Az élességállítás finomhangolását legfeljebb 20 objektívtípushoz végezheti el. Csak szükség esetén használja ezt a funkciót; AF finomhangolás a legtöbb helyzetben nem javasolt, mivel alkalmazása befolyásolhatja a normál élességállítást. Az automatikus finomhangolás élő nézetben áll rendelkezésre (0 Az AF automatikus finomhangolása). A finomhangolást ajánlatos gyakran használt fókusztávolságnál elvégezni; amennyiben például kis fókusztávolságnál végzi el a finomhangolást, akkor előfordulhat, hogy a kapott érték használata nagyobb fókusztávolságoknál kevésbé lesz hatékony.

Fényképezés élő nézetben

Élő nézetben végzett fényképezés során az automatikus élességállítást nem lehet finomra hangolni.

Mentett érték

Minden objektívtípushoz csak egyetlen érték tárolható. Telekonverter használatakor minden objektív-telekonverter kombinációhoz külön érték tárolható.

Az AF automatikus finomhangolása

Az AF automatikus finomhangolását az alábbi módon végezheti el.

 1. Végezze el a szükséges műveleteket a fényképezőgépen.

  Rögzítse a fényképezőgépet állványra, majd irányítsa egy lapos, erős kontrasztú, a fényképezőgép képsíkjával párhuzamosan elhelyezkedő témára. Az AF automatikus finomhangolása maximális rekesz használata mellett a leghatékonyabb, előfordulhat viszont, hogy sötét környezetben nem működik.

 2. Indítsa el az élő nézetet.

  Forgassa az élő nézet választót C állásba, majd nyomja meg az a gombot.

 3. Adja meg az élességállítás beállításait.

  Forgassa az élességállítási módválasztót AF állásba, majd az AF mód gomb és a vezérlőtárcsák segítségével adja meg az alábbi beállításokat:

  • Automatikus élességállítási mód: AF-S
  • AF mező mód: $ (széles) vagy % (normál)

 4. Válassza ki a középső élességpontot.

  Az J gomb megnyomásával válassza ki a középső élességpontot.

 5. Állítsa be az élességet.

  Az élességállításhoz nyomja le félig a kioldógombot, majd az objektíven át látható kép kinagyításával győződjön meg arról, hogy a téma éles. Az élesség szükség szerint kézzel igazítható.

 6. Végezze el az AF automatikus finomhangolását.

  Nyomja meg egyszerre az AF mód és a videofelvétel mód gombot, és tartsa őket mindaddig lenyomva, amíg meg nem jelenik a 7. lépésben látható párbeszédablak (ez valamivel több mint két másodpercet vesz igénybe).

  AF mód gomb

  Videofelvétel gomb

 7. Mentse el az új értéket.

  Jelölje ki az Igen lehetőséget, és az J gomb megnyomásával adja hozzá az aktuális objektív AF finomhangolás értékét a mentett értékek listájához (csak CPU objektívek esetén). Felhívjuk a figyelmét arra, hogy minden objektívtípushoz csak egyetlen érték tárolható.

 8. Engedélyezze az AF finomhangolása használatát.

  A fényképezőgép beállítás menüjében válassza az AF finomhangolása > AF finomhangolása (Be/ki) menüpontot, majd jelölje ki a Be lehetőséget, és nyomja meg az J gombot.