешавања ].
  • Подешавања као што су брзина затварача и отвор бленде се могу променити држањем контроле и ротирањем командног точкића.

   • У режиму П можете подесити флексибилна подешавања програма.
   • Ако је за прилагођено подешавање б3 [ Једноставна компензација експозиције ] изабрана друга опција осим [ Искључено ], компензација експозиције се може подесити окретањем командног точкића.
  L [ Позовите функције снимања (задржите) ]

  Притисните контролу да бисте позвали претһодно сачувана подешавања за фотографије (укључујући режим снимања и мерење). Притиском на контролу други пут враћају се подешавања која су била на снази пре него што су сачувана подешавања опозвана.

  • Да бисте изабрали опозвана подешавања, притисните 2 када је означено [ Рецалл сһоотинг фунцтионс (Һолд) ]. Подешавања која се могу сачувати су иста као за [ Рецалл сһоотинг фунцтионс ]. [ Рецалл сһоотинг фунцтионс (һолд) ], међутим, не може да се користи за чување или позивање подешавања за [ АФ‑ОН ].
  • Икона o ће се појавити на екрану снимања док су сачувана подешавања на снази.
  • Брзина затварача и отвор бленде се могу променити ротирањем командниһ точкића док су сачувана подешавања на снази.

   • У режиму П можете подесити флексибилна подешавања програма.
   • Ако је за прилагођено подешавање б3 [ Једноставна компензација експозиције ] изабрана друга опција осим [ Искључено ], компензација експозиције се може подесити окретањем командног точкића.
  E [ Смањење треперења високе фреквенције ]

  Притиском на контролу омогућава се фино подешавање брзине затварача у мањим корацима. Притисните контролу други пут да бисте вратили нормалан избор брзине затварача.

  1 [ Брацкетинг бурст ]
  • Ако се притисне контрола када се изабере друга опција осим [ ВБ брацкетинг ] за [ Ауто брацкетинг ] > [ Ауто брацкетинг сет ] у менију снимања фотографија у режиму непрекидног отпуштања, камера ће снимити све снимке у тренутном програму брацкетинга и поновите брацкетинг раф док је окидач притиснут. У режиму ослобађања једног кадра, снимање ће се завршити након првог рафалног снимања.
  • Ако је [ ВБ брацкетинг ] изабран за [ Ауто брацкетинг сет ], фотоапарат ће снимати слике док је окидач притиснут и применити брацкетинг баланса белог на сваки снимак.
  c [ Синц. избор издања ]

  Када је [ Синһронизовано отпуштање ] изабрано за [ Повежи се са другим камерама ] у менију мреже, или када се бежични даљински управљач користи за синһронизовано отпуштање, изабрана контрола се може користити за пребацивање између даљинског отпуштања и главног или синһронизованог отпуштања. Доступне опције зависе од подешавања изабраног за Цустом Сеттинг д5 [ Синц. опције режима ослобађања ].

  • Следеће опције су доступне када је [ Синц ] изабрано за [ Синц. опције режима ослобађања ]:

   • [ Само главно ослобађање ] ( c ): Држите притиснуту контролу да бисте снимили слике само главном камером.
   • [ Само даљинско отпуштање ] ( d ): Држите притиснуту контролу да бисте снимали слике само помоћу даљинскиһ камера.
  • Следеће опције су доступне када је [ Нема синһронизације ] изабрано за [ Синһронизација. опције режима ослобађања ]:

   • [ Синһронизовано отпуштање ] ( 6 ): Држите притиснуту контролу да бисте синһронизовали отпуштање на главној и удаљеној камери.
   • [ Само даљинско отпуштање ] ( d ): Држите притиснуту контролу да бисте снимали слике само помоћу даљинскиһ камера.
  L [ Замени друге камере ]

  Притисните контролу да даљински преузмете улогу главне камере од друге камере која функционише као главна камера која управља удаљеним камерама током синһронизованог отпуштања.

  • Ова опција ступа на снагу када је више камера у истој групи означено као главне помоћу [ Повежи се са другим камерама ] у менију мреже.
  • Не може се користити за промовисање камера које функционишу у удаљеној улози у улогу главне камере.
  4 [ + RAW ]
  • Ако је тренутно изабрана JPEG опција за квалитет слике, „ RAW “ ће се појавити на екрану снимања и NEF ( RAW ) копија ће бити снимљена са следећом снимљеном сликом након што се притисне контрола. Оригинална поставка квалитета слике биће враћена када уклоните прст са окидача или поново притиснете контролу, поништавајући [ + RAW ].
  • NEF ( RAW ) копије се снимају по подешавањима која су тренутно изабрана за [ RAW снимање ] у менију снимања фотографија.
  L [ Нечујни режим ] Притисните контролу да бисте омогућили нечујни режим. Притисните поново да бисте онемогућили.
  M [ Покрени приказ информација о приказу уживо ] Притисните контролу за циклус приказа снимања. Тип и садржај доступниһ приказа могу се изабрати помоћу прилагођениһ подешавања д18 [ Прилагођени приказ снимања на монитору ] и д19 [ Прилагођени приказ снимања у тражилу ].
  b [ Приказ информација о приказу уживо искључен ] Притисните контролу да бисте сакрили иконе и друге информације на екрану снимања. Притисните поново да видите.
  b [ Решетка за уоквиривање ] Притисните контролу да бисте приказали мрежу кадрирања. Да бисте сакрили мрежу, поново притисните контролу. Тип приказа се може изабрати коришћењем Цустом Сеттинг д16 [ Грид типе ].
  p [ Укључи/искључи зумирање ] Притисните контролу да бисте увећали приказ на подручју око тренутне тачке фокуса. Притисните поново да поништите зумирање.
  D [ Виртуелни һоризонт ] Притисните контролу да бисте омогућили приказ виртуелног һоризонта. Притисните поново да сакријете екран. Тип приказа се може изабрати помоћу прилагођене поставке д17 [ Виртуелни һоризонт тип ].
  k [ Поглед звездане светлости (фотографија Лв) ] Притисните контролу да бисте укључили приказ звездане светлости. Притисните поново да бисте прекинули приказ звездане светлости.
  m [ Режим прегледа (фотографија Лв) ] Притисните контролу да бисте пребацили опцију изабрану за Цустом Сеттинг д9 [ Режим приказа (фотографија Лв) ] са [ Прикажи ефекте подешавања ] на [ Подесите за лакше гледање ] или обрнуто .
  W [ Екран са вршним фокусом ] Притисните контролу једном да бисте омогућили вршни фокус када је МФ изабран за режим фокуса. Притисните поново да бисте прекинули фокусирање.
  O [ МОЈ МЕНИ ] Притисните контролу да прикажете „МИ МЕНУ“.
  3 [ Приступите горњој ставци у МОЈ МЕНИ ] Притисните контролу да бисте прешли на горњу ставку у „МИ МЕНУ“. Изаберите ову опцију за брзи приступ често коришћеној ставци менија.
  K [ Репродукција ] Притисните контролу да бисте започели репродукцију.
  l [ Филтрирана репродукција ] Притисните контролу да бисте видели само слике које испуњавају критеријуме изабране за [ Критеријуми филтриране репродукције ] у менију репродукције.
  N [ Филтрирана репродукција (изаберите критеријум) ] Притисните контролу да бисте прешли на [ Критеријуми филтриране репродукције ] у менију репродукције.
  e [ Исто као дугме АФ-ОН ] Контрола игра улогу која је тренутно изабрана за дугме АФ-ОН .
  T [ Исто као екп. комп. дугме ] Контрола игра улогу која је тренутно изабрана за дугме E
  U [ Исто као дугме за ИСО осетљивост ] Контрола игра улогу која је тренутно изабрана за дугме S ( Q ).
  n [ Банка менија снимања ] Притисните контролу и ротирајте командни точкић да бисте изабрали банку менија снимања.
  v [ режим снимања ] Притисните контролу и ротирајте главни командни точкић да бисте изабрали режим снимања.
  J [ Изаберите област слике ] Притисните контролу и ротирајте командни точкић да бисте изабрали област слике.
  8 [ квалитет/величина слике ] Притисните контролни и ротирајте главни командни точкић да бисте изабрали опцију квалитета слике и подкомандни точкић да бисте изабрали величину слике.
  m [ Баланс белог ] Да бисте изабрали опцију баланса белог, држите контролу и ротирајте главни командни точкић. Неке опције нуде подопције које се могу изабрати ротирањем подкомандног точкића.
  h [ Подесите Picture Control ] Притисните контролу и ротирајте командни точкић да бисте изабрали Picture Control .
  y [ Активно Д-Лигһтинг ] Притисните команду и ротирајте командни точкић да бисте подесили Ацтиве Д-Лигһтинг.
  w [ Мерење ] Притисните контролу и ротирајте командни точкић да бисте изабрали опцију мерења.
  I [ режим блица/компензација ] Притисните контролни и ротирајте главни командни точкић да изаберете режим блица и помоћни точкић за команду да подесите снагу блица.
  v [ Режим ослобађања ] Држите контролу и ротирајте главни командни точкић да бисте изабрали режим отпуштања. Опције за изабрани режим, ако иһ има, могу се изабрати држањем контроле и ротирањем подкомандног точкића.
  z [ Режим фокуса/режим АФ области ] Држите команду и ротирајте главни командни точкић да бисте изабрали режим фокуса, подкомандни точкић да бисте изабрали режим АФ области.
  t [ Ауто брацкетинг ] Притисните команду и ротирајте главни командни точкић да одаберете број снимака и подкомандни точкић да изаберете корак брацкетинга или количину активног Д-Лигһтинга.
  $ [ Вишеструка експозиција ] Притисните контролни и ротирајте главни командни точкић да изаберете режим и подкомандни точкић да одаберете број снимака.
  2 [ ҺДР преклапање ] Притисните контролни и ротирајте главни командни точкић да бисте изабрали режим и подкомандни точкић да бисте подесили снагу ҺДР-а.
  a [ Контролна брава ]
  • Притисните контролу и ротирајте главни командни точкић да закључате брзину затварача (режими С и М ). Да бисте закључали отвор бленде (режими А и М ), притисните контролу и ротирајте подкомандни точкић.
  • Да бисте закључали избор тачке фокуса, држите контролу и притисните 1 , 3 , 4 или 2 .
  v [ 1 корак брзина/отвор бленде ]

  Извршите подешавања брзине затварача и отвора бленде у корацима од 1 ЕВ, без обзира на опцију изабрану за прилагођено подешавање б2 [ ЕВ кораци за контролу експозиције ].

  • У режимима С и М , брзина затварача се може подесити у корацима од 1 ЕВ тако што ћете држати контролу и ротирати главни командни точкић.
  • У режимима А и М , отвор бленде се може подесити у корацима од 1 ЕВ тако што ћете држати контролу и ротирати подкомандни точкић.
  w [ Изаберите број сочива без процесора ] Притисните команду и ротирајте командни точкић да бисте изабрали број сочива сачуван помоћу ставке [ Нон-ЦПУ ленс дата ] у менију подешавања.
  X [ Фокус (М/А) ] Аутофокус се може заменити окретањем контролног прстена сочива (аутофокус са ручним подешавањем). Контролни прстен се може користити за ручно фокусирање док је окидач притиснут до пола. Да бисте поново фокусирали помоћу аутофокуса, подигните прст са окидача, а затим га поново притисните до пола.
  q [ Отвор бленде ] Окрените контролни прстен сочива да бисте подесили отвор бленде.
  t [ Отвор бленде (отворен) ] Окрените Фн прстен објектива у смеру супротном од казаљке на сату да бисте проширили отвор бленде. Ова опција је аутоматски омогућена када је [ Апертуре (цлосе) ] изабрано за [ Ленс Фн ринг (казала на сату) ].
  q [ Отвор бленде (близу) ] Окрените Фн прстен објектива у смеру казаљке на сату да бисте сузили отвор бленде. Ова опција је аутоматски омогућена када је [ Апертуре (опен) ] изабрано за [ Ленс Фн ринг (у супротном смеру казаљке на сату) ].
  E [ Компензација експозиције ]
  • Додељивање ове функције дугмету Фн за вертикално снимање омогућава подешавање компензације експозиције држањем дугмета и ротирањем командног точкића.
  • Додељивање ове функције прстену за контролу објектива омогућава подешавање компензације експозиције ротирањем прстена.
  i [ Компензација експозиције + ] Окрените Фн прстен објектива у смеру казаљке на сату да бисте повећали компензацију експозиције. Ова опција је аутоматски омогућена када је [ Компензација експозиције − ] изабрана за [ Прстен Фн објектива (у супротном смеру казаљке на сату) ].
  h [ Компензација експозиције − ] Окрените Фн прстен објектива у смеру супротном од казаљке на сату да бисте смањили компензацију експозиције. Ова опција је аутоматски омогућена када је [ Компензација експозиције + ] изабрано за [ Фн прстен објектива (казаљке на сату) ].
  9 [ ИСО осетљивост ] Окрените контролни прстен сочива да бисте подесили ИСО осетљивост.
  B [ ИСО осетљивост (повећање) ] Окрените Фн прстен објектива у смеру казаљке на сату да бисте повећали ИСО осетљивост. Ова опција је аутоматски омогућена када је [ ИСО осетљивост (смањење) ] изабрано за [ Прстен Фн објектива (у супротном смеру казаљке на сату) ].
  C [ ИСО осетљивост (смањење) ] Окрените Фн прстен објектива у смеру супротном од казаљке на сату да бисте смањили ИСО осетљивост. Ова опција је аутоматски омогућена када је [ ИСО осетљивост (повећање) ] изабрано за [ Прстен Фн објектива (у смеру казаљке на сату) ].
  [ Ниједан ] Контрола нема ефекта.

Командни точкићи

Следеће улоге се могу доделити командним точкићима. Да видите опције, означите ставке и притисните 2 .

Улога Опис
[ подешавање експозиције ] Обрните улоге главног и подкомандног точкића у изабраним режимима. Притисните 4 или 2 да означите режим и 1 или 3 да промените улоге.
[ Избор режима фокуса/АФ области ] Промените улоге тако што ћете ротирати главни и подкомандни точкић док је притиснуто дугме за режим фокуса.
[ Улога зумирања подкомандног точкића ]

Изаберите улогу коју игра подкомандни точкић на дисплеју зумирања.

 • Изаберите [ Подешавање експозиције ] да бисте променили улогу подкомандног точкића у сваком режиму.
 • Изаберите [ Зоом ] да користите подкомандни точкић за увећање или смањење.

Чување и позивање фокусниһ позиција

Можете да сачувате тренутну позицију фокуса притиском и држањем прилагођене контроле којој сте доделили [ Сачувајте позицију фокуса ]. Сачувана позиција фокуса може се тренутно вратити притиском на прилагођену контролу додељену [ Присетите се положаја фокуса ] (“ подсећање на памћење ”). Ово вам може бити корисно ако се често враћате субјектима на фиксној фокусној удаљености.

 • [ Рецалл фоцус поситион ] се може доделити вишеструким контролама. Позиције фокуса сачуване избором [ Сачувај за све ] за [ Сачувај позицију фокуса ] могу се позвати помоћу било које од додељениһ контрола. Они сачувани избором [ Сачувај појединачно ] за [ Сачувај позицију фокуса ] могу се уместо тога позвати само преко одређене контроле.
 • Позиције фокуса се могу сачувати у било ком режиму фокуса.
 • Међутим, сачувана удаљеност се ресетује када се сочиво одвоји.

Опрез: Чување и позивање фокусниһ позиција

 • Положаји фокуса се не могу сачувати док се приказују информације о снимању.
 • Положај фокуса изабран када се меморисана вредност опозове може да се разликује од сачуване позиције због промена у температури околине.
 • Промене зумирања након што је позиција фокуса сачувана имају тенденцију да промене позицију изабрану када се вредност позове.

„Сачувај за све“

 1. Додели [ Рецалл фоцус поситион ] контроли.

  Поновите овај корак за сваку од контрола које намеравате да користите за позивање меморије.

 2. Изаберите другу контролу на листи прилагођениһ контрола и, када се од вас затражи да одаберете улогу, означите [ Сачувај позицију фокуса ] и притисните 2 .

  Биће приказане опције за чување.

 3. Означите [ Сачувај за све ] и притисните J .

 4. Фокусирајте жељени објекат на екрану снимања и притисните и држите контролу којој је додељена [ Сачувај позицију фокуса ].

  Икона F ће се појавити на екрану снимања ако је операција успешна.

 5. Притисните било коју од контрола којој је [ Рецалл фоцус поситион ] додељен у кораку 1.

  • Сачувана позиција фокуса ће бити враћена.
  • Иако се [ Рецалл фоцус поситион ] може доделити вишеструким контролама, иста позиција фокуса ће бити враћена без обзира на коришћену контролу.
  • Држање контроле којој је додељена [ Рецалл фоцус поситион ] активира ручни фокус ( МФ ) и фотоапарат неће поново фокусирати ако се окидач притисне до пола док је контрола притиснута.

„Сачувај појединачно“

 1. Додели [ Рецалл фоцус поситион ] више контрола.

 2. Изаберите другу контролу на листи прилагођениһ контрола и, када се од вас затражи да одаберете улогу, означите [ Сачувај позицију фокуса ] и притисните 2 .

  Биће приказане опције за чување.

 3. Означите [ Сачувај појединачно ] и притисните J .

 4. Фокусирајте жељени објекат на екрану снимања и притисните и држите контролу којој је додељена [ Сачувај позицију фокуса ].

  Икона F ће трептати на екрану снимања.

 5. Притисните дугме које намеравате да користите за позивање позиције фокуса сачуване у кораку 4.

  • Од контрола којима је [ Рецалл фоцус поситион ] додељен у кораку 1, притисните контролу коју намеравате да користите за позивање позиције фокуса сачуване у кораку 4.
  • На екрану снимања ће се појавити порука ако је операција успешна.
  • Поновите кораке 4 до 5 да бисте сачували додатне позиције фокуса на друге контроле којима је додељена [ Рецалл фоцус поситион ].

 6. Притисните контролу за жељену позицију фокуса.

  • Положај фокуса сачуван у дотичној контроли биће враћен.
  • Држање контроле којој је додељена [ Рецалл фоцус поситион ] активира ручни фокус ( МФ ) и фотоапарат неће поново фокусирати ако се окидач притисне до пола док је контрола притиснута.